To iatronet.gr μετά τις πολύ επιτυχημένες εννέα ημερίδες "Βήματα Ασθενών", διοργάνωσε την 2η  διαδικτυακή ημερίδα του έτους με θέμα "Πολλαπλή Σκλήρυνση: Προκλήσεις της νέας εποχής".

Η ημερίδα διεξήχθη το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020 διαδικτυακά, υπό την αιγίδα του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ).

Στόχος της ημερίδας ήταν αφενός η εκπαίδευση και ενημέρωση των ασθενών για τις σύγχρονες προσεγγίσεις στην Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ), και αφετέρου η επιστημονική πληροφόρηση για τα νέα θεραπευτικά δεδομένα.

Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν γενικότερα τις εξελίξεις γύρω από την ασθένεια από τον Νευρολόγο Δ/ντη της Νευρολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, κο Τριαντάφυλλο Ντόσκα, ενώ παρατέθηκαν σημαντικά στοιχεία για τα νέα δεδομένα που αφορούν την  αντιμετώπισή της και συγκεκριμένα για την αποκατάσταση από την κα Κωνσταντίνα Πετροπούλου, Συντονίστρια Διευθύντρια Β' κλινικής Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του ΕΚΑ, τις ψυχολογικές προεκτάσεις αλλά και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής από τον κο Θάνο Μπελαλίδη - Life Coach και την αξία της τεχνολογίας και το μέλλον της  εξατομικευμένης ιατρικής από τον ιατρό κο Σωκράτη Κουλούρη.

O πρόεδρος του ΕΟΦ, κος Δημήτρης Φιλίππου, στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε, ανάμεσα στα άλλα, και για νέα ελπιδοφόρα φάρμακα που έχουν μεν υψηλό κόστος αλλά είναι απαραίτητα, την ψυχολογία και το στρες αλλά και για τα δεδομένα αντιμετώπισης της ασθένειας που πλέον έχουν αλλάξει.  

Η πρόεδρος του Συλλόγου με ΣΚΠ, κα Βάσω Μαράκα, τόνισε και επανέλαβε πολλές φορές τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με ΣΚΠ στην πρόσβαση και την περίθαλψη, υπογραμμίζοντας παράλληλα την απουσία της Πολιτείας.

Μαζί με τους προσκεκλημένους ομιλητές που ανέλυσαν πολύ παραστατικά τις  παρενέργειες της ΣΚΠ, οι ακροατές με τις πολλαπλές στοχευμένες ερωτήσεις και παρατηρήσεις τους διάνθισαν με εντυπωσιακό τρόπο την όλη ημερίδα.

Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι η συμμετοχή του κοινού ήταν πολύ μεγάλη, κάτι που δείχνει και το μεγάλο ενδιαφέρον των ασθενών στις ημερίδες "Βήματα Ασθενών".

Τέλος, την καθημερινότητα ενός ασθενούς με ΣΚΠ περιέγραψε με εύγλωττο τρόπο ο κος Θόδωρος Μωραίτης, ταμίας του Συλλόγου Ατόμων με ΣΚΠ Αθηνών.

Τα μηνύματα για την ολιστική αντιμετώπιση της πολλαπλής σκλήρυνσης ήταν ελπιδοφόρα και αισιόδοξα. Η ΣΚΠ δεν είναι ανίκητη ασθένεια και με το πέρασμα του χρόνου αλλά πάνω απ΄ όλα με την βοήθεια των νέων θεραπευτικών επιλογών, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Χορηγοί της ημερίδας: GENESIS Pharma, Bayer, Roche και Sanofi.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα