Το δημοσιονομικό κόστος του καπνίσματος

Ημερομηνία δημοσίευσης: 25 Φεβρουαρίου 2019
Το κάπνισμα έχει δημοσιονομικό κόστος ετησίως ίσο με 8% επί του ΑΕΠ, πεθαίνουν 19.000 άνθρωποι, νοσούν από ασθένειες συνδεδεμένες με το κάπνισμα πολλαπλάσιοι, είμαστε η πρώτη σε κάπνισμα χώρα στην ΕΕ, το 87% των Ελλήνων διαπιστώνει στους δημόσιους χώρους κάπνισμα....Tο άτμισμα μπήκε δυνατά στη χώρα μετά το 2011 και έχει καταφέρνει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των καπνιστών,εμφανίζοντας αποτελεσματικότητα 62% διακοπής καπνίσματος (11πλασιασμό στο ποσοστό διακοπής).

Χωρίς να θέλω να υπερασπιστώ τη μία ή την άλλη πλευρά, αυτά τα στοιχεία μήπως θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη πριν από τον οποιοδήποτε κυβερνητικό σχεδιασμό;

Στόχος ο διπλασιασμός του τζίρου εντός πενταετίας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 22 Φεβρουαρίου 2019
Διοικητικές ανακατατάξεις, και μάλιστα στη κορυφή, σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες σε ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Οι συγκεκριμένες αλλαγές ανακοινώθηκαν πρόσφατα και στο προσωπικό της επιχείρησης στο πλαίσιο ενός event που πραγματοποιήθηκε. Μεταξύ άλλων, έγινε και κάποια αναφορά στα γενικότερα πλάνα της επιχείρησης, με βασικότερο στόχο τον διπλασιασμό του τζίρου εντός της προσεχούς πενταετίας. Στόχος που θα υλοποιηθεί από τα νέα σκευάσματα που ετοιμάζονται να εξαχθούν στην Αμερική. Μακάρι..γιατί όχι;

Προοπτική διεξαγωγής κλινικών μελετών μέσα στα φαρμακεία

Ημερομηνία δημοσίευσης: 21 Φεβρουαρίου 2019
Προτάσεις υπάρχουν. Το θέμα είναι αν υπάρχει η διάθεση, η γνώση και η κατανόηση της προοπτικής οφέλους (τόσο θεσμικής ωφελιμότητας όσο και οικονομικού κέρδους).

Σε τι αναφέρομαι; Στην προοπτική διεξαγωγής κλινικών μελετών μέσα στα φαρμακεία, που κάθε τόσο λέγεται από θεσμικό παράγοντα του κράτους.

Η πληροφόρηση είναι ότι αν και τα φαρμακεία έχουν τον πληθυσμό και τη δυνατότητα να επεξεργαστούν επιδημιολογικά δεδομένα και επίσης τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν με τη βιομηχανία δεν διαθέτουν την κατάλληλη επιχειρηματολογία αλλά και την οξυδέρκεια για να αποδείξουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να ξεκινήσει να λειτουργεί στην καθημερινότητά τους. Κρίμα, γιατί θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σημαντική πηγή εσόδων και από την άλλη θα ανέβαιναν ακόμη περισσότερο στα μάτια των πελατών τους.

Δημιουργείται Μητρώο Αποζημιούμενων Προϊόντων ΕΟΠΥΥ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 20 Φεβρουαρίου 2019
Με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, ως μοναδικός αριθμός αναγνώρισης ενός ιατροτεχνολογικού προϊόντος θα είναι στο εξής ο κωδικός αναγνώρισης που αποδίδεται στο προϊόν από το Εθνικό Μητρώο Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων από τον ΕΟΦ.

Επίσης, με το νέο νομοσχέδιο καταργείται η λειτουργία και η χρήση του Μητρώου Ιατροτεχνολογικών προμηθευτών και προϊόντων του ΕΚΑΠΤΥ και προβλέπεται ότι τα δεδομένα αυτού περιέρχονται στον ΕΟΠΥΥ ως αρχειακό υλικό για την εξυπηρέτηση υπηρεσιακών αναγκών του Οργανισμού.

Δημιουργείται και τηρείται πλέον στον ΕΟΠΥΥ το Μητρώο Αποζημιούμενων Προϊόντων ΕΟΠΥΥ.

Γρίφος...αντί για απλοποίηση

Ημερομηνία δημοσίευσης: 19 Φεβρουαρίου 2019
Σήμερα πρόκειται να γίνει η πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου για τον τρόπο ίδρυσης και λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών. Η πληροφόρησή μας είναι ότι αντί να απλοποιεί καταστάσεις τις κάνει πιο σύνθετες, αυξάνει την γραφειοκρατία ενώ σε αρκετά σημεία, χρειάζονται απαραίτητα διευκρινήσεις.

Για παράδειγμα, τι σημαίνει αυτόνομο και αυτοτελές κτίριο, όσον αφορά τη μονάδα; Παράγοντας της αγοράς, μας τόνισε, να μην υπάρχει άλλη χρήση στο κτίριο εκτός από τις ιατρικές υπηρεσίες. Και οι 30 κλινικές που διαθέτουν υπόγειο parking τι θα κάνουν; ρωτάω εγώ!

Πράσινο φως για πρώιμη πρόσβαση σε φαρμακευτικό προϊόν

Ημερομηνία δημοσίευσης: 18 Φεβρουαρίου 2019
Το πράσινο φως δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε ένα ομαδικό πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης σε φαρμακευτικό προϊόν πολυεθνικής, που έχει καταθέσει τα διαπιστευτήριά του για έγκριση. Η διάρκεια του προγράμματος είναι έως την έγκριση άδειας κυκλοφορίας του προϊόντος και όχι πάνω από 12 μήνες. 

Όπως μάθαμε, πρόκειται για ένα πυκνό σκεύασμα για παρασκευή διαλύματος για έγχυση, που ενδείκνυται για τη θεραπεία προθεραπευμένων ενήλικων ασθενών με διάχυτο λέμφωμα από μεγάλα Β-κύτταρα  (DLBCL), οι οποίοι δεν είναι κατάλληλοι για μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.

Στόχος ληστών ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 15 Φεβρουαρίου 2019
Στόχος ληστών έγινε, στις 3.30 τα ξημερώματα, ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, όπου τέσσερις άγνωστοι εισέβαλαν με βαριοπούλες στον χώρο υποδοχής της κλινικής.

Οι δράστες αφού κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τους υπαλλήλους που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην κλινική, στη συνέχεια με γρήγορες κινήσεις έφτασαν στο χώρο που υπήρχε το χρηματοκιβώτιο. Οι ληστές πήραν το χρηματοκιβώτιο, το οποίο περιείχε άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό και τράπηκαν σε φυγή.

Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο ερευνούν όλες τις πτυχές της υπόθεσης, ενώ προσπαθούν να συγκεντρώσουν όλα τα στοιχεία που θα τους επιτρέψουν να σχηματίσουν το προφίλ των δραστών.

Στο επίκεντρο τα κοινωνικά φαρμακεία

Ημερομηνία δημοσίευσης: 14 Φεβρουαρίου 2019
Πολύς λόγος γίνεται για τα Κοινωνικά Φαρμακεία τελευταία από τους φαρμακοποιούς και μάλλον, θεωρώ, δικαιολογημένα. Διότι όπως ισχυρίζονται: 1ον)Ο τρόπος λειτουργίας τους είναι παράνομος, δεν ακολουθούν πρακτικές που συνάδουν με τον όρο ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ. 2ον) Είναι επικίνδυνα για την δημόσια Υγεία διότι προσφέρουν ένα μεταχειρισμένο προϊόν με ανεξέλεγκτες συνθήκες συντήρησης. 3ον) Το Φάρμακο ως Κοινωνικό αγαθό που έχει να κάνει με το υπέρτατο ανθρώπινο αγαθό ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, δεν μπορεί να είναι ένα προϊόν δημοσίων σχέσεων. 4ον) Υπάρχουν Κοινωνικές δομές για δωρεάν φάρμακα σε πολίτες που αδυνατούν να τα προμηθευτούν και οι οποίες πρέπει ενεργοποιηθούν.

Φαρμακοποιοί τονίζουν, ότι τα Κοινωνικά Φαρμακεία θα πρέπει ή να λειτουργήσουν νόμιμα, με σωστές εγκαταστάσεις, καλά προϊόντα που θα προμηθεύονται από εταιρείες ή Φαρμακοαποθήκες ή Φαρμακεία και με κατάλληλο προσωπικό που θα τα διαχειρίζεται ή να κλείσουν. Νομίζω ότι το ‘’μαχαίρι’’ περνά στο Υπουργείο Υγείας.
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη