Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στον ιατρικό κόσμο το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ).

Για ταφόπλακα στη δημόσια πρωτοβάθμια Υγεία, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Μιχάλης Βλασταράκος (αριστερά).

Η ατελής και πρόχειρη κατάρτισή του - αναφέρει - δεν προωθεί την ισότιμη, καθολική και δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα Υγείας, ενώ διαφαίνεται ξεκάθαρα ο στόχος της απόλυσης των υπηρετούντων ιατρών στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ.

Ο πολίτης θα πληρώνει στο εφεξής επιπλέον χαράτσια για να βρει τον ιατρό του, να πάρει το φάρμακό του και να κάνει την εξέτασή του με τις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας να εκμεταλλεύονται την πλήρη αποδόμηση του υφιστάμενου συστήματος Υγείας.

Ο κ. Βλασταράκος καλεί την κυβέρνηση, πριν από οποιαδήποτε προώθηση πρότασης στη Βουλή, να συνεργαστεί με όλους τους θεσμικούς φορείς για να προωθηθεί ένα νομοσχέδιο Υγείας ουσιαστικό και σύγχρονο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και στην ευπρεπή λειτουργία και τα εργασιακά δικαιώματα των ιατρών.

ΟΕΝΓΕ

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρης Βαρνάβας (δεξιά) χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο 'κοινωνικό ολοκαύτωμα'.

Μετά λόγου γνώσεως - σημειώνει - απαντάμε πως το σχέδιο νόμου δεν πρόκειται να βελτιώσει τίποτα. Τουναντίον, θα προκαλέσει αλματώδη επιδείνωση σε όλους τους δείκτες υγείας.

Πρόκειται για νομοθέτημα που κατασκευάστηκε με τρεις στοχεύσεις:

Να θέσει σε διαθεσιμότητα γιατρούς και εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ, εξωθώντας μάλιστα αρκετούς απ΄ αυτούς σε 'αυτο - απόλυση'.

Να μειώσει ακόμη περισσότερο τη χρηματοδότηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, ενώ είναι γνωστό ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι ήδη χρεοκοπημένος ως αγοραστής υπηρεσιών Υγείας.

Καταστρέφοντας τη δημόσια περίθαλψη, να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον, ώστε όσοι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να στραφούν στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και νοσηλευτήρια, ενώ οι ανασφάλιστοι και οικονομικά αδύναμοι να μείνουν χωρίς περίθαλψη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο