Του Δημήτρη Καραγιώργου

Αντικείμενο προβληματισμού αποτελεί η αναφορά του καθηγητή Οικονομικών της Υγείας κ. Λυκούργου Λιαρόπουλου για τον ρόλο της τρόικας στα θέματα της Υγείας στη χώρα μας:

'Αντίθετα από κάποιους υπουργούς Υγείας, η τρόικα συνειδητοποίησε τον ρόλο της Υγείας στην οικονομία', υπογράμμισε ο καθηγητής, μιλώντας στο συνέδριο Health World 2013.

Σύμφωνα με τον κ. Λιαρόπουλο, η σπατάλη που είχε σημειωθεί τα προηγούμενα χρόνια έβλαψε την οικονομία και μάλλον έβλαψε το σύστημα Υγείας.

'Το 10% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος στην Υγεία δούλεψε καλά για λίγους', είπε χαρακτηριστικά.

Οι συνολικές δαπάνες Υγείας είχαν ανέλθει το 2009 στα 23,2 δισ. ευρώ, για να μειωθούν στα 18,8 δισ. το 2011 και ακόμη περισσότερο την επόμενη διετία.

Ανάκαμψη

Αναφερόμενος στην ύφεση, είπε ότι είμαστε κοντά στην έξοδο, αλλά θα χρειαστούν πολλά χρόνια για πλήρη ανάκαμψη.

Προειδοποίησε, όμως, ότι η Υγεία δεν μπορεί να περιμένει, καθώς η χώρα απειλείται από μία 'βόμβα' νοσηρότητας.

Υπάρχει - είπε - ανάγκη άμεσης βελτίωσης της σχέσης κόστους - αποτελέσματος του συστήματος.

Πρότεινε να προσδιοριστεί η κατηγορία των πολιτών, οι οποίοι βρίσκονται σε ακραίο κίνδυνο, δηλαδή οι άποροι και οι ανασφάλιστοι.

Τρόικα

Στο μεταξύ, σε νέο κύκλο διαβουλεύσεων με τα υψηλά κλιμάκια της τρόικας, εισέρχεται τη Δευτέρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Τις προηγούμενες μέρες, τα τεχνικά κλιμάκια 'ξεσκόνισαν' τις υπηρεσίες του υπουργείου και τον ΕΟΠΥΥ, ζητώντας αυστηρή τήρηση των όσων προβλέπονται στο μνημόνιο και έχουν συμφωνηθεί κατά τις προηγούμενες επισκέψεις τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα