Ξεπερνούν κάθε πρόβλεψη οι δαπάνες για παρακλινικές εξετάσεις στον ΕΟΠΥΥ.

Τον περασμένο Οκτώβριο, χορηγήθηκαν από γιατρούς του Οργανισμού 10,7 εκατομμύρια παραπεμπτικά, αξίας 77,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Τον αμέσως επόμενο μήνα, δόθηκαν επιπλέον 9,3 εκατομμύρια παραπεμπτικά, αξίας 68,1 εκατομμυρίων ευρώ.

'Η υποχρεωτική έκπτωση (rebate) και η λειτουργία του αυτόματου μηχανισμού επιστροφής (claw back) από τους παρόχους, είναι αποτέλεσμα και ανάγκη που προέκυψαν από τον εξαιρετικά υψηλό αριθμό των παραπεμπτικών', αναφέρει ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Δημήτρης Κοντός (φωτό).

Απευθυνόμενος στους γιατρούς, ο κ. Κοντός υπογραμμίζει ότι το rebate και το claw back θα φύγουν από την ατζέντα, όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα της παραγωγής και της διανομής υπηρεσιών Υγείας - και κυρίως οι γιατροί - βοηθήσουν στον εξορθολογισμό και στη συγκράτηση των δαπανών Υγείας που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ:

'Πρώτο μας μέλημα είναι η διασφάλιση των υπηρεσιών Υγείας για τους ασφαλισμένους μας, με ποιότητα και αξιοπρέπεια.

Πλαφόν

Ο ΕΟΠΥΥ ήδη έχει ξεκινήσει και εισάγει σταδιακά θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα και θεσπίζει όρια (πλαφόν) στα παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις.

Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα που θα διασφαλίζουν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, τα χρήματα δηλαδή των ασφαλισμένων και των φορολογουμένων'.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού τονίζει ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς όλους τους παρόχους υπηρεσιών υγείας του Οργανισμού.

Το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών – σημειώνει - έχει αποπληρωθεί.

Εκκρεμεί ένα μικρό μέρος (περίπου 14%), λόγω των πολλών οργανωτικών και διοικητικών προβλημάτων των κλάδων υγείας των ταμείων που λειτουργούσαν πριν τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και των αναγκαίων ελεγκτικών διαδικασιών που πρέπει να γίνουν για την διασφάλιση της νομιμότητας.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τα νεογνά
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων
Ποιες ιατρικές ειδικότητες μπορούν να κάνουν επεμβάσεις αποκατάστασης μαστού [εγκύκλιος]