Του Δημήτρη Καραγιώργου

Τη σφοδρή της αντίθεση στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την τιμολόγηση των φαρμάκων, εκφράζει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη, το προεδρείο της ΠΕΦ προειδοποιεί για τις καταστροφικές συνέπειες σε περίπτωση υπερψήφισης του νομοσχεδίου που έχει καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας.

Οι διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου – σημειώνει – διαμορφώνουν ένα μη βιώσιμο πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής και καθιστούν αδύνατη την ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύoυν την ελληνική οικονομία.

Παρόλο που τα γενόσημα φάρμακα έχουν ήδη υποστεί μειώσεις που ξεπερνούν το 50% και παράγονται κατά κύριο λόγο από ελληνικές βιομηχανίες, το νομοσχέδιο τα θέτει ξανά στο στόχαστρο και προσπαθεί να συμπιέσει εκ νέου τις ήδη μειωμένες τιμές τους.

Αντίθετα, πουθενά στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει μέριμνα για τον έλεγχο του όγκου της συνταγογράφησης και τον εξορθολογισμό της χρήσης των ακριβών φαρμάκων.

Όπως έχει επισημανθεί επανειλημμένως, το πρόβλημα της φαρμακευτικής δαπάνης είναι η αδυναμία ελέγχου του όγκου και της υποκατάστασης των παλιών φθηνών φαρμάκων από νεώτερα ακριβότερα και όχι οι τιμές των φαρμάκων.

Εξαντλήθηκε

Το εργαλείο, δε, των τιμών ως μηχανισμού παραγωγής εξοικονομήσεων έχει ήδη εξαντληθεί και κάθε περαιτέρω μείωση αποβαίνει σε βάρος της δημόσιας υγείας, θέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς λόγω αποσύρσεων και ελλείψεων.

Συγκεκριμένα, η μείωση των τιμών των φαρμάκων που χάνουν την πατέντα τους κατά 50% (εφόσον κυκλοφορούν αντίστοιχα γενόσημα), χωρίς σεβασμό στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών του φαρμάκου στην ΕΕ, θα οδηγήσει σε αποσύρσεις και ελλείψεις, γεγονός με δραματικές συνέπειες για τους ασθενείς.

Οι τιμές των γενοσήμων καθορίζονται ουσιαστικά στο 32,5% της τιμής που είχε το φάρμακο ενόσω είχε πατέντο.

Επιπλέον, επιβάλλεται δυναμική τιμολόγηση, δηλαδή περαιτέρω μείωσης των τιμών βάσει του όγκου πωλήσεων.

Το 32,5% για τα γενόσημα είναι ονομαστικό, καθώς εάν συνυπολογιστούν η δυναμική τιμολόγηση, το ασφαλιστικό rebate (-9%), το rebate όγκου (-2% έως -12%) και το clawback, το ποσοστό αυτό κυμαίνεται μεταξύ 25% - 27%!

Μείωση

Αυτό σημαίνει συνολική μείωση της τάξης του 75%, η οποία καθιστά αδύνατη την κυκλοφορία εγχωρίως παραγόμενων γενοσήμων, καθώς η τιμή τους δε θα καλύπτει το κόστος παραγωγής.

Η κατάσταση αυτή ισοδυναμεί με καταστροφή της εγχώριας φαρμακοπαραγωγικής βάσης, ενώ οι μόνοι που ευνοούνται είναι οι μεγαλοεισαγωγείς γενοσήμων φαρμάκων από χώρες χαμηλού κόστους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας είναι άλλη μια απόδειξη της διαχρονικής αδυναμίας εφαρμογής μιας συνολικής πολιτικής για το φάρμακο, και περιορίζεται μόνο στον εξευτελισμό των τιμών, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Ήδη πολλά νοσοκομεία στερούνται φαρμάκων λόγω της εμμονής της Πολιτείας στο διαγωνιστικό μοντέλο του μοναδικού προμηθευτή με μόνο κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή, παρόλο που οι μοναδικοί μειοδότες επανειλημμένα έχουν δηλώσει αδυναμία να καλύψουν το σύνολο του ΕΣΥ, ακόμα και σε σκευάσματα που αφορούν στην ολοκληρωμένη θεραπεία καρκινοπαθών.

Είναι σαφές ότι η πολιτική αυτή θα οδηγήσει ακόμη και τους χρόνιους ασθενείς που σήμερα ρυθμίζονται με ελληνικά γενόσημα σε προσιτές τιμές, να στραφούν υποχρεωτικά είτε σε ακριβά εισαγόμενα πρωτότυπα, είτε σε αμφιβόλου ποιότητας φθηνά γενόσημα από χώρες χαμηλού κόστους.

Στόχος

Μόνος σκοπός των άκρως επικίνδυνων ρυθμίσεων του νομοσχεδίου είναι η επίτευξη του αυθαίρετου στόχου των 2 δισ. ευρώ για τη φαρμακευτική δαπάνη του 2014, αδιαφορώντας για τις βέβαιες συνέπειες που θα στερήσουν απαραίτητες φαρμακοθεραπείες από τον Έλληνα ασθενή και θα οδηγήσουν στον αφανισμό της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου.

Η ΠΕΦ προτείνει να σταματήσουν οι εξοντωτικές μειώσεις των γενοσήμων που θα τα οδηγήσουν σε εξαφάνισή τους από την αγορά.
Επίσης, πρέπει να παραμείνουν τα παλαιά και καταξιωμένα φάρμακα, τα οποία παράγουν εξοικονομήσεις, αποτρέποντας την υποκατάσταση τους με ακριβότερες ισοδύναμες θεραπείες.