Τα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί η απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει αναδρομικές επιστροφές από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του Κλάδου.

Σε επιστολή που απέστειλαν τη Δευτέρα στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς (παρατίθεται πιο κάτω), κάνουν λόγο για τις ολέθριες συνέπειες που θα έχει η ενέργεια στις επιχειρήσεις.

Ζητούν να καθοριστεί, το συντομότερο δυνατό, μία συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο, ώστε να συζητηθεί ένα ρεαλιστικό, κοινά αποδεκτό πλαίσιο εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής.

Στόχος είναι, εκτός από την Προστασία της Δημόσιας Υγείας και τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, να διασφαλιστεί εύλογη προβλεψιμότητα στο χώρο του φαρμάκου αποτρέποντας την εξόντωση των εταιριών του Κλάδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική απαίτηση για καταβολή αναδρομικού rebate δεν έχει νομική βάση, καθώς έχουν υπάρξει 24 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες οι επιχειρήσεις απαλλάσσονται από την καταβολή.

Οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο θέμα του Φαρμάκου είναι έωλοι, δεδομένου ότι αρκούνται (όπως και σε πολλούς άλλους τομείς) σε καθαρά εισπρακτικά μέτρα, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις τους.

Αυτό οδηγεί σε μία σειρά από προβλήματα, τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τους ασθενείς. Ενδεικτικό είναι πως η φαρμακευτική δαπάνη παραμένει ανεξέλεγκτη, καθώς δεν υπάρχουν θεσμικές παρεμβάσεις ουσίας.

Την ίδια ώρα, οι Έλληνες ασθενείς αντιμετωπίζουν το φάσμα να γίνουν “ασθενείς δεύτερης κατηγορίας” στην Ευρώπη, χάνοντας τη δυνατότητα έγκαιρης πρόσβασης στις θεραπείες τους. Τον τελευταίο χρόνο, δεν έχει εισαχθεί στην ελληνική αγορά ούτε ένα νέο φάρμακο...

Αύξηση

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το παρακάτω απόσπασμα από την επιστολή των Φορέων:

“Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις του α ́ τριμήνου 2019 υποδεικνύουν μια σημαντική αύξηση στο εξωνοσοκομειακό (+~15% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι) αλλά και στο νοσοκομειακό clawback σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2018.

Πρόσφατα δε, στη Βουλή αναφέρθηκε δαπάνη φαρμάκου ανασφαλίστων €93 εκατ. για το α ́ τετράμηνο 2019. Αυτό σημαίνει περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ φέτος (από 240 εκατομμύρια το 2018).

Με βάση τα παραπάνω, εκτιμάται ότι οι επιβαρύνσεις στην φαρμακοβιομηχανία για το 2019 θα ξεπεράσουν τα 1,8 δισ... ευρώ (!!!), ποσό απίστευτο, εκτός οικονομικής λογικής και πάνω από πέντε φορές υψηλότερο σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;