ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ: Iσχυρή μεταξύ 600 φαρμακαποθηκών διεθνώς

Ημερομηνία δημοσίευσης: 13 Οκτωβρίου 2014
Κάπου στη μέση, μεταξύ των 600 ισχυρότερων φαρμακαποθηκών διεθνώς, βρίσκεται ο Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Αττικής (ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ), σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Plimsoll.

Στην πρόσφατη αξιολόγησή του, ο συγκεκριμένος οίκος, τοποθέτησε τον ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ στην 361η θέση από πλευράς κερδοφορίας χονδρεμπορικών επιχειρήσεων φαρμάκου στη διεθνή αγορά, σημειώνοντας ότι 88 επιχειρήσεις από τις 600, αντιμετωπίζουν επισφάλειες.

Μπορεί εδώ να έχει εφαρμογή το ρητό «η ισχύς εν τη ενώσει», όμως μεγάλο «αέρα» στην αύξηση της κερδοφορίας της εταιρίας, φαίνεται πως έχουν δώσει και οι πρωτοβουλίες του συνεταιρισμού για ανάπτυξη δικτύου φαρμακείων (είναι πάνω από 300), καθώς και τα ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα...

Βορίδης: Από την Υγεία στην Άμυνα;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 10 Οκτωβρίου 2014
Η ... μετακίνηση του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, συζητείται τις τελευταίες ημέρες στους κύκλους των φορέων υγείας, εν όψει της μετακίνησης του Δ. Αβραμόπουλου στις Βρυξέλλες ως Ευρωπαίου Επιτρόπου.

Ποιος ψιθυρίζεται ότι θα αναλάβει στη θέση του κ. Βορίδη;

Ο γενικός γραμματέας της Κυβέρνησης Δημήτρης Βαρτζόπουλος, που έχει ήδη διατελέσει υφυπουργός Υγείας.

Και όπως «ψιθυρίζεται», ο κ. Βαρτζόπουλος έχει εκφράσει την πρόθεση να πολιτευτεί στη Β΄ Θεσσαλονίκης, το υπουργείο Υγείας φαντάζει εξαιρετική «στάση» για μια καλή προεκλογική «εμφάνιση»...

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ και οι εκλογές

Ημερομηνία δημοσίευσης: 9 Οκτωβρίου 2014
Η εκλογολογία ήταν το σημερινό προσφιλές θέμα των στελεχών της φαρμακοβιομηχανίας, εν αναμονή ακροάσεων από την Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων.

Η αγορά, φαίνεται να περιμένει την παραίτηση του προέδρου του ΕΟΦ για να μετέχει στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.
Και καθώς ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Δημ. Λιντζέρης δεν ήταν εκεί, οι φήμες έδιναν και έπαιρναν.

Όμως όχι, δεν πήγε σήμερα να υποβάλει την παραίτησή του.
Οι εντονότερες φήμες, τοποθετούν την αναμενόμενη παραίτηση κατά τον Δεκέμβριο.
Και επειδή εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε, θα ξέρουμε πως όταν παραιτηθεί, θα έρχονται εκλογές...

Νέα κοστολόγηση φαρμάκων από Δεκέμβριο...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 8 Οκτωβρίου 2014
Με ... απόκλιση μιας εβδομάδας από τον αρχικό στόχο του υπουργείου Υγείας, θα γίνει τελικά αύριο, η συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, για την κοστολόγηση των νέων φαρμάκων, αλλά και για τη διόρθωση τιμής σε ορισμένα φάρμακα.

Τα νέα προϊόντα προς έγκριση, είναι 60 πρωτότυπα και 600 γενόσημα, ενώ οι διορθώσεις σύμφωνα με στελέχη της Επιτροπής, εκτιμάται ότι αφορούν περίπου 50 κωδικούς.

Και με αφορμή τη συνεδρίαση αυτή, οι φήμες τώρα θέλουν ένα νέο σχεδιασμό του υπουργείου στην κοστολόγηση, που μένει να αποφασιστεί.

Ο λόγος της αλλαγής είναι ότι οι οριζόντιες μειώσεις έχουν προκαλέσει ανομοιομορφία στον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων που κυκλοφορούν.

Έτσι, για την ισότιμη αντιμετώπιση, ο στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί ο μέσος όρος των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης για τα πρωτότυπα και τα εκτός πατέντας πρωτότυπα, και τα γενόσημα να παίρνουν τιμή στο 80% της τιμής του πρωτοτύπου τους. Επίσης προβλέπεται και μια προστασία σε όσα κοστίζουν κάτω από 8-10 ευρώ.

Μάλιστα οι εκτιμήσεις του υπουργείου, «βλέπουν» εξοικονόμηση από μια τέτοια ρύθμιση, περίπου 100-150 εκ. ευρώ.
Μόνο που γενική ανακοστολόγηση, πριν το Δεκέμβριο δεν προβλέπεται...

Η ενοποίηση, ο ΕΟΠΥΥ και η Χούντα...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 7 Οκτωβρίου 2014
Ομολογουμένως, πρώτη φορά έχει γίνει συνέντευξη Τύπου υπουργού, με τη συμμετοχή των άλλων τριών προκατόχων του.

Η ... αγαστή συνεργασία, τονίσθηκε ιδιαίτερα στη σημερινή συνέντευξη Τύπου των τεσσάρων υπουργών Υγείας, μαζί με το «παράπονο» ότι η κοινή πολιτική και η συνέχειά της, προήλθε από τα μνημόνια και τον έλεγχο της τήρησης των όσων έχουν υπογραφεί.

Για το δημιούργημα του ΕΟΠΥΥ, της ενοποίησης δηλαδή όλων των φορέων περίθαλψης σε έναν και των αποτελεσμάτων της πρωτοβουλίας αυτής, ο π. υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε χαρακτηριστικά: «οι προσπάθειες ξεκίνησαν από το 1972 και απελύθη ο τότε υπουργός Υγείας. Ούτε η Χούντα δεν το κατάφερε»...

Επίτευξη του ακατόρθωτου ή κρίση ειλικρίνειας;

''Με ρέγουλα'' τα ακριβά φάρμακα στα φαρμακεία...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 6 Οκτωβρίου 2014
Πλαφόν στα φάρμακα υψηλού κόστους του ν. 3816 έχουν τα ιδιωτικά φαρμακεία, που φτάνει τα 20.000 ευρώ το μήνα, ανά άδεια φαρμακείου. Και ο χρόνος της μέτρησης των 20.000 ευρώ για τον Οκτώβριο, άρχισε την Παρασκευή το απόγευμα...

Η ίδια απόφαση που προβλέπει το πλαφόν, περιορίζει τις πωλήσεις των φαρμακείων και στα φάρμακα που κοστίζουν πάνω από 3.000 ευρώ, κατευθύνοντας την προμήθεια των φαρμάκων αυτών από τα φαρμακεία των νοσοκομείων ή του ΕΟΠΥΥ, ακόμη κι αν επιτρέπεται η διάθεσή τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Καθώς λοιπόν το μέσο κόστος των ακριβών φαρμάκων υπολογίζεται σε κάτι παραπάνω από 230 ευρώ το τεμάχιο, το κάθε φαρμακείο θα μετρά τις συνταγές να δει αν θα μπορεί να εξυπηρετήσει...

Πάντως, με τους περιορισμούς που έχουν τεθεί, οι εκτιμήσεις των φαρμακοποιών, «βλέπουν» να διακινούνται μέσω φαρμακείων, ακριβά φάρμακα συνολικού τζίρου 100 εκ. ευρώ, από τα 770 εκ. ευρώ που κοστίζουν συνολικά οι ακριβές παθήσεις...

Αντιηλιακά, ναι, αδυνατιστικά δε χρειαζόμαστε...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 3 Οκτωβρίου 2014
Αύξηση 24% περίπου, παρουσίασαν φέτος το καλοκαίρι τα αντιηλιακά, σε σχέση με πέρυσι, ενώ τα παιδικά αντιηλιακά και τα after sun προϊόντα, αυξήθηκαν περίπου κατά 28% και κατά 23%, αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας μελετών ΙMS Health.

Πέρα από το προφανές ότι οι Ελληνίδες φροντίζουν κατ΄ αρχήν τα παιδιά τους και στη συνέχεια τους ενήλικες της οικογένειας, οι παράγοντες της αγοράς, δεδομένης της οικονομικής κρίσης, αποδίδουν την αύξηση της κατανάλωσης φαρμακευτικών καλλυντικών στα εξής:

-Η αύξηση ήρθε όχι από το αυξημένο εισόδημα των Ελλήνων, αλλά από την ενίσχυση της κατανάλωσης, κυρίως λόγω τουρισμού και
-Οι εταιρίες φαρμακευτικών καλλυντικών δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στα φαρμακεία για την πώληση των προϊόντων τους, με τη δημιουργία εξειδικευμένων σειρών αντιηλιακών.

Και καθώς και οι καταναλωτές δείχνουν εμπιστοσύνη στο φαρμακείο για την ποιότητα των καλλυντικών, αυξητική τάση παρουσίασαν και τα λοιπά καλλυντικά, όπως ενυδατικά γαλακτώματα και αδυνατιστικά, των οποίων η αύξηση ήταν αισθητά χαμηλότερη, περίπου στο 9% και 2% αντίστοιχα.

Μάλλον μας αδυνάτισε η κρίση...

Αναμονή 66 μήνες για αντικαρκινική θεραπεία

Ημερομηνία δημοσίευσης: 2 Οκτωβρίου 2014
Οι ανισότητες στην περίθαλψη, διεθνώς, δεν είναι κάτι καινούριο.

Όμως, τουλάχιστον σε ότι αφορά τον καρκίνο, οι αιτίες εντοπίζονται στο χρόνο έγκρισης κυκλοφορίας των νεότερων θεραπειών.

Και αυτό, γιατί στην περίπτωση μιας από τις 41 διαθέσιμες αντικαρκινικές θεραπείες, ο χρόνος αυτός έχει ξεπεράσει ακόμη και τους 66 μήνες!

Η διαπίστωση ήρθε από Καναδούς ερευνητές, που σε σχετική μελέτη τους, παρατήρησαν ότι ένα φάρμακο εγκρίθηκε μεν από το αμερικανικό FDA, χρειάστηκαν όμως 55,8 μήνες να εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό ΕΜΑ και άλλους 10,3 μήνες για να εγκριθεί στον Καναδά.

Αντίστοιχα, η ταχύτερη διαδικασία έγκρισης που έχει καταγραφεί, είναι 17 ημέρες από την κατάθεση του φακέλου στο FDA και περίπου 11 μήνες μετά, έγκριση και στην Ευρώπη και τον Καναδά.

Τελικά, οι ανισότητες στην περίθαλψη δεν αφορούν μόνο τους Έλληνες και τον τόπο διαμονής τους, αν ζουν δηλαδή σε κάποια κεντρική πόλη ή σε ένα απομακρυσμένο χωριό...
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη