Κοινωνική στήριξη στην ‘’ευαίσθητη’’ Υγεία

Ημερομηνία δημοσίευσης: 28 Ιανουαρίου 2015
Η ... «ευαισθησία» του συστήματος Υγείας, ανακαλύφθηκε και πάλι σήμερα, κατά την τελετή παραλαβής – παράδοσης του υπουργείου, όπου διαπιστώθηκαν για μια ακόμη φορά οι «πληγές», σε συνδυασμό με τις στρεβλώσεις του συστήματος.

Αυτή τη φορά, η αναφορά στο συναίσθημα δεν παραλείφθηκε από καμία πλευρά της πολιτικής ηγεσίας, απερχόμενης ή νέας.

Όμως η νέα πολιτική ηγεσία, εστίασε στους εργαζόμενους, από το υπουργείο μέχρι τις δομές του ΕΣΥ, ενώ επεκτάθηκε και σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους από τα σωματεία και τα ευρύτερα συνδικάτα, μέχρι τους ιατρικούς συλλόγους και τα ανθρωπιστικά κινήματα, για την επίτευξη των στόχων του νέου κυβερνητικού προγράμματος.

Έτσι, στη λήξη της τελετής παραλαβής – παράδοσης, τελευταίος έλαβε το λόγο ο πρόεδρος των εργαζομένων του υπουργείου Υγείας, κάτι που είχε να συμβεί από το 1997...

Κοινωνική στήριξη μετά και την ψήφο...

Εποπτικό συμβούλιο 5ετίας για την ΕΣΑΝ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 27 Ιανουαρίου 2015
Η ΕΣΑΝ ΑΕ, η εταιρία που θεσμοθετήθηκε από την απερχόμενη κυβέρνηση για την καθιέρωση των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων και κατηγορήθηκε ότι οδηγεί σε πλήρη ιδιωτικοποίηση της υγείας ή σε μειωμένες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, απέκτησε πλέον και διοικητικό συμβούλιο.

Το Εποπτικό συμβούλιο, πενταετούς –μάλιστα - διάρκειας, με τελευταία απόφαση του απερχόμενου υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη, αποτελείται από τον σημερινό επικεφαλής του προγράμματος Health in Action και υποδιοικητή της 1ης υγειονομικής περιφέρειας Χρυσόστομο Γούναρη και τους κ.κ. Δημ. Κυριακίδη, Κων. Xαλκιά, Ιωαν. Κωτσιόπουλο και Μερόπη Αθανασά.

Σύμφωνα με την απόφαση, κατά την 1η διετία, το συμβούλιο θα επιμεληθεί τη σύνταξη των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων.
Να δούμε στη συνέχεια πώς θα εξελιχθεί το θέμα, αφού η όλη ιδέα, έχει κατηγορηθεί ότι στοχεύει στη σταδιακή απομάκρυνση του κράτους από τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων...

Αλλαγές μετατάξεων στη ''στροφή'' των εκλογών

Ημερομηνία δημοσίευσης: 26 Ιανουαρίου 2015
Αλλαγές στη σύνθεση του Ειδικού Πενταμελούς Συμβουλίου που ορίζει τις μετατάξεις γιατρών που έχουν υπηρετήσει σε άγονες περιοχές και θέλουν να μεταταγούν σε κενές θέσεις νοσοκομείων της περιφέρειας, αποφάσισε στη «στροφή» πριν τις εκλογές, ο απερχόμενος υπουργός Υγείας.

Η αλλαγή ήρθε με αφορμή την παραίτηση του Λοιμωξιολόγου κ.Μάριου Λαζανά – η οποία είχε υποβληθεί αρκετούς μήνες πριν (σημειώνουμε πως ενάμισυ χρόνο πριν είχε παραιτηθεί και από το δ.σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ).

Στη θέση του κ. Λαζανά τοποθετήθηκε ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς», Σπ. Δευτεραίος.

Πρόεδρος του συμβουλίου είναι η κ. Ματίνα Παγώνη διευθύντρια της παθολογικής του «Γ. Γεννηματάς», ενώ μέλη είναι επίσης οι κ.κ. Νικ. Μπατάκης συντονιστής διευθυντής ακτινοδιαγνωστικού στον Ερυθρό Σταυρό και Χρ. Χριστοφορίδης, συντονιστής διευθυντής οδοντιατρικού στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Η. Μόσιαλος: ‘’Εγκαταλείπω την πολιτική’’ – απουσία θεσμών

Ημερομηνία δημοσίευσης: 23 Ιανουαρίου 2015
Εγκαταλείπει την πολιτική ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, για να επιστρέψει πλήρως στην ακαδημαϊκή του καριέρα, η οποία λόγω «υψηλών απαιτήσεων, δεν επιτρέπει τη μακροχρόνια, ταυτόχρονη και συστηματική ενασχόληση με την πολιτική».

Σε μια μακροσκελή ανακοίνωση στη σελίδα του στο Facebook, ο κ. Μόσιαλος, επισημαίνει πως «το πρόβλημα στη χώρα δεν είναι η έλλειψη ανθρώπων, αλλά η απουσία θεσμών: σαφές πλαίσιο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, ΜΜΕ επιπέδου που να προάγουν το δημόσιο διάλογο με επιχειρήματα και όχι εντυπωσιασμούς, εκπαιδευτικό σύστημα που να συμπλέει με τις διεθνείς τάσεις- γενικά, όλα όσα θα οδηγούσαν μια κοινωνία να ασπάζεται τον ορθολογισμό, να μην ομφαλοσκοπεί και να μη βλέπει παντού εχθρούς και συνωμοσίες».

Δεν παραλείπει επίσης να κάνει λόγο για τη μετανάστευση, λέγοντας πως «είναι κρίμα το μορφωμένο δυναμικό της χώρας, που έφτασε στα πτυχία και στα μεταπτυχιακά με τους κόπους και της θυσίες της ελληνικής οικογένειας, να μην αξιοποιείται σωστά, να απογοητεύεται και να φεύγει, διοχετεύοντας το δυναμισμό του σε άλλες κοινωνίες και οικονομίες».

Και καταλήγοντας, εξέφρασε δύο ελπίδες: ότι «η επόμενη Βουλή θα είναι καλύτερη από την τελευταία, που είχε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο», αλλά και ότι «θα σημειωθεί θετική αναδιάταξη τα επόμενα χρόνια» και «τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας (γεωγραφική θέση, πολιτισμός, παραγωγικοί συντελεστές) θα αξιοποιηθούν με τρόπο, ώστε η χώρα μας να μην είναι ουραγός στην Ενωμένη Ευρώπη, αλλά πρωτοπορία».

Διπλάσιες οι δαπάνες για ακριβά φάρμακα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 22 Ιανουαρίου 2015
Η μέση τιμή των ακριβών φαρμάκων, αυτών που περιλαμβάνονται στη λίστα του ν.3816 για τις σοβαρές παθήσεις έφτανε το 2010 στα 184,67 ευρώ, όταν τα φάρμακα αυτά διακινούνταν μέσω φαρμακείων, συμπεριλαμβανομένου του κέρδους των φαρμακοποιών ως ποσοστό επί της χονδρικής τιμής τους. Και με τα δεδομένα αυτά, η δαπάνη τους, υπολογιζόταν στα 427 εκ. ευρώ, ετησίως.

Για τη μείωση της δαπάνης, «την πλήρωσαν» οι φαρμακοποιοί και το ποσοστό κέρδους τους, με αποτέλεσμα να διατίθενται τελικά τα φάρμακα αυτά, από τον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία μόνο. Έτσι, ανακαλύφθηκε ένα κλιμακωτό ποσοστό κέρδους για τους φαρμακοποιούς, με στόχο να επιστρέψουν τα συγκεκριμένα φάρμακα στα φαρμακεία.

Οι μετρήσεις για τη χρονιά που μόλις έκλεισε, ανεβάζουν τη μέση τιμή ανά σκεύασμα στα 232,4 ευρώ και τη δαπάνη του 2014 για τα συγκεκριμένα φάρμακα, στα 826 εκ. ευρώ.

Καθώς λοιπόν η δαπάνη για τα φάρμακα αυτά σχεδόν διπλασιάστηκε (αυξήθηκε κατά 93%), αλλά και τα φάρμακα αυτά είναι ακριβότερα κατά μέσο όρο πάνω από 25%, είναι σαφές πλέον γιατί οι νέες θεραπείες για να εγκριθούν χρειάζονται δύο και τρία χρόνια...

Ιδιωτική υγεία: Με το βλέμμα στον ιατρικό τουρισμό

Ημερομηνία δημοσίευσης: 21 Ιανουαρίου 2015
Τις δυνατότητές τους στον ιατρικό τουρισμό, διερευνούν οι πάροχοι ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας της χώρας και συζητούν τα πεδία στα οποία μπορεί να αναπτυχθεί ο συγκεκριμένος τομέας της Ελλάδας.

Το ζητούμενο φυσικά είναι η εισροή πόρων από το εξωτερικό, και από ότι φαίνεται ο προσανατολισμός στρέφεται βόρεια, στις Σκανδιναυικές χώρες, τις π. ανατολικές και τον Καναδά.

Και βέβαια, επειδή μιλάμε για ιατρικό τουρισμό, οι παθήσεις – στόχος, είναι αυτές που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη νοσηλεία, άρα πλαστικές, οφθαλμολογικές, εξωσωματική γονιμοποιήση.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται και αναμένεται να καταλήξουν με συγκεκριμένες προτάσεις και σχέδιο δράσης...

Ενστάσεις που φτάνουν μέχρι τα Δικαστήρια...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 20 Ιανουαρίου 2015
Ήταν τέλος καλοκαιριού, όταν ένα non paper από κάποιες ελεγκτικές εταιρίες, ανέβαζε τις διπλοχρεώσεις των ιδιωτικών κλινικών περίπου στα 140 εκατομμύρια ευρώ.

Με την ολοκλήρωση όμως του έργου των ελεγκτών, τα 140 εκατομμύρια ευρώ, έγιναν μόλις 46 εκατομμύρια ευρώ, και αυτά χρειάζονται επιπλέον διερεύνηση, επί πρόβλεψης του ΕΟΠΥΥ για καταβολή 315 εκατομμυρίων ευρώ, συνολικά για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη (νοσηλείες στον ιδιωτικό τομέα).

Δηλαδή, από το αρχικό ποσό του επανελέγχου μόλις το ένα τρίτο χρειάζεται τελικά επανεξέταση και μόλις το 15% επί των συνολικών προβλέψεων για την κάλυψη της συγκεκριμένης περίθαλψης.

Τώρα για αυτό, χρειάζεται να συγκροτηθεί επιτροπή ενστάσεων στον ΕΟΠΥΥ, να επανεξετάσει τις περιπτώσεις αυτών των 46 εκατομμυρίων ευρώ και να αποφανθεί.

Βέβαια, είναι και η εκλογική συγκυρία, όμως επιτροπή ενστάσεων στον ΕΟΠΥΥ δεν έχει δημιουργηθεί.

Πάντως, παράγοντες της αγοράς δεν φαίνεται να έχουν και πολλή εμπιστοσύνη και καθώς για τα πορίσματα των ελεγκτικών έχουν ήδη κατατεθεί ενστάσεις, βλέπουν την ολοκλήρωση των θεμάτων που τίθενται, στα Δικαστήρια...

Νέα μείωση στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 19 Ιανουαρίου 2015
Με μειωμένο προϋπολογισμό κατά 18,9% για τις ιδιωτικές κλινικές, «έκλεισε» τελικά ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2014, αφού στον σχετικό κωδικό, τα 235 εκ. ευρώ, έγιναν ξαφνικά 197,6 εκ. ευρώ...

Η τελευταία αναμόρφωση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ έγινε στις 30 Δεκεμβρίου του 2014, όμως πολλές κλινικές δεν έχουν δει το νέο μειωμένο ποσό.

Έτσι κι αλλιώς τους οφείλονται περίπου 5 μήνες από το 2014 ή αλλιώς το 40% του τζίρου τους, με αποτέλεσμα να περιμένουν ότι τα ποσά αυτά τελικά δεν πρόκειται να καταβληθούν, και θα πάνε υπέρ clawback και rebate.

Και καθώς «ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται», αυτό που φοβούνται τώρα, είναι μην πάθουν «πνευμονία»...
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη