Kλινικάρχες θα συζητήσουν για τη νέα σύμβαση

Ημερομηνία δημοσίευσης: 18 Μαρτίου 2016
Tην επόμενη εβδομάδα αναμένουν οι ιδιώτες κλινικάρχες την πρώτη κρούση από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για τη σύναψη της νέας σύμβασης που αιωρείται εδώ και καιρό. Γεγονός που μάλλον δεν τους λέει και πολλά, καθώς όπως μας τονίζουν "μία σύμβαση τηρείται όταν υπάρχουν πραγματικά τα χρήματα να τη στηρίξουν. Διαφορετικά μιλάμε για μία διαπραγμάτευση που είναι πιο πολύ χάσιμο χρόνου".

Πάντως θα πάνε στη συνάντηση αν και ξέρουν πως και ο φετινός προϋπολογισμός για τις ιδιωτικές κλινικές θα είναι ίδιος και απαράλλακτος με τον περυσινό, τουτέστιν 235 εκατ. ευρώ.

Το θέμα είναι ότι θα πάνε για να συζητήσουν όχι μόνο για τη σύμβαση αλλά και για την εξέτασή των ενστάσεων που έχουν υποβληθεί κατά των πορισμάτων των Ελεγκτικών εταιριών στην Επιτροπή Βέλτιστης Πρακτικής του ΕΟΠΥΥ για το 2013.

Τα χρωστούμενα παραμένουν στο τεφτέρι

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17 Μαρτίου 2016
«Δεν έχουμε πια να χάσουμε τίποτα», λένε κάποιοι προμηθευτές ιατροτεχνολογικού υλικού και ετοιμάζονται να σύρουν στα δικαστήρια τις διοικήσεις ορισμένων δημόσιων νοσοκομείων –συμπεριλαμβάνονται και τα στρατιωτικά- αλλά και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Και τι άλλο μπορεί να γίνει, ισχυρίζονται οι πρώτοι, όταν πλέον οι οφειλές του δημόσιων νοσοκομείων έχουν ξεπεράσει τα όρια της λογικής με αποτέλεσμα η πορεία κάποιων επιχειρήσεων που εμπορεύονται ιατροτεχνολογικό υλικό να κρέμεται πραγματικά από τα «ξέφτια μιας κλωστής».

Την ίδια στιγμή, επιεικώς απαράδεκτη χαρακτηρίζουν και τη συμπεριφορά του ΕΟΠΥΥ, η διοίκηση του οποίου σφυρίζει αδιάφορα για τα χρωστούμενα που έχει από το 2011 και πίσω. Το θέμα είναι ότι ο χρόνος περνάει και αν κάποιος δεν τα διεκδικήσει τώρα θα σβηστούν από το τεφτέρι!

Πιο ανθεκτικές στην κρίση οι ψυχιατρικές κλινικές

Ημερομηνία δημοσίευσης: 16 Μαρτίου 2016
Tελικά όπως φαίνεται, οι μόνες κλινικές που είναι πιο ανθεκτικές στην κρίση είναι οι ψυχιατρικές (γιατί άραγε;). Στον ιδιωτικό τομέα, μάθαμε ότι μία μόνο έχει αναστείλει τη λειτουργία της στα χρόνια του μνημονίου (2010-2015).

Και για το 2016, με βούλα υπουργού θα πάρουν επιπλέον 6 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε, ότι πέρυσι ο προϋπολογισμός για τις ψυχιατρικές μονάδες ήταν 45 εκατ. ευρώ. Άρα κρατάμε το περυσινό και προσθέτουμε και άλλα 6 εκατ. ευρώ και πάμε στα 51 εκατ. ευρώ.

Το δικό μου ερώτημα είναι άλλο και δεν έχει σχέση με τα κονδύλια που πρόκειται να διατεθούν. Αφορά τη γεωγραφική κατανομή των ψυχιατρικών κλινικών.
Πανελλαδικά υπάρχουν 40 τέτοιες μονάδες και οι μισές εξ αυτών δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλία. Γιατί; Μήπως φταίει η καταχνιά; Μήπως το κυκλοφοριακό; Μήπως υπάρχει πολύ νέφος; Ποιος ξέρει;

Κάτι μου λέει ότι κάποιοι αποφάσισαν να διαλευκάνουν το μυστήριο!

H Ένωση Ευρωπαίων Φαρμακοποιών συμμετέχει στο Hellas PHARM 2016

Ημερομηνία δημοσίευσης: 15 Μαρτίου 2016
Η συμμετοχή εκπροσώπων από την Ένωση Ευρωπαίων Φαρμακοποιών – PGEU- στο Hellas PHARM 2016, με επικεφαλής τον πρόεδρό της JanSmits, σηματοδοτεί μια νέα πραγματικότητα για το περιεχόμενο και το ύφος του φαρμακευτικού συνεδρίου- έκθεσης που διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής. Η νέα αυτή κατεύθυνση, λένε παράγοντες, επιβάλλεται από το γεγονός ότι τα κέντρα, πλέον, πολλών αποφάσεων βρίσκονται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Με κεντρικό μήνυμα «Φαρμακείο 2016: διεκδικώντας το αυτονόητο σε μια νέα Ευρώπη της ισότητας και της ισονομίας», οι συμμετέχοντες στις εργασίες του Hellas PHARM, είτε ως ομιλητές είτε ως σύνεδροι, θα ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο του φαρμάκου και της φαρμακευτικής αγοράς, όπως αυτές διαμορφώνονται στο ευρύτερο ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Ενδεικτικά, θέματα τα οποία θα αναπτυχθούν είναι:

Πολιτική Υγείας και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: προτάσεις για μια νέα Ευρώπη της ισότητας και της ισονομίας
Ευρωπαϊκά πρότυπα για τα φάρμακα και τα φαρμακεία
ΜΥΣΥΦΑ και ασφάλεια στη δημόσια υγεία, σε Ελλάδα και Ευρώπη

Ακόμα, θα πραγματοποιηθούν σημαντικές δορυφορικές εκδηλώσεις, όπως:
Σεμινάριο διοίκησης φαρμακείου, με έμφαση στη διαχείριση πελάτη, σε συνεργασία με το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά
Εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας αλλά και μαθήματα πρώτων βοηθειών στο φαρμακείο.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στις γάζες

Ημερομηνία δημοσίευσης: 11 Μαρτίου 2016
Στα αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται στα δημόσια νοσοκομεία έχουν ξεκινήσει να ψάχνουν οι όποιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, καθώς τα κονδύλια που χρησιμοποιούνται για τις αγορές τους, τους φαίνονται υπερβολικά υψηλά και αδικαιολόγητα.

Η πληροφόρηση είναι ότι επί του παρόντος το ενδιαφέρον των ερευνών έχει εστιαστεί στα επιθέματα - γάζες- καθώς λέγεται ότι για αυτά ξοδεύονται περί τα 150 εκατ. ευρώ! Στο πλαίσιο αυτό, ξανακοιτάνε τις συμβάσεις προμήθειας που έχουν υπογράψει τα δημόσια νοσοκομεία, τις εταιρείες που τα προμηθεύουν, αλλά και τους γιατρούς που τα συνταγογραφούν ως αναλώσιμα.

Σε επόμενη φάση, ανάλογη διαδικασία λέγεται ότι θα γίνει στα είδη κολοστομίας.

Κρατούν μικρό καλάθι…

Ημερομηνία δημοσίευσης: 10 Μαρτίου 2016
"Mπορεί τα απαραίτητα έγγραφα να μην έχουν επιστρέψει ακόμη από τον Πάρεδρο αλλά πλησιάζει η πληρωμή σας". Αυτό έμαθαν από τις Οικονομικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των διαγνωστικών κέντρων και των εργαστηρίων και λίγο... τονώθηκε το ηθικό τους.

Μέχρι στιγμής είναι σε αναμονή για την έκδοση των ενταλμάτων για την πληρωμή της προκαταβολής τους για τον μήνα Νοέμβριο (2015). Και όπως τελικώς φαίνεται, η πιθανότερη ημερομηνία πίστωσης των χρημάτων στους λογαριασμούς των παρόχων θα είναι η Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016.

Τώρα βέβαια, το καλάθι που κρατούν είναι μικρό, καθώς ανάλογη ενημέρωση -περί πληρωμής τους- είχαν και μία εβδομάδα πριν και τελικώς δεν έγινε τίποτα.

Τρέχουν γιατί έπεσε το σύστημα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 9 Μαρτίου 2016
Τρέχει η Διεύθυνση πληροφορικής του ΕΟΠΥΥ, καθώς έχει πέσει όλο το σύστημα και οι πάροχοι υγείας δεν μπορούν να "φορτώσουν" τα τιμολόγιά τους στο e-ΔΑΠΥ.

Συγκεκριμένα, το πρόβλημα εντοπίζεται κατά την υποβολή (upload) της ψηφιακής εικόνας των φορολογικών παραστατικών των παρόχων στο e-ΔΑΠΥ, αλλά και με την εμφάνιση της δεύτερης σελίδας των παραπεμπτικών (εμφάνιση εξετάσεων πέραν της πρώτης σελίδας).

Η τελευταία ενημέρωση που έχουν οι πάροχοι για να λυθεί άμεσα το πρόβλημα είναι ‘’καλού κακού πραγματοποιήστε όλοι εκκαθάριση του ιστορικού ή αναβάθμιση του λογισμικού του browser με τον οποίο συνδέεστε στο internet’’.

Πώς θα καλυφθούν τα νομικά κενά;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 8 Μαρτίου 2016
Tα πορίσματα των ελέγχων που έγιναν στις ιδιωτικές κλινικές από τις ελεγκτικές εταιρείες είναι γνωστό ότι έχουν βγει εδώ και ένα χρόνο περίπου. Γνωστό είναι επίσης ότι από τις περίπου 160 ιδιωτικές κλινικές που υπάρχουν, τουλάχιστον οι 100 έχουν υποβάλει ενστάσεις επί των πορισμάτων.

Το θέμα είναι ότι αυτές οι ενστάσεις πρέπει να εκδικαστούν. Και φθάνουμε στο διά ταύτα... για να εκδικαστούν πρέπει να ανοίξουν φάκελοι ασθενών. Πώς μπορεί να γίνει αυτό και να είναι νόμιμο; Δεν πρέπει οι ασφαλισμένοι να ενημερωθούν σχετικά; Δεν πρέπει να παρθεί η ανάλογη άδεια από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων;

Για όλα αυτά τα νομικά κενά, έχει ενημερωθεί το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ που προσπαθεί να βρει τρόπο να τα καλύψει. Εξ ου και η εσπευσμένη συνάντηση της προηγούμενης Παρασκευής, αλλά ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση. Επί του θέματος αναμένεται και νέα συνάντηση το προσεχές διάστημα, όπου στο ίδιο τραπέζι θα κάτσουν ο ΕΟΠΥΥ και το θεσμικό όργανο των ιδιωτικών κλινικών.
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη