Τις παρεμβάσεις του, από τις οποίες προέκυψαν οι αλλαγές στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον νέο ΕΟΠΥΥ, παρουσίασε τη Δευτέρα ο τομέας Υγείας του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος συναντάται το απόγευμα με τον υπουργό Υγείας.

Όπως ανακοινώθηκε, το ΠΑΣΟΚ δήλωσε με σαφήνεια από την πρώτη στιγμή ότι θα στηρίξει τη μεταρρύθμιση, που προανήγγειλε το υπουργείο Υγείας.

Στόχος ήταν η ποιοτική αναβάθμιση και η καθολικότητα των υπηρεσιών Υγείας προς τους πολίτες.

Με παρέμβαση στο τέλος Νοεμβρίου, επισημάνθηκε η καθυστέρηση παρουσίασης των συνολικών προτάσεων του υπουργείου, σε συνδυασμό με τις αναφορές για απολύσεις ιατρών και προσωπικού, που δημιούργησαν μια άγονη σύγκρουση στον χώρο της Υγείας.

Ζητήθηκε επίμονα με δημόσιες ανακοινώσεις και συναντήσεις με τον υπουργό και τους φορείς, να σταματήσει κάθε αναφορά για 'απολύσεις' και να ξεκινήσει ένας νηφάλιος και υπεύθυνος διάλογος για το σύνολο της μεταρρύθμισης, που θα έχει στο κέντρο του την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Μελέτη

Το ΠΑΣΟΚ μελέτησε το προσχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, με σειρά συνεδριάσεων τόσο της κοινοβουλευτικής ομάδας, όσο και του τομέα Υγείας.

Το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς είναι το εξής:

1) Μεταρρύθμιση για τους πολίτες. Καθολική πρόσβαση, εγγύηση λειτουργίας των δημόσιων δομών, μείωση του κόστους για τους πολίτες, αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

2) Ο ΕΟΠΥΥ αγοραστής υπηρεσιών Υγείας από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με σφαιρικό προϋπολογισμό, ορθή αξιοποίηση πόρων και παρεμπόδιση της σπατάλης.

3) Δημιουργία Δικτύου Πρωτοβάθμιας Υγείας το οποίο αναλαμβάνει να παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανά περιοχή ευθύνης.

Διαίρεση

4) Τα Δίκτυα θα αντιστοιχούν στη διοικητική διαίρεση της χώρας σε καλλικρατικούς δήμους ώστε να υπάρχει επάρκεια δημόσιων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα. Για παράδειγμα: για πρώτη φορά καθορίζονται δαπάνες ανά καλλικρατικό δήμο και δίνονται κίνητρα οικονομικά, ώστε οι επαγγελματίες Υγείας (οικογενειακοί γιατροί και γιατροί ειδικότητας) να συμμετέχουν στο δίκτυο της Περιφέρειας και των απομακρυσμένων περιοχών συμμετέχοντας στο τοπικό Δίκτυο.

5) Πόροι:

  • Κρατικός προϋπολογισμός.
  • Ασφαλιστικά ταμεία που αφορούν στον κλάδο Υγείας.
  • Rebate.
  • Claw back.

6) Χρονοδιάγραμμα: Εξασφαλίστηκε μέσα από τα χρονοδιαγράμματα η ολοκλήρωση του Εθνικού Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέσα σε έναν χρόνο, καθώς και η λειτουργία του στο μεταβατικό στάδιο.

7) Επαγγελματίες Υγείας: Δόθηκε δυνατότητα παραμονής όλων των γιατρών στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Σε περίπτωση εθελοντικής αποχώρησης εξασφαλίστηκε η κάλυψη των θέσεων με νέες προκηρύξεις με βάση τα οργανογράμματα του Εθνικού Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.