Νέα παράσταση διαμαρτυρίας για τα δεδουλευμένα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 22 Φεβρουαρίου 2016
Και νέα "παράσταση διαμαρτυρίας" ακούγεται ότι ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική κλινική Νέον Αθήναιον την προσεχή Τετάρτη, για τα δεδουλευμένα τους.

Σήμερα, στην κλινική απασχολούνται 60 εργαζόμενοι, ενώ έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας περίπου 50 άτομα. Ισχυρίζονται δε ότι οι οφειλές που έχουν να λαμβάνουν από τη διοίκηση της κλινικής ξεκινούν στην καλύτερη των περιπτώσεων από τους πέντε μήνες και φθάνουν τους 18!

Με την ολοκλήρωση της παράστασης θα κατευθυνθούν στο Υπουργείο Εργασίας, όπου και έχουν κλείσει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Ανδρέα Νεφελούδη, τον οποίο και έχουν δει για το συγκεκριμένο θέμα τουλάχιστον τρεις φορές μέσα στο τελευταίο τετράμηνο.

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες

Ημερομηνία δημοσίευσης: 19 Φεβρουαρίου 2016
Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η διαδικασία κατάθεσης των τιμολογίων από τους παρόχους υγείας για να πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ. Ο τελευταίος ενημέρωσε ότι στα πλαίσια εκσυγχρονισμού των διαδικασιών του Οργανισμού και του νέου τρόπου λειτουργίας του, τέθηκε σε εφαρμογή ο μηνιαίος υπολογισμός του rebate (κατά το χρόνο υποβολής της δαπάνης στο e-Dapy).

Προς την κατεύθυνση αυτή, γνωστοποίησε στους παρόχους (πλην φαρμακείων και φαρμακευτικών εταιρειών) τα κάτωθι:

Α. Έχει ενσωματωθεί πλέον στο σύστημα e-dapy και προκύπτει αυτόματα το αναλογούν ποσό rebate για δαπάνες από Ιανουάριο του 2016 και εφεξής. Στο τιμολόγιο που θα εκδίδεται θα πρέπει να αναφέρονται τα αντίστοιχα ποσά που προκύπτουν από τα πεδία της υποβολής του e-dapy και ειδικότερα:
1. Ποσό υποβολής προ ΦΠΑ
2. Ποσό Rebate (που αναλογεί)
3. Τελικό Ποσό προ ΦΠΑ
4. Αξία ΦΠΑ
5. Τελικό Ποσό.

Με αρμοδιότητα την πρωτοβάθμια φροντίδα, ο Σταμάτης Βαρδαρός

Ημερομηνία δημοσίευσης: 18 Φεβρουαρίου 2016
Ο πολιτικός επιστήμονας Σταμάτης Βαρδαρός (φωτό), ορίστηκε από τον υπουργό Υγείας αναπληρωτής γενικός γραμματέας.

Έχει ως ειδική αρμοδιότητα την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, με ρόλο την υλοποίηση και τον συντονισμό των δράσεων για τη μεταρρύθμισή της.

Στόχος είναι να συνεργάζεται με τις διοικήσεις των Υγειονομικών περιφερειών (ΥΠΕ) και να προχωρά σε δράσεις για καλύτερη αξιοποίηση των δομών και του ανθρώπινου δυναμικού.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δίνει προτεραιότητα στη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, ανακοινώνοντας πως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπήρξε αύξηση στον προϋπολογισμού των ΥΠΕ για το 2016 κατά 35 εκατομμύρια ευρώ.

Μέσω των συμβάσεων, δε των ΥΠΕ με τον ΕΟΠΥΥ, μεταφέρθηκαν - για πρώτη φορά - πόροι από την Κοινωνική Ασφάλιση στις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Μάρκου νέος πρόεδρος του ΚΕΣΥ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 18 Φεβρουαρίου 2016
Συνεδρίασε η εκτελεστική επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), η οποία εξέλεξε το νέο προεδρείο.

Πρόεδρος είναι ο καθηγητής Ενδοκρινολογίας του πανεπιστημίου της Πάτρας Κώστας Μάρκου, με αντιπρόεδρο τη Χρυσούλα Νικολάου, καθηγήτρια Βιοπαθολογίας του πανεπιστημίου της Αθήνας.

Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής εξελέγησαν ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας, ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος και η προϊσταμένη της διεύθυνσης ανθρώπινων πόρων του υπουργείου Υγείας Αναστασία Δανιηλίδου.

Σκέψεις για πώληση εργοστασίων;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 18 Φεβρουαρίου 2016
Σκέψεις να πουληθούν τα εργοστάσια του εξωτερικού, αλλά όχι τα ελληνικά, κάνει η διοίκηση της Φαμάρ; Αυτό τουλάχιστον σιγοψιθυρίζεται στην αγορά. Βέβαια, όταν είχαν διαρρεύσει οι προθέσεις της νυν διοίκησης για τη μεταβίβαση της εταιρείας, το τίμημα (πώλησης) που ακουγόταν ήταν 400 εκατ. ευρώ και αφορούσε όλο τον όμιλο. Τώρα, αν κοπεί ο τελευταίος στη μέση, θα κοπεί στο ήμισυ και το τίμημα; Ποιος ξέρει;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η υπόθεση Φαμάρ έχει εξάψει το ενδιαφέρον των γενοσημάδων, που έχουν εμπορική παρουσία στην Ευρώπη, αλλά όχι παραγωγή. Είναι και η στρατηγική γεωγραφική θέση που έχουν οι συγκεκριμένες μονάδες –κοντά στα Βαλκάνια αλλά και στη Μέση Ανατολή- που τους ανεβάζει πολύ το κύρος και τη σημασία.

Πού το θυμήθηκαν;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17 Φεβρουαρίου 2016
Mε τα ΜΗΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ.... ξέθαψαν μέχρι και φάρμακο που ήταν κυρίαρχο προ 50 ετών στην κατηγορία των παυσίπονων και θέλουν να το επαναφέρουν στη λιανική. Και το θέμα δεν είναι καθόλου αστείο, αν και έτσι λέγεται μεταξύ παραγόντων της αγοράς.

Βεβαίως, πρέπει να πούμε τα εξής: Όταν αποφασίστηκε να βγει λίστα με Μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα στα σούπερ μάρκετ, ο ντόρος που δημιουργήθηκε από την πλευρά της βιομηχανίας ήταν άνευ προηγουμένου, καθώς είδαν σε αυτή μία δυναμική πηγή εσόδων.

Τώρα που όπως φαίνεται αυτή η λίστα θα περιλαμβάνει περί τους 180 κωδικούς, σχεδόν κανέναν από τους πολυεθνικούς παίκτες δεν τον ενδιαφέρει. Το όποιο ενδιαφέρον έχει περιοριστεί στις ελληνικές εταιρείες, καθώς ξέρουν ότι με τα γενόσημά τους και τις τιμές τους, όπως αυτές διαμορφώνονται, δεν πρόκειται να «γράψουν» ούτε πωλήσεις ούτε και κέρδη.

Επίσχεση εργασίας από την ΠΟΣΙΠΥ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 16 Φεβρουαρίου 2016
Εξουσιοδοτήσεις από όλα τα μέλη της ζήτησε η ΠΟΣΙΠY, προκειμένου από αυτή την Παρασκευή να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας. Ιδρυτικά μέλη της Ομοσπονδίας είναι :

Η Πανελλήνια Ένωση Εργαστηριακών Ιατρών Βιοπαθολόγων
Κυτταρολόγων Παθολογοανατόμων
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων
Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Ιδιωτών Πυρηνικών Ιατρών
Η Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων

Η επίσχεση εργασίας από την ΠΟΣΙΠΥ σημαίνει ότι περίπου 3.200 γιατροί σταματούν από την Παρασκευή να εκτελούν συνταγές του ΕΟΠΥΥ, ζητώντας έτσι, αφενός την άμεση παρέμβαση του κράτους σε έναν κλάδο που καταρρέει και αφετέρου την τήρηση κάποιων δεσμεύσεων που πήρε πρόσφατα η ηγεσία του Υπουργείου. Η τελευταία επί παραδείγματι, δεσμεύτηκε για την καταβολή χρημάτων στους παρόχους, με το αντίστροφο claw back, στην περίπτωση που μετά την εφαρμογή του κλιμακωτού rebate οι απαιτήσεις είναι κατώτερες των διατιθέμενων μηνιαίων χρημάτων του κλειστού προϋπολογισμού.

Ανοίγει η πόρτα επιστροφής στο ΠΕΔΥ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 15 Φεβρουαρίου 2016
Παραθυράκι επιστροφής των γιατρών που έφυγαν από το ΠΕΔΥ, να γυρίσουν σε αυτό προτίθεται να ανοίξει η κυβέρνηση, όπως λέγεται, το αμέσως προσεχές διάστημα. Μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουμε και .... νομοθετικές εξελίξεις.

Θυμίζουμε, ότι αυτοί που γύρισαν την πλάτη στο ΠΕΔΥ προ δύο ετών περίπου ήταν περί τους 2.500 γιατρούς που επέλεξαν να κρατήσουν ανοικτά τα ιατρεία τους και να αφήσουν την καρέκλα του δημοσίου, ενώ άλλοι τόσοι έκαναν το αντίστροφο.

Για το θέμα αυτό, αλλά και για πολλά άλλα ζητήματα, το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου έχει ζητήσει συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη