Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας, κατέθεσε την Τρίτη η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα.

Η ερώτηση της τέως γενικής γραμματέως του κόμματος έχει τίτλο 'Η επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται από την πολιτική των περικοπών στη  δημόσια  ιατροφαρμακευτική περίθαλψη' και αναφέρει τα εξής:

'Οι νέες περικοπές του κρατικού προϋπολογισμού το 2014 για τη χρηματοδότηση του  ΕΟΠΥΥ κατά 30%, των νοσοκομείων κατά 32%, στα φάρμακα κατά 15% και συνολικά στην Υγεία κατά 19,7%, επιβεβαιώνουν την πολιτική χρεοκοπίας της υγείας του λαού υπέρ του κεφαλαίου και της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Οι λαϊκές ανάγκες για δημόσιες υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης και φαρμάκων, εξαρτώνται από τη δυνατότητα πληρωμής τους από τους ασθενείς στον εμπορευματοποιημένο δημόσιο και τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, ενώ οι  ανασφάλιστοι αποκλείονται σχεδόν από κάθε δικαίωμα στη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Οι λαϊκές οικογένειες και οι εργαζόμενοι υγειονομικοί, βιώνουν την πολιτική των συγχωνεύσεων της κατάργησης δημόσιων κρεβατιών, εργαστηρίων, κλινικών, νοσοκομείων και το επόμενο διάστημα μονάδων του ΕΟΠΥΥ, των δημόσιων ψυχιατρείων και με απολύσεις υγειονομικών.

΄Κούρεμα'

Με 'κούρεμα με τη ψιλή' των δωρεάν δημόσιων παροχών στο επίπεδο του ελάχιστου και ενιαίου για όλους 'βασικού πακέτου' από τον υποχρηματοδοτούμενο από το κράτος και τους επιχειρηματίες ΕΟΠΥΥ.

Έναντι οποιασδήποτε άλλης προτεραιότητας ο λαός έχει δικαίωμα και ανάγκη από πλήρεις, σύγχρονες και δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Με πανελλαδική ανάπτυξη δημόσιων υποδομών, με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Να μην κλείσει καμία δημόσια μονάδα (νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, υγειονομική μονάδα ΕΟΠΥΥ), να μην απολυθεί κανένας υγειονομικός, να αξιοποιηθούν στην ανάπτυξη του ενιαίου, καθολικού, δωρεάν, αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Υγείας.

Ερωτάται ο πρωθυπουργός πως τοποθετείται στα παραπάνω ζητήματα”.