Ξεκινά η λειτουργία του Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας, το οποίο παρέχει δωρεάν εξειδικευμένες εξετάσεις βιοδεικτών σε ογκολογικούς ασθενείς. Το Δίκτυο αποτελεί μία πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και υλοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.

Οι καρκινικοί βιοδείκτες μπορούν να προσδιορίσουν τα άτομα που έχουν ή που κινδυνεύουν να αναπτύξουν καρκίνο. Μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στην επλογή ή την πρόγνωση των ασθενών που είναι πιθανό να έχουν θεραπευτικό όφελος από εξειδικευμένα προγράμματα θεραπείας.

Οι εξετάσεις θα διενεργούνται σε τέσσερα εργαστήρια, δύο στην Αττική, ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Κρήτη. Όπως αναφέρεται σε πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, η οποία παρατίθεται πιο κάτω, η παραπομπή των ασθενών θα γίνεται από αιματολόγους, ογκολόγους και παθολογοανατόμους.

Η παραπομπή θα γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ με τον ίδιο τρόπο θα παρέχονται τα αποτελέσματα, έπειτα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάλυσης και τεκμηρίωσής τους.

Τις προδιαγραφές και τη στόχευση του εγχειρήματος περιγράφει στο Iatronet ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης. Σύμφωνα με τον υπουργό, το Δίκτυο χρηματοδοτείται με 5,4 εκατομμύρια ευρώ, από εθνικούς πόρους και διετή διάρκεια υλοποίησης.

Η δράση του Εθνικού Δικτύου θα αφορά την έρευνα και τις εξειδικευμένες διαγνωστικές υπηρεσίες, με απώτερο στόχο την στοχευμένη θεραπεία ασθενών με νέες προσεγγίσεις. Αυτό θα επιτευχθεί με θεραπείες βασισμένες σε περισσότερους βιοδείκτες, ώστε να γίνεται πιο ακριβής η διάγνωση και πιο αξιόπιστος ο καθορισμός της πρόγνωσης της νόσου.

Το Δίκτυο προβλέπει την δημιουργία εξειδικευμένων μονάδων γονιδιακής και μοριακής ανάλυσης, διαπιστευμένων βιοτραπεζών, και την διαμόρφωση ειδικής υπολογιστικής πλατφόρμας συλλογής και επεξεργασίας μεγάλων βιοϊατρικών δεδομένων. Κατά τον τρόπο αυτό, δημιουργείται μια εθνική βάση δεδομένων πολύτιμη για μελλοντική ερευνητική και κλινική αξιοποίηση στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι συνεργαζόμενοι ερευνητικοί φορείς.

ΒΙΝΤΕΟ 1: Κώστας Φωτάκης: Πιο ακριβής διάγνωση

Δικαιούχοι

Τους δικαιούχους των υπηρεσιών του Δικτύου και τη σημασία του στο παρόν και στο μέλλον της θεραπείας του καρκίνου και όχι μόνον, αναλύουν στο Iatronet εξειδικευμένοι επιστήμονες, οι οποίοι συμμετέχουν στο συντονιστικό όργανο του Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας.

Συντονιστής του Δικτύου είναι ο Κώστας Σταματόπουλος, υπεύθυνος της Μονάδας Ιατρικής Ακριβείας Θεσσαλονίκης και διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Περιγράφοντας τον στόχο του εγχειρήματος, το χαρακτήρισε ως “εθνική προίκα” και έκανε λόγο για ακρίβεια στη διάγνωση και αναζήτηση της βέλτιστης θεραπείας για τον ασθενή, με όσο το δυνατό λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η ερευνήτρια του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) και επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής του Δικτύου Αναστασία Χατζηδημητρίου τονίζει πως η διαδικασία προχωρεί με αναγνώριση των μοναδικών χαρακτηριστικών κάθε ασθενούς: “Κινούμαστε, δηλαδή, με βάση το γενετικό του προφίλ”, είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως η διαδικασία απαντά σε συγκεκριμένες αναγκαιότητες της Ιατρικής επιστήμης στην εποχή μας.

Η γενική γραμματέας Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας Σοφία Αγγελάκη χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ως εμβληματική και ανέδειξε τη συνεργασία των υπουργείων Παιδείας και Υγείας. Διευκρίνισε πως είναι η πρώτη φορά που δύο υπουργεία συνεργάζονται στην παροχή διαγνωστικών υπηρεσιών, οι οποίες έχουν σχέση με την ανάδειξη κληρονομικότητας σε ασθενείς με νεοπλασία και για την ανάδειξη μοριακών αλλαγών, με σκοπό τη βέλτιστη αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο.

Αναφερόμενη στην επιδημιολογική εικόνα του καρκίνου στην Ελλάδα, η κ. Αγγελάκη αποδέχτηκε την κοινή εκτίμηση πως “ο καρκίνος θερίζει”, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει αρχείο νεοπλασιών, ώστε να επιβεβαιωθούν οι παρατηρήσεις που κάνουν και οι γιατροί στα νοσοκομεία. Παρά την αύξηση των κρουσμάτων – είπε – το παρήγορο είναι πως μειώνονται οι θάνατοι από καρκίνο.

ΒΙΝΤΕΟ 2: Η πρόσβαση στις μονάδες του Δικτύου

Ασθενείς

Τον καθοριστικό ρόλο που έχει το Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας για την Ογκολογία, επισημαίνει με δήλωσή της στο Iatronet η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, Καίτη Αποστολίδη.

Σύμφωνα με την κ. Αποστολίδη, η αρχή της Ιατρικής Ακριβείας έγκειται στην αναγνώριση του σωστού φαρμάκου για τον σωστό ασθενή, στη σωστή δόση, τη σωστή στιγμή και κλειδί σε αυτό αποτελούν οι βιοδείκτες. Χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρωτοβουλία, η οποία ξεκίνησε πέρυσι και είναι πλέον τα Δίκτυα έτοιμα να δεχτούν τους πρώτους ασθενείς.

Επεσήμανε πως το Δίκτυο θα παράσχει διαγνωστική σε ασθενείς με διάφορες μορφές καρκίνου, ώστε να μπορούν να λάβουν στοχευμένη θεραπεία. Η εξατομικευμένη Ιατρική ή Ιατρική Ακριβείας, όπως αποκαλείται, βασίζεται στο να υπάρχει ακριβής διάγνωση της μορφής καρκίνου που έχει κάθε ασθενής:

“Κανένας καρκίνος δεν είναι όμοιος με έναν άλλον”, σημειώνει η κ. Αποστολίδη, για να διευκρινίσει: “Όταν λέμε σήμερα πως αυτοί οι ασθενείς έχουν καρκίνο μαστού ή καρκίνο οισοφάγου, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, διότι κάθε καρκίνος έχει το δικό του μοριακό και γενετικό προφίλ και το δικό του μικροβίωμα. Αυτό σημαίνει πως ο καρκίνος δεν είναι κάτι απολύτως ξένο σε σχέση με τον χώρο που αναπτύσσεται”.

ΒΙΝΤΕΟ 3: Ομοσπονδία Πασχόντων: Έτοιμο για τους πρώτους ασθενείς

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη