Πορτογαλία: Ακέραιο το επάγγελμα του φαρμακοποιού

Ημερομηνία δημοσίευσης: 24 Μαρτίου 2015
Μετρήσεις για την ακεραιότητα των επαγγελμάτων, έκαναν οι Πορτογάλοι, επηρεασμένοι από τη δική τους πορεία μέσα στην οικονομική κρίση και τις προσπάθειες εξάλειψης της διαφθοράς.

Στην πρώτη θέση κατέταξαν τους πυροσβέστες και στη δεύτερη, τους φαρμακοποιούς.

Η λευκή μπλούζα χαίρει τεράστιας εκτίμησης από τους Πορτογάλους, οι οποίοι όμως διαχωρίζουν σαφώς τη λευκή μπλούζα των φαρμακοποιών από αυτήν των γιατρών.

Μνεία στη σχετική έρευνα, έγινε προχθές στο συνέδριο Hellaspharm, στο πλαίσιο συζήτησης για τις υπηρεσίες που παρέχουν οι φαρμακοποιοί στα φαρμακεία.

Γιατί στην επίσης μεσογειακή Πορτογαλία, τα φαρμακεία αντιμετωπίζονται ως μονάδες υγείας, όπου οι ασθενείς μπορούν να κάνουν μια ταχεία μέτρηση χοληστερίνης ή να ζητήσουν συμβουλές από τον φαρμακοποιό, και μάλιστα με αμοιβή που φθάνει μέχρι τα 20 ευρώ, χωρίς όμως να καλύπτεται από το σύστημα περίθαλψης της χώρας.

Συγκρούσεις συμφερόντων στον ΕΟΦ;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 23 Μαρτίου 2015
«Φωτιές» ανάβουν οι τοποθετήσεις των δύο νέων αντιπροέδρων στον ΕΟΦ, εξαιτίας της συνδικαλιστικής τους ιδιότητας.
Η μεν πρώτη αντιπρόεδρος Δέσποινα Μακριδάκη είναι πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ, της ένωσης νοσοκομειακών φαρμακοποιών, ο δε προοριζόμενος για δεύτερος αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Ηλίας Γιαννόγλου, είναι γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

Και οι «ψίθυροι» θέτουν θέμα σύγκρουσης συμφερόντων, αφού τα ίδια πρόσωπα με τη νέα τους ιδιότητα θα είναι ταυτόχρονα ελέγχοντες και ελεγχόμενοι.

Αντίστοιχα ζητήματα είχαν δημιουργηθεί και αρκετά χρόνια παλιότερα, με τον π. πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και ΕΟΦ ταυτόχρονα, Δημήτρη Βαγιωνά, όμως η νομική ασάφεια ήταν αρκετή για να μην μπορέσει να τον μετακινήσει, αφού είχε ορίσει τον απαιτούμενο φαρμακοποιό για το φαρμακείο του.

Πάντως οι «ψίθυροι» τονίζουν πως πολλά συνδικαλιστικά αιτήματα απαιτούν διαχείριση από τον ΕΟΦ και εκεί θα φανεί η τοποθέτηση των δύο νέων αντιπροέδρων...

Νέα πρόσωπα στο δ.σ. του ΣΦΕΕ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 20 Μαρτίου 2015
Με πολλές ισοψηφίες και δύο νέα πρόσωπα εμπλουτίστηκε το νέο δ.σ. του ΣΦΕΕ που αναδείχθηκε από τη σημερινή γενική συνέλευση του Συνδέσμου.

Πρόκειται για τους κ.κ. Δημήτρη Αναγνωστάκη από τη Βoehringer Ingelheim και Κ. Κοφινά από τη Merck.

Οι ισοψηφίες ανέδειξαν τους πρώτους μεταξύ ίσων, «ακόμη και στην κόψη του ξυραφιού» με αποτέλεσμα να γίνει ο «διαχωρισμός» του 15ου από τον ισοψηφίσαντα 16ο, μέσω κλήρωσης…

Το νέο δ.σ. που αποτελούν οι κ.κ. Πασχ. Αποστολίδης AbbVie, Κώστας Παναγούλιας Βιανέξ, Στ. Θεοδωράκης CHIESI Hellas, Μάριος Κοσμίδης WinMedica, Κώστας Ευριπίδης GENESIS Pharma, Νικ. Βαρελάς Galenica, Σπ. Φιλιώτης Pharmaserve-Lilly, Roberto Greco GlaxoSmithKline, Κων. Κοφινάς Merck, Ολύμπιος Παπαδημητρίου Novo Nordisk, Μάριος Κάτσικας Rottapharm, Κων. Φρουζής Novartis, Δημ. Αναγνωστάκης Boehringer Ingelheim, Νικ. Κεφαλάς Janssen και Μάρκος Γερασόπουλος Sanofi, θα συνεδριάσει και θα συγκροτηθεί σε σώμα την ερχόμενη εβδομάδα.

''Κόντρες'' για τις εφημερίες που πληρώνονται...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 19 Μαρτίου 2015
Στο δρόμο βρίσκεται η πληρωμή των εφημεριών των γιατρών μετά και τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της σχετικής υπουργικής απόφασης που όπως φαίνεται «είχε κόκκαλα».

Οι γιατροί βρέθηκαν ανάμεσα στις καταγγελίες συνδικαλιστικών φορέων ότι υπάρχει κίνδυνος να μην πληρωθούν οι εφημερίες και στις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, από το υπουργείο Υγείας .

Πάντως οι «ψίθυροι» φωτογράφιζαν από χθες στελέχη της δημόσιας διοίκησης, που μη έχοντας στα χέρια τους την οριστική απόφαση επέμεναν στις περικοπές. Και από την άλλη πλευρά, στελέχη του περιβάλλοντος της πολιτικής ηγεσίας, γνωρίζοντας την πρόθεση, επιχειρούσαν να διαβεβαιώσουν ότι πολύ σύντομα το θέμα θα λυθεί...

Τώρα βέβαια, μένει η υλοποίηση της απόφασης...

Τριμερής για το Ερ. Ντυνάν στο υπουργείο Εργασίας;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 18 Μαρτίου 2015
Τον πίνακα κατάταξης μετά τον πλειστηριασμό του περασμένου Σεπτεμβρίου, περιμένουν τις μέρες αυτές οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, προσδοκώντας από τον προσδιορισμό των χρεών να πάρουν τα οφειλόμενα δεδουλευμένα...

Στον πίνακα αυτόν, πρώτο παραμένει το Δημόσιο που έχει λαμβάνειν περί τα 48 εκ. ευρώ και στη συνέχεια οι εργαζόμενοι με άλλα 12 εκ. ευρώ.

Και για να διασφαλίσουν ότι θα πάρουν τα δεδουλευμένα τους, οι εργαζόμενοι πασχίζουν τις τελευταίες ημέρες να συναντηθούν με τον υπουργό Υγείας, αλλά και να εξασφαλίσουν μια τριμερή συνάντηση μεταξύ υπουργείου Εργασίας, νέας διοίκησης του νοσοκομείου και εκπροσώπων τους.

Εμείς απλά υπενθυμίζουμε ότι οι αποφάσεις των τριμερών συναντήσεων δεν είναι δεσμευτικές...

Ένσταση γιατρού κατά της ‘’καμπάνας’’ 10.000 ευρώ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17 Μαρτίου 2015
Στη «στροφή» των εκλογών και της νέας κυβέρνησης, «πιάστηκε» γενικός γιατρός που του καταλογίστηκε πρόστιμο 10.132 ευρώ για συνταγογράφηση φαρμάκων άλλης ειδικότητας ή εκτός ενδείξεων.

Το πρόβλημα της συνταγογράφησης των γενικών γιατρών είχε καταφέρει να συζητήσει η Ένωσή τους, ΕΛΕΓΕΙΑ, στα μέσα Δεκεμβρίου, ώστε να τους επιτρέπεται η διαχείριση χρονίων παθήσεων, όπως προβλέπεται από τον ΠΟΥ.

Η ισχύουσα όμως γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ, απαγορεύει στους γενικούς γιατρούς τη συνταγογράφηση ειδικοτήτων που δεν έχουν παρακολουθήσει, όπως η πνευμονολογία.

Ο εν λόγω γιατρός βρέθηκε να συνταγογραφεί φάρμακα για χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και ακράτεια, με αποτέλεσμα να του καταλογιστεί μονομιάς, πρόστιμο 10.132 ευρώ, χωρίς να υπάρχει κλιμάκωση (τα 180 ευρώ ήταν από λάθος ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου).

Καθώς λοιπόν λόγω αλλαγής της Κυβέρνησης δεν πρόλαβε να θεσμοθετηθεί η αλλαγή που είχε συμφωνηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου, τώρα ο γιατρός ετοιμάζεται για ένσταση στον ΕΟΠΥΥ, μέχρι να συγκροτηθεί το νέο ΚΕΣΥ και να λυθεί το πρόβλημα θεσμικά...

"Όχι" Χλέτσου στον ΕΟΠΥΥ μετά τις αντιδράσεις

Ημερομηνία δημοσίευσης: 16 Μαρτίου 2015
Αρνητικός εμφανίζεται ο καθηγητής Οικονομικών Μιχάλης Χλέτσος στο ενδεχόμενο να αναλάβει πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.

Έπειτα από τον θόρυβο και τις αντιδράσεις, ο κ. Χλέτσος δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα αρνηθεί τη θέση.

Κάνοντας λόγο για "ανθρωποφαγία", ο καθηγητής επέλεξε να παραμείνει στη θέση του στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Ευχαρίστησε, δε, τον κ. Κουρουμπλή για την πρόταση που του έκανε, παρά το γεγονός πως ο ίδιος δεν ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ...

Με ή χωρίς φόρους οι ''επιστροφές'' της φαρμακοβιομηχανίας;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 16 Μαρτίου 2015
Η ώρα των rebate και clawback φαίνεται πως πλησιάζει για τη φαρμακοβιομηχανία, για το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Και αφού έχουν προηγηθεί συναντήσεις του υπουργού Υγείας Π. Κουρουμπλή με τους εκπροσώπους της φαρμακευτικής βιομηχανίας, ένα θέμα που έχει τεθεί είναι η αφαίρεση του ποσού του ΕΚΑΣ από το πλαφόν της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς επίσης και η αφαίρεση διαφόρων παρακρατήσεων του φαρμάκου, όπως ο πόρος του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων 3% ή ο ΦΠΑ που είναι έσοδο του κράτους.

Καθώς λοιπόν αναμένεται ο καταλογισμός των ποσών που πρέπει να επιστραφούν, ο ΣΦΕΕ ζητά σήμερα με επιστολή του, την ολοκλήρωση των συνομιλιών πριν προσδιοριστούν τα ποσά και πριν αποσταλούν οι ειδοποιήσεις πληρωμής.

Και για την ολοκλήρωση των συνομιλιών, συμπεριέλαβε στους αποδέκτες της σχετικής επιστολής, όχι μόνο τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, αλλά και τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη - προφανώς λόγω συναρμοδιότητας- για επιτάχυνση της συμφωνίας...
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη