Παραβατικότητα ή στοχοποίηση των γιατρών;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 24 Ιουνίου 2014
«Άναψαν τα αίματα» σήμερα στο συνέδριο για τη μεταρρύθμιση στην υγεία που βρίσκεται σε κρίση...

Η συζήτηση του θέματος, εξόργισε τον πρόεδρο του ΙΣΑ Γ. Πατούλη, που ανέβασε τους τόνους και κατέληξε πως «δεν μπορούμε ακόμα να συζητάμε για θεραπευτικά πρωτόκολλα, όταν υπάρχει ένα σύστημα που ταλαιπωρεί ασθενείς και παρόχους και στοχοποιεί τους γιατρούς»...

Η απάντηση, του ήρθε από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημ. Κοντό, που δήλωσε πως «εκεί που υπάρχει παραβατικότητα, ελέγχουμε τους πάντες, δεν δημοσιοποιούμε στοιχεία γιατρών, όμως όποιοι προκαλούν θα δίνουμε απαντήσεις».

Ο διάλογος κατέληξε στον ενδιάμεσο χρόνο από την κατηγορία μέχρι την απόδοση ευθυνών, γιατί όταν τελικά υπάρχει αθώωση, ο γιατρός έχει ήδη πληγεί από την κατηγορία...

Πάντως κανείς δεν έθεσε θέμα για την ανάγκη άμεσης λειτουργίας της Δικαιοσύνης...

Πληρωμές από νοσοκομεία μέσω δικαστηρίων

Ημερομηνία δημοσίευσης: 23 Ιουνίου 2014
Σε πληρωμές προς τους παρόχους τους προχωρούν τα νοσοκομεία, μετά από δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν τους προμηθευτές.

Οι αποφάσεις αυτές φθάνουν περίπου τα 1,62 εκ. ευρώ και το υπουργείο έστειλε τις σχετικές επιχορηγήσεις στα νοσοκομεία που οφείλουν τα σχετικά ποσά.

Τα νοσοκομεία βρίσκονται στην Αττική, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη,τη Σάμο, τη Λέσβο, τη Φθιώτιδα και την Αχαϊα.

Και καθώς η καθυστέρηση πληρωμής δικαστικής απόφασης έχει και προσαυξήσεις, η πρόσθετη επιχορήγηση των νοσοκομείων, συνοδεύεται και από οδηγίες για τους κωδικούς του προϋπολογισμού, με μέριμνα της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) του υπουργείου, για τη μεταβίβαση των πιστώσεων, αλλά και για την πληρωμή τους από τα νοσοκομεία...

Δέκα φάρμακα προς απώλεια πατέντας σύντομα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 20 Ιουνίου 2014
Δέκα φάρμακα που διαμορφώνουν μια αγορά της τάξης των 250 δισ. δολ και πλέον, χάνουν την προστασία της πατέντας τους από φέτος έως το 2016, αφήνοντας περιθώριο για την παραγωγή γενοσήμων στην κατηγορία τους.

Πρόκειται για την εσομεπραζόλη για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τη ντουλοξετίνη για μυοσκελετικούς πόνους, το συνδυασμό βουτεσονίδης με φορμοτερόλη για το αναπνευστικό, την αριπιπραζόλη για ψυχικές παθήσεις, τη γλατιραμέρη για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, το ιμάτινιμπ για την χρόνια μυελοειδή λευχαιμία, το σετούξιμαπ για μεταστατικούς καρκίνους του παχέως εντέρου, του πνεύμονα, της κεφαλής και του τραχήλου (αν και για τις ΗΠΑ κέρδισε παράταση της πατέντας ως το 2028), το ινφλιξιμάμπ για αυτοάνοσα νοσήματα, το ετανερσέπτ παράγοντας αντι-TNF και το τραστουζουμάμπ για τον καρκίνο του μαστού.

Από τα φάρμακα αυτά, δύο αφορούν την AstraZeneca, δύο την Eli Lilly, δύο την Bristol Myers Squibb, από ένα τη Novartis, Roche και Teva, ενώ μέσω συνεργασιών συνπροώθησης και τις Otsuka, τη Γερμανική Merck KgaG, την Merck, Sharp & Dohme, τη Janssen Biotech, Mitsubishi Tanabe Pharma, την Amgen, Pfizer και Takeda.

Από τα παραπάνω blockbusters, τα έξι, είναι προϊόντα βιοτεχνολογίας. Έτσι, οποιοδήποτε παρεμφερές προϊόν θα ακολουθήσει κι αυτό διαδικασία κατοχύρωσης πατέντας, ανοίγοντας έτσι τη συζήτηση για τα βιο-ομοειδή και την τιμολόγησή τους...

Ε.Ε.: Στόχος η μείωση τιμών και στα ιατροτεχνολογικά

Ημερομηνία δημοσίευσης: 19 Ιουνίου 2014
Για το Λουξεμβούργο αναχώρησε ο υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης, ώστε να μετάσχει στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Υγείας.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, θα συζητηθούν και οι νέοι κανονισμοί για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, καθώς οι πιέσεις στα συστήματα υγείας ολόκληρης της Ευρώπης, οδηγούν σε μέτρα ελέγχου των τιμών και σε αυτά.

Ένα από τα θέματα για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων είναι η διαμόρφωση των τιμών τους, αλλά και η δημοσιοποίηση των τιμών αυτών στα κράτη – μέλη, όπως επίσης και η δυνατότητα διενέργειας διεθνών διαγωνισμών για την πίεση των τιμών προς τα κάτω.

Η χώρα μας από καιρό έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα, πόσο μάλλον αυτή τη φορά που έχει και την προεδρία της Ε.Ε.

Ελλείψεις στα νοσοκομεία οδηγούν στον ιδιωτικό τομέα υγείας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 18 Ιουνίου 2014
Δραματικές καταστάσεις βιώνουν στα δημόσια νοσοκομεία ασθενείς με προβλήματα όρασης που οφείλονται στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Πριν χρόνια, μια μικρή βιοτεχνολογική εταιρία, ανακάλυψε δύο μόρια, που και τα δύο περιόριζαν τη ροή του αίματος στα αγγεία. Πούλησε λοιπόν τα μόρια αυτά στις δύο ελβετικές φαρμακευτικές. Το ένα, έχει εγκριθεί για την οφθαλμολογική πάθηση, το άλλο για περιστατικά καρκίνου.

Και τα δύο φάρμακα, είναι μόνο νοσοκομειακά.

Το οφθαλμολογικό όμως, παραμένει ακριβό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει στα νοσοκομεία.

Παρατύπως, έχει χρησιμοποιηθεί το άλλο φάρμακο, αν και τα αποτελέσματά του δεν είναι πάντα τα αναμενόμενα. Μάλιστα για αυτό, γιατροί αντιμετωπίζουν και κατηγορίες ασθενών ότι έχασαν την όρασή τους σε δίκες που δεν έχουν τελεσιδικήσει ακόμη...
Και οι ασθενείς, για να βρουν τη λύση στο θέμα τους, δεν μπορούν παρά να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα, καταβάλλοντας συμμετοχή που μόνο ευκαταφρόνητη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί...

Σε αναζήτηση φαρμακοποιού για τη διεύθυνση στο υπουργείο

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17 Ιουνίου 2014
Κενό στη διεύθυνση Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας, δημιουργεί η μετακίνηση του μέχρι σήμερα διευθυντή Σταύρου Ευαγγελάτου, στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας.

Και για να καλυφθεί το κενό, έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις και η αναζήτηση προσώπου.

Μόνο που στο υπουργείο, ο μόνος φαρμακοποιός που υπάρχει, είναι ο π. διευθυντής Νίκος Καραπάνος, ο οποίος πρόσφατα μετακινήθηκε στην εποπτεία των Υγειονομικών Περιφερειών.

Η αναζήτηση, έχει στραφεί πάντως και προς τον ΕΟΦ, όπου εάν υπάρχει ανάγκη, αρκεί μια υπουργική απόφαση για τη μεταφορά προσωπικού από τον Οργανισμό στο κεντρικό υπουργείο.

Το θέμα βέβαια, όπως τονίζουν παράγοντες και του υπουργείου, αλλά και του ΕΟΦ, είναι πόσο ακόμη μπορεί να αποψιλωθεί από το προσωπικό ο Οργανισμός...

Από την άλλη βέβαια, παράγοντες της αγοράς, δεν αποκλείουν και μετακίνηση διοικητή νοσοκομείου – φαρμακοποιό, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη διεύθυνση «ηλεκτρισμένη»...

Απ΄ ευθείας στον ΕΟΠΥΥ η Τρόικα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 16 Ιουνίου 2014
Η έλλειψη στοιχείων από το ελληνικό δημόσιο είναι γνωστή, αφού δεν εφαρμόζεται μηχανοργάνωση σε όλους τους φορείς.

Η τρόικα έχει ζητήσει ενημέρωση για τους ελέγχους των τιμολογίων των παρόχων υπηρεσιών υγείας στον ΕΟΠΥΥ, αφού οι έλεγχοι κανονικά θα έπρεπε να τελειώνουν περί τα τέλη Ιουνίου. Όμως οι έλεγχοι ξεκίνησαν στις αρχές Μαϊου, με αποτέλεσμα ακόμη, να μην υπάρχουν στοιχεία.

Και ο ΕΟΠΥΥ βρήκε τη λύση! Ζήτησε βεβαιώσεις από τις ελεγκτικές εταιρίες, ότι οι έλεγχοι ξεκίνησαν νωρίτερα!
Μόνο που καθώς στα συμβόλαια με τους παρόχους, οι ελεγκτικές δεσμεύονται από χρονοδιαγράμματα, τέτοιες βεβαιώσεις δεν ήταν δυνατόν να δοθούν.

Έτσι, το πρόβλημα της έλλειψης στοιχείων, άρχισε να γίνεται πιο πιεστικό.
Όσα οικονομικά στοιχεία έδινε ο ΕΟΠΥΥ στους τροϊκανούς δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.
Και τι αποφασίστηκε τελικά;

Ό,τι στοιχεία χρειάζονται τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, για να κάνουν τους σωστούς υπολογισμούς από τα μέτρα που εφαρμόζονται στον Οργανισμό, θα τα παίρνουν οι ίδιοι με επισκέψεις τους στον ΕΟΠΥΥ...

O ΦΠΑ αλλάζει το clawback!

Ημερομηνία δημοσίευσης: 13 Ιουνίου 2014
Οι καταλογισμοί του clawback σε κάθε μια επιχείρηση υγείας έγιναν στο τέλος Μαΐου.

Ο ΕΟΠΥΥ έκανε τους υπολογισμούς του και έστειλε τα ποσά.
Μόνο που τελικά, στο σύνολο, η επαλήθευση δεν έβγαινε.

Το θέμα συζητήθηκε στις υπηρεσίες ΕΟΠΥΥ και υπουργείου και τελικά διαπιστώθηκε η διαφορά.
Είχε γίνει λάθος υπολογισμός στο ΦΠΑ!

Το γεγονός παραδέχθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημ. Κοντός και η διαδικασία έκδοσης των καταλογισμών ξεκινά ξανά!
Μόνο που και πάλι, το ποσό δεν θα είναι οριστικό.

Αιτία είναι οι έλεγχοι που εκκρεμούν...
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη