Ενεργοποιείται το πλαφόν της συμμετοχής στα 50 ευρώ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 10 Ιουλίου 2014
Με δύο μήνες καθυστέρηση, ενεργοποιείται τελικά το πλαφόν συμμετοχής των ασφαλισμένων μέχρι 50 ευρώ για κάθε φάρμακο.
Οι πολλαπλές αποφάσεις για τον τρόπο συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακά τους, οι αυξομοιώσεις στις ασφαλιστικές τιμές, οι τεράστιες θεραπευτικές κατηγορίες βάσει των οποίων δημιουργούνται οι ασφαλιστικές τιμές έχουν οδηγήσει σε ένα αλαλούμ, που έχει αυξήσει τη συμμετοχή των ασθενών σχεδόν στο 30% (ανεπίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για 28%), αυξάνοντας την ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη.

Τώρα βέβαια, η ΕΛΣΤΑΤ, αναγνωρίζει πως ο δείκτης τιμών «Υγεία» αυξήθηκε κατά 2,1% από τον Ιούνιο πέρυσι μέχρι φέτος, λόγω αυτής της αύξησης της συµµετοχής στα φάρμακα, την οποία μετρά στο 21,6%. Μέρος της αύξησης σημειώνει πως αντισταθμίζεται από τη µείωση των τιµών στις ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες.

Παρόλα αυτά, οι αυξημένες συμμετοχές παραμένουν και οι ασθενείς δεν φαίνεται να χαίρονται με το αποτέλεσμα...

Ένα μήνα μετά οι τιμές αναφοράς για τα φάρμακα...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 9 Ιουλίου 2014
Μόλις χθες κατάφερε τελικά η ΗΔΙΚΑ να στείλει τις νέες τιμές αναφοράς για το δελτίο τιμών φαρμάκων που δημοσιεύθηκε στις αρχές Ιουνίου.

Οι νέες αυτές τιμές αναφοράς ισχύουν από σήμερα στα φαρμακεία.

Στο συγκεκριμένο δελτίο, δεν περιλαμβάνονται οι αλλαγές που έχουν στο μεταξύ θεσμοθετηθεί για την τιμολόγηση των φαρμάκων, αφού οι αλλαγές αυτές αφορούν το δελτίο τιμών της γενικής ανακοστολόγησης, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως τις 27 Ιουλίου, που θα δοθεί για διαβούλευση στις φαρμακευτικές, με στόχο να δημοσιοποιηθεί την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.

Οι ... θερινές διαβουλεύσεις, θα ισχύσουν τελικά από την 1η Σεπτεμβρίου, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, μόνο που τελικά συμπαρασύρουν και ένα ενδιάμεσο δελτίο τιμώνπου αναμενόταν να κυκλοφορήσει, με τα νέα προϊόντα...

Διπλάσιοι οι γκριζομάλληδες άνεργοι από τους νέους

Ημερομηνία δημοσίευσης: 8 Ιουλίου 2014
Οι άνεργοι στις ηλικίες 45 έως 65 ετών είναι διπλάσιοι (359.000 άτομα) σε σχέση με τους νέους χωρίς εργασία (178.000 άτομα).
Αυτό προκύπτει από μελέτη που παρουσίασε ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης σε forum της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.

Και βάσει των ίδιων στοιχείων, για να μειωθεί η ανεργία στο 12% που ήταν προ κρίσης, από το 28% που είναι σήμερα, πρέπει να αυξηθεί το ΑΕΠ της χώρας, σχεδόν κατά 48%.

Και ενώ μέχρι το 2049 οι 4 στους 10 πολίτες θα είναι άνω των 50 και μέχρι 64 ετών, μέχρι το 2020, ο καθηγητής προέβλεψε: «ούτε στην Ελλάδα η ανεργία θα πέσει κάτω του 20%, ούτε στην Ευρώπη κάτω από τα 20.000.000 πολίτες».
Το αποτέλεσμα κατά τους αναλογιστές, είναι ότι το ασφαλιστικό θα χρειάζεται κάθε χρόνο από 1 - 2,65 δις.
Τώρα ως λύση στο πρόβλημα αυτό, φαντάζει η κοινωνική επιχειρηματικότητα...

Πιστοποίηση στα e-φαρμακεία από την Ε.Ε.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 7 Ιουλίου 2014
Καθώς οι Ευρωπαίοι αγοράζουν όλο και περισσότερα φάρμακα μέσω διαδικτύου, η Ε.Ε. ξεκινά την προσπάθειά της να προστατέψει τους πολίτες της από τα πλαστά φάρμακα.

Τα διαδικτυακά φαρμακεία θα πρέπει να μπορούν να πιστοποιήσουν την αυθεντικότητά τους και αυτό θα γίνει με ένα λογότυπο, που θα είναι έτοιμο το 2ο εξάμηνο του 2015.

Τι θα διασφαλίζει το λογότυπο; ΄

Ότι το φαρμακείο είναι πράγματι υπαρκτό, άρα τα φάρμακα δεν θα είναι πλαστά, άρα επικίνδυνα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει στις εθνικές αρχές μια «εργαλειοθήκη» επικοινωνίας για να τις υποστηρίξει σ την προετοιμασία των εθνικών εκστρατειών ευαισθητοποίησης που απαιτούνται από τη σχετική οδηγία για τα ψευδεπίγραφα φάρμακα.

Βέβαια στη χώρα μας, τα ηλεκτρονικά φαρμακεία είναι μια πρόσθετη υπηρεσία από ήδη λειτουργούντα φαρμακεία, οπότε κίνδυνος δεν υπάρχει, όπως εξάλλου δεν υπάρχει και στην «φυσική» αλυσίδα φαρμάκου με τις ταινίες γνησιότητας...

«Κανόνια» από Νοέμβριο στα φαρμακεία;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 4 Ιουλίου 2014
Σε ένα συνολικό όφελος της τάξης των 52 εκ. ευρώ, προσβλέπει η κυβέρνηση από τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, όμως τελικά, το έσοδο φαίνεται να «αλλάζει χέρια» και να μειώνεται το clawback των φαρμακευτικών κατά 35 εκ. ευρώ, όταν οι καταβολές των φαρμακοποιών θα κυμαίνονται από 33-42 εκ. ευρώ.

Αυτό το ποσό της «συνεισφοράς» των φαρμακοποιών θα προκύψει από τη μείωση του κέρδους κατά 7,46% για φάρμακα μέχρι 50 ευρώ, όμως για αυτά άνω των 50 ευρώ, οι μειώσεις στο κέρδος κινούνται μεταξύ 38-51%.

Οι «ψίθυροι», επισημαίνουν πως με τη νέα ρύθμιση του κλιμακωτού ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, τα φαρμακεία θα «μπαίνουν μέσα» για κάθε φάρμακο που κοστίζει πάνω από 200 ευρώ.

Και καθώς μειώνεται η μέση αξία ανά πωλούμενο φάρμακο, (από τα 8,9 ευρώ ανά τεμάχιο που είναι σήμερα) οι ίδιοι «ψίθυροι» επισημαίνουν πως οι φαρμακοποιοί κατά το Νοέμβριο, (αφού το μέτρο θα εφαρμοστεί από Σεπτέμβρη) θα διαπιστώσουν πως είναι αδύνατο να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους...

Και μπορεί μια λύση να είναι η συγχώνευση των φαρμακείων μεταξύ τους, όμως πόσο πιθανό ή δυνατό είναι αυτό με την ισχύουσα νομοθεσία και την εγκατεστημένη νοοτροπία;

Οι τάσεις της φαρμακοβιομηχανίας ως το 2020

Ημερομηνία δημοσίευσης: 3 Ιουλίου 2014
Ανάπτυξη της φαρμακευτικής βιομηχανίας σε ποσοστό περίπου 5,1% κάθε χρόνο, ως το 2020, προβλέπει η βρετανική εταιρία μελετών Evaluate σε έκθεσή της για την πορεια της φαρμακευτικής αγοράς τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την έκθεση, η αμερικανική αγορά θα αναπτυχθεί κατά 24,4 δις. δολ. ως το 2018, εξαιτίας της αύξησης των εγκρίσεων νέων φαρμάκων κατά 43%.

Ως το 2020, οι βιολογικοί παράγοντες θα καλύπτουν το 52% των πρώτων 100 φαρμάκων της αγοράς (συνταγογραφουμένων και μη), ενώ ο τομέας της ογκολογίας θα αναπτύσσεται ως το 2020 με ρυθμό της τάξης του 11% και πλέον.

Εσωτερικές μετακινήσεις στη BMS

Ημερομηνία δημοσίευσης: 2 Ιουλίου 2014
Προαγωγή σε Business Unit Manager, πήρε από την Bristol Myers Squibb (BMS) η κ. Λίζα Προδρόμου, αναλαμβάνοντας το τμήμα Ογκολογίας της εταιρίας, από τη θέση της διευθύντριας market access της εταιρίας.

Η θέση της στο Market Access καλύφθηκε προσωρινά από την διευθύντρια του τμήματος Regulatory, κ. Ελένη Δημητροπούλου.
Να ευχηθούμε καλή επιτυχία και στις δύο, για την ανάληψη των νέων τους καθηκόντων.

Προς νέο σχήμα διοίκησης σε Ερυθρό Σταυρό και Ντυνάν;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 1 Ιουλίου 2014
Νέο διοικητικό μοντέλο στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, αναμένεται να εφαρμοστεί από το νέο διοικητικό συμβούλιο που θα οριστεί μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Αυτή τη φορά, το νέο Δ.Σ. του ΕΕΣ, δεν θα συγκληθεί από τον πρέσβυ Δ. Κοδέλλα, ο οποίος δεν φαίνεται να επιθυμεί την επανατοποθέτησή του στη θέση του προέδρου, αλλά από τον επιχειρηματία – οικονομολόγο κ. Θεοδ. Βάρδα, όπως ορίζει η απόφαση του Πρωτοδικείου.

Οι «ψίθυροι» κάνουν λόγο για τοποθέτηση στη θέση του αντιπροέδρου του κ. Ι. Γαλανόπουλου, τ. Γενικού διευθυντή της Alpha Bank, και ανάληψη από τον ίδιο των κρισιμότερων αρμοδιοτήτων για την πορεία του Ερρίκος Ντυνάν προς τηνεξυγίανσή του.
Η ανησυχία που επικρατεί στο νοσοκομείο, σχετίζεται κυρίως με τη συνέχιση της πορείας που έχει ξεκινήσει τον τελευταίο καιρό, ώστε να ολοκληρωθεί η προσπάθεια ανασυγκρότησής του, χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Έτσι το νέο διοικητικό μοντέλο που θα ξεχωρίζει τους ρόλους στην ηγεσία του Ερυθρού Σταυρού, το κοινωφελές Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν και τη λειτουργία του νοσοκομείου, φαντάζει το πιο «φιλικό» προς την περίπτωση, σχήμα...
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη