ΤΣΑΥ: Tαμείο χωρίς υπαλλήλους!

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17 Ιανουαρίου 2014
Από καιρό υπάρχει γκρίνια στο ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ για τις καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των υποθέσεων των ασφαλισμένων. Και όλοι γνωρίζουν πως η αιτία είναι ότι το Ταμείο έχει αποψιλωθεί από το προσωπικό του.

Γιατροί και φαρμακοποιοί βλέπουν να καθυστερεί η έκδοση των συντάξεών τους πάνω από 1,5 χρόνο, να ‘έχουν λαμβάνειν’ από το ταμείο τους για υπηρεσίες από το 2009, οι ουρές να μεγαλώνουν ολοένα και περισσότερο.

Το ‘κερασάκι’ είναι ότι και εναπομείναντες υπάλληλοι, φεύγουν, με μεταθέσεις!

Η τελευταία μετάθεση πάντως, προκάλεσε την αντίδραση των γιατρών του Πειραιά που ζήτησαν αναστολή των αποσπάσεων, με επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση.

Το θέμα είναι όμως, ότι συνολικά το ΕΤΑΑ έχει λίγους υπαλλήλους και καθώς σήμερα όποιος φεύγει δεν αντικαθίσταται, η μόνη ‘διόρθωση’, μπορεί να φανεί μόνο μέσω της ‘κινητικότητας’...

Απεριόριστες πια οι εκπτώσεις φαρμάκων;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 16 Ιανουαρίου 2014
‘Αναταράξεις’ φέρνει η νέα αγορανομική διάταξη για τα φάρμακα, καθώς απελευθερώνονται πλέον οι εκπτώσεις που μπορούν να παρέχουν οι φαρμακευτικές στα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες.

Οι ειδικοί του κλάδου, διαβλέπουν πλήρη απορρύθμιση της αγοράς από την άρση του πλαφόν των εκπτώσεων που έφτανε σε ποσοστό μέχρι 5%, συσχετίζοντας το ποσοστό έκπτωσης που θα μπορεί στο εξής να δίνεται, με το μέγεθος της επιχείρησης του αγοραστή.

Άρα, μικρό φαρμακείο συνεπάγεται μικρή έκπτωση, το αντίστοιχο και για τη φαρμακαποθήκη.

Και με σταθερά τα περιθώρια κέρδους, οι μικρές επιχειρήσεις θα μικρύνουν ακόμη περισσότερο...

Χονδρεμπόριο και φαρμακοποιοί, προβλέπουν ότι έτσι δημιουργείται ‘χώρος’ για τις αλυσίδες φαρμάκου, όμως οι πιο ‘θεωρητικοί’, επισημαίνουν ότι από τις εκπτώσεις αυτές, δεν επωφελείται η κοινωνική ασφάλιση...

Πάντως οι αναταράξεις ήταν τόσο μεγάλες που η απόφαση φαίνεται να αλλάζει και να καθιερώνει εκπτώσεις μέχρι 10% τουλάχιστον για τα φάρμακα που αποζημιώνονται στα Ταμεία.

‘Αστέρια’ φέρνουν λουκέτα στις ιδιωτικές κλινικές

Ημερομηνία δημοσίευσης: 15 Ιανουαρίου 2014
‘Αστέρια’ στις κλινικές του ιδιωτικού τομέα, ετοιμάζεται να βάλει το υπουργείο Υγείας και με την βαθμολόγηση που προτείνει, συσχετίζει την κατηγορία της κάθε μίας, ανάλογα με το πόσο σοβαρά περιστατικά παραλαμβάνει ή πόσα μηχανήματα νέας τεχνολογίας διαθέτει.

Και πράγματι, μπορεί αυτά τα δύο κριτήρια να είναι σημαντικά, όμως οι συσχετισμοί των βαθμών που παίρνει η κάθε κλινική, χρειάζονται πολύ δυνατούς λύτες για τους υπολογισμούς.

Και αυτοί που ξέρουν, λένε ότι με την εφαρμογή του, άλλες 100 κλινικές ‘φλερτάρουν’ με το κλείσιμο, αν συσχετιστεί η αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ με τα ‘αστέρια’ τους.

Οι πληροφορίες, θέλουν να μειώνεται η αποζημίωση μέσω κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες ανά κατηγορία και σ΄ αυτήν την περίπτωση τα πράγματα είναι οριακά.

Όμως σε συνδυασμό με rebate και clawback, τότε ανοίγει ο δρόμος για τα λουκέτα...

‘Υπό σκέψη’ για μια ακόμη κλινική στη Θεσσαλονίκη

Ημερομηνία δημοσίευσης: 14 Ιανουαρίου 2014
Τελικά δεν φαίνεται να αποφεύγεται το κλείσιμο της δεύτερης κλινικής στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είχαμε πει, με το τέλος της περασμένης χρονιάς, μια κλινική έκλεισε και άλλη μία ετοιμαζόταν να κλείσει περί τα μέσα Ιανουαρίου.

Για τη δεύτερη περίπτωση λοιπόν, οι μέρες πέρασαν, οι ασθενείς μεταφέρθηκαν ήδη από χθες σε άλλες ‘συγγενείς’ κλινικές του ίδιου Ομίλου, και τώρα η αγορά περιμένει τις επίσημες ανακοινώσεις της διοίκησης, για την αιτία της ‘κινητικότητας’ στη συγκεκριμένη μονάδα.

Πάντως, στελέχη της διοίκησης της κλινικής, δεν μιλούν για κλείσιμο, αλλά για σκέψεις αλλαγής χρήσης μετ΄ επεκτάσεως...

Μονάδες υγείας για εναλλακτικές θεραπείες

Ημερομηνία δημοσίευσης: 13 Ιανουαρίου 2014
Στις ... εναλλακτικές θεραπείες στρέφεται τώρα το υπουργείο Υγείας, ξεκινώντας να δημιουργεί θεσμικό πλαίσιο για τον ιαματικό τουρισμό, τη θαλασσοθεραπεία και την αναγνώριση της χρήσης ζώων για την εξυπηρέτηση ή θεραπεία ατόμων με ειδικές ανάγκες...

Στην πρώτη περίπτωση, αναγνωρίζονται ως μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας, ενώ θα περιμένουμε προδιαγραφές λειτουργίας των SPA και των κέντρων ιαματικών λουτρών, καθώς οι ρυθμίσεις θα στοχεύσουν στην προσέλκυση ιατρικού τουρισμού.

Στη δεύτερη περίπτωση, η πρόβλεψη αφορά τη χρήση ζώων για θεραπείες αποκατάστασης προβλημάτων ψυχικής, νοητικής υγείας.

Στις κεντροευρωπαϊκές χώρες, για τις εναλλακτικές θεραπείες, είναι θεσμοθετημένες συγκεκριμένες προδιαγραφές, ώστε να αναγνωρίζονται και από το σύστημα υγείας, μέσω της οικονομικής συμμετοχής τους.

Να υποθέσουμε δηλαδή, ότι εκτός από τις προδιαγραφές –που από καιρό θα έπρεπε να έχουν προβλεφθεί – θα ακολουθήσει και η αναγνώριση των υπηρεσιών αυτών, μέσω του Ταμείου περίθαλψης των ασθενών;

Στον προϋπολογισμό τα ‘σβησμένα’ χρέη του ΕΟΠΥΥ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 10 Ιανουαρίου 2014
Σχεδόν όλα είναι έτοιμα για να προχωρήσει η μετεξέλιξη του ΕΟΠΥΥ στο διαχωρισμένο φορέα αγοράς υπηρεσιών υγείας, σε συνδυασμό με το νέο φορέα παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Σχεδόν.

Προ ημερών, αποφασίσθηκε και η διαγραφή των χρεών του ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία, για οφειλές μέχρι το τέλος του 2011, δηλαδή των οφειλών που χρωστούσαν μέχρι τότε, τα Ταμεία υγείας στα νοσοκομεία.

Τώρα η διαγραφή αυτή, αφήνει ... ΄τρύπα’ στα νοσοκομεία, την οποία όμως η Κυβέρνηση δεν έχει υπολογίσει ακόμη...
Ο υπολογισμός θα γίνει κατά την ... άνοιξη, αφού μέχρι τέλος Μαρτίου θα πρέπει τα νοσοκομεία να ενημερώσουν το Γενικό Λογιστήριο και το υπουργείο Υγείας και αυτό με τη σειρά του, να ενημερώσει τη διεύθυνση προϋπολογισμού.

Έστω κι έτσι, με τη μεταφορά, αναγνωρίζεται η οφειλή. Όσο για την αποπληρωμή της, θα φανεί μετά το Μάρτη πώς θα γίνει...

ΕΟΦ: 'έπεσε' το καινούριο σύστημα καταχωρήσεων

Ημερομηνία δημοσίευσης: 9 Ιανουαρίου 2014
Όλες οι υπηρεσίες της υγείας, έχουν τελικά και από ένα ηλεκτρονικό σύστημα καταχωρήσεων.

Το αντίστοιχο νέο σύστημα του ΕΟΦ που δέχεται στοιχεία σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων, έκανε το ντεμπούτο του στις 17 Δεκεμβρίου.

Με την έναρξη της λειτουργίας του, ο Οργανισμός είχε ζητήσει να σταλούν τα κοστολογικά στοιχεία των φαρμάκων ως τις 20 Δεκεμβρίου ‘εάν ήταν δυνατόν’.

Φυσικά, καθώς ‘δεν ήταν δυνατόν’ σε 3 ημέρες να έχουν συλλεγεί τα στοιχεία για 6.500 φάρμακα που είναι σε κυκλοφορία και να αποσταλούν στο ίδιο διάστημα, σιωπηρά είχε δοθεί παράταση μέχρι χθες.

Τελευταία μέρα λοιπόν, όμως μια ημέρα μετά τις επίσημες αργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, όλες οι εταιρίες έσπευδαν να στείλουν τα στοιχεία τους, ενόψει της ανακοστολόγησης στις 20 Ιανουαρίου...

Το σύστημα δεν άντεξε το φόρτο και ‘έπεσε’...

Οπότε η αποστολή στοιχείων συνεχίστηκε και σήμερα...

Έλεγχοι τιμολογίων ΕΟΠΥΥ με ή χωρίς προδιαγραφές;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 8 Ιανουαρίου 2014
Η κυβέρνηση θέλει να πληρώσει τους παρόχους υγείας που περιμένουν τουλάχιστον από τον περασμένο Μάιο να πληρωθούν για την περίθαλψη των ασθενών του ΕΟΠΥΥ.

Αλήθεια.

Μόνο που για να τους πληρώσει, πρέπει να εκκαθαριστούν οι λογαριασμοί τους.

Κι αυτοί οι πάροχοι, το μόνο που χρειάζεται, είναι να υπογράψουν σύμβαση με τις ελεγκτικές εταιρίες για τον έλεγχο των τιμολογίων τους.

Και δεν το κάνουν.

Τουλάχιστον αυτό ‘βλέπει’ το υπουργείο Υγείας...

Μόνο που ο τρόπος ελέγχου δεν είναι σαφής ακόμη, με αποτέλεσμα οι συμβάσεις των ελεγκτικών εταιριών να μην προβλέπουν σε πολλές περιπτώσεις, το κόστος!

Οι μεγάλοι όμιλοι, μπορούν να προχωρούν σε υπογραφή συμβάσεων, όπως και έχουν ήδη κάνει, όμως μικρές κλινικές και γιατροί, τι ακριβώς θα υπογράψουν;

Κι από την άλλη, θα πληρώσουν τη ‘διαφορά’, από τα rebate και clawback...

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα...
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη