Έρχεται νέος 'κόφτης' στην συνταγογράφηση ακριβών φαρμάκων από το Σεπτέμβριο

Ημερομηνία δημοσίευσης: 24 Ιουλίου 2015
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας της αρμόδιας Επιτροπής Ελέγχου της Φαρμακευτικής Δαπάνης και Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων, υπό τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζο καθορίστηκε αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την ένταξη νέων θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ. Σε πρώτη φάση θα ενταχθούν 8 νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα ενώ άμεσα θα εφαρμοστούν νέες συνταγογραφικές οδηγίες για τα φάρμακα υψηλού κόστους.

Τις τελευταίες μέρες, οι συσκέψεις για θέματα φαρμάκου στο υπουργείο Υγείας είναι αλλεπάλληλες και συνδέονται με την άφιξη των Θεσμών στην Αριστοτέλους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των Δανειστών θα επισκεφθούν το υπουργείο Υγείας την Τρίτη 28 Ιουλίου και στο υπουργείο Υγείας επιδιώκουν η συνάντηση να κλείσει «αναίμακτα».

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα επιχειρήσει να πείσει τους Θεσμούς ότι η αύξηση που καταγράφεται στη φαρμακευτική δαπάνη είναι διαχειρίσιμη και ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

'Μπουρλότο' έβαλε τη νύχτα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Ημερομηνία δημοσίευσης: 21 Ιουλίου 2015
'Μπουρλότο' έβαλε τη νύχτα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και Δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης.

Με μια δήλωσή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο πρόεδρος, ξεκαθάρισε:
"Δεν ενδιαφέρομαι να διεκδικήσω την θέση του Προέδρου στη Νέα Δημοκρατία. Ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δηλώνω παρών στην εθνική προσπάθεια για την δημιουργία μιας Δυνατής Ελλάδας!".

Τα πνεύματα άναψαν και τα like έπεφταν βροχή.
Όμως κάποιοι διαφωνούσαν και τον προέτρεπαν να συνεχίσει, να διεκδικήσει την προεδρία και γιατί όχι και την πρωθυπουργία...

Αφού τα like ήταν περισσότερα των σχολίων, εμείς τώρα πώς να το ερμηνεύσουμε; Ότι προτίμησαν την απόφασή του να παραμείνει στη θέση του και ότι δεν συμφωνούν με το ενδεχόμενο διεκδίκησης της προεδρίας;

Εξηγήστε μου. Κάπως έτσι δεν ξεκινούν οι βολιδοσκοπήσεις;

Εγκρίσεις εισαγωγής φαρμάκων με το σταγονόμετρο

Ημερομηνία δημοσίευσης: 20 Ιουλίου 2015
Με το σταγονόμετρο καταφέρνουν οι φαρμακευτικές να εισάγουν φάρμακα και πρώτες ύλες, εξαιτίας των ελέγχων κεφαλαίων, καθώς η αρμόδια επιτροπή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθυστερεί σημαντικά τη διαδικασία εγκρίσεων εισαγωγής.
Το θέμα συζητήθηκε σε ξεχωριστή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΣΦΕΕ, στην οποία τονίστηκε η παρατεταμένη τραπεζική αργία και τα προβλήματα ρευστότητας.

Έτσι, οι φαρμακευτικές ζήτησαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τη δυνατότητα κατάθεσης επιταγών σε λογαριασμούς, την έκδοση νέων μπλοκ επιταγών για εταιρίες που έχουν εξαντλήσει τα ήδη υπάρχοντα και τη δυνατότητα ανοίγματος λογαριασμών στις συστημικές τράπεζες για όσες εταιρίες δεν διαθέτουν.

Φύγε συ, έλα συ, στο υπουργείο Υγείας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17 Ιουλίου 2015
Μεγάλη αναταραχή έχουν ζήσει τις μέρες αυτές οι υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας, ενόψει της συμφωνίας για νέο μνημόνιο και τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό.

Την περασμένη εβδομάδα, οι υπάλληλοι κατέθεταν σωρηδόν τις παραιτήσεις τους, για να επιβεβαιώσουν ότι θα βγουν στη σύνταξη, με βάση τα δικαιώματα συνταξιοδότησης που έχουν θεμελιώσει και τα οποία ισχύουν μέχρι σήμερα.

Στην πορεία όμως τέθηκε το ενδεχόμενο να παραιτηθούν και να πρέπει να περιμένουν να συμπληρώσουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης που θα επιμηκυνθεί, οπότε άλλαξαν γνώμη…

Το αποτέλεσμα;

Καθώς δεν είναι καιροί να χάνει κανείς τη δουλειά του, σήμερα, πάλι, στήνονταν στην ουρά για να αποσύρουν τις παραιτήσεις τους…

Γιατί η νέα απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 16 Ιουλίου 2015
Η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, εκτός από τις πολιτικές συζητήσεις και τη "μοιρασιά" των Ελλήνων στο "ναι" ή το "όχι", είχε και σαφείς επιπτώσεις στην αγορά φαρμάκου.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας μελετών IMS η κατανάλωση στα φαρμακεία, την εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα, αυξήθηκε σε όγκο (τεμάχια) κατά 41% περίπου σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, στο δείγμα φαρμακείων βάσει των οποίων η IMS εκπονεί τις μελέτες της.

Σύμφωνα με την ΕΤΕΣΤΑ, η κατανάλωση από τις αρχές Ιουνίου ως την εβδομάδα του δημοψηφίσματος, αυξήθηκε κατά 35% συνολικά, και την τελευταία εβδομάδα κατά 30%, με κυριότερη "προτίμηση" των ασθενών σε ορμονικά, νευρολογικά και καρδιολογικά σκευάσματα, για τα οποία η αύξηση έφτασε μέχρι και 120%, συνδυαστικά μέσω συνταγών ΕΟΠΥΥ και αγορά τοις μετρητοίς.

Παράγοντες όμως της αγοράς, βάσει στοιχείων ΕΟΦ, ανακάλυψαν ότι την ίδια αυτή εβδομάδα, οι παράλληλες εξαγωγές έφτασαν περίπου το 1 εκ. τεμάχια, και μάλιστα από αυτά, οι 764.000 τεμάχια, "έφυγαν" από τη χώρα, την Παρασκευή, τελευταία εργάσιμη πριν το δημοψήφισμα...

Όσο για την ΗΔΙΚΑ, η οποία ελέγχει το σύνολο των συνταγών που εκτελούνται, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, έδωσε αύξηση για την εβδομάδα εκείνη, μόλις 7%...

Νέοι γιατροί: ψηφίζουν 'Μένουμε Ελλάδα'

Ημερομηνία δημοσίευσης: 15 Ιουλίου 2015
"Μένουμε Ελλάδα" ψηφίζει το 41% των νέων γιατρών όταν τίθεται το ερώτημα πού θα βρουν δουλειά μετά την ειδικότητα.
Το αποτέλεσμα αυτό έφερε μια μικρή έρευνα από το Δίκτυο Νέων Ιατρών Ελλάδας μεταξύ μελών του.

Οι απαντήσεις των νέων γιατρών ηλικίας μέχρι 44 ετών, έδωσαν πολύ χαμηλά ποσοστά στον ... υπόλοιπο κόσμο, όπως για παράδειγμα στη Μεγάλη Βρετανία 22%, τη Σουηδία 9%, τη Γαλλία και Γερμανία ποσοστό από 7% στην καθεμία, τις ΗΠΑ 4%, ενώ ένα 17% απάντησε γενικά, αλλού.

Μπορεί να φταίει ο ήλιος και η θάλασσα, μπορεί να ευθύνονται και οι οικογενειακές και κοινωνικές δομές, γι΄αυτό το 41%, όμως δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι υπάρχει κι άλλο ένα 59% που αν δεν έχει φύγει ήδη, είναι γιατί ακόμη "ετοιμάζει τις βαλίτσες του" για εξόρμηση ανά τον κόσμο...

Νέα χρέη νοσοκομείων κλείνουν τη στρόφιγγα των φαρμάκων

Ημερομηνία δημοσίευσης: 14 Ιουλίου 2015
Τη στρόφιγγα αποφάσισε να κλείσει μεγάλη φαρμακευτική που διαθέτει κυρίως ακριβά φάρμακα, όπως αντικαρκινικά, βιολογικούς παράγοντες κλπ.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, η συγκεκριμένη φαρμακευτική, ενημέρωσε σχετικά τους εργαζομένους της για τους λόγους που προχωρεί στη συγκεκριμένη κίνηση.

"Οι οφειλές από τα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ έχουν υπερβεί το όριο των 110 εκ. ευρώ και είμαστε αναγκασμένοι να μειώσουμε την έκθεσή μας στα νέα χρέη που έχουν δημιουργηθεί"...

Μένει τώρα να φανεί, πώς θα συνεχίσει με τις παραγγελίες της...

Φάρμακα: "Κανονιές" από Eurogroup και Λουράντο

Ημερομηνία δημοσίευσης: 13 Ιουλίου 2015
Αρνητικά έως πολύ αρνητικά είναι τα μηνύματα που στέλνουν στους φαρμακοποιούς οι ξένοι δανειστές.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup της Κυριακής εκπονήθηκε ένα σχέδιο για την Ελλάδα, στο οποίο περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για τα φαρμακεία, οι οποίες ξεπερνούν τις “κόκκινες γραμμές” των φαρμακοποιών.

Πρόκειται για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων και τη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) από τα σούπερ μάρκετ.

Όπως ήταν φυσικό, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) αντέδρασε.

Ο κ. Λουράντος επιτέθηκε πάλι κατά του πρωθυπουργού, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:

“Παρακολουθούμε την προσπάθεια μίας κυβέρνησης που ήλθε ως απελευθερωτής των μνημονίων, να ζητά γονυπετής την παραμονή σε μια Ευρώπη που η ίδια τότε ως αντιπολίτευση καθόριζε ως Ευρώπη των αριθμών, των αγορών, των τοκογλύφων, των απόγονων του φασισμού”...
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη