Σοβαρή καταγγελία για ελλείψεις αντιοφικών ορών στις δημόσιες δομές Υγείας, κάνει η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ τονίζει πως τα περιστατικά δηγμάτων από φίδια αντιμετωπίζονται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) με εναλλακτική θεραπεία και όχι εξ αρχής με την χορήγηση αντιοφικού ορού.

Στην περίπτωση, ωστόσο, σοβαρών επιπλοκών (καρδιολογικές, αιματολογικές) επιβάλεται το συντομότερο δυνατόν (εντός δίωρου όπως ορίζει σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας) η χορήγηση αντιοφικού ορού.

Το αντίδοτο επιβάλλεται να είναι διαθέσιμο στα Τμήματα των Επειγόντων Περιστατικών στα Νοσοκομεία όλης της χώρας, ειδικά της υπαίθρου.

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, το υπουργείο Υγείας δεν φρόντισε τα νοσοκομεία να διαθέτουν το εν λόγω αντίδοτο.

Ο αντιοφικός ορός (για δήγματα από οχιές) κοστίζει περ'ίπου 120 ευρώ και είναι δύο τύπων (εταιρειών).

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πως, εξαιτίας της έλλειψης ορών, μπήκαν σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων φέτος το καλοκαίρι από δάγκωμα οχιάς (Κατερίνη, Πελοπόννησο, νησιά).

Εγκύκλιος του υπουργείου που εκδόθηκε τον Ιανουάριο θέτει τους αντιοφικούς ορούς στον κατάλογο των αντιδότων που θα πρέπει να διαθέτουν όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Δεν πωλείται στα φαρμακεία ή κάπου αλλού και για την προμήθειά του θα πρέπει να φροντίζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας.

Αποθέματα

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ τονίζει πως, παρότι ο προγραμματισμός θα έπρεπε να είχε γίνει από πέρυσι τον Οκτώβριο, το υπουργείο ασχολήθηκε με το θέμα όταν εξαντλήθηκαν ή έλειψαν τα αποθέματα.

Με νέα εγκύκλιο που εξέδωσε τον Ιούλιο, τροποποιείται ο κατάλογος των αντιδότων και ο αντιοφικός ορός τίθεται στην κατηγορία 3 από την κατηγορία 2, ώστε να τον διαθέτουν μόνο νοσοκομεία αναφοράς.

Τον ίδιο μήνα, η 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Πειραιά και Αιγαίου διαπιστώνει έλλειψη του ορού, σημειώνοντας πως τα αποθέματα περιορίζονται σε δύο ορούς, οι οποίοι λήγουν τον Αύγουστο του 2018!

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητεί να επανέλθει το αντίδοτο στην κατηγορία 2, ώστε να το διαθέτουν όλα τα νοσοκομεία και να γίνεται έγκαιρος προγραμματισμός για προμήθειά του από τον χειμώνα.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να αναπτύξουν εμβόλιο για λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά προσπαθούν οι ερευνητές
Η θεραπεία της υπέρτασης αποτρέπει τα ινομυώματα στη μήτρα [μελέτη]
Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας 2024