Ευνοϊκή θέση στις θέσεις των φαρμακοποιών, θα τηρήσει ο υπουργός Υγείας στις επικείμενες επαφές του με την τρόικα.

Μιλώντας την Κυριακή στην έκτακτη γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), ο κ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι δέχεται πιέσεις για τα εξής θέματα:

Το ποσοστό κέρδους, τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ), την τιμή τους, τα πληθυσμιακά κριτήρια και το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Το θέμα είχε αποκαλύψει το Iatronet.gr με δημοσίευμά του στις 30 Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε τους φαρμακοποιούς ότι το υπουργείο έχει απορρίψει αυτές τις προτάσεις και πως ο ίδιος είναι αντίθετος στην μείωση του ποσοστού κέρδους και στην πώληση των ΜΥΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων.

Όσον αφορά την απελευθέρωση της τιμής τους ανέφερε πως είναι θέμα του υπουργείου Ανάπτυξης. Για το θέμα της φορολογικής ενημερότητας, δεσμεύτηκε πως θα μεσολαβήσει στο υπουργείο Οικονομικών για να επιλυθεί το θέμα

Kατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε σε σειρά ερωτήσεων των φαρμακοποιών.

Ένταση

Υπήρξε, μάλιστα, και ένταση, όταν κάποιος φαρμακοποιός τού φώναξε να δίνουν δωρεάν φάρμακα στον λαό:

'Όχι μόνο φάρμακα. Να δίνουμε και ένα σπίτι δωρεάν', είπε ο κ. Γεωργιάδης, πλειοδοτώντας σε γενναιοδωρία.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης επισήμανε ευθέως ότι οι τιμές των ΜΥΣΥΦΑ, είναι οι χαμηλότερες στη χώρα μας από όλη την Ευρώπη.

Δεν υπάρχει λοιπόν το κίνητρο να βγουν τα ΜΥΣΥΦΑ από τα φαρμακεία: 'Δεν είναι δυνατόν εκτός αν θέλετε να πάνε στις λαϊκές', του είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Θεοδοσιάδης έθεσε τον υπουργό Υγείας ενώπιον των ευθυνών του. Ξεκαθάρισε ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ για τον κλάδο είναι διάτρητη, κατά παραγγελία του υπουργού κ. Χατζηδάκη και σε κάθε περίπτωση δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση.

Ποσοστό

Δήλωσε ακόμη ότι σε καμιά περίπτωση οι φαρμακοποιοί δεν πρόκειται να δεχτούν μείωση του ποσοστού κέρδους, πώληση των ΜΥΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων και απελευθέρωση της τιμής τους.

Ακόμη αναφέρθηκε στο θέμα των ληξιπροθέσμων χρεών και του απαράδεκτου τρόπου χορήγησης φορολογικής ενημερότητας.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ ανέφερε ότι οι φαρμακοποιοί δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψουν τα φάρμακα να πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ ή στην ελεύθερη αγορά.

Οι φαρμακοποιοί - είπε - βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα:

'Παρακολουθούμε την τήρηση ή μη των υποσχέσεων και δεσμεύσεων του υπουργού Υγείας.

Σε περίπτωση που συμβεί κάτι από αυτά που φημολογούνται, την επόμενη ώρα θα κλείσουμε τα φαρμακεία μας, θα κατέβουμε στους δρόμους, θα διακόψουμε τις συμβάσεις με όλα τα Ταμεία'.

ΜΥΣΥΦΑ

Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι σέβεται τις αγωνίες των φαρμακοποιών και συμφώνησε πως τα ΜΥΣΥΦΑ πρέπει να πωλούνται μόνο από τα φαρμακεία.

Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής - τόνισε - μπορούν να πωλούνται και εκτός φαρμακείων, συμπληρώνοντας ότι 'καλή είναι η αγορά αλλά καλύτερη η υγεία'.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο