Με αρμοδιότητα την πρωτοβάθμια φροντίδα, ο Σταμάτης Βαρδαρός

Ημερομηνία δημοσίευσης: 18 Φεβρουαρίου 2016
Ο πολιτικός επιστήμονας Σταμάτης Βαρδαρός (φωτό), ορίστηκε από τον υπουργό Υγείας αναπληρωτής γενικός γραμματέας.

Έχει ως ειδική αρμοδιότητα την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, με ρόλο την υλοποίηση και τον συντονισμό των δράσεων για τη μεταρρύθμισή της.

Στόχος είναι να συνεργάζεται με τις διοικήσεις των Υγειονομικών περιφερειών (ΥΠΕ) και να προχωρά σε δράσεις για καλύτερη αξιοποίηση των δομών και του ανθρώπινου δυναμικού.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δίνει προτεραιότητα στη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, ανακοινώνοντας πως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπήρξε αύξηση στον προϋπολογισμού των ΥΠΕ για το 2016 κατά 35 εκατομμύρια ευρώ.

Μέσω των συμβάσεων, δε των ΥΠΕ με τον ΕΟΠΥΥ, μεταφέρθηκαν - για πρώτη φορά - πόροι από την Κοινωνική Ασφάλιση στις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Μάρκου νέος πρόεδρος του ΚΕΣΥ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 18 Φεβρουαρίου 2016
Συνεδρίασε η εκτελεστική επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), η οποία εξέλεξε το νέο προεδρείο.

Πρόεδρος είναι ο καθηγητής Ενδοκρινολογίας του πανεπιστημίου της Πάτρας Κώστας Μάρκου, με αντιπρόεδρο τη Χρυσούλα Νικολάου, καθηγήτρια Βιοπαθολογίας του πανεπιστημίου της Αθήνας.

Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής εξελέγησαν ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας, ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος και η προϊσταμένη της διεύθυνσης ανθρώπινων πόρων του υπουργείου Υγείας Αναστασία Δανιηλίδου.

Σκέψεις για πώληση εργοστασίων;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 18 Φεβρουαρίου 2016
Σκέψεις να πουληθούν τα εργοστάσια του εξωτερικού, αλλά όχι τα ελληνικά, κάνει η διοίκηση της Φαμάρ; Αυτό τουλάχιστον σιγοψιθυρίζεται στην αγορά. Βέβαια, όταν είχαν διαρρεύσει οι προθέσεις της νυν διοίκησης για τη μεταβίβαση της εταιρείας, το τίμημα (πώλησης) που ακουγόταν ήταν 400 εκατ. ευρώ και αφορούσε όλο τον όμιλο. Τώρα, αν κοπεί ο τελευταίος στη μέση, θα κοπεί στο ήμισυ και το τίμημα; Ποιος ξέρει;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η υπόθεση Φαμάρ έχει εξάψει το ενδιαφέρον των γενοσημάδων, που έχουν εμπορική παρουσία στην Ευρώπη, αλλά όχι παραγωγή. Είναι και η στρατηγική γεωγραφική θέση που έχουν οι συγκεκριμένες μονάδες –κοντά στα Βαλκάνια αλλά και στη Μέση Ανατολή- που τους ανεβάζει πολύ το κύρος και τη σημασία.

Πού το θυμήθηκαν;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17 Φεβρουαρίου 2016
Mε τα ΜΗΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ.... ξέθαψαν μέχρι και φάρμακο που ήταν κυρίαρχο προ 50 ετών στην κατηγορία των παυσίπονων και θέλουν να το επαναφέρουν στη λιανική. Και το θέμα δεν είναι καθόλου αστείο, αν και έτσι λέγεται μεταξύ παραγόντων της αγοράς.

Βεβαίως, πρέπει να πούμε τα εξής: Όταν αποφασίστηκε να βγει λίστα με Μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα στα σούπερ μάρκετ, ο ντόρος που δημιουργήθηκε από την πλευρά της βιομηχανίας ήταν άνευ προηγουμένου, καθώς είδαν σε αυτή μία δυναμική πηγή εσόδων.

Τώρα που όπως φαίνεται αυτή η λίστα θα περιλαμβάνει περί τους 180 κωδικούς, σχεδόν κανέναν από τους πολυεθνικούς παίκτες δεν τον ενδιαφέρει. Το όποιο ενδιαφέρον έχει περιοριστεί στις ελληνικές εταιρείες, καθώς ξέρουν ότι με τα γενόσημά τους και τις τιμές τους, όπως αυτές διαμορφώνονται, δεν πρόκειται να «γράψουν» ούτε πωλήσεις ούτε και κέρδη.

Επίσχεση εργασίας από την ΠΟΣΙΠΥ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 16 Φεβρουαρίου 2016
Εξουσιοδοτήσεις από όλα τα μέλη της ζήτησε η ΠΟΣΙΠY, προκειμένου από αυτή την Παρασκευή να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας. Ιδρυτικά μέλη της Ομοσπονδίας είναι :

Η Πανελλήνια Ένωση Εργαστηριακών Ιατρών Βιοπαθολόγων
Κυτταρολόγων Παθολογοανατόμων
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων
Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Ιδιωτών Πυρηνικών Ιατρών
Η Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων

Η επίσχεση εργασίας από την ΠΟΣΙΠΥ σημαίνει ότι περίπου 3.200 γιατροί σταματούν από την Παρασκευή να εκτελούν συνταγές του ΕΟΠΥΥ, ζητώντας έτσι, αφενός την άμεση παρέμβαση του κράτους σε έναν κλάδο που καταρρέει και αφετέρου την τήρηση κάποιων δεσμεύσεων που πήρε πρόσφατα η ηγεσία του Υπουργείου. Η τελευταία επί παραδείγματι, δεσμεύτηκε για την καταβολή χρημάτων στους παρόχους, με το αντίστροφο claw back, στην περίπτωση που μετά την εφαρμογή του κλιμακωτού rebate οι απαιτήσεις είναι κατώτερες των διατιθέμενων μηνιαίων χρημάτων του κλειστού προϋπολογισμού.

Ανοίγει η πόρτα επιστροφής στο ΠΕΔΥ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 15 Φεβρουαρίου 2016
Παραθυράκι επιστροφής των γιατρών που έφυγαν από το ΠΕΔΥ, να γυρίσουν σε αυτό προτίθεται να ανοίξει η κυβέρνηση, όπως λέγεται, το αμέσως προσεχές διάστημα. Μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουμε και .... νομοθετικές εξελίξεις.

Θυμίζουμε, ότι αυτοί που γύρισαν την πλάτη στο ΠΕΔΥ προ δύο ετών περίπου ήταν περί τους 2.500 γιατρούς που επέλεξαν να κρατήσουν ανοικτά τα ιατρεία τους και να αφήσουν την καρέκλα του δημοσίου, ενώ άλλοι τόσοι έκαναν το αντίστροφο.

Για το θέμα αυτό, αλλά και για πολλά άλλα ζητήματα, το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου έχει ζητήσει συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Σε ανοιχτή επικοινωνία ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 12 Φεβρουαρίου 2016
Σε ανοικτή επικοινωνία έχει ζητήσει με έγγραφό του ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, να είναι με τις ιδιωτικές κλινικές, με τις δεύτερες να ενημερώνουν άμεσα σε πραγματικό χρόνο μέσω της εφαρμογής, τον Οργανισμό για τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ και ΜΕΝΝ για τηn άμεση διακομιδή των ασθενών μέσω του ΕΚΑΒ.

Η ενημέρωση θα γίνεται μέσω της εφαρμογής Αναγγελίας Ασφαλισμένου, η οποία χρησιμοποιείται ήδη για την αναγγελία εισιτηρίων – εξιτηρίων.

Aν και όπως μαθαίνουμε, γίνονται προσπάθειες από την πλευρά του Υπουργείου να μειώνεται καθημερινά η λίστα αναμονής είναι τόσα τα περιστατικά που ¨σκάνε", ιδίως με τηn έξαρση της γρίπης- που είναι ανέφικτο να γίνει αυτό.

Πάντως, η προαναφερθείσα ενημέρωση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ/ ΜΕΝΝ δεν απαλλάσσει τα Κρατικά Νοσοκομεία και τις Ιδιωτικές Κλινικές από την υφιστάμενη υποχρέωση αναγγελίας εισιτηρίων – εξιτηρίων.

Κλινική στο χείλος του γκρεμού;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 11 Φεβρουαρίου 2016
Λένε ότι όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά! Και η αλήθεια είναι ότι αυτό τις περισσότερες φορές ισχύει. Η αγορά πάντως, λέει ότι το πωλητήριο που έχει αναρτηθεί σε μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές κλινικές της χώρας είναι γεγονός και οσονούπω θα έχουμε και σχετικά νέα.

Κάτι τα οικονομικά προβλήματα του ομίλου, κάτι το clawback και το rebate, οδήγησαν την κλινική στο χείλος του γκρεμού. Τώρα το ερώτημα είναι αν οι φήμες είναι γεγονός ή ράδιο αρβύλα. Αν ισχύει το πρώτο, το δεύτερο βασικό ερώτημα που ανακύπτει είναι σε ποια χέρια θα καταλήξει.

Εμείς ξέρουμε το όνομα της κλινικής αλλά για δεοντολογικούς λόγους δεν μπορούμε να το αναφέρουμε. Μπορούμε όμως να σας πούμε ότι διατηρεί πάνω από 250 κλίνες και τις καλές εποχές ο τζίρος της, την έφερνε στην πρώτη πεντάδα των μεγαλύτερων μονάδων δευτεροβάθμιας περίθαλψης.
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη