Αναβρασμός προετοιμασιών και ''βαριά'' ατζέντα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 2 Μαρτίου 2016
Πλησιάζει το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο των Φαρμακοποιών που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 17 Μαρτίου και η ελληνική ομάδα που θα αντιπροσωπεύσει τον κλάδο βρίσκεται σε αναβρασμό προετοιμασιών.

Η ατζέντα των θεμάτων, όπως μαθαίνουμε, είναι "βαριά" και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις ισορροπίες του κλάδου, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά. Καθώς τα φλέγοντα προβλήματα που υπάρχουν στην ελληνική αγορά, όπως η αναρχία, οι παρατυπίες - παρανομίες, οι νοθείες, τα ηλεκτρονικά e-farmacy κ.λπ. δεν είναι πρωτοτυπία ελληνική αλλά απασχολεί όλη την Ευρώπη.

Και για να πάρετε μια ιδέα από το τι πρόκειται να συζητηθεί στις Βρυξέλλες, στα θέματα που αναμένεται να τεθούν επί τάπητος είναι μεταξύ άλλων η αυθεντικότητα των φαρμάκων, οι συμφωνίες εμπορίου, η απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού, αλλά και οι κανονισμοί που πρέπει να ισχύουν όσον αφορά τη διακίνηση των κτηνιατρικών φαρμάκων και τις ιατρικές συσκευές.

Απολύσεις σε πολυεθνική

Ημερομηνία δημοσίευσης: 1 Μαρτίου 2016
Τριγμούς και έντονη ανησυχία στην αγορά προκαλούν οι αθρόες απολύσεις σε πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία που έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα και- όπως ενημερώθηκε το προσωπικό- θα συνεχιστούν αμείωτες και μέσα στον Μάρτιο. Ήδη την Παρασκευή που μας πέρασε είδαν την πόρτα της εξόδου πάνω από 20 άτομα, μεταξύ των οποίων και η γενική διευθύντρια της εταιρείας.

Η πληροφόρηση είναι ότι η εταιρεία δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά, απλώς κάνει ένα καλό συμμάζεμα στις δομές της, με λιγότερο πια προσωπικό. Από τη στιγμή που εντατικοποιείται η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία και όχι την επωνυμία τι να τους κάνει τόσους ιατρικούς επισκέπτες; Γεγονός στο οποίο συμβάλλει και το ότι η συγκεκριμένη πολυεθνική κινείται πιο δυνατά στο νοσοκομειακό φάρμακο.

Άραγε ανάλογες περικοπές στο προσωπικό θα κάνει και στη θυγατρική που διατηρεί στην Ελλάδα; Μάλλον όχι.... γιατί αυτή δραστηριοποιείται στα φαρμακεία και άρα τα περισσότερα χέρια είναι απαραίτητα!

Συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 29 Φεβρουαρίου 2016
Κατά το ρητό "η συντομότερη οδός είναι η ευθεία" ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ετοιμάζει συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή όλων των θεσμικών φορέων της υγείας, την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016.

Μπορεί στη συγκέντρωση αυτή να έχει κληθεί η πολιτική ηγεσία προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα της υγειονομικής περίθαλψης, αυτό όμως δεν σημαίνει και ότι η τελευταία έχει απαντήσει θετικά, ότι δηλαδή θα λάβει μέρος.

Πάντως, θα είναι ενδιαφέρουσα συγκέντρωση και θα ακουστούν πολλά ωραία, καθώς πρόκειται σε αυτή να συμμετάσχουν όλοι οι πάροχοι πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

Συνάντηση στο Μιλάνο

Ημερομηνία δημοσίευσης: 29 Φεβρουαρίου 2016
Τελικά, στο Μιλάνο οριστικοποιήθηκε να γίνει και όχι στο Παρίσι που ήταν η αρχική σκέψη, η συνάντηση των 3.200 εργαζομένων στη Φαμάρ, με βασικό θέμα συζήτησης, τι άλλο, την επικείμενη πώληση της εταιρείας, όπως έχει διαρρεύσει από ξένα μέσα, με τίμημα 400 εκατ. ευρώ.
Η συνάντηση αυτή θα γίνει 16-17 Μαρτίου.

Ψίθυροι λένε, ότι τελικά προς πώληση θα πάνε τα εργοστάσια που διατηρεί ο όμιλος στο εξωτερικό και όχι η ελληνική μονάδα -σας έχουμε ήδη ενημερώσει σχετικά- αν και κάποιοι την θέλουν πολύ, και ιδίως το κέντρο logistics που έχει ο όμιλος, το οποίο χρησιμοποιείται από το 99% των φαρμακοβιομηχανιών που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Το σίγουρο είναι ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναβρασμό και η εδώ Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών ακούγεται πως θα ζητήσει τη βοήθεια του Υπουργείου Εργασίας. Μέσω αυτού θέλει να πιέσει τη διοίκηση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας να απαντήσει πλέον στους αρμοδίους της κυβέρνησης τι μέλλει γενέσθαι με το εργοστάσιο και τα στελέχη που απασχολούνται σε αυτό.

Μεγαλεπήβολα σχέδια

Ημερομηνία δημοσίευσης: 26 Φεβρουαρίου 2016
Mεγαλεπήβολα, λένε ότι είναι τα σχέδια για την προώθηση του αναλγητικού Algon.

Τη διανομή και την προώθησή του ανέλαβε πέρυσι η Valeant/ PharmaSwiss Hellas Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας από την ελληνική Lavipharm.

Ακούγεται, ότι στα άμεσα πλάνα της "επιχειρηματικής συμμαχίας" είναι να κυκλοφορήσει το σκεύασμα και σε άλλες μορφές, όπως σιρόπι ή υπόθετο. Μάλιστα, για αυτό το λόγο κατατέθηκαν προς έγκριση και οι σχετικοί φάκελοι στον ΕΟΦ. Tώρα βέβαια, το πότε ο τελευταίος θα εγκρίνει τους σχετικούς φακέλους είναι άλλη υπόθεση. Πάντως δεν προβλέπεται νωρίτερα από το εξάμηνο! Και πάλι καλά, γιατί έχει φθάσει και το 18μηνο!

Μπορεί να συνδυαστεί το φάρμακο με το γάλα;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 25 Φεβρουαρίου 2016
Λένε ότι τα ετερώνυμα έλκονται και μάλλον έτσι είναι! Tι σχέση λοιπόν μπορεί να έχει το φάρμακο με το γάλα; Καμία! Τώρα βέβαια, αν ψάξουμε λίγο τους μετόχους που βρίσκονται στις εταιρείες φαρμάκου ή στις ιδιωτικές νοσηλευτικές μονάδες θα ανακαλύψουμε πολλά διαμάντια. Ένα τέτοιο ανακάλυψα σε πολύ γνωστό κέντρο αποκατάστασης του Θερμαϊκού. Μέσα σε αυτό, λοιπόν, "συνάντησα" έναν ή καλύτερα μία πολύ γνωστή επιχειρηματία από τον χώρο της γαλακτοβιομηχανίας.

Αλλά από την άλλη... αναρωτιέμαι, αυτό δεν σημαίνει επιχειρηματίας; Να επενδύει δηλαδή κάποιος τα χρήματά του και σε άλλους τομείς δράσεις πέρα από τον βασικό χώρο, όπου κινείται; Τώρα αν η επένδυσή του αυτή του βγει... διαμάντι ή κάρβουνο αυτό είναι άλλη υπόθεση.

Κάτι κινείται στον ΕΟΠΥΥ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 24 Φεβρουαρίου 2016
Kάτι γίνεται στον ΕΟΠΥΥ. Κάτι δείχνει να κινείται. Έπονται αλλαγές με στόχο (τι άλλο) την περιστολή της συνταγογράφησης :
Εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου 2016 θα έχουν εφαρμοσθεί περιορισμοί που θα αφορούν: την υπέρβαση συνταγογράφησης σε σχέση με το μέσο κόστος παραπεμπτικού ανά ειδικότητα και ανά ICD-10, το "κλείδωμα" του ΑΜΚΑ του ασθενούς ως προς την επαναληψιμότητα των ιδίων εξετάσεων (Το Iatronet σας είχε προετοιμάσει εγκαίρως για αυτές τις εξελίξεις).

Την ίδια στιγμή είναι σε εξέλιξη (που είναι και ο βασικός στόχος για τους αμέσως προσεχείς μήνες) η διαδικασία για την εφαρμογή των διαγνωστικών πρωτοκόλλων στη βάση του ICD10, (450 διαγνώσεις αφορούν το 90% των αναγραφομένων εξετάσεων) βάσει των οποίων θα γίνεται η συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων και εν συνεχεία η παρακολούθηση της νόσου και σύνδεση αυτών με διαδικασίες ελέγχου (textbox και realtime). Τουτέστιν, έλεγχος σε real time. Για να δούμε....

Αναστολή λειτουργίας ιδιωτικού μαιευτηρίου στη Βόρεια Ελλάδα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 23 Φεβρουαρίου 2016
Αυτή τη φορά τα άσχημα νέα έρχονται από τη Βόρειο Ελλάδα. Μας είπαν ότι ανέστειλε τη λειτουργία του ένα ιδιωτικό μαιευτήριο μικρής δυναμικής μεν αλλά με σοβαρή επιχειρηματική παρουσία. Όταν πλέον το νοσήλειο είναι 150 ευρώ -για μία γέννα- και μετά τις περικοπές πέφτει στο μισό, αυτή η εξέλιξη θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Και δυστυχώς, όπως φαίνεται, δεν θα είναι η μοναδική στο άμεσο μέλλον.

Πολλά ακούγονται και λέγονται για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια που αναπτύσσονται στην επαρχία. Και δεν είναι μόνο τα πετσοκομμένα νοσήλεια αλλά και ο σωβινισμός των ντόπιων που προτιμούν σταθερά τα νοσοκομεία του Δημοσίου.

Το θέμα είναι αν τα ιδιωτικά αυτά θεραπευτήρια που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας ανήκουν σε κάποιο όμιλο ή είναι αυτόνομα. Γιατί αν ανήκουν σε όμιλο, τότε το ρίσκο για τον τελευταίο που τα "κρατά" είναι μεγάλο! Και το ξέρει πολύ καλά αυτό η διοίκηση!
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη