Εξελίξεις στο θέμα της οριζόντιας μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, από 19% στο 15%, αναμένονται τις επόμενες μέρες.

Η περικοπή είναι ένα από τα 12 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας και πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί από το υπουργείο Υγείας.

Το θέμα πρέπει να έχει τακτοποιηθεί έως τις 19 Ιουνίου, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup.

Στη συγκεκριμένη συνάντηση, η χώρα μας πρέπει να παρουσιάσει αναλυτική αναφορά προόδου για μία σειρά μέτρων, όπως η αλλαγή των σημερινών περιθωρίων κέρδους των φαρμακοποιών και η πρόσβαση των ανασφάλιστων σε δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη και διαγνωστικές εξετάσεις.

Το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να βρει τη “χρυσή τομή” στο θέμα του ποσοστού κέρδους, προκειμένου να ικανοποιήσει την τρόικα και να μην δυσαρεστήσει (περισσότερο) τους φαρμακοποιούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, τούς δίνει τη δυνατότητα να διαθέτουν από τα φαρμακεία τους τα σκευάσματα για τις σοβαρές παθήσεις, τα οποία διέθεταν μέχρι σήμερα τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων.

Χαμηλό

Το ποσοστό κέρδους για τη διάθεση των εν λόγω φαρμάκων θα είναι μεσοσταθμικά πιο χαμηλό από το ισχύον 19% στα λοιπά σκευάσματα.

Αυτό δεν πρόκειται να προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς τα σκευάσματα για σοβαρές παθήσεις έχουν πολύ υψηλό τζίρο, τον οποίον δεν έκαναν μέχρι σήμερα οι φαρμακοποιοί.

Επιπλέον, μειώνεται το γενικό ποσοστό κέρδους στο 17,5%, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο εύκολη η προσέγγιση του στόχου του 15% που θέτει η τρόικα.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα