Το νομοσχέδιο για τις ιατρικές ειδικότητες φέρνει πάντα εκλογές!

Ημερομηνία δημοσίευσης: 1 Οκτωβρίου 2014
Το 2004, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με υπουργό Υγείας τον κ. Στεφανή κατέθεσε για πρώτη φορά στη Βουλή νομοσχέδιο για εισαγωγή εξετάσεων πριν την έναρξη ειδικότητας.

Το νομοσχέδιο δεν ψηφίστηκε, διότι προκηρύχτηκαν εκλογές και άλλαξε κυβέρνηση.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε οκτώ χρόνια αργότερα με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και υπουργό Υγείας τον κ. Λοβέρδο.

Τώρα, επανέρχεται για τρίτη φορά το ίδιο νομοσχέδιο από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Γρηγοράκο.

Μήπως πάμε σε εκλογές;

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών, πάντως, υπάρχει – έτσι κι αλλιώς – κίνδυνος να μείνει το νομοσχέδιο πάλι στα αζήτητα.

Ο κ. Βαρνάβας (φωτό) εκτιμά ότι αυτό θα συμβεί είτε λόγω αντιδράσεων που θα προκληθούν, είτε λόγω μη χρησιμότητας του νομοσχεδίου.

Σε πολλές ειδικότητες – αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ – δεν υπάρχει πλέον λίστα αναμονής, λόγω κρίσης...

Αυτοθεραπεύονται οι ασθενείς – αύξηση ΜΗΣΥΦΑ 17%

Ημερομηνία δημοσίευσης: 30 Σεπτεμβρίου 2014
Αύξηση στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα κατά 16,7% σε σχέση με πέρυσι, δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας μελετών ΙΜS, ανεβάζοντας τις πωλήσεις τους στα 191,5 εκ. ευρώ, από 164 εκ. ευρώ το 2013.

Αυξημένες επίσης ήταν και οι πωλήσεις στα προϊόντα ατομικής φροντίδας που ενισχύθηκαν κατά 10,2% στα 153,5 εκ. ευρώ από τα 139,4 εκ. ευρώ πέρυσι.

Καθώς το σύστημα υγείας της χώρας αποκτά ολοένα και περισσότερα εμπόδια για τους ασφαλισμένους, οι πολίτες στρέφονται στην αυτοθεραπεία, είτε γιατί τα φάρμακά τους δεν συνταγογραφούνται πια, είτε γιατί οι ίδιοι επιδίδονται σε προσπάθειες να προλάβουν την ασθένεια...

Υψηλότερος κατά 3,5% ο πληθωρισμός της υγείας στο έτος

Ημερομηνία δημοσίευσης: 29 Σεπτεμβρίου 2014
Αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στην υγεία κατά 1,3% παρατήρησε η ΕΛΣΤΑΤ μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου 2014, ενώ η αντίστοιχη αύξηση από τον Αύγουστο του 2013 ως τον Αύγουστο του 2014, έφτασε το 3,5%.

Όσο για τα φάρμακα, η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή, έφτασε το 4,2% μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου 2014, ενώ από τον Αύγουστο του 2013 ως τον Αύγουστο του 2014 η αύξηση ήταν 26,7%.

Η στατιστική υπηρεσία, αποδίδει την επιβάρυνση στις αυξημένες συμμετοχές στα φάρμακα και σημειώνει πως μέρος μόνο της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση στις τιμές για ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, που «έπεσαν» κατά 2,7%.

Χωρίς αυξήσεις στις τιμές φαρμάκων και με τους ασθενείς να αποφεύγουν την ιδιωτική περίθαλψη, πόση να ήταν η «εξοικονόμηση» του δημοσίου από αυτές τις ιδιωτικές πληρωμές;

Επτά χρώματα για εκλογή προεδρείου φαρμακοποιών

Ημερομηνία δημοσίευσης: 26 Σεπτεμβρίου 2014
Μια «πολύχρωμη» διαδικασία επέλεξαν αυτή τη φορά οι φαρμακοποιοί για την εκλογή του νέου προεδρείου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Επτά μέλη έχει το ΔΣ, επτά κάλπες θα στηθούν, αύριο, για τους 174 εκλέκτορες, που θα ψηφίσουν συγκεκριμένο πρόσωπο για την κάθε συγκεκριμένη υπό εκλογή θέση στο Δ.Σ.

Και η κάθε κάλπη – ανάλογα με τη θέση στο προεδρείο – θα έχει διαφορετικό χρώμα. Ασορτί, θα πηγαίνει και ο φάκελος και το ψηφοδέλτιο.

Οι συνδυασμοί έχουν συρρικνωθεί σε δύο αντίπαλες παρατάξεις που «παίζουν» man to man, ως εξής: Θεοδοσιάδης vs Λουράντος για πρόεδρος, Ζήκας vs Μακρυγιάννης για γενικός γραμματέας, Βαλτάς vs Παπαδόπουλος για α΄ αντιπρόεδρος, Παπαθανάσης vs Σοφιανόπουλος για β΄αντιπρόεδρος, Κούβαρης vs Δαγρές για γ΄ αντιπρόεδρος, Δασκαλόπουλος vs Χαλιγιάννης για ταμίας και Ανθόπουλος vs Τσικανδηλάκης για αν. Γραμματέας.

... Και οι φαρμακοποιοί, περιμένουν να δουν τι «χρώμα» θα επιλέξουν τελικά οι εκλέκτορες σε μια εκλογική διαδικασία που οι «κακές γλώσσες» μιλούν για ξεκαθαρίσματα...

Κάτω από 50 οι διορθώσεις τιμών στα φάρμακα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 25 Σεπτεμβρίου 2014
Ελάχιστες θα είναι τελικά οι διορθώσεις στις τιμές των φαρμάκων για τις οποίες έχει γίνει ένσταση από τις φαρμακευτικές.

Η Επιτροπή Τιμών προγραμματίζεται να συγκληθεί και πάλι την ερχόμενη εβδομάδα, με στόχο να συζητηθεί η τιμολόγηση των νέων φαρμάκων. Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνουν και κάποιες διορθώσεις σε ορισμένες λάθος τιμές του τελευταίου δελτίου τιμών φαρμάκων και μόνο.

Οι φήμες, θέλουν οι διορθώσεις να ανεβάζουν την τιμή όχι στο μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης, αλλά μέχρι την κατώτατη τιμή της Ευρώπης και μόνο για κάποια φάρμακα που η τιμή τους από λάθος έπεσε πολύ χαμηλά, με το δελτίο τιμών του Αυγούστου.

Οι ίδιες φήμες εκτιμούν πως συνολικά, οι διορθώσεις θα αφορούν κάτω από 50 περιπτώσεις...

Μια Ημιθεά εξαγόρασε τον ''Ερρίκο Ντυνάν''...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 24 Σεπτεμβρίου 2014
Μπορεί να μοιάζει με ταξίδι στο χρόνο ή ένα ταξίδι μεταξύ μυθολογίας και ιστορίας, πάντως το γεγονός είναι ένα. Το νοσοκομείο ''Ερρίκος Ντυνάν'' εξαγοράστηκε από μια Νύμφη.

Και όλη η αγορά υγείας, ψάχνει σήμερα να δει ποιά είναι αυτή η εταιρία που εξαγόρασε το νοσοκομείο.

Αρχικά οι εκτιμήσεις έφερναν μια εταιρία ιατρικού τουρισμού με την επωνυμία «Ημιθέα» να είναι αυτή που εξαγόρασε το νοσοκομείο, όμως τελικά, όχι...

Η εταιρία που κατέβαλε το τίμημα, λέγεται Ημιθεά. Και όπως επιβεβαιώνουν όλοι οι «ψίθυροι», πρόκειται για εταιρία της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία θέλησε να δώσει μια παράταση χρόνου και να διευκολύνει την περαιτέρω εξαγορά του νοσοκομείου.

Με τον τρόπο αυτόν, κερδίζεται λίγος χρόνος, για τη διάσωσή του...

Επιτροπή Τιμών: Aναβάλλεται μέχρι νεωτέρας!

Ημερομηνία δημοσίευσης: 23 Σεπτεμβρίου 2014
Η ... Έρις φαίνεται πως έχει «χτυπήσει» υπουργείο Υγείας και ΕΟΦ, με αντικείμενο τις διορθώσεις στις τιμές 275 φαρμάκων.
Η αρχική συζήτηση, ήταν να συνεδριάσει η Επιτροπή Τιμών στις 17-18 Σεπτεμβρίου. Μετατέθηκε για τις 18-19 Σεπτεμβρίου, μετά για τις 19 και 22 Σεπτεμβρίου, οι προσκλήσεις τελικά αφορούσαν μόνο τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου και τελικά, πριν το Σαββατοκύριακο, ήρθε η ματαίωση της συνεδρίασης!

Στην επιστολή αναφέρεται ότι η συνεδρίαση, «λόγω υπερβολικού όγκου αιτημάτων, αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας»!

Το πρόβλημα όμως, όπως φαίνεται, αφορά αυτές τις ενστάσεις που πιεστικά η φαρμακοβιομηχανία ζητούσε να συζητηθούν και να διορθωθούν οι λάθος τιμές. Μόνο που οι διορθώσεις αυτές, θα φέρουν αυξήσεις, κάτι το οποίο ο υπουργός δεν φέρεται διατεθειμένος να επιτρέψει, έστω κι αν η εφαρμογή της νομοθεσίας από τον ΕΟΦ, δεν μπορεί να δείξει κάτι διαφορετικό.

Οι φήμες τώρα θέλουν να διαχωρίζονται τα δύο θέματα και να συζητιούνται τον Οκτώβριο οι τιμές για τα νέα φάρμακα, αφήνοντας στην «νεωτέρα» ειδοποίηση, τη συζήτηση των διορθώσεων...

Υπερχρεώσεις κλινικών χωρίς τιμωρία;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 22 Σεπτεμβρίου 2014
Εκτός από τις ελεγκτικές εταιρίες, ελέγχους μπορεί να κάνει και ο ΕΟΠΥΥ, μέσω της ΥΠΕΔΥΦΚΑ.

Και από κάποιον τέτοιο έλεγχο, διαπιστώθηκε υπερχρέωση σε ασθενείς, ιδίως για χρήση μονάδων εντατικής θεραπείας.
Εκπρόσωπος του συνδέσμου των κλινικών, ρώτησε στον ΕΟΠΥΥ για το θέμα: «Τι κάνατε για αυτό»;

Η απάντηση ήταν αποστομωτική: «Στείλαμε πιστωτικό, να επιστρέψει τα χρήματα»...

Και οι «κακές γλώσσες» σκέφτονται φωναχτά: «Μα καλά! Πρόστιμο δεν επιβλήθηκε. Και με επιβεβαιωμένη την υπερχρέωση, συνεχίζει η κλινική αυτή να έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ; Ούτε κάν τα προβλεπόμενα δεν εφαρμόζονται;».

Βέβαια, οι κλινικές είναι οι πρώτες που επιδιώκουν τους ελέγχους αυτούς, αφού όσο λιγότερες είναι οι υπερχρεώσεις, τόσο λιγότερα είναι τα clawback και rebate. Γιατί καθώς είναι δεδομένα τα ποσά του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, τις υπερβάσεις κάποιων, τις πληρώνουν οι υπόλοιπες κλινικές...
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη