Φορείς κοινωνικής φροντίδας: προβλήματα στις πληρωμές

Ημερομηνία δημοσίευσης: 14 Οκτωβρίου 2019
Προβλήματα ακούγονται στις πληρωμές των πιστοποιημένων Φορέων, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας σε ωφελούμενους-άτομα με αναπηρία.

Mολονότι έχουν κατανεμηθεί τα ποσά επιχορήγησης για τους εν λόγω Φορείς -τα οποία λαμβάνουν μέσω των Περιφερειών- υπάρχει πρόβλημα με την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας για την τελική έκδοση των ενταλμάτων πληρωμής, προκειμένου να εκταμιευθούν τα χρήματα της επιχορήγησης και να πιστωθούν στους δικαιούχους Φορείς.

Σχετικά έχει ενημερωθεί η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αναμένεται η απάντησή της.

Στέλνουν επιστολές σε βαρύ κλίμα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 11 Οκτωβρίου 2019
Τον κώδωνα του κινδύνου, να φύγουν σκευάσματα από την αγορά -και μάλιστα ογκολογικά -έχουν χτυπήσει, όπως λέγεται, με επιστολές τους προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας... φαρμακοβιομηχανίες. Πληροφορίες λένε ότι ήδη ετοιμάζονται και άλλες ανάλογες επιστολές για άλλες θεραπευτικές κατηγορίες την ερχόμενη εβδομάδα.

'Ολα δείχνουν ότι το κλίμα δεν είναι καθόλου καλό και απαιτούνται λύσεις άμεσα και προς όφελος όλων.

Έπιασαν τόπο τα σχόλια;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 10 Οκτωβρίου 2019
Την επόμενη εβδομάδα, λέει, ψηφίζεται το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας. Κάτι ακούγεται για την Τρίτη, αλλά δεν είναι και σίγουρο. Το θέμα είναι τι τελικώς νέο έχει συμπεριληφθεί από τα κατεβατά των σχολιασμών που έκαναν την περίοδο της διαπραγμάτευσης οι πάροχοι και όχι μόνο, καθώς αιχμές επί του σχεδίου κατέθεσαν και οι Σύλλογοι Ασθενών...

Θέλει ψάξιμο και αντιπαραβολή λέξη προς λέξη και επανερχόμαστε...

Έλεγχος μόνο για τα πτυχία αγγλικής γλώσσας;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 9 Οκτωβρίου 2019
Ο ΕΟΠΥΥ υπέγραψε συμφωνία με το Βρετανικό Συμβούλιο με αντικείμενο τον έλεγχο της γνησιότητας ή μη, διακοσίων εξήντα (260) πτυχίων αγγλικής γλώσσας υπαλλήλων του Οργανισμού.

Η δαπάνη ανέρχεται σε 2.603,64 ευρώ δηλαδή 10 ευρώ για κάθε πτυχίο....! Εκτός από Αγγλικά... πτυχία άλλων γλωσσών δεν υπάρχουν στον ΕΟΠΥΥ που να χρειάζονται έλεγχο γνησιότητας ;

Απλώς ρωτάω...

Και πάλι τα πράγματα δεν είναι ρόδινα...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 8 Οκτωβρίου 2019
To γεγονός ότι οι ιδιωτικές κλινικές μπορούν να παραλαμβάνουν πια ογκολογικά φάρμακα για λογαριασμό των ασθενών είναι αναμφίβολα πολύ σημαντικό, καθώς όλοι μας θυμόμαστε τις ουρές ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ...

Ομως, όπως μαθαίνουμε, και πάλι τα πράγματα δεν είναι ρόδινα... Ακούγεται ότι αρκετές συνταγές που έχουν ογκολογικά φάρμακα (1Α) έχουν και φάρμακα 1Β, καθώς ιδίως οι καρκινοπαθείς πέρα από τη βασική τους θεραπεία έχουν και πολλές υποστηρικτικές θεραπείες.

Αρα, γλιτώνουν από την μία την παραλαβή των 1Α, αλλά όχι των 1Β, τα οποία ακόμη διανέμονται αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Στο πλαίσιο αυτό, απαιτείται άμεσα εγκύκλιος, να μην αναγράφονται όλα σε μία συνταγή...

Πολλά τα θέματα για τους φυσικοθεραπευτές

Ημερομηνία δημοσίευσης: 7 Οκτωβρίου 2019
Συνάντηση με το Υπουργείο Οικονομικών, μαθαίνουμε ότι πρόκειται να δρομολογηθεί το προσεχές διάστημα με την διοίκηση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Ήδη έγινε μία πρώτη επαφή με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο στη Βέροια.

Τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι ήταν πολλά, όπως η απόδοση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους Φ/Σ του Δημοσίου, η διευθέτηση θεμάτων κωδικών αριθμών δραστηριότητας (ΚΑΔ), ζητήματα φορολογικών κινήτρων σε νέους επιστήμονες φυσικοθεραπευτές, η επιδότηση νέων φυσικοθεραπευτών από το ΕΣΠΑ κ.α. Τελειωμό δεν έχουν!

Eπί τάπητος το θέμα για το clawback

Ημερομηνία δημοσίευσης: 4 Οκτωβρίου 2019
'Εντονα προβληματισμένη δείχνει η φαρμακοβιομηχανία -κατά βάση οι πολυεθνικές- καθώς τους ειπώθηκε η σκέψη, ο προσδιορισμός του clawback να γίνεται κατά 75% από το μερίδιο αγοράς που ελέγχουν και κατά 25% από την αύξηση των πωλήσεων, αντί 90%-10% που γίνεται αντιστοίχως σήμερα.

Κάποιοι λένε ότι αν ισχύσει κάτι τέτοιο οριστικά και αμετάκλητα, η καινοτομία θα αποχαιρετήσει την ελληνική αγορά.

Το θέμα είναι επί τάπητος.. και σύντομα, όπως ακούγεται, θα υπάρχει και συνάντηση μεταξύ εταιρειών και υπουργείου.

Αιχμηρές οι προτάσεις της φαρμακοβιομηχανίας στο Σχέδιο Νόμου

Ημερομηνία δημοσίευσης: 3 Οκτωβρίου 2019
Oλοκληρώθηκε χθες η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με το Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο "Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας".

Οι προτάσεις που υποβλήθηκαν ως πιθανοί τρόποι επίλυσης των προβλημάτων που σχετίζονται με τα ζητήματα της υγείας ήταν πολλές.
Ενδιαφέρουσες ήταν οι υποδείξεις από την πλευρά των θεσμικών οργάνων που εκπροσωπούν την φαρμακοβιομηχανία, ενώ κάποιες, κυρίως αυτές που αφορούσαν την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, ήταν ιδιαιτέρως αιχμηρές ως προς τον Κανονισμό Λειτουργίας που πρέπει να ακολουθηθεί για να δουλέψει πραγματικά και να έχει και έργο.

Παρεμπιπτόντως, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες κατέθεσαν προτάσεις;
Σελίδες: Επόμενη