‘’Χαμηλές πτήσεις’’ προϋπολογισμού ΕΟΠΥΥ για τα ακριβά φάρμακα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 20 Απριλίου 2015
Ξεχωριστό κλειστό προϋπολογισμό για τα ακριβά φάρμακα ετοιμάζεται να εφαρμόσει ο ΕΟΠΥΥ για το 2015.

Τα φάρμακα αυτά, έχουν κάνει «μπαλάκι» τους ασθενείς από τα νοσοκομεία, στον ΕΟΠΠΥ και τούμπαλιν, ενώ υπάρχει και δυνατότητα να διατεθούν κάποια από αυτά και από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Για να σταματήσουν λοιπόν οι «αθλοπαιδιές» για τους ασθενείς που μάλιστα είναι και σοβαρά πάσχοντες, το δ.σ. του Οργανισμού αποφάσισε να εφαρμόσει κλειστό προϋπολογισμό για αυτά, και μάλιστα αυξημένο κατά τουλάχιστον 3% το 2015, προκειμένου να σταματήσει το πρόβλημα.

Τα φάρμακα αυτά κόστισαν το 2014 sστον ΕΟΠΥΥ, περίπου 716 εκ. ευρώ. Για φέτος, με την προβλεπόμενη προσαύξηση το ποσό υπολογίζεται τουλάχιστον στα 737 εκ. ευρώ. Όπως το ... “baby- Boeing”.

Δηλαδή χρειαζόταν μόνο μια τόσο μικρή αύξηση για να γλιτώσουν οι σοβαρά πάσχοντες από τέτοια ταλαιπωρία;

Μεγάλες φιλοδοξίες για τον υγειονομικό χάρτη

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17 Απριλίου 2015
Μια νέα επιτροπή για τη διερεύνηση των υγειονομικών αναγκών της χώρας συγκροτήθηκε στο υπουργείο Υγείας υπό το γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γ. Μπασκόζο, με τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου, του ΕΟΠΥΥ, του ΕΚΕΠΥ, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, της ΗΔΙΚΑ και του ΣΕΥΥΠ.

Στόχος της επιτροπής, είναι σε ένα μόλις 15θήμερο, να διερευνήσει την εξέλιξη του υγειονομικού χάρτη.

Μέσα σε 15 μέρες λοιπόν, η επιτροπή θα πρέπει να έχει αξιολογήσει τις μελέτες που έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής, αλλά και να καθορίσει πώς πραγματικά μπορούν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες υγείας της χώρας, καλύπτοντας ουσιαστικά τις ανάγκες του πληθυσμού, αφού προηγουμένως εντοπιστούν και οι ελλείψεις...

Πάντως όπως «ψιθυρίζεται», ακόμη και τα ίδια τα μέλη της επιτροπής, βλέπουν να ξεπερνούν το μήνα...

Ο Σωτήρης Μπερσίμης οδεύει προς τον ΕΟΠΥΥ...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 16 Απριλίου 2015
Ο κύβος ερρίφθη και όπως όλα δείχνουν πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αναλαμβάνει ο 40χρονος λέκτορας Στατιστικής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Σωτήρης Μπερσίμης.

Τη θέση του αντιπροέδρου θα αναλάβει ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπος εργοδοτικών οργανώνσεων στον Οργανισμό, Σταμάτης Βαρδαρός.

Ο κ. Μπερσίμης αποτελεί επιλογή του υπουργού Υγείας. Εκτιμήθηκε το γεγονός ότι είναι νέος (40 ετών) και γνώστης των θεμάτων του χώρου.

Διδάσκει “Βιοστατιστική” και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με την ανάπτυξη μοντέλων για τον έλεγχο διεργασιών, τις κλινικές δοκιμές και την βιοεπιτήρηση.

Την έγκρισή του φέρεται να έχει δώσει το μέγαρο Μαξίμου, οπότε είναι θέμα ημερών η ανακοίνωση των παραπάνω ονομάτων.

ΠΟΥ: Νέες θεραπείες μόνο μετά από σαφές οικονομικό όφελος;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 16 Απριλίου 2015
«Καμπανάκι» χτυπά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για το κόστος των νέων φαρμάκων που τίθενται σε κυκλοφορία, θέτοντας θέμα πρόσθετων προδιαγραφών, πέραν αυτών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για την έγκρισή τους.

Σε πρόσφατη έκθεση, κάνει λόγο για προαπαιτούμενα που σχετίζονται με την αποζημίωση των νέων φαρμάκων από τα ασφαλιστικά συστήματα, με την αξιολόγηση της τεχνολογίας που φέρνουν.

Με λίγα λόγια, ζητά σαφή βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και απτά αποτελέσματα για τους φροντιστές ανθρώπων με χρόνιες παθήσεις, μακρόχρονα κλινικά δεδομένα για την πορεία της νόσου, εκθέσεις κόστους – αποτελεσματικότητας που να δικαιολογούν το παραπάνω κόστος, μαζί με τις επιπτώσεις στα συστήματα υγείας αν δεν χορηγηθούν οι συγκεκριμένες αγωγές και εστίαση στις υπο-ομάδες ασθενών που βοηθούνται περισσότερο...

Πρόληψη τροπικών ασθενειών με νέα επιτροπή στο υπουργείο Υγείας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 15 Απριλίου 2015
Νέα επιτροπή για την πρόληψη και αντιμετώπιση τροπικών νοσημάτων στη χώρα μας, συγκροτήθηκε στο υπουργείο Υγείας, με πρόεδρο την Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας κ. Αθηνά Κύρλεση.

Στην επιτροπή μετέχουν επίσης ο ομ. Καθ. Παρασιτολογίας και Τροπικών Νόσων της ΕΣΔΥ Ν. Βακάλης, ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, η υπεύθυνη του Συντονιστικού Κέντρου Αιμοεπαγρύπνησης κ. Κωνσταντίνα Πολίτη, η επιστημονική συνεργάτης της ΕΣΔΥ κ. Ευ. Βασσάλου, η υπεύθυνη επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Θεανώ Γεωργακοπούλου, καθώς και άλλα επτά στελέχη από τα υπουργεία Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών και το ΕΚΕΠΥ.

Με το φόβο των κρουσμάτων ιού του Δυτικού Νείλου και ελονοσίας των προηγουμένων ετών, από ότι φαίνεται η κινητοποίηση του υπουργείου για πρόληψη, αυτή τη φορά ξεκινά εγκαίρως...

Ο χρόνος, το πιο καθοριστικό στοιχείο σχέσης γιατρού - ασθενή

Ημερομηνία δημοσίευσης: 14 Απριλίου 2015
Μόλις το 13% του χρόνου επίσκεψης στο γιατρό αφιερώνεται στην κλινική εξέταση, ενώ το υπόλοιπο απορροφάται από γραφειοκρατική δουλειά.

Μήπως δε λέμε κάτι καινούριο;

Η διαπίστωση προέρχεται από μελέτη της εταιρίας Nuance σε 3.000 ασθενείς και αφορά τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία και τη Γερμανία.
Για το λόγο αυτό, το 68% των ασθενών στην κυριολεξία «κρέμεται» από τα χείλη του γιατρού του, δηλώνοντας πως «κάθε δευτερόλεπτο μετράει».

Και με το δεδομένο αυτό, η σχέση γιατρού – ασθενούς κλυδωνίζεται όταν ο γιατρός δεν είναι άμεσα διαθέσιμος, εξαιτίας μιας πιθανώς μεγάλης λίστας αναμονής...

Όσο για το κριτήριο επιλογής του γιατρού, ανάλογα με τη χώρα, σημασία φαίνεται να έχει η σύσταση από φίλους ή μέλη της οικογένειας, σε ποσοστό που κυμαίνεται από 24-68%.

Και ποιο είναι το καθοριστικότερο στοιχείο κατά την επίσκεψη; Ο χρόνος για συζήτηση ή η συζήτηση για συγκεκριμένες συστάσεις απαντά το 73,3% και το 66% των ασθενών, αντίστοιχα.

Τροπολογία για τις πληρωμές των εξωσυμβατικών

Ημερομηνία δημοσίευσης: 9 Απριλίου 2015
Προσπάθειες για τη δυνατότητα των νοσοκομείων να εκταμιεύσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα, ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν τους προμηθευτές τους, καταβάλλει το υπουργείο Υγείας.

Στο περιθώριο της συνάντησης με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου συζήτησε το ενδεχόμενο να περιληφθεί στο νομοσχέδιο περί των προσλήψεων και μια τροπολογία που θα «λύσει τα χέρια» του υπουργείου Υγείας, ώστε να μην ενταθεί το πρόβλημα ελλείψεων υλικών στα νοσοκομεία.

Η τροπολογία αυτή, θα παρατείνει τη νομιμοποίηση των εξωσυμβατικών προμηθειών μέχρι το χρόνο ψήφισης του νομοσχεδίου περί προσλήψεων, καθώς η σχετική προθεσμία έληξε στις 19 Σεπτεμβρίου 2014.

Πλεονασματικά νοσοκομεία, αν ο ΕΟΠΥΥ πληρώσει...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 8 Απριλίου 2015
Στο 1,079 δις. φτάνουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου οι οφειλές των νοσοκομείων για κάθε είδους προμήθεια υλικών και υπηρεσιών στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και κάθε είδους outsourcing όπως καθαριότητα, catering ή φύλαξη.

Από το σύνολο των οφειλομένων μέχρι σήμερα, τα 721 εκ. ευρώ είναι ληξιπρόθεσμα (οφειλή άνω των 3 μηνών), ενώ τα 358 εκ. αφορούν προϊόντα και υπηρεσίες που παρασχέθηκαν το τελευταίο τρίμηνο.

Ταυτόχρονα όμως, υπάρχουν και 255 εκ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα στα νοσοκομεία, ενώ άλλα 900 εκ. προβλέπεται να καλυφθούν από την κρατική χρηματοδότηση.

Και καθώς το όριο αγορών των νοσοκομείων για φέτος είναι 1,388 δις. το υπουργείο «βλέπει» και πλεόνασμα 220 εκ. ευρώ, αφού για το 2015 η κρατική χρηματοδότηση θα φτάσει τα 818 εκ. ευρώ, ενώ άλλα 790 εκ. ευρώ θα πρέπει να καταβάλει ο ΕΟΠΥΥ, δηλαδή συνολικά 1,608 δις. ευρώ.

Τώρα βέβαια, το «παιχνίδι» έχει δύο ακόμη παραμέτρους: τον χρόνο (οφειλές περσινές και φετεινές) και τον ΕΟΠΥΥ, που πέρυσι έπρεπε να πληρώσει 100 εκ. και τελικά πλήρωσε μόνο τα μισά...
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη