Σε σημαντικές περικοπές εξετάσεων, οδηγεί η εφαρμογή των συνταγογραφικών οδηγιών που απευθύνει το υπουργείο Υγείας στους γιατρούς.

Για να χορηγηθεί παραπεμπτικό, ο ασφαλισμένος θα περνά από...ψιλό κόσκινο.

Σε περίπτωση που η περίπτωσή του δεν περιλαμβάνεται στις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, δεν θα καλύπτεται η εξέτασή του, την οποία θα καλείται να πληρώσει ο ίδιος.

Πολύ σκληρές προϋποθέσεις τίθενται για τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων, όπως τεστ ΠΑΠ, μαγνητικές τομογραφίες και πρόληψης καρκίνου.

Σύμφωνα με τις νέες συνταγογραφικές οδηγίες, το τεστ Παπ δεν δικαιολογείται σε γυναίκες μικρότερες των 21 ετών και σε γυναίκες άνω των 65 ετών, ενώ ενδείκνυται έλεγχος κάθε τριετία.

Έως σήμερα, όλες οι γυναίκες από την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής μπορούσαν να κάνουν τεστ και να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.

Η εξέταση για καρκίνο του προστάτη δεν θα δικαιολογείται πλέον σε άνδρες κάτω των 40 ετών και άνω των 75 και σε όσους έχουν βαριές συνυπάχουσες νόσους.

Δικαιολογείται σε άνδρες άνω των 50 ετών, σε άνδρες μεταξύ 45 και 50 ετών εφόσον έχουν πατέρα ή αδελφό που έχει προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη σε ηλικία κάτω των 65 ετών.

Μπορεί να καλυφθεί σε άνδρες 40 με 45 ετών, εφόσον έχουν πολλαπλούς συγγενείς που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη σε ηλικία κάτω των 65 ετών.

Πρώτη εξέταση σε κάθε περίπτωση χρόνιας αυχεναλγίας ακόμη και με ιστορικό κακοήθειας ή προηγηθείσας χειρουργικής επέμβασης είναι η κλασσική ακτινογραφία και όχι η μαγνητική τομογραφία.

Μαστογραφία δικαιολογείται σε γυναίκες άνω των 40 ετών, μία φορά το χρόνο και για όσο δεν πάσχουν από βαρέα και χρόνια νοσήματα.

Πλαφόν

Ακόμη και οι δικαιούχοι των εξετάσεων αυτών, ωστόσο, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, εξαιτίας της εφαρμογής του “πλαφόν” ανά περιοχή και ιδιώτη πάροχο.

Πρόκειται για συγκεκριμένη αξία εξετάσεων τις οποίες θα μπορεί να διενεργεί μηνιαίως κάθε ιδιωτικό εργαστήριο ή διαγνωστικό κέντρο, ανάλογα με τον πληθυσμό, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις που είχε το προηγούμενο έτος.

Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να ρωτούν τα διαγνωστικά κέντρα, αν μπορούν να τους δεχτούν ή αν έχουν συμπληρώσει το πλαφόν.