Σε αναμονή οι εταιρείες

Ημερομηνία δημοσίευσης: 18 Σεπτεμβρίου 2018
Περιμένουν, αλλά ακόμη τίποτα...για την ηπατίτιδα λέω, και την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Αναμένουν οι εταιρείες να τους καλέσει η τελευταία προκειμένου να συζητηθούν οι αποζημιώσεις, καθώς το προηγούμενο πλαίσιο για τα φάρμακα καταπολέμησης της νόσου έληξε στις 31 Αυγούστου. Επειδή, όμως, η νόσος δεν σταματά, όπως και οι ασθενείς, το αντίθετο μάλιστα αυξάνονται, τα φάρμακα -καινούργια- θα αποζημιώνονται σύμφωνα με τη θετική λίστα.

Πηγαίνουν λίγο αργά οι εργασίες της Επιτροπής ή μου φαίνεται;

Στα 200 ευρώ το επίδομα αεροθεραπείας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17 Σεπτεμβρίου 2018
Στο ποσό των 200 ευρώ καθορίστηκε το επίδομα αεροθεραπείας που θα λάβουν οι ασφαλισμένοι που πάσχουν από φυματίωση, καρκίνο των πνευμόνων ή πνευμονοκονίαση, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, καθώς επίσης και οι υποβληθέντες σε μεταμόσχευση πνευμόνων, καρδιάς και ήπατος και οι πάσχοντες από πνευμονοπάθεια με ποσοστό αναπηρίας 67%.

Το επίδομα θα καταβάλλεται αφού α) ο ασφαλισμένος προσκομίσει: υπεύθυνη δήλωση από την οποία θα προκύπτει ότι δεν έλαβε και ούτε θα λάβει επίδομα από άλλο φορέα κοινωνικής ασφάλισης και δεν έχει νοσηλευτεί σε ίδρυμα -κρατικό ή δημόσιο- άνω των 46 ημερών κατά το διάστημα 1/6ου έως 31/8ου και β) γνωμάτευση ιατρού νοσοκομείου, ο οποίος θα πιστοποιείται η πάθηση και η συνέχιση της θεραπείας για την αποκατάσταση της υγείας του δικαιούχου.

Για αυτούς που πάσχουν από πνευμονοπάθεια απαιτείται επιπλέον υποβολή απόφασης υγειονομικής επιτροπής ή ΚΕΠΑ. Η υποβολή των διακιολογητικών ξεκίνησε από 1/9/2018.

Στενά έως ανύπαρκτα τα περιθώρια...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 14 Σεπτεμβρίου 2018
Aντίθετα τουλάχιστον στα άρθρα που τους αφορούν στον νέο ΕΚΠΥ (Ενιαίο Κανονισμό Παρόχων Υγείας) ακούγεται ότι είναι τα Κέντρα Αποκατάστασης. H μεγαλύτερη αντίδραση επικεντρώνεται στην συμμετοχή, πια, που θα έχουν οι ασφαλισμένοι σε ποσοστό 15%. Μπορεί μέσω της εφαρμογής του μέτρου να μειωθεί ο προϋπολογισμός και άρα και το clawback που επιβάλλεται, όμως από την άλλη, και με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, τα περιθώρια να πληρώσουν οι ασθενείς και το κάτι τις από την τσέπη τους είναι στενά έως ανύπαρκτα...

Επανάληψη.για τρίτη φορά

Ημερομηνία δημοσίευσης: 13 Σεπτεμβρίου 2018
Το είπε μία, το είπε δύο, το λέει και μια τρίτη φορά, αφού όπως φαίνεται δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητό. Ποιος; ο ΕΟΠΥΥ, σε ηλεκτρονικό μήνυμα που εστάλη χθες προς όλους τους παρόχους – προμηθευτές του Οργανισμού στους οποίους καταλογίστηκε ποσό αυτόματης επιστροφής (clawback). Συγκεκριμένα, το μήνυμα ανέφερε ότι τα πιστωτικά τιμολόγια αποστέλλονται προς την Περιφερειακή Διεύθυνση (ΠΕ.ΔΙ.) του Οργανισμού στην χωρική αρμοδιότητα της οποίας κάθε πάροχος προμηθευτής υπάγεται. Ως εκ τούτου, τα πιστωτικά τιμολόγια που θα αποστέλλονται στην Κεντρική Υπηρεσία του Οργανισμού, δεν θα παραλαμβάνονται.

Τι δεν καταλαβαίνεις;

Μια πονεμένη ιστορία...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 12 Σεπτεμβρίου 2018
Μια πονεμένη ιστορία έλαβε τέλος. Η απόφαση πάρθηκε από τον ΠΦΣ την προηγούμενη εβδομάδα και η εταιρεία ΕΤΕΣΤΑ θα διαλυθεί (η οποία εδώ και καιρό ήταν στον πάγο). Χάθηκαν λεφτά ...χάθηκαν και προοπτικές, καθώς υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον, λέει, από τις φαρμακοβιομηχανίες να ξέρουν τις πωλήσεις των φαρμακείων.... Είχε ακουστεί ότι πολυεθνική θα έδινε μέχρι και 1,5 εκατ. ευρώ για τα οικονομικά δεδομένα.

Για αυτά τα στατιστικά δεδομένα -συλλογή και επεξεργασία- η ΕΤΕΣΤΑ είχε συμπράξει με άλλη εταιρεία που είχε την τεχνογνωσία. Με αυτήν δημιούργησε μία κοινή επιχείρηση όπου κατείχε το 25% του κεφαλαίου της.

Όμως κάτι η γκρίνια, κάτι τα πισώπλατα μαχαιρώματα, κάτι οι ομιχλώδεις μετοχικές σχέσεις κ.λπ. κ.λπ. έφεραν το τέλος....

Μπλόκο από τον ΕΟΦ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 11 Σεπτεμβρίου 2018
Mπλόκο στην εταιρεία Shenzhenshi Sendi με έδρα την Κίνα έβαλε ο ΕΟΦ, ενημερώνοντας ότι μέσω της ιστοσελίδας http://gr.nutrientraws.com διαφημίζονται και διακινούνται διάφορες φαρμακευτικές πρώτες ύλες (π.χ. λεβοθυροξίνη).

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, οι συγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες προέρχονται από μη εγκεκριμένη και αναξιόπιστη πηγή και ενέχουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία του τελικού χρήστη.

Ως εκ τούτου, οι καταναλωτές πρέπει να αγοράζουν εγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα από τα νομίμως λειτουργούντα φαρμακεία και να μην καταφεύγουν σε μη εγκεκριμένες και επισφαλείς πηγές που προωθούνται μέσω διαδικτύου.

Tριγωνική σχέση

Ημερομηνία δημοσίευσης: 10 Σεπτεμβρίου 2018
Τριγωνικές σχέσεις μεταξύ της "κεφαλής" κλινικής- πωλητή εταιρείας-εταιρείας έχουν καταγγείλει φαρμακευτικοί σύλλογοι -τρεις συγκεκριμένα- στην σχετική διεύθυνση της ΥΠΕΔΥΦΚΑ. Το θέμα  αφορά εταιρεία που εμπορεύεται είδη διατροφής/συμπληρωμάτων. Σίγουρα, όπως λέγεται, η τριγωνική σχέση δεν αποτυπώνει μόνο την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση (που συνοδεύεται από υπερκατανάλωση) αλλά και την πλήρη απαξίωση  του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

Στο δια ταύτα, η ύπαρξη του φαινομένου της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης που ζει και βασιλεύει καταστρατηγεί το νόμο. Η κατάργηση του φαινομένου, προστατεύει το νόμο. 

 

Φθινοπωρινοί ψεκασμοί για κουνούπια στην Ανατολική Αττική...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 10 Σεπτεμβρίου 2018
Ερωτήματα προκαλούν πρόσφατες αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για αεροψεκασμούς κατά των κουνουπιών μέσα στον Σεπτέμβριο.

Ως γνωστόν, οι προληπτικοί ψεκασμοί πρέπει να γίνονται Μάρτιο και Απρίλιο, με στόχο τις προνύμφες.

Οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τονίζουν πως η καταπολέμηση των ενηλίκων κουνουπιών πρέπει να γίνεται συμπληρωματικά, μόνον όταν κρίνεται αναγκαίο.

Επισημαίνουν, δε, πως οι ψεκασμοί “υπέρμικρου όγκου”, με βιοκτόνα, σε κατοικημένες περιοχές, πρέπει να πραγματοποιούνται μόνον “σε έκτακτες συνθήκες που απειλούν τη Δημόσια Υγεία”.

Με σειρά αποφάσεών του, το υπουργείο Υγείας εγκρίνει ψεκασμούς “υπέρμικρου όγκου” σε διάφορες περιοχές. Η πιο πρόσφατη από αυτές (την περασμένη Παρασκευή), αφορά την Ανατολική, τη Δυτική Αττική και άλλες περιοχές.

Το γεγονός αυτό αναδεικνύει "έκτακτες συνθήκες Δημόσιας Υγείας" ή ανεπαρκείς προληπτικές παρεμβάσεις...

Θυμίζουμε πως η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) έχει αφήσει αιχμές για την επάρκεια των προληπτικών ψεκασμών.

Οι επιδημιολογικές εξελίξεις προκαλούν προβληματισμό και καθιστούν τις αναφορές της ΚΕΔΕ επίκαιρες όσο ποτέ…
Σελίδες: Επόμενη