Προς νέο σχήμα διοίκησης σε Ερυθρό Σταυρό και Ντυνάν;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 1 Ιουλίου 2014
Νέο διοικητικό μοντέλο στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, αναμένεται να εφαρμοστεί από το νέο διοικητικό συμβούλιο που θα οριστεί μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Αυτή τη φορά, το νέο Δ.Σ. του ΕΕΣ, δεν θα συγκληθεί από τον πρέσβυ Δ. Κοδέλλα, ο οποίος δεν φαίνεται να επιθυμεί την επανατοποθέτησή του στη θέση του προέδρου, αλλά από τον επιχειρηματία – οικονομολόγο κ. Θεοδ. Βάρδα, όπως ορίζει η απόφαση του Πρωτοδικείου.

Οι «ψίθυροι» κάνουν λόγο για τοποθέτηση στη θέση του αντιπροέδρου του κ. Ι. Γαλανόπουλου, τ. Γενικού διευθυντή της Alpha Bank, και ανάληψη από τον ίδιο των κρισιμότερων αρμοδιοτήτων για την πορεία του Ερρίκος Ντυνάν προς τηνεξυγίανσή του.
Η ανησυχία που επικρατεί στο νοσοκομείο, σχετίζεται κυρίως με τη συνέχιση της πορείας που έχει ξεκινήσει τον τελευταίο καιρό, ώστε να ολοκληρωθεί η προσπάθεια ανασυγκρότησής του, χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Έτσι το νέο διοικητικό μοντέλο που θα ξεχωρίζει τους ρόλους στην ηγεσία του Ερυθρού Σταυρού, το κοινωφελές Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν και τη λειτουργία του νοσοκομείου, φαντάζει το πιο «φιλικό» προς την περίπτωση, σχήμα...

Σε 500 καταλήγουν τα μοναδικά φάρμακα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 30 Ιουνίου 2014
Σχεδόν μια εβδομάδα έχει περάσει από τη δήλωση των φαρμακευτικών εταιριών στον ΕΟΦ για τα μοναδικά σκευάσματα.
Μόνο που ο Οργανισμός, παρότι δέχθηκε τις δηλώσεις αυτές ηλεκτρονικά, δεν γνωρίζει ακόμη πόσα είναι τελικά τα σκευάσματα αυτά.

Οι ... «ψίθυροι», θέλουν τα φάρμακα αυτά να είναι περίπου 500, όμως αυτό που φαίνεται τελικά, είναι ότι ο ΕΟΦ δεν έχει αποφασίσει ακόμη τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα αναγνωριστούν τα φάρμακα αυτά ως μοναδικά.

Και η αιτία είναι απλή. Τα μοναδικά που έχασαν την πατέντα τους, τιμολογούνται βάσει των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης.

Αντίθετα, για τα υπόλοιπα πρωτότυπα που χάνουν την πατέντα τους, έχουν όμως γενόσημα, η τιμολόγηση γίνεται με δύο τρόπους, ανάλογα με τη φθηνότερη περίπτωση. Δηλαδή, ή με μείωση 50% στην αρχική τιμή ή με το μέσο όρο των τριών φθηνότερων της Ευρώπης.

Πάντως, η καθυστέρηση σχετίζεται και με τη διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη και αφορά τα ποσοστά κέρδους των φαρμακοποιών, αφού χωρίς αυτά δεν μπορεί να γίνει ανακοστολόγηση...

Δούρειος ίππος τα ακριβά φάρμακα για το ποσοστό κέρδους στα φαρμακεία

Ημερομηνία δημοσίευσης: 27 Ιουνίου 2014
Πυρετωδώς εργάζεται το επιτελείο του υπουργείου για την οριστικοποίηση της πρότασης μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας φθάνουν εντός 10ημέρου, οπότε στόχος του υπουργείου είναι να έχει καταλήξει σε μια συγκεκριμένη πρόταση ως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Και ενόσω η τρόικα πιέζει για μείωση του ποσοστού στο 15%, από 19% που είναι σήμερα, η δυσαρέσκεια που έχει εκφραστεί από τους φαρμακοποιούς προς τις πολιτικές και τα πρόσωπα της Νέας Δημοκρατίας, οδηγεί το υπουργείο στην προσπάθεια να βρεθεί μια λύση με μικρότερο κόστος.

Οι φαρμακοποιοί ερμηνεύουν το κόστος αυτό σε απολύσεις εργαζομένων, κλείσιμο φαρμακείων σωρηδόν και τελικά σε επιλογή ασθενών που θα εξυπηρετούνται, ανάλογα με το πόσο επικερδείς είναι οι συνταγές ή όχι.

Έτσι, ο ...κλήρος πέφτει στα ακριβά φάρμακα, που όλοι θέλουν να μπορούν να διακινούνται και μέσω των φαρμακείων – πέραν των φαρμακείων των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ.

Και καθώς με τα ισχύοντα οι φαρμακοποιοί «μπαίνουν μέσα» τουλάχιστον κατά 50 ευρώ ανά φάρμακο, τώρα μελετάται να δοθεί κάποιο ποσοστό κέρδους, αρκετά μειωμένο, αλλά σε συνδυασμό με το συνολικό τζίρο των φαρμακείων, να περιορίζεται το μικτό κέρδος τους πιθανότατα στο 16%.

Μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες πώς θα διαμορφωθεί η πρόταση τελικά...

Οι θυροξίνες στο μικροσκόπιο...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 26 Ιουνίου 2014
Μέσα στο γενικότερο κλίμα ανακοστολογήσεων –προς τα κάτω – των τιμών των φαρμάκων, τα πολύ φθηνά φάρμακα βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας.

Είναι αυτά που κοστίζουν κάτω από 6 ευρώ και τα οποία συνήθως εξαιρούνται από μειώσεις ή οι μειώσεις τους είναι πολύ μικρές.
Στην κατηγορία των πολύ φθηνών φαρμάκων, εντάσσονται και οι θυροξίνες, φάρμακα για τον θυρεοειδή, που εξαιτίας της πολύ χαμηλής τιμής τους κέρδισαν κάποιες αυξήσεις τα προηγούμενα χρόνια, όμως την τελευταία διετία, οι τιμές τους παραμένουν σταθερές.

Τα φάρμακα αυτά είναι ευρέως διαδεδομένα, η πατέντα τους έχει χαθεί από χρόνια και υπάρχει πληθώρα σκευασμάτων στην αγορά, με πληθώρα διαφορετικών τιμών.

Επειδή όμως κοστίζουν κάτω από 6 ευρώ (όριο προστασίας), οι φήμες τώρα κάνουν λόγο, ακόμη και για εξαίρεση των φαρμάκων αυτών, από τη λίστα συνταγογραφουμένων φαρμάκων...

Δηλαδή να συνεχίσουν να συνταγογραφούνται, όχι όμως και να αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση.
Μπορεί να μην έχουν υποβληθεί σχετικά αιτήματα στον ΕΟΦ και τον ΕΟΠΥΥ, ενώ η αρμόδια επιτροπή λίστας δεν έχει ασχοληθεί με τέτοιο θέμα, όμως δεν βγαίνει καπνός χωρίς φωτιά...

Εξάλλου, ο πιο εύκολος τρόπος να εξαιρεθεί ένα φάρμακο από τη συνταγογράφηση, είναι η εταιρία που το διαθέτει στην αγορά, να μην πληρώσει clawback ή rebate...

Αλλαγές στη ‘’διαδρομή’’ ενός φαρμάκου στην αγορά

Ημερομηνία δημοσίευσης: 25 Ιουνίου 2014
Η αλυσίδα του φαρμάκου από την παραγωγή ως τον τελικό καταναλωτή, μπορεί να είναι ρυθμισμένη σε μεγάλο βαθμό, ώστε οι ασθενείς να αισθάνονται ασφαλείς ότι το φάρμακό τους είναι το ενδεδειγμένο, όμως πολλά περιστατικά διεθνώς, έχουν αποδείξει ότι στη ... διαδρομή, υπάρχει δυνατότητα να μπουν και πλαστά φάρμακα.

Έτσι, η Ε.Ε. με οδηγία της, ετοιμάζεται να αλλάξει την λεγόμενη «ορθή πρακτική διανομής φαρμάκων», με στόχο να είναι πλέον εμφανής η πορεία του κάθε κουτιού, από την παραγωγή μέχρι τα χέρια του ασθενή.

Κι ενώ το θέμα από πέρυσι είχε διαπιστωθεί ότι λύνεται μόνο με εφαρμογή microchip στις συσκευασίες των φαρμάκων, επίσης διαπιστώθηκε ότι η νέα αυτή διαδρομή και ο έλεγχός της, μπορεί να κοστίζει πολύ περισσότερο από το ίδιο το φάρμακο!
Μέχρι να ξεκαθαριστεί το θέμα όμως, οι σημερινέςσυζητήσεις στον ΕΟΦ, στρέφονται αυτή τη φορά στις φαρμακαποθήκες, οι οποίες καλούνται να δηλώνουν και αυτές τις πωλήσεις τους στον Οργανισμό.

Οι «ψίθυροι» όμως έχουν την απάντησή τους: Στην Ελλάδα μπορεί να μην έχουμε πρόβλημα πλαστών φαρμάκων με την ταινία γνησιότητας. Όμως έλεγχος στην πορεία κάθε κουτιού, με το ισχύον barcode δεν γίνεται...

Παραβατικότητα ή στοχοποίηση των γιατρών;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 24 Ιουνίου 2014
«Άναψαν τα αίματα» σήμερα στο συνέδριο για τη μεταρρύθμιση στην υγεία που βρίσκεται σε κρίση...

Η συζήτηση του θέματος, εξόργισε τον πρόεδρο του ΙΣΑ Γ. Πατούλη, που ανέβασε τους τόνους και κατέληξε πως «δεν μπορούμε ακόμα να συζητάμε για θεραπευτικά πρωτόκολλα, όταν υπάρχει ένα σύστημα που ταλαιπωρεί ασθενείς και παρόχους και στοχοποιεί τους γιατρούς»...

Η απάντηση, του ήρθε από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημ. Κοντό, που δήλωσε πως «εκεί που υπάρχει παραβατικότητα, ελέγχουμε τους πάντες, δεν δημοσιοποιούμε στοιχεία γιατρών, όμως όποιοι προκαλούν θα δίνουμε απαντήσεις».

Ο διάλογος κατέληξε στον ενδιάμεσο χρόνο από την κατηγορία μέχρι την απόδοση ευθυνών, γιατί όταν τελικά υπάρχει αθώωση, ο γιατρός έχει ήδη πληγεί από την κατηγορία...

Πάντως κανείς δεν έθεσε θέμα για την ανάγκη άμεσης λειτουργίας της Δικαιοσύνης...

Πληρωμές από νοσοκομεία μέσω δικαστηρίων

Ημερομηνία δημοσίευσης: 23 Ιουνίου 2014
Σε πληρωμές προς τους παρόχους τους προχωρούν τα νοσοκομεία, μετά από δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν τους προμηθευτές.

Οι αποφάσεις αυτές φθάνουν περίπου τα 1,62 εκ. ευρώ και το υπουργείο έστειλε τις σχετικές επιχορηγήσεις στα νοσοκομεία που οφείλουν τα σχετικά ποσά.

Τα νοσοκομεία βρίσκονται στην Αττική, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη,τη Σάμο, τη Λέσβο, τη Φθιώτιδα και την Αχαϊα.

Και καθώς η καθυστέρηση πληρωμής δικαστικής απόφασης έχει και προσαυξήσεις, η πρόσθετη επιχορήγηση των νοσοκομείων, συνοδεύεται και από οδηγίες για τους κωδικούς του προϋπολογισμού, με μέριμνα της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) του υπουργείου, για τη μεταβίβαση των πιστώσεων, αλλά και για την πληρωμή τους από τα νοσοκομεία...

Δέκα φάρμακα προς απώλεια πατέντας σύντομα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 20 Ιουνίου 2014
Δέκα φάρμακα που διαμορφώνουν μια αγορά της τάξης των 250 δισ. δολ και πλέον, χάνουν την προστασία της πατέντας τους από φέτος έως το 2016, αφήνοντας περιθώριο για την παραγωγή γενοσήμων στην κατηγορία τους.

Πρόκειται για την εσομεπραζόλη για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τη ντουλοξετίνη για μυοσκελετικούς πόνους, το συνδυασμό βουτεσονίδης με φορμοτερόλη για το αναπνευστικό, την αριπιπραζόλη για ψυχικές παθήσεις, τη γλατιραμέρη για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, το ιμάτινιμπ για την χρόνια μυελοειδή λευχαιμία, το σετούξιμαπ για μεταστατικούς καρκίνους του παχέως εντέρου, του πνεύμονα, της κεφαλής και του τραχήλου (αν και για τις ΗΠΑ κέρδισε παράταση της πατέντας ως το 2028), το ινφλιξιμάμπ για αυτοάνοσα νοσήματα, το ετανερσέπτ παράγοντας αντι-TNF και το τραστουζουμάμπ για τον καρκίνο του μαστού.

Από τα φάρμακα αυτά, δύο αφορούν την AstraZeneca, δύο την Eli Lilly, δύο την Bristol Myers Squibb, από ένα τη Novartis, Roche και Teva, ενώ μέσω συνεργασιών συνπροώθησης και τις Otsuka, τη Γερμανική Merck KgaG, την Merck, Sharp & Dohme, τη Janssen Biotech, Mitsubishi Tanabe Pharma, την Amgen, Pfizer και Takeda.

Από τα παραπάνω blockbusters, τα έξι, είναι προϊόντα βιοτεχνολογίας. Έτσι, οποιοδήποτε παρεμφερές προϊόν θα ακολουθήσει κι αυτό διαδικασία κατοχύρωσης πατέντας, ανοίγοντας έτσι τη συζήτηση για τα βιο-ομοειδή και την τιμολόγησή τους...
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη