Του Δημήτρη Καραγιώργου

Μετά τη συνάντησή του με την τρόικα, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε ότι θα επιτραπεί η χορήγηση βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής από καταστήματα λιανικής πώλησης και σούπερ – μάρκετ.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ζήτησε από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) να του παραδώσει την ερχόμενη εβδομάδα κατάλογο με όσα προϊόντα δεν θεωρούνται φάρμακα, συνταγογραφούμενα και μη.

Σύμφωνα με τον υπουργό, μόνον αυτά θα μπορούν να διατίθενται από τα σούπερ μάρκετ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ακόμη και η αναφορά των λέξεων 'σούπερ μάρκετ' και 'φάρμακα', προκάλεσε την άμεση αντίδραση των φαρμακοποιών.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης απάντησε ότι τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα σκευάσματα (ΜΥΣΥΦΑ) είναι φάρμακα και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται:

'Η χορήγηση τους πρέπει να γίνεται με τον αυστηρό έλεγχο του ΕΟΦ και μόνο από εξειδικευμένα κέντρα πώλησης - όπως είναι τα φαρμακεία - και με ευθύνη του φαρμακοποιού, ο οποίος έχει την απαραίτητη επιστημονική και επαγγελματική συγκρότηση και γνώση.
Είναι φάρμακα και όχι καταναλωτικά προϊόντα. Η ανεξέλεγκτη πώλησήτους εγκυμονεί κινδύνους για την Δημόσια Υγεία...'.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσιάδη, η πολιτεία δεν πρέπει να ξεχνά πως οποιαδήποτε άλλη πηγή διάθεσης προϊόντων, τα οποία έχουν σχέση με την υγεία, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον επιστημονικά κατοχυρωμένο ρόλο του φαρμακείου'.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;