Οι άνθρωποι που είναι κοινωνικά απομονωμένοι αισθάνονται να… κρυώνουν, αναφέρει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Οι ψυχολόγοι Chen-Bo Zhong, και Geoffrey J. Leonardelli, ανακάλυψαν επιπλέον ότι όσοι αισθάνονται μόνοι έχουν την τάση να επιλέγουν ζεστή σούπα ή καφέ έναντι φαγητών και ποτών που βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.

Είναι εκπληκτικό ότι οι άνθρωποι προτιμούσαν ζεστό καφέ ή σούπα όσο πιο αποκλεισμένοι κοινωνικά ήταν δήλωσε ο Leonardelli. Η έρευνα δείχνει ότι η ζεστή κοτόσουπα μπορεί να αποτελεί μηχανισμό αντιμετώπισης του κοινωνικού αποκλεισμού.

Οι ερευνητές έκαναν δυο πειράματα σε φοιτητές κολεγίου.

Πρώτα χώρισαν 65 φοιτητές σε δυο ομάδες. Ζήτησαν από τη μια ομάδα να θυμηθεί περιστατικά όπου άλλοι τους είχαν απομονώσει. Η δεύτερη ομάδα θυμήθηκε περιστατικά όπου άλλοι τους είχαν περιλάβει στην παρέα.

Στη μέση του πειράματος, το προσωπικό μέτρησε τη θερμοκρασία δωματίου, η οποία ήταν πάντα η ίδια. Οι φοιτητές έπρεπε να μαντέψουν τη θερμοκρασία. Όσοι αισθάνονταν μοναξιά μάντεψαν χαμηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με αυτούς που θυμόντουσαν να έχουν κοινωνική στήριξη.

Στο δεύτερο πείραμα, οι ερευνητές έβαλαν 52 φοιτητές να παίξουν ένα παιχνίδι στον υπολογιστή. Οι φοιτητές πίστευαν ότι έπαιζαν με άλλους online, αλλά το παιχνίδι ήταν ‘στημένο’. Μισοί φοιτητές έμειναν με την εντύπωση ότι οι συμπαίκτες τους ‘έκλεβαν’ στο παιχνίδι.

Οι άλλοι μισοί είχαν τον ίδιο αριθμό προσπαθειών με τους συμπαίκτες τους.

Στη συνέχεια αφού συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για να τους αποσπάσουν την προσοχή τους ρώτησαν ποιο προϊόν επιθυμούσαν μεταξύ του καφέ, της σούπας, ενός μήλου, κράκερς ή παγωμένο ποτό τύπου κόλα.

Καλά μαντέψατε. Φοιτητές που αποκλείστηκαν από το παιχνίδι ήθελαν σούπα ή καφέ περισσότερο από τους άλλους, οι οποίοι είχαν συμπεριληφθεί στο παιχνίδι.

Όπως θεωρούν οι ερευνητές, αυτό που αισθανόμαστε συναισθηματικά, σωματικά και αυτό που σκεφτόμαστε είναι αλληλένδετα. Έτσι, η αίσθηση του κρύου φαίνεται πως αποτελεί μέρος του αισθήματος της κοινωνικής απομόνωσης. Η μοναξιά επιτείνει το άγχος και την κατάθλιψη και ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την αίσθηση του πόνου.

Καταλήγοντας, σημειώνουν ότι η κατανάλωση ζεστής σούπας μπορεί να αποτελεί μηχανισμό αντιμετώπισης για τον κοινωνικό αποκλεισμό. Η έρευνα δημοσιεύεται στο ‘PsychologicalScience.’

Πηγές:
‘PsychologicalScience.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]