Επί τάπητος οι υγειονομικές ανάγκες της χώρας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 24 Μαρτίου 2016
Τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες της χώρας αλλά και τα προβλήματα του κλάδου θα θέσει επί τάπητος, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στο πλαίσιο του 1ου Ιατρικού Συνεδρίου Επαγγελματικής Πρακτικής που θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Απριλίου.

Στο πρόγραμμα του συνεδρίου θα περιλαμβάνονται θέματα όπως:
- Παθογένειες και προτάσεις στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και της ΠΦΥ (Θα γίνει αναφορά στην υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και τη φαρμακευτική δαπάνη, καθώς και στην οργάνωση και λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας).
- Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο ΕΣΥ (Θα παρουσιαστούν στοιχεία για τις επιπτώσεις στη λειτουργία του ΕΣΥ από τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, καθώς και προτάσεις για τη βελτίωση των ειδικών μονάδων στο ΕΣΥ).
- Οι προκλήσεις του ελευθεροεπαγγελματία γιατρού
(Θα γίνει αναφορά στις επιπτώσεις στον χώρο της υγείας από την οικονομική ασφυξία των ιδιωτικών κλινικών, καθώς και στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία ιατρικών μονάδων).
- Το αύριο των νέων ιατρών (Θα αναπτυχθεί το θέμα της επαγγελματικής αποκατάστασης των νέων ιατρών και το πρόβλημα της μετανάστευσής τους).

Απουσία Επιτελικού Δημόσιου Φορέα Υγείας στην Ειδομένη;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 23 Μαρτίου 2016
Αληθεύει ότι στην Ειδομένη δεν υπάρχει Επιτελικός Δημόσιος Φορέας Υγείας;

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού ΕΚΑΒ, η οποία μεταξύ άλλων διαρρέει ότι ενώ θα έπρεπε να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην Επείγουσα Προνοσοκομειακή Φροντίδα και επικουρικά να λειτουργούν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) συμβαίνει συνήθως το αντίθετο. Δηλαδή, το ΕΚΑΒ στην ουσία παίρνει εντολές από Μ.Κ.Ο που δεν γνωρίζει ούτε καν αν είναι πιστοποιημένες. Και αναρωτιέμαι: δεν θα έπρεπε να υπάρχει σχετική ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο; γιατί να ανοίγουμε και άλλα μέτωπα;

Πάντως, το ΕΚΑΒ αν και δύσκολα, τα καταφέρνει μάλλον καλά, καθώς μόνο στην Ειδομένη το τελευταίο τρίμηνο μετέφερε από τον καταυλισμό 500 περιστατικά στα Νοσοκομεία.

Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων

Ημερομηνία δημοσίευσης: 22 Μαρτίου 2016
Kάλεσμα για την ετήσια τακτική γενική συνέλευση έκανε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων στα μέλη του οργάνου την ερχόμενη εβδομάδα (2 Απριλίου).

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει απαρτία η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί το Σάββατο 9 Απριλίου 2016.

Τα θέματα για τα οποία θα αποφασίσει η Γενική Συνέλευση είναι :
1) Οικονομικός απολογισμός έτους 2015 και προϋπολογισμός έτους 2016.
2) Διοικητικός απολογισμός έτους 2015 και ενημέρωση για τις εξελίξεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
3) Εξέταση των προοπτικών του κλάδου για τα επόμενα έτη και προτάσεις αντιμετώπισης των μέτρων περιστολής δαπανών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Στο Υπουργείο Εργασίας σκοπεύουν να πάνε εκπρόσωποι από τη Φαμάρ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 22 Μαρτίου 2016
Αν όχι σήμερα, αύριο μετά από αίτηση της Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών αλλά και του επιχειρησιακού σωματείου που υπάρχει στη φαρμακοβιομηχανία Φαμάρ, εκπρόσωποι από τη διοίκηση της τελευταίας σκοπεύουν να επισκεφτούν το Υπουργείο Εργασίας –το γραφείο του γενικού γραμματέα Α. Νεφελούδη- προκειμένου να αναλύσουν τα σχέδια για την πορεία της εταιρείας.

Θυμίζουμε τις διαρροές που έχουν υπάρξει για ενδεχόμενη πώληση του ομίλου Φαμάρ, κάτι που η διοίκηση δεν έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει. Γεγονός που έχει προκαλέσει και την ανάλογη ανησυχία στο πολυάριθμο προσωπικό του ομίλου.

Φαρμακερή ημέρα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 21 Μαρτίου 2016
Tελευταία μέρα και φαρμακερή η σημερινή για κάθε πάροχο -που λειτουργεί εργαστήριο ή διαγνωστικό κέντρο- καθώς αν δεν έχει υποβάλει στον ΕΟΠΥΥ τα πορίσματα ελέγχου που του έχουν γίνει για τις δαπάνες του 2013 θα πρέπει να περιμένει και "καμπάνα".

Αυτά τουλάχιστον ορίζει ο Ν. 4368/2016 (Φ.Ε.Κ. 21/Α'/21-02-2016), στην παρ. 9.β στο άρθρο 90. Ότι δηλαδή επιβάλλεται στον πάροχο πρόστιμο ισόποσο με το 5 % της τιμολογηθείσας δαπάνης για κάθε μήνα καθυστέρησης (από τη δημοσίευση του προαναφερθέντος Φ.Ε.Κ.)
Το ανωτέρω πρόστιμο θα συμψηφιστεί με το ποσό που ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να καταβάλει στον πάροχο.

Tώρα το θέμα είναι, γιατί οι πάροχοι δεν έχουν υποβάλει ακόμη τα πορίσματα; Μάθαμε ότι οι ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες παρότι ενημέρωσαν ότι έχουν ολοκληρώσει τους ελέγχους τους για το έτος 2013, εν τούτοις δεν αποδεσμεύουν τα πορίσματα αυτών πριν εισπράξουν την αμοιβή τους!

Kλινικάρχες θα συζητήσουν για τη νέα σύμβαση

Ημερομηνία δημοσίευσης: 18 Μαρτίου 2016
Tην επόμενη εβδομάδα αναμένουν οι ιδιώτες κλινικάρχες την πρώτη κρούση από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για τη σύναψη της νέας σύμβασης που αιωρείται εδώ και καιρό. Γεγονός που μάλλον δεν τους λέει και πολλά, καθώς όπως μας τονίζουν "μία σύμβαση τηρείται όταν υπάρχουν πραγματικά τα χρήματα να τη στηρίξουν. Διαφορετικά μιλάμε για μία διαπραγμάτευση που είναι πιο πολύ χάσιμο χρόνου".

Πάντως θα πάνε στη συνάντηση αν και ξέρουν πως και ο φετινός προϋπολογισμός για τις ιδιωτικές κλινικές θα είναι ίδιος και απαράλλακτος με τον περυσινό, τουτέστιν 235 εκατ. ευρώ.

Το θέμα είναι ότι θα πάνε για να συζητήσουν όχι μόνο για τη σύμβαση αλλά και για την εξέτασή των ενστάσεων που έχουν υποβληθεί κατά των πορισμάτων των Ελεγκτικών εταιριών στην Επιτροπή Βέλτιστης Πρακτικής του ΕΟΠΥΥ για το 2013.

Τα χρωστούμενα παραμένουν στο τεφτέρι

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17 Μαρτίου 2016
«Δεν έχουμε πια να χάσουμε τίποτα», λένε κάποιοι προμηθευτές ιατροτεχνολογικού υλικού και ετοιμάζονται να σύρουν στα δικαστήρια τις διοικήσεις ορισμένων δημόσιων νοσοκομείων –συμπεριλαμβάνονται και τα στρατιωτικά- αλλά και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Και τι άλλο μπορεί να γίνει, ισχυρίζονται οι πρώτοι, όταν πλέον οι οφειλές του δημόσιων νοσοκομείων έχουν ξεπεράσει τα όρια της λογικής με αποτέλεσμα η πορεία κάποιων επιχειρήσεων που εμπορεύονται ιατροτεχνολογικό υλικό να κρέμεται πραγματικά από τα «ξέφτια μιας κλωστής».

Την ίδια στιγμή, επιεικώς απαράδεκτη χαρακτηρίζουν και τη συμπεριφορά του ΕΟΠΥΥ, η διοίκηση του οποίου σφυρίζει αδιάφορα για τα χρωστούμενα που έχει από το 2011 και πίσω. Το θέμα είναι ότι ο χρόνος περνάει και αν κάποιος δεν τα διεκδικήσει τώρα θα σβηστούν από το τεφτέρι!

Πιο ανθεκτικές στην κρίση οι ψυχιατρικές κλινικές

Ημερομηνία δημοσίευσης: 16 Μαρτίου 2016
Tελικά όπως φαίνεται, οι μόνες κλινικές που είναι πιο ανθεκτικές στην κρίση είναι οι ψυχιατρικές (γιατί άραγε;). Στον ιδιωτικό τομέα, μάθαμε ότι μία μόνο έχει αναστείλει τη λειτουργία της στα χρόνια του μνημονίου (2010-2015).

Και για το 2016, με βούλα υπουργού θα πάρουν επιπλέον 6 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε, ότι πέρυσι ο προϋπολογισμός για τις ψυχιατρικές μονάδες ήταν 45 εκατ. ευρώ. Άρα κρατάμε το περυσινό και προσθέτουμε και άλλα 6 εκατ. ευρώ και πάμε στα 51 εκατ. ευρώ.

Το δικό μου ερώτημα είναι άλλο και δεν έχει σχέση με τα κονδύλια που πρόκειται να διατεθούν. Αφορά τη γεωγραφική κατανομή των ψυχιατρικών κλινικών.
Πανελλαδικά υπάρχουν 40 τέτοιες μονάδες και οι μισές εξ αυτών δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλία. Γιατί; Μήπως φταίει η καταχνιά; Μήπως το κυκλοφοριακό; Μήπως υπάρχει πολύ νέφος; Ποιος ξέρει;

Κάτι μου λέει ότι κάποιοι αποφάσισαν να διαλευκάνουν το μυστήριο!

Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη