Αλγόριθμοι για ατομικό clawback με ... μάχες

Ημερομηνία δημοσίευσης: 1 Σεπτεμβρίου 2014
Μια πολύ ιδιαίτερη απόφαση περιμένουν το τελευταίο 15θήμερο οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας του ιδιωτικού τομέα, γιατροί, εργαστήρια, διαγνωστικά κέντρα και κλινικές.

Αφορά τον υπολογισμό του clawback που θα εξατομικεύεται πλέον ανά πρόσωπο ή εταιρία, ώστε να μπορούν –τουλάχιστον οι εταιρίες- να κάνουν τις προβλέψεις τους για τα επόμενα χρονικά διαστήματα που τις απασχολούν.
Οι αλγόρυθμοι που χρησιμοποιούνται, λαμβάνουν υπόψιν τους το μερίδιο της αγοράς, την ποιότητα, φερεγγυότητα και επάρκεια των υπηρεσιών, τη βαρύτητα των περιστατικών κλπ.

Τώρα σε ότι αφορά τις κλινικές, μπαίνει και ένα θέμα με αυτές που κλείνουν και αυτές που ανοίγουν:
Το μερίδιο αυτών που κλείνουν, διαχέεται στην υπόλοιπη αγορά.

Για τις νέες κλινικές, στο αρχικό σχέδιο μπορούσαν να διεκδικήσουν το αιτούμενο μερίδιο αγοράς σύμφωνα με τις κλίνες τους, από την ώρα που ξεκινούν ως τη λήξη της χρονιάς. Για τον επόμενο χρόνο και τα 3 επόμενα, υπολογιζόταν με την πληρότητα, αυξημένη 10% κάθε φορά ως το 90%, με τις νέες κλίνες και τους ποιοτικούς δείκτες της.

Η ρύθμιση προκάλεσε αντιδράσεις, οπότε άλλαξε, με προαπαιτούμενο απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ για τον προϋπολογισμό της νέας κλινικής ανάλογα με τη δυναμικότητα, τις ειδικότητες και τα πιθανά περιστατικά, ζητείται έγκριση ΕΟΠΥΥ για τις επεκτάσεις και νέα απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ για τα επόμενα 3 χρόνια λειτουργίας.
Εμείς περιμένουμε να δούμε πώς θα καταλήξει η ... μάχη...

''Κρυάδα'' πληρωμών Ιουλίου αντί Απριλίου στις κλινικές

Ημερομηνία δημοσίευσης: 29 Αυγούστου 2014
Το ότι «το ταμείον είναι μείον» στον ΕΟΠΥΥ, δεν αποτελεί πια είδηση.

Ήδη η 11η αναθεώρηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το 2014, εγκρίθηκε με έλλειμμα περίπου 374 εκ. ευρώ, για δαπάνες 6,76 δις. ευρώ περίπου.

Το γεγονός όμως, πυροδοτεί συζητήσεις, για διαθέσιμα που επαρκούν μόλις για 1,5 μήνα ακόμη...

Και οι κλινικές νιώθουν μια «κρυάδα» παρά τις θερμοκρασίες της εποχής, γιατί μέχρι στιγμής έχουν πληρωθεί προκαταβολές για το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ ξαφνικά, τέθηκε θέμα πληρωμής Ιουλίου, (το μισό ποσό από αυτό που αφορά τον Απρίλιο) στο πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου.

Τι σημαίνει αυτή η ρελάνς;

Ότι οι κλινικές πρέπει να πάρουν ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μέσω των πληρωμών αυτών, παρακρατούνται εισφορές και φόροι για μήνες που δεν έχουν εξοφληθεί...

Εκείνο που δεν μπορούν να καταλάβουν οι κλινικές, είναι γιατί δεν προχωρά κανονικά οι ΕΟΠΥΥ τις πληρωμές Απριλίου (για τον οποίο υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα), όταν υπουργείο και Τρόικα ζητούν τις σχετικές εκταμιεύσεις...

Απαγορεύεται η συνταγογράφηση σε 5 νομούς!

Ημερομηνία δημοσίευσης: 28 Αυγούστου 2014
Σε δυο κατηγορίες χώρισε νέα υπουργική απόφαση τους γιατρούς της χώρας, ανά γεωγραφική περιφέρεια για τις πληρωμές των εξετάσεων των ασθενών από τον ΕΟΠΥΥ.

Η μια κατηγορία (γκρούπ Α), αφορά καρδιολόγους, γαστρεντερολόγους, νευρολόγους, γυναικολόγους και φυσιάτρους.
Η δεύτερη (γκρούπ Β) αφορά όλες τις υπόλοιπες ειδικότητες.

Σύμφωνα λοιπόν με το παράρτημα της απόφασης αυτής, οι γιατροί της Ευρυτανίας, Κεφαλονιάς, Λευκάδας, των Κυκλάδων και της Σάμου, δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν καμία εξέταση για τους ασθενείς τους.

Για την ακρίβεια, οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να ... μετακομίσουν αν αρρωστήσουν και να βρουν γιατρό άλλης περιφέρειας, που να μπορεί να τους γράψει την εξέταση που χρειάζονται.

Επίσης οι γιατροί του γκρούπ Α, δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν άλλες εξετάσεις για το 2014, εάν βρίσκονται στη Λέσβο, το Ρέθυμνο ή τη Χαλκιδική.

Όσο για τους λοιπούς γιατρούς του γκρουπ Β, δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν εξετάσεις για τους ασθενείς των Γρεβενών, της Ζακύνθου, Καστοριάς και Ροδόπης.

Εδώ, η ... μετακόμιση, σχετίζεται με την ειδικότητα στην οποία υπάγεται η πάθησή τους...
Αυτά για το 2014. Για το 2015, βλέπουμε πού και πόσες εξετάσεις θα πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ...

Στη μέση η συμμετοχή μεταξύ ασθενών και φαρμακευτικών;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 27 Αυγούστου 2014
Μια η «σταθεροποίηση» της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2 δις. ευρώ, μια η ένταξη στο ποσό αυτό και των ανασφαλίστων, εμβολίων κλπ (μείον 300 εκ. από τα περσινά δεδομένα), το υπουργείο Υγείας κάνει σαφές ότι δεν μπορεί να συμβάλει παραπάνω για τη φαρμακευτική μας περίθαλψη.

Φαίνεται όμως ότι αναγνωρίζει και το πρόβλημα από τις αυξημένες ιδιωτικές συμμετοχές των ασθενών, που έχουν ξεπεράσει την τυπική συμμετοχή του 0%, 10% και 25%, με το πλαφόν της ασφαλιστικής τιμής.

Η πρόθεση τώρα, είναι να επανέλθει η συνεισφορά του ασφαλισμένου στο μισό –πέραν της συμμετοχής. Και ποια είναι σκέψη;
Το άλλο μισό θα επιβαρύνει τις εταιρίες, με τη μορφή rebate…

Βέβαια αυτό προτείνεται να συμβαίνει εφόσον δεν υπάρχει γενόσημο, καθώς οι ασφαλιστικές κατηγορίες είναι μεγάλες, όμως ένα είναι βέβαιο: το ταμείον είναι μείον, ακόμη και για το φάρμακο...

Στο ΣτΕ για το δελτίο τιμών μαζί με απολύσεις;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 26 Αυγούστου 2014
Τελικά οι ... μη διορθώσεις στο δελτίο τιμών φαρμάκων που αναρτήθηκε στις 13 Αυγούστου, έχουν κάνει την αγορά άνω – κάτω.

Οι φαρμακευτικές μία - μία, ανακαλύπτουν ότι πρωτότυπα φάρμακά τους, έχουν τιμή κάτω από το μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης και μάλιστα θέτουν θέμα εξάλειψης τελείως του κέρδους τους!

Και χωρίς κέρδος, μπορούν πολύ εύκολα να αρνηθούν να πουλήσουν, στηριζόμενοι μάλιστα και σε παλαιότερη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία επανήλθε το θέμα της τιμολόγησης βάσει των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης.
Πολλές εταιρίες ετοιμάζονται να στραφούν στα διοικητικά δικαστήρια για το θέμα, ενώ το σύνολο των περιστατικών ετοιμάζεται να «μαζέψει» ο ΣΦΕΕ, και να υποβάλλει αίτηση ακύρωσης και αναστολής στο ΣτΕ.

Μόνο που το θέμα δεν πρόκειται να σταματήσει εκεί. Εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα για διορθώσεις, οι φαρμακευτικές μελετούν το ενδεχόμενο διακοπής της διάθεσης των φαρμάκων που βρίσκονται στο «κόκκινο», απολύοντας ταυτόχρονα το ανθρώπινο δυναμικό που υποστηρίζει το δίκτυο πωλήσεων.

Και αυτό, πέρα από τις ελλείψεις που θα δημιουργηθούν και θα κληθεί το ΙΦΕΤ να καλύψει...

Νέες δομές άλλαξαν την ηγεσία στη UCB

Ημερομηνία δημοσίευσης: 25 Αυγούστου 2014
Μια ευρύτατη αναδιάρθρωση εφαρμόζει τελευταία η UCB διεθνώς, επηρεάζοντας και τη θυγατρική στη χώρα μας.

Η μέχρι πρότινος γενική διευθύντρια κ. Ευαγγελία Πατεράκη, μετακόμισε στα κεντρικά στις Βρυξέλλες ως επικεφαλής του τμήματος ανοσολογίας για την Ευρώπη.

Τη θέση της εδώ, ανέλαβε ο κ. Λεωνίδας Ισσόπουλος αφήνοντας τη Γερμανία και το Βέλγιο, όπου ήταν υπεύθυνος για το operational excellence σε ότι αφορά ασθενείς και γιατρούς, στα καταξιωμένα προϊόντα της εταιρίας για 8 χώρες.

Το νέο σχήμα της εταιρίας, τώρα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην εξυπηρέτηση ασθενών και γιατρών, με στόχο την αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών.

Ακριβό φάρμακο; Υπογράψτε εδώ...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 22 Αυγούστου 2014
Είτε χειρόγραφα είτε ηλεκτρονικά, οι ασθενείς θα πρέπει οπωσδήποτε να υπογράφουν ότι ενημερώθηκαν για το φθηνότερο φάρμακο και επιθυμούν να πάρουν το ακριβότερο.

Η σχετική υπουργική απόφαση τέθηκε σε ισχύ, και από σήμερα οι φαρμακοποιοί στο σύστημά τους, παίρνουν το μήνυμα για το φθηνότερο φάρμακο, και υποχρεούνται να ενημερώσουν τον ασθενή για την επιλογή του.

Στη συνέχεια ο ασθενής θα πρέπει να υπογράψει ακριβώς κάτω από τη σχετική ειδοποίηση στη συνταγή, ότι ο ίδιος επιλέγει το ακριβότερο φάρμακο.

Προφανώς για να αναλάβει την ευθύνη (και το κόστος) της ακριβότερης θεραπείας;

Καθώς οι ηλεκτρονικές συνταγές καταχωρούνται, οι δηλώσεις αυτές θα αυξάνονται αναγκαστικά αφού οι θεραπευτικές κατηγορίες που έχουν δημιουργηθεί είναι τεράστιες και περιλαμβάνουν όλη τη γκάμα φαρμάκων από την απλούστερη ως τη δυσκολότερη περίπτωση. Έτσι, κατά τα τέλη του χρόνου, θα φανεί, πόσοι ασθενείς επιλέγουν τις ακριβότερες από τις φθηνότερες δραστικές...

Εκείνο που δεν θα φανεί, είναι πόσες επαναλήψεις θεραπειών χρειάστηκαν, στην περίπτωση που η θεραπεία άλλαξε στο φαρμακείο για λόγους «οικονομίας»...

Ανησυχία στην αγορά από τη φημολογία για αύξηση του rebate

Ημερομηνία δημοσίευσης: 21 Αυγούστου 2014
Προβληματισμό προκαλούν στην αγορά οι πληροφορίες περί αλλαγής στον υπολογισμό της υποχρεωτικής έκπτωσης των παρόχων προς τον ΕΟΠΥΥ (rebate).

Τις τελευταίες μέρες, υπάρχει έντονη φημολογία περί αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της έκπτωσης.

Το υπουργείο Υγείας φέρεται να προωθεί ένα νέο σύστημα, με το οποίο ο υπολογισμός του rebate θα γίνεται συνολικά και ανεξάρτητα από κωδικούς.

Οι εκπρόσωποι της αγοράς εκτιμούν ότι μεθοδεύεται έτσι η αύξηση του ποσού που θα πρέπει να καταβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ οι
φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Ίδωμεν...

Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη