Απαράδεκτη και εκβιαστική χαρακτηρίζει ο υπουργός Υγείας την κίνηση της εταιρείας Roche να αποσύρει από τη θετική λίστα αποζημίωσης το ογκολογικό της φάρμακο Cotellic.

Με δήλωσή του, ο Ανδρέας Ξανθός σημειώνει πως η Roche, μία ελβετική πολυεθνική φαρμάκου με κύκλο εργασιών περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο στην Ελλάδα, προχώρησε στην απόσυρση ενός ειδικού φαρμάκου για ασθενείς με ανεγχείρητο μεταστατικό μελάνωμα, που φέρουν μια συγκεκριμένη μετάλλαξη:

“Η εταιρεία επικαλείται τη μη βιωσιμότητα της κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά του εν λόγω σκευάσματος, λόγω των πρόσφατων κυβερνητικών ρυθμίσεων (επιπλέον έκπτωση 25% στα νέα πρωτότυπα φάρμακα), που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές και νομοθετήθηκαν στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων της δεύτερηςς αξιολόγησης.

Το υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι η πρόσβαση των πολιτών της χώρας στα καινοτόμα και αποτελεσματικά φάρμακα δεν είναι επιχειρηματικό αλλά πολιτικό ζήτημα.

Και ότι η προκλητική τακτική της Roche πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας και από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ήδη, το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση αναλαμβάνουν πολιτικές πρωτοβουλίες για να μην επιτρέψουν να υλοποιηθεί αυτός ο εκβιασμός”.

Συνέχιση

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα διασφαλίσει με κάθε τρόπο τη συνέχιση της θεραπείας όσων ασθενών έχουν ήδη τεθεί σε αγωγή και την εγγυημένη φαρμακευτική κάλυψη όσων στο μέλλον θα έχουν ανάλογη κλινική ένδειξη.

Δημ.Κ.