Μεταμεσονύχτιες διορθώσεις και ενστάσεις για φάρμακα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 18 Μαΐου 2015
Τη διόρθωση του αλαλούμ με τις ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων, περιμένει η αγορά, σήμερα τα μεσάνυχτα.

Μέσα σε λίγες ώρες, οι τιμές που θα πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ ως συμμετοχή δική του στα 700 περίπου νέα γενόσημα που πήραν τιμή εντός του 2014, ανεβοκατέβηκαν στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ και τώρα με εντολή του υπουργού Υγείας, αναμένεται να επανέλθουν στα πρότερα επιπεδα, με την ανάρτηση που αναμένεται στις 12 τα μεσάνυχτα.

Οι "κακές γλώσσες" όμως θέτουν διάφορα θέματα, όπως για παράδειγμα, με ποιο μερίδιο αγοράς θα υπολογιστούν οι νέες ασφαλιστικές τιμές, όταν πρόκειται για προϊόντα που δεν έχουν διαμορφώσει ακόμη μερίδιο αγοράς...

Από την άλλη πλευρά, η απόσυρση αποδίδεται σε δραματικές μειώσεις στη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ για τις κατηγορίες των στατινών, σαρτανών κλπ, που ξεπερνούσαν το 32%, φτάνοντας μάλιστα σε μία περίπτωση άλλης κατηγορίας, να μειώνεται η συμμετοχή του ταμείου στην αγορά του φαρμάκου στο 97%...

Τώρα ένα μέρος της λύσης αναμένεται από την Επιτροπή Τιμών, η οποία μετά την εθιμοτυπική συνεδρίαση της Παρασκευής θα συνέλθει σύντομα, για να δεχθεί ενστάσεις...

Αιχμές για σχέσεις με τη φαρμακοβιομηχανία

Ημερομηνία δημοσίευσης: 15 Μαΐου 2015
Έχει ξεφύγει η κατάσταση με την αντιπαράθεση Κουρουμπλή – Γεωργιάδη...

Κατά τη χθεσινή ανταλλαγή...επιχειρημάτων στη Βουλή, οι δύο άνδρες άφησαν εκατέρωθεν αιχμές για εξυπηρέτηση συμφερόντων της φαρμακοβιομηχανίας.

Πρώτος επιτέθηκε ο κ. Κουρουμπλής, αναφερόμενος στα πεπραγμένα του κ. Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας.

Ακολούθησε η απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ: “Αν έχετε στοιχεία, να μας πάτε στον εισαγγελέα”...

Ο κ. Γεωργιάδης προχώρησε ακόμη περισσότερο, λέγοντας “...γνωριζόμαστε όλοι σε αυτήν την χώρα. Εσείς πολεμιστής των φαρμακοβιομηχανιών; Θα πέσει το ταβάνι να πλακώσει...”.

“Λαγός την φτέρη έσειε, κακό του κεφαλιού του”, απάντησε ο υπουργός Υγείας.


Αντιπαράθεση επικοινωνιακών μηχανισμών

Ημερομηνία δημοσίευσης: 14 Μαΐου 2015
Με ενδιαφέρον αναμένεται η κορύφωση της επικοινωνιακής καμπάνιας ελληνικών και πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο, καθώς το υπουργείο Υγείας θέλει να αυξήσει τη διείσδυση των ελληνικών γενοσήμων (σήμερα είναι στο 35%), σε βάρος των πρωτοτύπων.

Επί ποδός...πολέμου βρίσκονται οι δύο φορείς του κλάδου: Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), που εκπροσωπεί τις ελληνικές εταιρείες και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), που εκπροσωπεί (και) τις πολυεθνικές.

Η ΠΕΦ πραγματοποίησε μία ενημερωτική εκδήλωση την περασμένη Δευτέρα και πραγματοποιεί μία ημερίδα την ερχόμενη Δευτέρα, με θέμα την καινοτομία και το ελληνικό φάρμακο.

Από την πλευρά του, ο ΣΦΕΕ ολοκλήρωσε πρόσφατα το spec για την επικοινωνία (επικράτησαν Socialdoo και Precise Strategy).

Στόχος είναι να πέσουν στα...μαλακά οι πολυεθνικές από τις επικείμενες παρεμβάσεις Κουρουμπλή.

Η ΠΕΦ έχει κάνει ήδη αρκετές...φάσεις στο “παιγνίδι”, όσο ο ΣΦΕΕ πραγματοποιούσε τις...αλλαγές.

Οι δωρεές του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην Υγεία

Ημερομηνία δημοσίευσης: 13 Μαΐου 2015
Έξι ελληνικά νοσοκομεία χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για την ενίσχυση τμημάτων και δράσεων.

Στην τακτική του συνεδρίαση, το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος ενέκρινε 67 νέες δωρεές, συνολικού ύψους 11,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Αφορούν τους τέσσερις βασικούς προγραμματικούς τομείς δράσης του Ιδρύματος (τέχνες και πολιτισμός, παιδεία, Υγεία και αθλητισμός και Κοινωνική Πρόνοια).

Τα προγράμματα που αφορούν τον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα είναι τα εξής:

Advanced Trauma Life Support, Αθήνα, Ελλάδα. Δωρεά για την υποστήριξη του προγράμματος ATLS για φοιτητές Ιατρικής.

Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Ιπποκράτειο”. Δωρεά για την υποστήριξη της αγοράς μηχανημάτων υπερήχων για την καρδιολογική κλινική.

Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης “Γ. Παπανικολάου”. Δωρεά για τη μετεγκατάσταση - ανακαίνιση της στεφανιαίας μονάδας.

Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας “Κουτλιμπάνειο και Τριανταφύλλειο”. Δωρεά για την υποστήριξη της αγοράς οδοντιατρικού εξοπλισμού.

Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων – Καρδιολογική Κλινική. Δωρεά για την αγορά ιατρικού ειδικού εξοπλισμού για την πλήρη αξιοποίηση του πρόσφατα αγορασμένου στεφανιογράφου.

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δωρεά για την αγορά ιατρικών μικροσκοπίων.

Πανεπιστήμιο Πατρών - Κλινική Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού. Δωρεά για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού.

Σύλλογος Καρκινοπαθών Βέροιας – Ημαθίας «Άγιος Παρθένιος». Δωρεά για την κάλυψη γενικών λειτουργικών εξόδων.

Ονομαστική ψηφοφορία κατά Γάλλων συνδικαλιστών

Ημερομηνία δημοσίευσης: 12 Μαΐου 2015
Πολύ πιο υποβαθμισμένη από όσο υπολογιζόταν, ήταν η συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με Γάλλους συνδικαλιστές.

Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης. Μετατέθηκε για τις 6 το απόγευμα, με σκοπό να ακολουθήσουν δηλώσεις.

Τελικά, οι δηλώσεις δεν έγιναν, καθώς ο υπουργός Υγείας έπρεπε να μεταβεί στη Βουλή, προκειμένου να μετάσχει σε ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο της Παιδείας.

Η επίσκεψη της γαλλικής αντιπροσωπείας στη χώρα μας έγινε στο πλαίσιο πολιτικής αλληλεγγύης προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, που αυτή την περίοδο δοκιμάζεται σκληρά λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας.


Η αντίφαση με τη φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 11 Μαΐου 2015
Η παρακολούθηση των στοιχείων για τη φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα προκαλεί προβληματισμό:

Από τη μία, έχουμε αριθμό συνταγών – ρεκόρ, οι οποίες εκτιμώνται ετησίως στα 60 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι αναλογούν στον καθένα μας κάτι λιγότερο από έξι συνταγές το χρόνο.

Από την άλλη, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις κάνουν λόγο για δραματική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά που έκανε τη Δευτέρα ο επιστημονικός διευθυντής της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Ο Μάρκος Ολλανδέζος τόνισε ότι η δαπάνη στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το 30% του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Πώς γίνεται να είναι λίγες οι...πολλές συνταγές για φάρμακα;

Και αν απαντηθεί αυτό, τότε ας αναρωτηθούμε και το άλλο: Μήπως κάτι δεν μετράμε καλά;

Βέβαια, ο κ. Ολλανδέζος είπε ότι η Ελλάδα έχει πολύ υψηλή κατανάλωση πρωτοτύπων φαρμάκων (είναι ακριβά) και χαμηλή κατανάλωση γενοσήμων που είναι φθηνά.

Σε κάθε περίπτωση, τα 60 εκατομμύρια συνταγές είναι πολλές. Άρα δεν υπάρχει (μόνο) θέμα δαπάνης, αλλά κυρίως λελογισμένης κατανάλωσης...

Από την IMS Health στην MSD

Ημερομηνία δημοσίευσης: 8 Μαΐου 2015
Καθήκοντα Διευθυντή Εμπορικών Λειτουργιών (Commercial Operations Director) στην Merck Sharp & Dohme (MSD) ανέλαβε πρόσφατα ο κ. Μάρκος Κατσουλάκης.

O κ. Κατσουλάκης, "μετακόμισε" στην MSD, ύστερα από πενταετή παραμονή του στην IMS Health όπου διετέλεσε Engagement Manager και υπεύθυνος του τμήματος Συμβουλευτικής της εταιρίας για την Ελλάδα και τη Νότια Ευρώπη, από το 2010.

Τι θα φέρει ο έλεγχος στο Ινστιτούτο Παστέρ;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 7 Μαΐου 2015
Διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο στο Ινστιτούτο Παστέρ ζήτησε ο υπουργός Υγείας Παν. Κουρουμπλής, χθες, από το 2012 μέχρι σήμερα.

Τι ήταν αυτό που τον οδήγησε εκεί;

Μια σειρά διαμαρτυρίες και καταγγελίες από ολόκληρο το προσωπικό του Ινστιτούτου, που έχουν φτάσει μέχρι τη διοίκηση του Ινστιτούτου Παστέρ διεθνώς.

Προσωπικό και ερευνητές ζητούν την απομάκρυνση του Γενικού διευθυντή καθ. Μεν. Μανουσάκη, ο οποίος ζήτησε συγχώνευση του Ινστιτούτου με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, εγκαταλείποντας την αυτοτέλειά του.

Και ακόμη κατηγορούν το συγκεκριμένο γενικό διευθυντή, ότι ευθύνεται για τη μη απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ που ήρθαν από τους ερευνητές, για το αδιέξοδο στη συνεργασία Ινστιτούτου με το υπουργείο Υγείας, αλλά και για αδυναμία ανάληψης ευθύνης.

Όταν τόσο σοβαρές καταγγελίες περνούν ακόμη και τα σύνορα της χώρας, το πόρισμα του ελέγχου αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον...
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη