Οδηγός ελέγχου για τους παρόχους υγείας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 5 Απριλίου 2016
Οδηγό ελέγχου που θα αφορά όλους τους παρόχους υγείας αναμένεται να εκδώσει ο ΕΟΠΥΥ τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες και με αυτόν «τυφλοσούρτη» οι ελεγκτές- γιατροί του Οργανισμού θα κοσκινίζουν τα παραπεμπτικά που υποβάλλονται.
Ο έλεγχος αυτός θα γίνεται ως εξής:

1) Θα ελέγχεται το φυσικό παραστατικό (παραπεμπτικό) για έλλειψη απαραίτητων προϋποθέσεων όπως: υπογραφή και σφραγίδα παρόχου, υπογραφή και σφραγίδα παραγγέλοντος ιατρού, υπογραφή και σφραγίδα ελεγκτή, υπογραφή ασφαλισμένου, στρόγγυλη σφραγίδα Νοσοκομείου (όταν εκδίδεται το παραπεμπτικό από Νοσοκομείο).
2) Στις περιπτώσεις κατ΄ οίκον νοσηλείας θα απαιτείται ειδική γνωμάτευση από τον γιατρό και θα υποβάλλεται μαζί με το παραπεμπτικό. Έλεγχος θα γίνεται και στα δύο.
3) Κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο θα γίνεται διασταύρωση αν αληθεύουν τα παραπάνω και με την επιβεβαίωση του ασθενούς.

Ούτε φωνή ούτε ακρόαση!

Ημερομηνία δημοσίευσης: 4 Απριλίου 2016
Πρωταθλητής στην αναμονή για μία ακτινοθεραπεία πρέπει να είναι μακράν το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Ν. Κηφισιάς. Όλα όμως έχουν την αιτία τους. Μάθαμε λοιπόν, ότι η αιτία είναι ένα ανταλλακτικό που χρειάζεται το σχετικό μηχάνημα για τις ακτινοθεραπείες, το οποίο δεν αγοράζεται, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια. Αποτέλεσμα αυτού, οι ασθενείς που πρέπει να κάνουν ακτινοθεραπεία να περιμένουν και ένα και δύο και τρεις και.... έξι μήνες!

Και το θέμα είναι ότι όλα αυτά, το Υπουργείο όχι μόνο τα ξέρει καλά, αλλά και τα είδαν οι αρμόδιοι με τα ίδια τους τα μάτια πριν από ένα μήνα περίπου όταν έκαναν την επίσκεψή τους στο εν λόγω Νοσοκομείο. Και αφού πήραν μια γεύση, έδωσαν και διαβεβαιώσεις ότι άμεσα θα αγοραστεί και δεύτερο μηχάνημα, αναγνωρίζοντας ότι οι ανάγκες του νοσοκομείου είναι πολύ μεγάλες. Και από τότε ούτε φωνή ούτε ακρόαση! Αλλά και να αγοραστεί, λένε εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, ποιοι θα τα λειτουργήσουν αφού οι εργαζόμενοι είναι ελάχιστοι;

Εξαιτίας αυτών των ελλείψεων, το Γενικό Νοσοκομείο πραγματοποιεί μόνο πρωινές εφημερίες -και είναι και πολύ- και όχι σε 24ωρο, όπως ισχύει σε άλλες μονάδες! Την ίδια στιγμή και οι κλίνες δεν λειτουργούν στο σύνολό τους, καθώς από τις 350 που διαθέτει η κλινική χρησιμοποιούνται οι 250!

Eπί τάπητος οι Συμβάσεις των Φυσικοθεραπευτών

Ημερομηνία δημοσίευσης: 1 Απριλίου 2016
Την ερχόμενη Παρασκευή οριστικοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Φυσικοθεραπευτών (ΠΕΕΦ), με τον ΕΟΠΥΥ. Εκπρόσωποι της πρώτης θα συναντηθούν με την Υποεπιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος οι Συμβάσεις των Φυσικοθεραπευτών.

Πάντως, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε η ΠΕΕΦ με συμβούλους του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, κ. Παύλου Πολάκη, πρότειναν την εφαρμογή του γνωστού συστήματος των κλιμακωτών εκπτώσεων (νέα ποσοστά rebate) πάνω από το όριο των 2.250 Ευρώ (15 ασθενείς). Οι ίδιοι έθεσαν ως αυτονόητο ότι στην περίπτωση που η προβλεπόμενη δαπάνη διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα ή προβλεφθεί και συμμετοχή του ασθενούς στη δαπάνη τα ποσοστά των εκπτώσεων (rebate) θα διαφοροποιούνται αναλόγως.

Το θετικό για αυτούς ήταν η απάντηση των συμβούλων ότι και το υπουργείο κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή των κλιμακωτών εκπτώσεων.

Ποιος θα καλύψει το κόστος;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 1 Απριλίου 2016
Eυρεία σύσκεψη έγινε, λέει, στο Νομό Λάρισας για το προσφυγικό, καθώς εκεί φιλοξενούνται σε δύο δομές πάνω από 2.500 μετανάστες, εκ των οποίων 900 είναι παιδιά. Το κλίμα ήταν έκρυθμο, καθώς ο ιατρικός κόσμος προσπαθούσε να μάθει από τους αρμόδιους ποιο είναι το πλάνο αντιμετώπισης της κρίσης και ρωτούσαν πού είναι τα χρήματα για να εμβολιαστούν τα παιδιά. Ένα εμβόλιο τριπλό, για παράδειγμα, κοστίζει 60 ευρώ, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση χρειάζονται 54.000 ευρώ και το ερώτημα είναι ποιος θα καλύψει το συγκεκριμένο κόστος.

Τελικά, η διαπίστωση της σύσκεψης ήταν ότι μέχρι στιγμής κάθε προσφορά υγειονομικού υλικού προς τους μετανάστες ήταν εθελοντική. Μάθαμε ότι μόνο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας έχει στείλει στις δομές πέντε φορές φάρμακα και αναλώσιμο υλικό και ετοιμάζει και νέα αποστολή το προσεχές διάστημα.

Πολυεθνική θα αιτιολογήσει τις απολύσεις

Ημερομηνία δημοσίευσης: 31 Μαρτίου 2016
Πολλή δουλειά έχει πέσει τον τελευταίο καιρό στο Υπουργείο εργασίας, καθώς όπως μάθαμε, σήμερα το μεσημέρι ο γενικός γραμματέας Α. Νεφελούδης πρόκειται να συναντηθεί με εκπροσώπους φαρμακοβιομηχανίας (πολυεθνικής), προκειμένου η τελευταία να αιτιολογήσει τις πάνω από 25 απολύσεις που έκανε πριν από ένα μήνα περίπου. Λέγεται ότι προχώρησε σε αυτή την κίνηση, διότι ενοποίησε τη μητρική με τη θυγατρική που έχει στην Ελλάδα -ανάλογα έχει πράξει και σε όλο τον κόσμο εκτός της Αμερικής- και ως εκ τούτου έγιναν οι απαραίτητες αναδιοργανώσεις στο προσωπικό τους.

Στη συνάντηση αυτή θα παρευρίσκονται και ιατρικοί επισκέπτες αλλά και ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου. Το τι τελικά θα ειπωθεί στη συνάντηση -εφόσον δεν ‘’στραβώσει’’ και γίνει τελικά- θα το μάθετε από το Ενδοσκόπιο το ταχύτερο δυνατό!

Με το βλέμμα στην αμερικανική αγορά

Ημερομηνία δημοσίευσης: 30 Μαρτίου 2016
''Είμαστε σε συζητήσεις με επενδυτές'' -κάτι ακούστηκε για Άγγλους κεφαλαιούχους- ''προκειμένου να διεισδύσουμε από κοινού στην αγορά της Αμερικής''. Τάδε έφη διοικητικό στέλεχος της Φαμάρ στην προχθεσινή συνάντηση που είχε στο Υπουργείο Εργασίας -με συμβούλους του γενικού γραμματέα Ανδρέα Νεφελούδη- μετά από κάλεσμα που είχαν καταθέσει η Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών αλλά και το σωματείο των εργαζομένων στην ελληνική βιομηχανία.

Ειδικότερα για την Ελλάδα δεν έγινε καμία δυσμενής αναφορά, σχετικά με το μέλλον της εταιρείας. Το αντίθετο: οι διαβεβαιώσεις ήταν ότι θα συνεχίσει κανονικά την πορεία της και οι οποίες εξελίξεις -μετοχικές- θα αφορούν την παρουσία του ομίλου στο εξωτερικό. Ανάλογα ειπώθηκαν από την διοίκηση του ομίλου και στη γενική συνέλευση που είχαν προ λίγο καιρό οι εργαζόμενοι στο Μιλάνο.

Είπαν...ξείπαν;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 29 Μαρτίου 2016
Κάτι ακούστηκε για πληρωμές ιατρικών πράξεων Δεκεμβρίου (2015) αλλά οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες, μας είπαν ότι τώρα προσπαθούν να το μαζέψουν από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς έχουν "τρύπα" στα διαθέσιμά τους.

Πάντως, επειδή αυτό είναι Δημόσιο και έχει τη δύναμη να πράττει κατά το δοκούν, τα θεσμικά όργανα -Ομοπονδίες και Σωματεία ιδιωτών- έχουν ενημερώσει τα μέλη τους να έχουν συγκεντρωμένα τα όποια απαιτούμενα έγγραφα -φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα- ούτως ώστε να μπορούν ανά πάσα στιγμή να τα προσκομίσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες. Η ισχύ των συγκεκριμένων εγγράφων, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί, πρέπει να είναι από τις 29/4/2016 και μετά.

Eνστάσεις ετοιμάζουν τα διαγνωστικά εργαστήρια

Ημερομηνία δημοσίευσης: 28 Μαρτίου 2016
Τι και αν το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε το μέτρο του clawback καταρχήν συνταγματικό. Το θέμα είναι αν η εφαρμογή του τηρεί την αρχή της δίκαιης ισορροπίας μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου συμφέροντος. Αυτό θα κριθεί κατά περίπτωση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ξεπερνώντας τους περιορισμούς του Ελληνικού συστήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, οι κατέχοντες διαγνωστικά εργαστήρια ετοιμάζουν ενστάσεις για τα νέα σημειώματα που ανάρτησε ο ΕΟΠΥΥ και αφορούν τα ποσά του Α’ εξαμήνου του 2015. Καταληκτική ημερομηνία για την προσβολή των σημειωμάτων αυτών είναι η 11η Απριλίου του 2016.

Εφόσον δεν προσβληθούν τα σημειώματα από κάποιους παρόχους τεκμαίρεται η αποδοχή τους και η οριστική εφαρμογή των ποσών σε αυτόν τον πάροχο.
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη