Ο καρκίνος και η απώλεια όρασης μπορούν να έχουν βαθιά επίδραση στη ζωή. Στην περίπτωση παιδιών που επιζούν μετά από καρκίνο και επηρεάζεται η όρασή τους, ερευνητές δυο μελετών ανακάλυψαν ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών στην υγεία, περιλαμβανομένης νέας εμφάνισης καρκίνου.

Στην περίπτωση του καρκίνου στον εγκέφαλο και του ρετινοβλαστώματος παρατηρήθηκαν επιδράσεις κατά τη διάρκεια της ζωής των συμμετεχόντων. Οι ερευνητές έδειξαν, ωστόσο, ότι το αν ο καρκίνος επηρεάζει ένα ή τα δυο μάτια και η επιλογή της αγωγής μετατοπίζουν τον παράγοντα κινδύνου για έναν ασθενή.

Ερευνητές του Memorial Sloan Kettering Cancer Center επέλεξαν 470 ενήλικες επιζώντες από ρετινοβλάστωμα που διαγνώστηκαν μεταξύ 1932 και 1994 και παρακολουθήθηκαν για 42 χρόνια, κατά μέσον όρο, μετά την αγωγή. Οι ασθενείς, στη συνέχεια, συγκρίθηκαν με 2.377 ανθρώπους που δεν είχαν καρκίνο και ήταν παρόμοιας ηλικίας, φύλου και φυλής.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer και έδειξε ότι οι επιζώντες είχαν αυξημένο κίνδυνο ιατρικών προβλημάτων, όπως δευτεροπαθείς όγκους.

Οι επιζώντες από το ρετινοβλάστωμα είχαν τουλάχιστον 86,6% κίνδυνο να εμφανίσουν τουλάχιστον μια πάθηση και 71,7% να εμφανίσουν σοβαρή απειλητική νόσο. Ο υψηλότερος κίνδυνος φάνηκε να ισχύει για όλους τους επιζώντες, αν και όσοι είχαν καρκίνο στα δυο μάτια εμφάνιζαν αυξημένο κίνδυνο για οποιαδήποτε νόσο, περιλαμβανομένου του καρκίνου.

Στη δεύτερη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο Case Western Reserve University και επίσης δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer, ερευνητές ανέλυσαν ιατρικά αρχεία 1.233 ανθρώπων που επέζησαν από καρκίνο στον εγκέφαλο και επίσης έλαβαν μέρος στη μελέτη Childhood Cancer Survivor Study.

Μεταξύ των επιζώντων, ποσοστό 22,5% είχαν οφθαλμική βλάβη και ήταν πιο πιθανό να μην έχουν παντρευτεί, να είναι άνεργοι ή να ζουν με φροντιστή.

Οι ερευνητές των δυο μελετών δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα θα πρέπει να βοηθήσουν τους γιατρούς στην αντιμετώπιση του καρκίνου και στο σχεδιασμό της μελλοντικής επιτήρησης πιθανών επιπλοκών.

 

Πηγές:
Cancer.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή