Σε κλινικό έλεγχο των παρόχων, για τις υπηρεσίες που παρείχαν σε ασφαλισμένους του, προχωρεί η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Τον έλεγχο θα διενεργήσουν οι ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, στις οποίες έχει ανατεθεί η εκκαθάριση των απαιτήσεων που έχουν οι πάροχοι προς τον Οργανισμό για παρελθόντα έτη.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός (φωτό) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο κλινικός έλεγχος (clinical audit) διενεργείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα συγκεκριμένο σύστημα ελέγχου ποιότητας της παρεχόμενης υγειονομικής φροντίδας.

Με τη χρήση συγκεκριμένων κριτηρίων, αξιολογούνται οι δομές οι διαδικασίες και η έκβαση της θεραπευτικής προσέγγισης που έγινε στον ασθενή.

Ο ΕΟΠΥΥ έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την δημιουργία Σώματος Κλινικού Ελέγχου, έτσι ώστε ο έλεγχος να γίνεται και από τον ίδιο τον Οργανισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντό, παράλληλα με τον κλινικό έλεγχο, έχει ανατεθεί στις ελεγκτικές εταιρείες και η εκκαθάριση των απαιτήσεων του 2013.

Νομιμότητα

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αναφέρει ότι το θεσμικό πλαίσιο διασφαλίζει πλήρως την νομιμότητα της λειτουργίας των ελεγκτικών εταιρειών και πως πρέπει να σταματήσουν οι φωνές που προσπαθούν να εμποδίσουν τον έλεγχο της νομιμότητας, των υπερχρεώσεων αλλά και τις κάθε μορφής παραβατικότητες.

“Αυτοί που ξορκίζουν την παρουσία των ελεγκτικών εταιρειών, άθελα τους προστατεύουν τα συμφέροντα αυτών που επωφελούνται πολλά χρόνια τώρα από την απουσία ουσιαστικού κλινικού και οικονομικού ελέγχου”, τονίζει ο κ. Κοντός.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ χαρακτηρίζει την εκκαθάριση των απαιτήσεων επιτακτική, καθώς – εκτός των άλλων - δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι περιμένουν εξόφληση δαπανών υγείας που έχουν καταβάλει οι ίδιοι.

Η μερική ελάφρυνση εργασίας – σημειώνει - από τη δουλειά που προσφέρουν οι ελεγκτικές εταιρείες, θα δώσει τη δυνατότητα στις υπηρεσίες μας να καταβάλλουν επιτέλους νοσήλια ασφαλισμένων που περιμένουν 4 και 5 χρόνια.

Δ.Κ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου [μελέτη]
"Τουρισμός" υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]