Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών με ανακοίνωσή του ενημερώνει για την έναρξη επίσχεσης παροχής υπηρεσιών υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ, από τις 29 Οκτωβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου και για την επανεξέταση συνέχισής της για όσο διάστημα παραμένουν απλήρωτοι. 

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι '...η ασυνέπεια και η αυθαιρεσία του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος με μονομερείς ενέργειες και με καθυστερήσεις στην αποπληρωμή παλαιών χρεών, μάς έφερε στα όρια της καταστροφής...'.

Σύμφωνα με το προεδρείο του Συνδέσμου, ο Οργανισμός οφείλει στα μέλη του περισσότερα από 800 εκατομμύρια ευρώ.

Παραμένουν, δε, απλήρωτοι για υπηρεσίες που παρείχαν από το 2007 μέχρι και σήμερα και ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ. 


Ειδικότερα για τα έτη 2012 και 2013 για δύο μήνες, έχουν λάβει μόνο προκαταβολές και εκκρεμούν όλες οι υπόλοιπες οφειλές. Και σαν να μην έφταναν αυτά, έρχονται με το rebate και το claw back να πάρει ο ΕΟΠΥΥ πίσω το 45% των χρημάτων που χρωστά.

Υπηρεσίες

Το προεδρείο του Συνδέσμου υπογραμμίζει ότι για όλο αυτό το διάστημα, οι κλινικές εξακολουθούν να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, να καλύπτουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους σε προμηθευτές και να καταβάλλουν ανελλιπώς προς το κράτος και τα ασφαλιστικά Ταμεία τους φόρους, το ΦΠΑ, τα χαράτσια και τις εργοδοτικές εισφορές.

Επί της ουσίας - σημειώνει - οδηγούμαστε στην εθνικοποίηση των υπηρεσιών μας, χωρίς όμως να γίνεται αντίστοιχη εθνικοποίηση των ευθυνών και των συνεπειών.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται, επίσης, τα εξής:

'Ως εδώ όμως. Η δυνατότητα ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις μας εξαντλήθηκε.

Ανακοινώνουμε την πράξη επίσχεσης έχοντας χρέος να προστατεύσουμε τους 25.000 εργαζόμενους μας που κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο εξαιτίας της κρατικής αδιαφορίας.

Nα διαφυλάξουμε το κύρος των επιχειρήσεών μας, οι οποίες κατασυκοφαντούνται με πλασματικά στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, καθώς επίσης, να συμβάλλουμε με αποφασιστικά βήματα στην αναδιοργάνωση του ασφαλιστικού φορέα, έτσι ώστε οι εισφορές όλων μας να πιάνουν τόπο και να έχουν ουσιαστική ανταποδοτικότητα. 

Καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια να αποτρέψουμε αυτή την εξέλιξη. Πολλάκις προειδοποιήσαμε τους υπευθύνους για τις αδυναμίες που παρατηρούνται στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι, συμβάλλοντας με κάθε μέσο στη διόρθωση τους.

Περιθώριο

Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο δυνατότητας των εταιριών μας και δώσαμε πίστωση χρόνου, ανοχής και υπομονής, παρά τα προβλήματα που δημιουργούσαν συνεχώς οι υπεύθυνοι του ΕΟΠΥΥ.

Βασική μας επιδίωξη ήταν και παραμένει η καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Δεν μπορούμε όμως, να ανεχθούμε πια τους αιφνιδιασμούς και τις προχειρότητες του ΕΟΠΥΥ, στην αντιμετώπιση των δικών μας προβλημάτων. Ζητούμε την κατανόηση και τη συμπαράσταση των ασφαλισμένων σε αυτόν τον αγώνα που δίνουμε. Θέλουμε να γνωρίζουν πως παλεύουμε για να συνεχίσουμε να παρέχουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Με βαθύ αίσθημα ευθύνης και αντιλαμβανόμενοι τις δυσκολίες που μπορεί να επιφέρει σε ειδικές κατηγορίες η απόφασή μας αυτή, θα συνεχίσουμε να καλύπτουμε ανάγκες νοσηλείας νεφροπαθών και ήδη νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και ΜΕΝΝ που είναι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ, μέχρι και την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο στην πολιτική ηγεσία να βρει λύσεις'.