Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι η παράλειψη του πρωινού μπορεί να διαταράξει το βιολογικό ρολόι και να προκαλέσει αύξηση του βάρους, ακόμα και αν κάποιος δεν υπερκαταναλώνει το υπόλοιπο της ημέρας.

Ακατάστατες διατροφικές συνήθειες, όπως η παράλειψη του πρωινού, συχνά συνδέονται με την παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2, την υπέρταση και καρδιαγγειακές νόσους, αλλά η ακριβής επίδραση της ώρας των γευμάτων στο βιολογικό ρολόι είναι λιγότερο σαφής.

Ερευνητές του Tel Aviv University και του Hebrew University ανακάλυψαν την επίδραση του πρωινού στην έκφραση των γονιδίων του ‘’ρολογιού’’ που ρυθμίζει τη μεταγευματική γλυκόζη και την αντίδραση της ινσουλίνης υγιών ανθρώπων και ανθρώπων με διαβήτη.

Η Daniela Jakubowicz, του TAU, δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση πρωινού προκαλεί την κατάλληλη γονιδιακή έκφραση του βιολογικού ρολογιού οδηγώντας σε βελτιωμένο γλυκαιμικό έλεγχο.

Η Jakubowicz δήλωσε ότι το γονίδιο του κιρκαδιανού ρολογιού δεν ρυθμίζει μόνο τις κιρκαδιανές αλλαγές του μεταβολισμού γλυκόζης αλλά επίσης ρυθμίζει το σωματικό βάρος, την αρτηριακή πίεση, τη λειτουργία του ενδοθηλίου και την αθηρωσκλήρυνση.

Πρόσθεσε ότι η κατάλληλη ώρα για το γεύμα, όπως πρωινό πριν τις 9:30, θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτίωση του μεταβολισμού, να διευκολύνει την απώλεια βάρους και να καθυστερήσει επιπλοκές που συνδέονται με τον διαβήτη τύπου 2 και άλλες διαταραχές που συνδέονται με την ηλικία.

Για την έρευνα, 18 υγιείς εθελοντές και 18 παχύσαρκες εθελόντριες με διαβήτη έλαβαν μέρος σε πείραμα στο οποίο την μια ημέρα είχαν πρωινό και γεύμα και άλλη μέρα είχαν μόνο γεύμα.

Η έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση πρωινού προκαλεί την κατάλληλη γονιδιακή έκφραση του ‘’ρολογιού’’ οδηγώντας σε βελτιωμένο γλυκαιμικό έλεγχο.

Σε υγιείς ανθρώπους και διαβητικούς, η κατανάλωση πρωινού βελτίωσε πολύ την έκφραση συγκεκριμένων γονιδίων κιρκαδιανού ρυθμού που συνδέονται με πιο αποτελεσματική απώλεια βάρους και συνδέθηκε με βελτιωμένη γλυκόζη και ινσουλίνη μετά το γεύμα.

Αντίθετα, σε ημέρες όπου υπήρχε μόνο  γεύμα, τα γονίδια του ρολογιού που συνδέονται με την απώλεια βάρους απορρυθμίστηκαν, οδηγώντας σε αύξηση του σακχάρου και φτωχή ανταπόκριση στην ινσουλίνη για το υπόλοιπο της ημέρας, υποδεικνύοντας επίσης ότι η παράλειψη του πρωινού οδηγεί σε αύξηση βάρους, ακόμα και χωρίς τη μεγάλη κατανάλωση τροφών το υπόλοιπο της ημέρας.

Πηγές:
Diabetes Care.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα