Φαρμακαποθήκες: Νέος γύρος αδειοδοτήσεων...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 20 Νοεμβρίου 2014
Το θέμα του ποιος έχει αρμοδιότητα για τα φάρμακα, τα φαρμακεία και τους φαρμακοποιούς μεταξύ Περιφέρειας και ΕΟΦ, το είδαμε με τις εκλογές των φαρμακευτικών συλλόγων, όταν δεν μπορούσαν για μήνες να εγκριθούν τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών τους.

Αντίστοιχο θέμα αρμοδιότητας έχουν οι φαρμακαποθήκες, όπου οι άδειες λειτουργίας αντικαθίστανται από άδειες χονδρικής πώλησης με ισχύ 5ετίας, βάσει κοινοτικής νομοθεσίας.

Εφαρμόζοντας τη νομοθεσία αυτή, η Διεύθυνση υγιεινής Θεσσαλονίκης, τελευταία έδωσε άδειες χονδρικής πώλησης, όμως η αντίστοιχη διεύθυνση στην Αττική το αρνήθηκε.

Η αρμοδιότητα μεταφέρθηκε στον ΕΟΦ στις 7 Νοεμβρίου και όσες φαρμακαποθήκες δεν έχουν άδεια χονδρικής πώλησης πρέπει να πάρουν καινούρια έως το τέλος της χρονιάς.

Και τώρα, οι φαρμακαποθήκες ψάχνουν να δουν αν η άδεια που έχουν στα χέρια τους ισχύει ή όχι...

Φωτιά στα «μπατζάκια» τους...

Δυσαρέσκεια και αποχωρήσεις στο φάρμακο...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 19 Νοεμβρίου 2014
Μια κατάμεστη αίθουσα από στελέχη των ελληνικών και πολυεθνικών φαρμακευτικών, αλλά και παραγόντων ολόκληρης της αλυσίδας φαρμάκου είχε χθες το Badmington, εξαιτίας της ετήσιας εκδήλωσης της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.

Οι χαιρετισμοί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ήταν αρκετοί, όλοι έδιναν το στίγμα της ανάγκης ενίσχυσης του συγκεκριμένου τομέα στη χώρα, ως εφαλτήριο για την έναρξη μιας αναπτυξιακής διαδρομής που θα μπορέσει να μας «ξεκολλήσει» από τα μνημόνια.
Όλα αυτά, μέχρι την ώρα που αναγγέλθηκε ο χαιρετισμός του υπουργού Υγείας.

Το ένα τρίτο της αίθουσας άδειασε...

Πολλοί εργαζόμενοι αποχώρησαν, αν και όλοι οι εκπρόσωποι φορέων παρέμειναν στις θέσεις τους και άκουσαν τον υπουργό.
Σαφής η δήλωση δυσαρέσκειας και κόπωσης. Όχι απαραίτητα προς τον συγκεκριμένο υπουργό που είναι καινούριος. Αλλά προς τη συνολική πολιτική υγείας των τελευταίων ετών...

ΟΟΣΑ: Δραματική υποχρηματοδότηση της υγείας λόγω κρίσης

Ημερομηνία δημοσίευσης: 18 Νοεμβρίου 2014
Δραματικές ανατροπές και υποχρηματοδότηση του τομέα υγείας στην Ευρώπη, διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ, για ορισμένες χώρες που χτυπήθηκαν από την οικονομική κρίση, βάσει στοιχείων μέχρι το 2011.

Για την Ελλάδα για παράδειγμα, διαπιστώθηκε μείωση της χρηματοδότησης της υγείας κατά 11% τα έτη 2010 και 2011, ύστερα από συνεχή ρυθμό αύξησης των χρηματοδοτήσεων της τάξης του 5% ετησίως μεταξύ των ετών 2000- 2009. Αντίστοιχες μειώσεις υπέστησαν η Ιρλανδία και η Εσθονία.

Μάλιστα οι τρείς χώρες, αντιμετώπισαν πολύ μεγαλύτερη μείωση στη χρηματοδότηση των συστημάτων υγείας τους, σε σχέση με τη μείωση του ΑΕΠ τους.

Η στροφή στα νοσοκομεία, εμφανίσθηκε ήδη από το 2011, όπου η νοσοκομειακή περίθαλψη απορρόφησε στην Ελλάδα το 37% των δαπανών και τα φάρμακα το 31%, έναντι 29% και 20%, αντίστοιχα στον ΟΟΣΑ.

Με αποτέλεσμα να δαπανώνται στην Ελλάδα 673 δολ. κατά κεφαλήν για φάρμακα ή 2,6% του ΑΕΠ, έναντι 483 δολ. ή 1,5% στον ΟΟΣΑ. Και τα ποσοστά αυτά προέκυψαν ύστερα από δύο χρονιές μείωσης των φαρμακευτικών δαπανών κατά 10% τα έτη 2010 και 2011, όταν οι μειώσεις στις άλλες χώρες κυμαίνονταν μεταξύ 7,2-4,4%.

Και όλα αυτά σε ένα σύστημα που οι απευθείας πληρωμές ξεπερνούν το 31%, έναντι 20% στον ΟΟΣΑ.

Όλα αυτά μέχρι το 2011. Πού να μετρήσουν τις επιπτώσεις την τελευταία διετία...

''Χάθηκε'' ο φάκελος με τις διορθωτικές τιμές;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17 Νοεμβρίου 2014
Μπορεί ο ΕΟΦ να έστειλε στο υπουργείο τιμές για τα νέα υπό τιμολόγηση φάρμακα, όμως οι προηγούμενες τιμές που προέκυψαν από το σερί απανωτών συνεδριάσεων της Επιτροπής Τιμών για τις διορθώσεις, δεν έχουν ακόμη αναρτηθεί από το υπουργείο Υγείας.
Ο λόγος είναι ότι αναμένεται ακόμη η έγκριση των διορθωτικών τιμών με σχετική υπουργική απόφαση.

Μόνο που παράγοντες του υπουργείου Υγείας δηλώνουν πως ο υπουργός, ακόμη περιμένει την οριστική διόρθωση των εν λόγω τιμών...

Έχουν ήδη περάσει τρεις εβδομάδες και ο ΕΟΦ δεν έχει στείλει το οριστικό αρχείο.

Μήπως να χάθηκε στη διαδρομή;

Αισιοδοξία στις φαρμακευτικές με αυξήσεις μισθών

Ημερομηνία δημοσίευσης: 14 Νοεμβρίου 2014
Παρά τη δραστική περικοπή των φαρμακευτικών δαπανών τα τελευταία χρόνια, οι φαρμακευτικές μαζί με τις αγροχημικές επιχειρήσεις, φαίνεται να «βλέπουν φως» σε ό,τι αφορά τη σταθεροποίηση της αγοράς.

Ήδη φέτος, ορισμένες από αυτές προχώρησαν σε περιορισμένες αυξήσεις αποδοχών σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων τους, με αποτέλεσμα να καταγραφεί μέση αύξηση της τάξης του 1%, σύμφωνα με έρευνα της KPMG.

Επιπλέον, καμία εταιρεία από το δείγμα δεν έκανε μειώσεις βασικών αποδοχών φέτος, ούτε σχεδιάζει μειώσεις το 2015.
Και ενώ μια στις τρεις επιχειρήσεις δεν κάνουν προβλέψεις ή δεν «βλέπουν» αυξήσεις, τα άλλα δύο τρίτα των επιχειρήσεων, προβλέπουν μέση αύξηση αποδοχών της τάξης του 1,5%.

«Αέρας» έναρξης της ανάκαμψης...

Απορίες για το ΕΣΠΑ Υγείας της Αττικής...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 13 Νοεμβρίου 2014
Το ΕΣΠΑ 2014-2020 θα αρχίσει να «κινείται» στον τομέα της Υγείας από την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε θα κατατεθούν τα περιφερειακά προγράμματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για το λόγο αυτό, σήμερα έγινε μια ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, με τους περιφερειάρχες και τις ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης.

Και ενώ όλες οι περιφέρειες μετείχαν στη σύσκεψη αυτή, είτε μέσω των ίδιων των περιφερειαρχών, είτε μέσω υψηλόβαθμων στελεχών τους, υπήρχε μια ηχηρή απουσία...

Η μεγαλύτερη περιφέρεια, αυτή της Αττικής, δεν είχε στείλει εκπρόσωπο...

Η απουσία σχολιάστηκε στους διαδρόμους του υπουργείου, αφού δεν υπήρξε καμία ειδοποίηση για το τι έγινε τελικά και δεν εκπροσώπησε κανείς την πολυπληθέστερη περιφέρεια που «σηκώνει» και το βάρος των σοβαρότερων περιστατικών της υπόλοιπης χώρας...

ΕΠΥ: Διαγωνισμοί χωρίς βασικές προϋποθέσεις;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 12 Νοεμβρίου 2014
Πολλή συζήτηση γίνεται τελευταία γύρω από το νέο διαγωνισμό που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας για 20 νοσοκομειακά φάρμακα.

Οι «ψίθυροι» στην αγορά, κάνουν λόγο για προδιαγραφές διαγωνισμού που δεν πληρούν ούτε κάν τα ελάχιστα...

Το βασικό πρόβλημα αναφέρουν οι «ψίθυροι» είναι ότι προσφορά μπορούν να υποβάλλουν όλοι όσοι έχουν άδεια από τον ΕΟΦ, δηλαδή και όσοι έχουν άδεια από την κεντρική ευρωπαϊκή διαδικασία. Δεν χρειάζεται λοιπόν να έχει κάν έδρα έστω μιας αποθήκης στην Ελλάδα, ούτε κάν τιμή... Και την ίδια στιγμή δεν χρειάζεται εγγυητική επιστολή, άρα καμία δέσμευση...

Δηλαδή, στην περίπτωση κατακύρωσης του διαγωνισμού, μπορεί ο μειοδότης να υπαναχωρήσει, δηλώνοντας αδυναμία...

Χτύπημα «κάτω από τη ζώνη» για τους υπόλοιπους...

Ανανεωμένη διοίκηση στον ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 11 Νοεμβρίου 2014
Ανανεωμένη κατά τα δύο τρίτα της, είναι η νέα διοίκηση που αναδείχθηκε στον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Αττικής ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, από τις χθεσινές εκλογές.

Πρώτος στις προτιμήσεις των φαρμακοποιών επανεξελέγη ο πρόεδρος Ανδρέας Γαλανόπουλος, ενώ κατά σειρά εκλογής, αναδείχθηκαν επίσης οι κ.κ. Μιλτιάδης Αγιούμπ, Μαρία Ζήση, Δημήτρης Τριανταφυλλίδης, Αντώνης Φίλιππας και Δημήτρης Γαλάνης.

Η ανανέωση έρχεται από δύο νέους φαρμακοποιούς, τους κ.κ. Μιλτιάδη Αγιούμπ και Δημήτρης Γαλάνη, που εκλέχθηκαν για πρώτη φορά στη διοίκηση του συνεταιρισμού.

Εμείς να ευχηθούμε σε όλους καλή επιτυχία.
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη