του Νικόλα Γεωργιακώδη

Σε περιόδους οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, εκατομμύρια ανασφάλιστοι συμπολίτες μας πασχίζουν να επιβιώσουν σε ένα σύστημα υγείας το οποίο δεν φαίνεται να «νοιάζεται» και τόσο για τους μη έχοντες. Αυτό όμως που αρκετός κόσμος δε γνωρίζει είναι ότι σε κατά τόπους Δήμους της Αττικής, η αλληλεγγύη σε συνδυασμό με την εθελοντική εργασία δημιούργησε δομές Υγείας οι οποίες παρέχουν δωρεάν εξέταση από μια ευρεία γκάμα ιατρικών ειδικοτήτων σε όσους τις έχουν ανάγκη.

«Στο παρελθόν, αλλά πολύ περισσότερο σήμερα πολλοί δημότες μας δεν έχουν πρόσβαση στους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ λόγω του ότι είναι ανασφάλιστοι και άποροι. Τα Δημοτικά Ιατρεία λοιπόν θεωρούμε ότι είναι ζωτικής σημασία για την πρωτοβάθμια υγεία», μας λέει η κ. Ευαγγελία Συκαμνιά, Διευθύντρια των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αιγάλεω και συμπληρώνει: «Δεν έχουμε την δυνατότητα να έχουμε έμμισθους ιατρούς, επομένως στηριζόμαστε αποκλειστικά σε εθελοντές, ενώ υπάρχουν και αρκετά προγράμματα σε διάφορους τομείς προληπτικής ιατρικής για ενήλικες και παιδιά. Η εθελοντική εργασία σημαίνει πολλά για εμάς, αφού μας επιτρέπει να έχουμε μια σειρά ιατρικών ειδικοτήτων. Η ανταπόκριση των δημοτών είναι τεράστια και ζητούν ακόμα περισσότερες παροχές, θα ήθελαν να έχουν πέρα από τη διάγνωση και τη θεραπεία αν είναι δυνατόν. Όμως λόγω των συγκυριών, αυτό καθίσταται αρκετά δύσκολο».

Δημοτικά Ιατρεία λοιπόν, βρίσκουμε σε κάθε Δήμο της Αττικής. Σε κάποιους είναι περισσότερο στελεχωμένα, σε κάποιους άλλους βρίσκονται προς το παρόν σε μεταβατικό στάδιο «περιμένοντας τι θα γίνει με τις επόμενες εκλογές», όπως μας λένε.

Αθήνα

Στον Δήμο Αθηνών υπάρχουν επτά δημοτικά ιατρεία (εκ των οποίων αυτή τη στιγμή λειτουργούν τα πέντε) σε έξι από τις επτά δημοτικές κοινότητες, τα οποία παρέχουν προληπτική οδοντιατρική φροντίδα, μετα-νοσοκομειακή φροντίδα και αποκατάσταση, παρακολούθηση χρόνια πασχόντων και κοινωνική φροντίδα για όσους έχουν ανάγκη. Παράλληλα διαθέτει στα ιατρεία αυτά, μικροβιολογικά εργαστήρια στα οποία μπορείτε να κάνετε δωρεάν εργαστηριακές εξετάσεις (π.χ. γενική αίματος, ούρων, τεστ ΠΑΠ κτλ.). Τα ιατρεία αυτά βρίσκονται:

  • Σόλωνος 78 - Καλφοπούλειο Υγειονομικό Κέντρο. Διαθέτει γυναικολόγο, οδοντίατρο, οφθαλμίατρο, δερματολόγο και παθολόγο. Τηλ: 2103626587
  • Φανοσθένους και Φρειδ. Σμιθ. Τηλ: 2109239865. Διαθέτει οφθαλμίατρο, παθολόγο, φυσίατρο, οδοντίατρο, καρδιολόγο, παιδίατρο, γυναικολόγο, χειρούργο και εθελοντή ουρολόγο
  • Πρωταγόρα 3, τηλ: 210 7011948 & 210 7011949. Διαθέτει οφθαλμίατρο, παθολόγο, γυναικολόγο, οδοντίατρο και χειρούργο μαστολόγο
  • Θεσσαλονίκης 48 και Ηρακλειδών, τηλ: 210 3427513 & 210 3427516 & 210 3455558. Διαθέτει οδοντίατρο, παθολόγο, δερματολόγο, καρδιολόγο, οφθαλμίατρο, παιδίατρο και γυναικολόγο
  • Προποντίδος και Αγίας Σοφίας, τηλ: 210 5121921. Διαθέτει παιδίατρο, γυναικολόγο, δερματολόγο, παθολόγο, ωρυλά και χειρούργο μαστολόγο.

Το ωράριο λειτουργίας των Δημοτικών Ιατρείων είναι από τις 8.00 μέχρι τις 18.00, ενώ είναι απαραίτητο το κλείσιμο ραντεβού με τους γιατρούς κατόπιν συνεννόησης με τη γραμματεία του κάθε ιατρείου.

Αγία Παρασκευή

Δύο δημοτικά ιατρεία λειτουργούν αυτήν τη στιγμή στην Αγία Παρασκευή, το ένα βρίσκεται στην οδό Χίου και Σωτήρος 2 (τηλ: 210-6000998) και το άλλο στην οδό Χειμάρρας 22 (τηλ: 2106547700).Στα δύο αυτά ιατρεία λειτουργούν τα εξής τμήματα: αγγειολογικό, μικροβιολογικό, γυναικολογικό, καρδιολογικό, κυτταρολογικό, μαστού, ορθοπεδικό, παθολογικό, πνευμονολογικό/σπιρομέτρησης, ψυχιατρικό και οδοντιατρικό για έλεγχο και πρόληψη. Επίσης στα ιατρεία υπάρχει Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπευτής, όπως επίσης και ειδικό ιατρείο για όσους θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα.

Χαλάνδρι

Στο Συμβουλευτικό Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής του Χαλανδρίου, το οποίο λειτουργεί από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή από τις 8:00 μέχρι τις 20:00 στην οδό Αισχύλου 28, λειτουργεί μεταξύ άλλων, παθολογικό, γυναικολογικό, δερματολογικό, παιδιατρικό, παιδοψυχιατρικό, καρδιολογικό, ορθοπεδικό, χειρουργικό, νευρολογικό και γαστρεντερολογικό τμήμα. Όλες οι επισκέψεις και οι εξετάσεις γίνονται μετά από ραντεβού στον χώρο του Κέντρου ή μέσω τηλεφώνου στο 2106894444.

Παράλληλα, στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου, παρέχεται ψυχοκοινωνική συμβουλευτική σε γυναίκες που έχουν βιώσει κάποια μορφή βίας, ψυχοεκπαίδευση με στόχο την προσωπική ενδυνάμωση και επαγγελματική συμβουλευτική. Περισσότερα εδώ.

Παπάγος - Χολαργός

Στο δημοτικό πολυιατρείο του Δήμου Παπάγου Χολαργού (Εθνικής Αμύνης 60), μπορείτε να κλείσετε δωρεάν ραντεβού με ειδικότητες όπως καρδιολόγος, ορθοπεδικός, αγγειοχειρούργος, ορθοδοντικός, ψυχολόγος και παιδοψυχολόγος, γαστρεντερολόγος, γυναικολόγος, διατροφολόγος, δερματολόγος και ωρυλά. Το ιατρείο λειτουργεί από τις 8 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα τις καθημερινές, ενώ ραντεβού μπορείτε να κλείσετε στο 2106540900.

Ελληνικό – Αργυρούπολη

Στον δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης η Κοινωνική Υπηρεσία προσφέρει δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη στους δημότες με μια ψυχολόγο, δύο κοινωνικούς λειτουργούς και μία επισκέπτρια υγείας. Η Υπηρεσία λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρα 8.30 π.μ. έως 14.30 μ.μ. επί της οδού Αλεξιουπόλεως 27 και Αργυρούπολης στον Α΄ όροφο. Για να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε στο 210 9961973. Παράλληλα, στον Δήμο λειτουργεί το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο, το οποίο παρέχει μέσω των εθελοντών του δωρεάν υπηρεσίες υγείας όχι μόνο στους δημότες, αλλά σε όλους τους κατοίκους της Αττικής από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή 10 με 20:00 και το Σάββατο 10:00 με 14:00.

Ηράκλειο

Στο δημοτικό ιατρείο του Δήμου Ηρακλείου στην Υπόγεια Διάβαση του ΗΣΑΠ οι δημότες και οι κάτοικοι της περιοχής μπορούν να κλείσουν δωρεάν ραντεβού για εξέταση με γενικό γιατρό, παθολόγο, ειδικό παθολόγο, ορθοπεδικό, καρδιολόγο, διατροφολόγο, δερματολόγο/αφροδισιολόγο, ψυχοθεραπευτή, οφθαλμίατρο, οδοντίατρο, παιδίατρο, αγγειοχειρούργο και ψυχολόγο. Το ιατρείο λειτουργεί καθημερινά από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Τηλέφωνο 2102794340. Περισσότερα εδώ.

Γλυφάδα

Στο Δημοτικό Ιατρείο του Δήμου Γλυφάδας θα βρείτε καρδιολόγο (κάθε Τρίτη), νευρολόγο (8 με 9 το πρωί κάθε Τετάρτη), παθολόγο (9.30 με 10.30 καθημερινά), παθολόγο διαβητολόγο (1 με 2 το μεσημέρι καθημερινά), παιδίατρο (11-1 το μεσημέρι κάθε Παρασκευή) και καρδιολόγο κάθε Τρίτη ανάλογα με το ραντεβού που θα κλείσετε. Το Ιατρείο βρίσκεται στην οδό Επιδαύρου 2 και Μυστρά, ενώ μπορείτε να κλείσετε ραντεβού στο 210 9602054.

Μαρούσι

Το Δημοτικό Πολυϊατρείο Αμαρουσίου εξυπηρετεί τους άπορους και κοινωνικά ανασφάλιστους δημότες, ενώ διαθέτει 47 ιατρούς και 26 ειδικότητες μεταξύ των οποίων Αλλεργιολόγος, Δερματολόγος, Διαιτολόγος, Ενδοκρινολόγος, Καρδιολόγος, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Νεφρολόγος, Οδοντίατρος, Ορθοπαιδικός, Ορθοδοντικός, Οφθαλμίατρος, Παθολόγος, Παιδίατρος, Παιδοοδοντίατρος, Παιδοχειρουργός και Πνευμονολόγος. Λειτουργεί στην οδό Παλαιολόγου 9 (1ος όροφος), ενώ για να κλείσετε ραντεβού μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα 213-20.31.910 - 911 - 914 - 916 – 917. Περισσότερα εδώ.

Φιλοθέη – Ψυχικό

Στο Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού λειτουργούν δύο Δημοτικά Ιατρεία, τα οποία παρέχουν πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και προσφέρουν στους δημότες υπηρεσίες πρόληψης και διατήρησης της υγείας. Τα Δημοτικά Ιατρεία στελεχώνονται από περισσότερους από 60 έγκριτους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων. Το ένα λειτουργεί στην οδό Στρατηγού Καλλάρη 13 καθημερινά με ραντεβού (τηλ: 210 6773484) και το άλλο στην οδό Δροσίνη επίσης καθημερινά με ραντεβού (τηλ: 210 6773484).

Παλλήνη

Με νέο ενισχυμένο ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό συνεχίζουν και το 2014 τη λειτουργία τους τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Παλλήνης, τα οποία συνεργάζονται με 27 συνολικά εθελοντές γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων (διαιτολόγος, νευρολόγος, ουρολόγος, καρδιολόγος, παιδίατρος, ενδοκρινολόγος κτλ.) και παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν σε ανασφάλιστους δημότες. Για να κλείσετε ραντεβού μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα 210 6668944 και 2106668888. Περισσότερα εδώ.

Αιγάλεω

Δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε οικονομικά αδύναμους κατοίκους της πόλης παρέχουν καθημερινά τα Δημοτικά Ιατρεία του δήμου Αιγάλεω.

Εθελοντές ιατροί (παθολόγος, γυναικολόγος, χειρουργός-μαστολόγος, γαστρεντερολόγος και φυσίατρος) εξετάζουν δωρεάν κατόπιν ραντεβού τους δημότες, πραγματοποιούνται επίσης δωρεάν Τεστ ΠΑΠ για τις δημότισσες με προτεραιότητα στις ειδικές κατηγορίες πολιτών (άποροι, άνεργοι, ανασφάλιστοι), καθώς και δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη – ψυχοθεραπεία καθημερινά κατόπιν ραντεβού. Τα Ιατρεία του δήμου στεγάζονται στην οδό Μ. Μπότσαρη και Ελλησπόντου, ενώ μπορείτε να κλείσετε ραντεβού στα τηλέφωνα 2105319740 και 2105319741.

Πηγή: in2life.gr