Συζήτηση για τα απόβλητα και όχι μόνο

Ημερομηνία δημοσίευσης: 10 Νοεμβρίου 2016
Μεγάλη συζήτηση ξεκινά σήμερα στο Birmingham της Βρετανίας, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ιδιωτικών Κλινικών για τα απόβλητα και το πώς πρέπει να γίνεται η διαχείρισή τους. Στο συνέδριο θα βρίσκεται ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της UEHP και ο Γρηγόρης Σαραφιανός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών.

Ο οποίος βεβαίως, όπως μάθαμε, δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο στα απόβλητα αλλά θα επεκταθεί και με στοιχεία στην κατάσταση που σήμερα επικρατεί στο χώρο της υγείας, δημόσιας και ιδιωτικής, στην Ελλάδα, ενημερώνοντας με λεπτομέρειες για τις συνέπειες των 3 μνημονίων στην υγειονομική περίθαλψη, καθώς και για το πρόβλημα βιωσιμότητας των ιδιωτών παρόχων..

Tι δουλειά έχουν οι ασφαλιστές με τους Παιδιάτρους;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 9 Νοεμβρίου 2016
Η "μπάλα" χάνεται από τη στιγμή που ο ένας μπαίνει στα χωράφια του άλλου με το έτσι θέλω. Τώρα βέβαια, θα μου πεις αυτό δεν γινόταν και στο παρελθόν, καθώς πάντα υπήρχαν αυτοί που το έπαιζαν γκουρού επί παντός επιστητού; Συμφωνώ! Απλώς, σήμερα η κατάσταση έχει ξεφύγει τελείως και έχουν πολλαπλασιαστεί όλοι εκείνοι που στο όνομα της κρίσης και των συνεπειών που αυτή έχει επιφέρει -παντός φύσεως- προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα επιεικώς απαράδεκτα αιτήματα που έχουν... και με θράσος υποβάλλουν!

Κάποιος μας "σφύριξε" λοιπόν ότι έφθασε σε έναν παιδίατρο αίτημα από ασφαλιστική εταιρεία -δεν νομίζω βεβαίως αυτό ότι το γνωρίζει ο γονιός- με το οποίο του ζητά να σχολιάσει την ανάπτυξή του και πιο συγκεκριμένα να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον αυξημένο ρυθμό ανάπτυξης της περιμέτρου κεφαλής σε σχέση με το αντιστοίχιο του ύψους/βάρους. Το ερώτημα είναι γιατί...

Το αμέσως επόμενο δεύτερο ερώτημα είναι ποιες θα είναι οι κινήσεις της ασφαλιστικής απέναντι στον εκάστοτε γονιό του παιδιού από την ενδεχόμενη (που δεν το πιστεύω) απάντηση του Παιδιάτρου.... Ο νοών νοείτω!

''’Ετος επανεκκίνησης’’ το 2006 για τον ΕΟΜ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 8 Νοεμβρίου 2016
Παρά τις δυσκολίες, το έτος 2016 αποτέλεσε «έτος επανεκκίνησης» για τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και για όλο το Σύστημα των Μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας. Ήδη σημειώνεται μια αύξηση της τάξεως του 20% σε δότες οργάνων σε σχέση με την περσινή χρονιά. Η αύξηση αυτή, όπως λέγεται, οφείλεται κυρίως στη δυνατότητα που έδωσε το Ίδρυμα Ωνάση στον ΕΟΜ, να διοργανώσει πολυάριθμα επιμορφωτικά σεμινάρια σε προσωπικό Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Ο ΕΟΜ μέσα σε λίγους μήνες ήρθε πιο κοντά σε 40 ΜΕΘ και σε πάνω από 250 ιατρούς και νοσηλευτές, παρέχοντάς τους εξειδικευμένη κατάρτιση αναφορικά με τις διαδικασίες του συντονισμού της Δωρεάς Οργάνων. Ταυτόχρονα, το ‘Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συνέβαλε στην ανακαίνιση και στην αγορά εξοπλισμού σε Μονάδες Μεταμοσχεύσεων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αναβαθμίζοντας την ποιότητα των πραγματοποιούμενων μεταμοσχεύσεων.

Τελικά λεφτά υπάρχουν;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 8 Νοεμβρίου 2016
Mία απορία την έχω...να το κρύψω; Τελικά λεφτά υπάρχουν ή δεν υπάρχουν;.... Από εδώ και από εκεί, οι αρμόδιοι του Υπουργείου υγείας λένε στους παρόχους ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα έχουν πληρωθεί και τον Αύγουστο (κάποιοι έχουν πληρωθεί έως και το Μάιο). Αυτό σημαίνει, με κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς, ότι κάθε 15 ήμερο το Υπουργείο θα κλείνει από πλευράς οφειλών και ένα μήνα...

Και αναρωτιέμαι: είναι αλήθεια; είναι εφικτό; ή μήπως ρίχνει στάχτη, καθώς έχει μάθει ότι κάποιοι πάροχοι ετοιμάζουν εξώδικα και κάποιοι άλλοι ετοιμάζονται να καταγγείλουν την ελληνική κυβέρνηση σε ευρωπαϊκούς θεσμούς! Αναρωτιέμαι…

Οικονομικά βοηθήματα για νέους Καρδιολόγους

Ημερομηνία δημοσίευσης: 7 Νοεμβρίου 2016
Οικονομικά βοηθήματα για νέους Καρδιολόγους προκήρυξε το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας για το Ακαδημαϊκό Έτος 2016-2017.

Πρόκειται για τρία οικονομικά βοηθήματα μετεκπαίδευσης εσωτερικού-Εξωτερικού, συνολικού ποσού 15.000 ευρώ με θέματα : 1) Καρδιοχειρουργική και Διαδερμική Επεμβατική Θεραπεία, 2) Αθηροματική Πλάκα και Αντι-Χοληστερολαιμική Θεραπεία και 3) Μυοκαρδιοπάθεια και Αθλητισμός. Η υποβολή των αιτήσεων που πρέπει να γίνει στα γραφεία του Ιδρύματος λήγει στις 10 Νοεμβρίου.

Σταματούν τα "τυφλά" ραντεβού;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 7 Νοεμβρίου 2016
Παύουν πλέον τα "τυφλά" ραντεβού ανάμεσα στους Ιατρικούς Επισκέπτες και στους γιατρούς; Τι να πω...μάλλον! Ανακοίνωση από τη Μονάδα υγείας Αγίας Σοφίας αναφέρει ότι "με βάση τις οδηγίες της υπ' αρ. πρωτ. ΟΙΚ 79700/24/10/2016 εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας εφαρμόζεται στη Μονάδα μας πρόγραμμα ιατρικών επισκεπτών σύμφωνα με το οποίο οι τελευταίοι θα επισκέπτονται του γιατρούς της Μονάδας, μία μόνο φορά την εβδομάδα κάθε Πέμπτη από 11.30 π.μ.έως 12.30 μ.μ. ή από 16.00 μ.μ. έως 17.00 μ.μ. Υποχρεούνται όλοι οι Ιατρικοί Επισκέπτες πριν την επίσκεψή τους στο γιατρό να ενημερώνουν την Γραμματεία της Μονάδας με το ονοματεπώνυμό τους καθώς και την εταιρεία που εκπροσωπούν".

Κάτι μου θυμίζει όλο αυτό...πριν μερικά χρόνια οι ιατρικοί επισκέπτες δεν είχαν και ειδική ταυτότητα εισόδου στις υγιειονομικές μονάδες; Άραγε εφαρμόστηκε ποτέ αυτό; αναρωτιέμαι εγώ! Μπορεί στην αρχή, για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση λίγο μετά!

Γιατί θα αυξηθούν οι τιμές των φαρμάκων κατά του διαβήτη

Ημερομηνία δημοσίευσης: 4 Νοεμβρίου 2016
Σημαντική αύξηση στις τιμές τους αναμένεται τα επόμενα χρόνια για τα σκευάσματα για τον διαβήτη. Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι αυτό θα προέλθει από τρεις παράγοντες. Από τον αυξανόμενο επιπολασμό της νόσου που σχετίζεται με την παχυσαρκία, τον σύγχρονο τρόπο διαβίωσης και τις διατροφικές συνήθειες.

Επίσης, από την εντατικοποίηση της αντιδιαβητικής αγωγής, στα πλαίσια μιας πολυπαραγοντικής προσέγγισης, με ταυτόχρονη αντιμετώπιση και άλλων συννοσηροτήτων, όπως της υπέρτασης και της δυσλιπιδαιμίας. Και τέλος, από την κυκλοφορία νεότερων και ακριβότερων φαρμάκων που ανήκουν σε νέες θεραπευτικές κατηγορίες όπως είναι ενδεικτικά τα ανάλογα GLP-1 και οι αναστολείς SGLT-2.

Ημέρα πρόληψης για τον διαβήτη

Ημερομηνία δημοσίευσης: 4 Νοεμβρίου 2016
Μέσα στο πολυδαίδαλο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο φάρος του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης εκπέμπει σήμα. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη και σε συνεργασία με το Τμήμα Διαβήτη και Μεταβολισμού της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης διοργανώνει την ‘’Ημέρα πρόληψης’’ για το Σακχαρώδη Διαβήτη, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Κάτι τέτοιες ενέργειες είναι αναμφίβολα αχτίδες φωτός και αισιοδοξίας στις δύσκολες ημέρες που βιώνουν οι Έλληνες!
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη