Σε ισχύ από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί η απόφαση του υπουργού Υγείας για τις εξαιρέσεις στο 'πλαφόν' συνταγογράφησης, στον ΕΟΠΥΥ.

Οι τροποποιήσεις θα ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) και θα είναι οι εξής:

Θα εξαιρεθούν οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι συνταγογραφούν στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία ή στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.

Θα εξαιρεθούν τα ακριβά σκευάσματα, τα οποία χορηγούνται για σοβαρά ή χρόνια νοσήματα (καρκίνος – μεταμοσχεύσεις).

Τα εμβόλια δεν θα υπολογίζονται στο 'πλαφόν'.

Εξαιρούνται, επίσης, μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία έχουν πολύ υψηλή τιμή (730) ευρώ και έκλειναν άμεσα το 'πλαφόν' του γιατρού που τα χορηγούσε.

Παράπονα

Όσοι γιατροί δεν λειτούργησαν τα ιατρεία τους για προσωπικούς λόγους (ασθένεια, εγκυμοσύνη), θα στείλουν στον ΕΟΠΥΥ, στη γνωστή ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει ανακοινωθεί για παράπονα, mail, και να αναφέρουν τον λόγο ώστε να γίνει αύξηση του πλαφόν τους.

Το μέτρο του 'πλαφόν' ίσχυσε στις αρχές του μήνα, προβλέποντας ότι κάθε γιατρός του ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να συνταγογραφεί κάθε μήνα πάνω από το 80% της αξίας των φαρμάκων που είχε χορηγήσει το 2013.

Προκάλεσε, ωστόσο, προβλήματα, καθώς γιατροί έλεγαν σε ασθενείς που λάμβαναν ακριβά φάρμακα ότι δεν ήταν σε θέση να τα χορηγήσουν, καθώς έφταναν στο 'πλαφόν' τους από τις αρχές του μήνα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα