ΕΠΥ: Διαγωνισμοί χωρίς βασικές προϋποθέσεις;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 12 Νοεμβρίου 2014
Πολλή συζήτηση γίνεται τελευταία γύρω από το νέο διαγωνισμό που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας για 20 νοσοκομειακά φάρμακα.

Οι «ψίθυροι» στην αγορά, κάνουν λόγο για προδιαγραφές διαγωνισμού που δεν πληρούν ούτε κάν τα ελάχιστα...

Το βασικό πρόβλημα αναφέρουν οι «ψίθυροι» είναι ότι προσφορά μπορούν να υποβάλλουν όλοι όσοι έχουν άδεια από τον ΕΟΦ, δηλαδή και όσοι έχουν άδεια από την κεντρική ευρωπαϊκή διαδικασία. Δεν χρειάζεται λοιπόν να έχει κάν έδρα έστω μιας αποθήκης στην Ελλάδα, ούτε κάν τιμή... Και την ίδια στιγμή δεν χρειάζεται εγγυητική επιστολή, άρα καμία δέσμευση...

Δηλαδή, στην περίπτωση κατακύρωσης του διαγωνισμού, μπορεί ο μειοδότης να υπαναχωρήσει, δηλώνοντας αδυναμία...

Χτύπημα «κάτω από τη ζώνη» για τους υπόλοιπους...

Ανανεωμένη διοίκηση στον ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 11 Νοεμβρίου 2014
Ανανεωμένη κατά τα δύο τρίτα της, είναι η νέα διοίκηση που αναδείχθηκε στον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Αττικής ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, από τις χθεσινές εκλογές.

Πρώτος στις προτιμήσεις των φαρμακοποιών επανεξελέγη ο πρόεδρος Ανδρέας Γαλανόπουλος, ενώ κατά σειρά εκλογής, αναδείχθηκαν επίσης οι κ.κ. Μιλτιάδης Αγιούμπ, Μαρία Ζήση, Δημήτρης Τριανταφυλλίδης, Αντώνης Φίλιππας και Δημήτρης Γαλάνης.

Η ανανέωση έρχεται από δύο νέους φαρμακοποιούς, τους κ.κ. Μιλτιάδη Αγιούμπ και Δημήτρης Γαλάνη, που εκλέχθηκαν για πρώτη φορά στη διοίκηση του συνεταιρισμού.

Εμείς να ευχηθούμε σε όλους καλή επιτυχία.

Ιεροσυλία και ''κούρεμα'' έφερε η κρίση στην υγεία

Ημερομηνία δημοσίευσης: 10 Νοεμβρίου 2014
Ατυχήματα, εμφράγματα, κρίσεις δημόσιας υγείας, χαρακτηρίζονται ως «δημόσια αγαθά υγείας, όπου οι χρήστες τους πρέπει να έχουν μηδενική συμμετοχή, διαφορετικά είναι ιεροσυλία», είπε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος στο συνέδριο για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία, το προηγούμενο διήμερο.

Και παρατήρησε πως η χώρα μας, για τέτοιες περιπτώσεις δαπανά μόλις 0,5-0,75% των δαπανών για την υγεία, όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος για αυτά τα αγαθά, είναι 2-2,5%.

Παρατήρησε ακόμη, ότι τα τελευταία χρόνια, χωρίς να αυξηθεί η νοσηρότητα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί κατά 28%, στα 2,2 εκατομμύρια περιστατικά, καλύπτοντας παθήσεις της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Και δεδομένου ότι το μέσο κόστος εισαγωγής είναι 2.500 ευρώ, όταν για ένα περιστατικό εξωνοσοκομειακής περίθαλψης χρειάζεται να δαπανηθούν περί τα 80 ευρώ, συμπέρανε:

«Πήγαμε για μαλλί και βγήκαμε κουρεμένοι»...

''Ψαλίδι'' ιατρικών εξετάσεων στο 35%;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 7 Νοεμβρίου 2014
Οι απανωτές συσκέψεις για την διαμόρφωση του πλαφόν συνταγογράφησης των ιατρικών εξετάσεων, μοιάζουν με το παιχνίδι της κολοκυθιάς.

Από τους γιατρούς στους ασθενείς, από τη μια εξέταση στην άλλη, από τον τάδε νομό στο δείνα, άκρη δεν φαίνεται να βγαίνει.
Η μία αιτία είναι ότι το ταμείον είναι μείον.

Η άλλη, είναι ότι η υπάρχουσα απόφαση, μάλλον είναι ανεφάρμοστη.

Γιατί οι «ψιθυροι» από τις παραπάνω συσκέψεις, αφήνουν να εννοηθεί ότι βάσει της συγκεκριμένης απόφασης, τα πλαφόν μόνο κατά προσέγγιση μπορούν να υπολογιστούν. Και βάσει αυτών των ασαφών υπολογισμών, οι περικοπές καταλήγουν στο 35%!

Δηλαδή το υπόλοιπο 65%, θα πρέπει να μοιραστεί μεταξύ δημοσίων δομών περίθαλψης και ασθενών, ή να χαθεί...

Είναι να μην αρρωστήσεις...

Οι σάουνες, οι αίθουσες χορού και το ΑΧΕΠΑ...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 6 Νοεμβρίου 2014
Οι Θεσσαλονικείς, είναι γνωστοί για τις ... fit εμφανίσεις τους. Όταν, δε, πρόκειται και για επαγγελματίες υγείας, ένας λόγος παραπάνω.

Το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, εκτός του ότι διαθέτει προσωπικό με καλλιτεχνικές ενασχολήσεις (θεατρική και μουσική ομάδα), διαθέτει και γυμναστήριο, που μάλιστα έχει αποτελέσει και αντικείμενο έρευνας, από τον Εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης.

Έτσι, οι εργαζόμενοι ζήτησαν με επιστολή τους στον σημερινό διοικητή, να ενημερωθούν σχετικά με τη δυνατότητά τους να συμμετέχουν στο πρόγραμμα εργασιακού αθλητισμού, για το οποίο μάλιστα δημιουργήθηκε το Γυμναστήριο. Ιδιαίτερη μνεία στην επιστολή γίνεται για τη δυνατότητα διοικητικών, γιατρών και νοσηλευτών να χρησιμοποιούν τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό του γυμναστηρίου, όπως σάουνες, αίθουσα χορού κλπ.

Και καταλήγουν σημειώνοντας: «Ως γνωστόν, μεγάλο μέρος των χρημάτων της ‘’δωρεάς’’ από το υπουργείο Αθλητισμού και πιο συγκεκριμένα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, διατέθηκε για το σκοπό αυτό»...

Αυτό θα πει, θετική ψυχολογία...

Πληρωμές με τόκο σε παλαιά χρέη μέσω Αρείου Πάγου

Ημερομηνία δημοσίευσης: 5 Νοεμβρίου 2014
Ένα νέο κονδύλι περιμένει να εξυπηρετηθεί από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας, αυτή τη φορά για τις εταιρίες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Κάποια χρέη προς επιχειρήσεις, είχαν μείνει ανεξόφλητα από παλαιότερες ρυθμίσεις, αφού οι επιχειρηματίες δεν είχαν δεχθεί τις υποχρεωτικές εκπτώσεις ρυθμίσεων που είχαν γίνει πολύ πριν το μνημονιακό «κούρεμα».

Οι επιχειρήσεις αυτές, είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να πληρωθούν από τα νοσοκομεία. Καθώς λοιπόν τα χρόνια πέρασαν, οι υποθέσεις έφτασαν μέχρι τον Άρειο Πάγο.

Οι «ψίθυροι» λοιπόν, θέλουν να βρίσκεται τώρα το Σωτηρία, με οφειλές της τάξης των 650.000 ευρώ προς μία μόνο εταιρία. Και από ότι φαίνεται, καθώς και άλλες εταιρίες έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, βρίσκονται τώρα να έχουν απαιτήσεις, οι οποίες θα πληρωθούν έντοκα, για όλο το χρόνο της καθυστέρησης μέχρι την πραγματοποίηση της πληρωμής...

Χρέη στις φαρμακευτικές πάνω από 1 δις.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 4 Νοεμβρίου 2014
Ξεπέρασαν πάλι τα χρέη των φορέων υγείας προς τις φαρμακευτικές το 1 δις. ευρώ, συνολικά μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, με τις οφειλές που είναι πριν το 2012, να περιορίζονται πλέον στα 17 εκ. ευρώ περίπου, ενώ από πέρυσι οι οφειλές είναι 204,2 εκ. ευρώ και φέτος έφτασαν αισίως τα 811,2 εκ. ευρώ.

Συνολικά, ο ΕΟΠΥΥ χρωστά στις φαρμακευτικές 632,5 εκ. ευρώ, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ περίπου 375,6 εκ. ευρώ και τα στρατιωτικά νοσοκομεία περίπου 25 εκ. ευρώ.

Και καθώς είναι γνωστό πλέον ότι κατά μέσο όρο όλοι οι φορείς υγείας μαζί πληρώνουν το ένα από τα δύο πωλούμενα σκευάσματα, το μέσο ποσοστό αποπληρωμής δεν λέει να ξεκολλήσει από το 52%...

Συγχαρητήρια Βορίδη στον Πλεύρη

Ημερομηνία δημοσίευσης: 3 Νοεμβρίου 2014
Ο μέχρι πρότινος σύμβουλος του υπουργού Υγείας Θάνος Πλεύρης ορκίστηκε σήμερα βουλευτής της Ν.Δ., με την αποχώρηση του Δημ. Αβραμόπουλου από τη Βουλή για την ανάληψη της θέσης του Κοινοτικού Επιτρόπου.

Και ο φίλος του, υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, από βήματος στο Galien Think Tank Forum, έσπευσε να ζητήσει από το εξειδικευμένο κοινό του φόρουμ (προέρχονται όλοι από το χώρο της υγείας), τα συγχαρητήρια προς τον συνεργάτη του!

Να υποθέσουμε ότι ο κ. Πλεύρης ολοκλήρωσε το έργο του ως σύμβουλος των δύο τελευταίων υπουργών υγείας, οπότε μπορεί τώρα -χωρίς να αφήνει εκκρεμμότητες στο χώρο της υγείας- να εξασκήσει τις νομικές του δυνατότητες στο νομοθετικό όργανο της χώρας.
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη