Οι λέξεις δεν επαρκούν πλέον να περιγράψουν το τι συμβαίνει στην ανθρωπότητα.

Σε μία εποχή που το κράτος – Πρόνοιας καταρρέει και υψώνονται όλο και μεγαλύτερα εμπόδια στην πρόσβαση στις υπηρεσίες περίθαλψης, η υπουργός Υγείας της Λιθουανίας εισηγείται κάτι εντελώς νέο.

Εάν ισχύουν τα όσα διακινούνται στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η κ. Rimantė Šalaševičiūtė (φωτό), που ανήκει στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και ανέλαβε μόλις πριν από έναν μήνα, δήλωσε το εξής:

“Η ευθανασία θα μπορούσε να αποτελεί μια χρήσιμη εναλλακτική για όσους δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και πάσχουν από βαριές ασθένειες”!

Φέρεται, δε, να προχώρησε ακόμα περισσότερο, θυμίζοντας τον Μέγκελε και τη θεωρία του ευγονισμού, αναφερόμενη και στο ζήτημα της ευθανασίας σε μικρά παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Διευκρίνισε, πάντως, ότι η ευθανασία δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί – προς το παρόν – στη Λιθουανία, προαναγγέλλοντας διάλογο για το θέμα μεταξύ γιατρών και πολιτών!

Αντιδράσεις

Η επιτομή της κυνικότητας προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στους δημοσιογράφους τοπικών Μέσων που παραβρίσκονταν στη συνέντευξη Τύπου.

Μετά το σάλο, η ίδια έσπευσε να διευκρινίσει ότι αναφέρεται σε ασθενείς που “δεν θέλουν να ταλαιπωρούν τους συγγενείς τους και να υποφέρουν τόσο αυτοί όσο και οι ίδιοι”.

Η Λιθουανή υπουργός Υγείας άνοιξε απευθείας μετά την τοποθέτησή της στον υπουργικό θώκο το ζήτημα της νομιμοποίησης της ευθανασίας.

Στην πρόθεσή της αυτή, αναμένεται να συναντήσει σφοδρές αντιδράσεις τόσο από τον ιατρικό κόσμο της χώρας, όσο και από την καθολική εκκλησία.

Λιθουανία

Η Λιθουανία είναι το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο από τα τρία βαλτικά κράτη και βρίσκεται στο νοτιότερο τμήμα της περιοχής.

Έχει πληθυσμό 3,3 εκατομμύρια και εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004.

Περίπου το 84% του πληθυσμού έχει λιθουανική υπηκοότητα.

Οι δύο μεγαλύτερες μειονότητες είναι οι Πολωνοί, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 6% του πληθυσμού, και οι Ρώσοι, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 5%.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΕ και το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]