Του Δημήτρη Καραγιώργου 

Ο ιατρικός τουρισμός αποτελεί ένα από τα βασικότερα αίτια διασποράς ανθεκτικών μικροβίων στην Ευρώπη.

Πολίτες από τις αναπτυγμένες χώρες καταφθάνουν στις αναπτυσσόμενες αναζητώντας, γρήγορη και φθηνή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Το 2012, περισσότεροι από 1,6 εκατομμύριο Αμερικανοί, επιχείρησαν ένα 'νυστεροσαφάρι', συνδυάζοντας τουρισμό και εγχείρηση.

Ο κλάδος γνωρίζει μια ξέφρενη ανάπτυξη, της τάξης του 35%.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν τη Δευτέρα οι λοιμωξιολόγοι, με αφορμή τη συνεργασία της Ελλάδας με το βρετανικό πανεπιστήμιο Cambridge, στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στη χώρα μας.

Ο καθηγητής κ. Αθανάσιος Τσακρής υπογράμμισε ότι η αντοχή στις λοιμώξεις είναι αποτέλεσμα της κατάχρησης και υπερκατανάλωσης των υπαρχόντων αντιβιοτικών.

Εξαπλώνεται ταχύτατα εξαιτίας της έντονης μετακίνησης ατόμων μεταξύ των διαφόρων χωρών για λόγους τουριστικούς, ιατρικούς ή οικονομικούς.

Μετακινήσεις

Η διασπορά στις διάφορες χώρες της Ευρώπης πολυανθεκτικών βακτηρίων, οφείλεται κυρίως σε μετακινήσεις ασθενών - φορέων που έχουν ιστορικό προηγούμενης νοσηλείας σε χώρες όπου ενδημεί ο συγκεκριμένος τύπος αντοχής.

Ο χρόνος ανάπτυξης φορείας σε ενδημικό νοσοκομειακό περιβάλλον ποικίλει από μόλις τρεις ημέρες έως 27 ημέρες, ενώ η φορεία μπορεί να ανιχνεύεται για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών.

Σημαντικός παράγοντας για παρατεταμένη φορεία είναι η παρουσία καθετήρων, καθώς και η παραμονή σε οίκο ευγηρίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, από τη στιγμή που η συχνότητα των ανθεκτικών στελεχών περάσει ένα κρίσιμο σημείο, η διασπορά τους είναι πλέον μη αναστρέψιμη και καταγράφεται εξάπλωση στην κοινότητα, στο περιβάλλον και στην τροφική αλυσίδα.

Λοιμώξεις

Η υφυπουργός Υγείας κ. Ζέττα Μακρή τόνισε ότι η Ελλάδα εμφανίζεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τον υψηλότερο ποσοστό νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Έχει, επίσης, τη μεγαλύτερη συχνότητα απομόνωσης πολυανθεκτικών παθογόνων, αλλά και το υψηλότερο ποσοστό χρήσης αντιβιοτικών στο νοσοκομειακό χώρο.

Η μικροβιακή αντοχή στη χώρα μας - είπε - δεν περιορίζεται σε κλινικά τμήματα υψηλού κινδύνου όπως στις μονάδες εντατικής νοσηλείας, αλλά αφορά πλέον και τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους, σε ιδρύματα χρόνιων πασχόντων αλλά και σε κέντρα φυσικής αποκατάστασης.

Για την αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού υγειονομικού προβλήματος το υπουργείο Υγείας προχωρά σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Cambridge της Μεγάλης Βρετανίας για την εφαρμογή στην Ελλάδα πρωτοκόλλου δράσης που έχει εφαρμοσθεί τα τελευταία χρόνια με τεράστια επιτυχία στο Cambridge, μηδενίζοντας και τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Πρωτόκολλο

Το πρωτόκολλο αυτό θα εφαρμοσθεί πιλοτικά στο νοσοκομείο Αττικό με την ευθύνη του κ. Γεώργιου Πετρίκκου και σε συνεργασία με τον καθηγητή Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Θανάση Τσακρή και θα είναι διάρκειας εννέα μηνών.

Ο διευθυντής του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του Cambridge κ. Stephen Kelleher εξήγησε ότι θα έρχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στην Ελλάδα και θα παρακολουθούν το πρόγραμμα ειδικές ομάδες επιστημόνων του Cambridge.

Πριν από τέσσερα χρόνια στο Cambridge καταγράφονταν περίπου 50 σοβαρά κρούσματα ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων κατ’ έτος.

Με την εφαρμογή αυτού του προγράμματος υπογράμμισε ο διευθυντής Διεθνών Συνεργασιών για την Εκπαίδευση και την Έρευνα του Cambridge κ. Τάκης Κότης, τα κρούσματα σχεδόν μηδενίστηκαν, με αποτέλεσμα να σωθούν εκατοντάδες ζωές και εκατομμύρια λίρες.

Ευελεπιστούμε όπως επεσήμανε ο κ. Κότης ότι το ίδιο θα συμβεί και στην Ελλάδα και με το πρόγραμμα αυτό θα σωθούν πολλές ζωές και θα είναι σημαντικό το οικονομικό όφελος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου