Διορθώσεις τιμών: Πρώτα οι ενστάσεις, μετά το θεσμικό πλαίσιο

Ημερομηνία δημοσίευσης: 30 Οκτωβρίου 2014
Ένα νέο σύστημα εισάγει πλέον το υπουργείο Υγείας για τις διορθώσεις στις τιμές των φαρμάκων.

Από τις 689 ενστάσεις που έχουν συνολικά υποβληθεί, οι οδηγίες του υπουργείου κάνουν λόγο τώρα για επανεξέταση από πλευράς των εταιριών, ώστε να στείλουν καινούριες ενστάσεις, για τα πιο σημαντικά τους προϊόντα.

Η «αυτολογοκρισία» των εταιριών, θα πρέπει να σχετίζεται περισσότερο με τα φάρμακα που κινδυνεύουν να βγούν εκτός αγοράς, πράγμα το οποίο το υπουργείο απεύχεται, γιατί τελικά βρίσκεται να τα εισάγει από το εξωτερικό μέσω ΙΦΕΤ, σε πολλαπλάσιες τιμές...

Τώρα βέβαια, η απορία όλων είναι με βάση ποιο νομοθετικό πλαίσιο θα υποβληθούν οι ενστάσεις, που έχουν προθεσμία ως τις 12 Νοεμβρίου.

Και η απάντηση του υπουργείου είναι αποστομωτική: Ανάλογα με τις ενστάσεις που θα υποβληθούν και το είδος των αλλαγών που πρέπει να γίνουν, θα υπάρξει σχετική υπουργική απόφαση, για να μην «ξεφύγει» η φαρμακευτική δαπάνη...

Πόσα να είναι τα ληξιπρόθεσμα στην υγεία;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 29 Οκτωβρίου 2014
Περί τα 800 εκ. ευρώ είναι διαθέσιμα από το υπουργείο Οικονομικών στα ταμεία, για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου για το 2012 και το 2013, ως το τέλος της χρονιάς.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της φαρμακευτικής βιομηχανίας με στοιχεία Αυγούστου 2014, τα ληξιπρόθεσμα των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των στρατιωτικών νοσοκομείων φτάνουν για το 2012 περί τα 15 εκ. ευρώ και το 2013 τα 101,5 εκ. ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα του ΕΟΠΥΥ (που οφείλονται από διαφορετικό προϋπολογισμό κατά το υπουργείο Υγείας) για τις δυο χρονιές αυτές, εκτιμώνται σε άλλα 150 εκ. ευρώ περίπου. Σύνολο για τις δυο χρονιές, 266,6 εκ. ευρώ.

Όσον αφορά τα ιατροτεχνολογικά υλικά, νοσοκομεία ΕΣΥ και στρατιωτικά χρωστούν από το από το 2013 άλλα 400 εκ. με αδρούς υπολογισμούς.

Πολλά εξάρια μαζεύονται στο τελικό άθροισμα, αλλά το αντιπαρερχόμαστε.

Τώρα βέβαια, μόνο για το 2014, μέχρι τα τέλη Αυγούστου, οι οφειλές για φάρμακα εκτινάσσονται περί τα 260 εκ. ευρώ από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 16 εκ. από τα στρατιωτικά νοσοκομεία (με τον ΕΟΠΥΥ να οφείλει άλλα 482 εκ. ευρώ), φτάνοντας συνολικά τα 757 εκ. ευρώ, ποσό που πλησιάζει από μόνο του το συνολικό ποσό των διαθέσιμων από το Δημόσιο, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα...

Γιατί η αγορά αμφισβητεί την υλοποίηση της εξόφλησης, όταν σε πολλά νοσοκομεία, τα χρήματα υπάρχουν, όμως δεν αποδεσμεύονται από τον πάρεδρο... Πολύ δε περισσότερο όταν το υπουργείο Υγείας δεν έχει προσδιορίσει ακόμη πόσα και ποια είναι τα ληξιπρόθεσμά του...

Παραίτηση διευθυντή επικοινωνίας στη Novartis

Ημερομηνία δημοσίευσης: 27 Οκτωβρίου 2014
Την παραίτησή του υπέβαλε από τη θέση του επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Novartis, ο κ. Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης.

Στη θέση αυτή είχε παραμείνει την τελευταία εξαετία, προερχόμενος από το τμήμα επικοινωνίας της Pfizer, στην οποία είχε παραμείνει επίσης για περίπου έξι χρόνια, ως ιατρικός επισκέπτης, product manager και στέλεχος του τμήματος εταιρικής επικοινωνίας.

Καθώς η επικοινωνία τον έχει «κερδίσει», θα συνεχίσει να ασχολείται με αυτήν, όχι απαραίτητα όμως στο χώρο του φαρμάκου.
Εμείς του ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Στα θρανία 40 διοικητές νοσοκομείων

Ημερομηνία δημοσίευσης: 24 Οκτωβρίου 2014
Στα θρανία κάθονται από σήμερα και επί τριήμερο 40 διοικητές νοσοκομείων, και εκπαιδεύονται από τον π. σύμβουλο του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλαίρ για το Βρετανικό ΕΣΥ, Jeff French.

Η εκπαίδευση αφορά την επικοινωνία τους με τα μέσα ενημέρωσης...

Όχι, δεν πρόκειται για μεμονωμένο σεμινάριο για το συγκεκριμένο θέμα. Αντίθετα, η επικοινωνία συμπεριλαμβάνεται σε ένα σετ εκπαίδευσης των διοικητών -εξάμηνης διάρκειας- σε οικονομία, λογιστική, μαθήματα ηγεσίας, από τους καθηγητές κ.κ. Νίκο Βέτα, Δημήτρη Μπουραντά και την επίκουρη καθηγήτρια κ. Sara Cohen, καθώς τα νέα νοσήλια έρχονται, και οι διοικητές πρέπει να μάθουν να κάνουν ανάλυση κόστους.

Βέβαια η συνεχιζόμενη εκπαίδευση είναι καλή. Όμως τα θέματα οικονομίας και ηγεσίας δεν θα έπρεπε να είναι γνωστά στους διοικητές κατά την τοποθέτησή τους στην ηγεσία των νοσοκομείων;

Εξομοιώνονται νοσηλευτές Ερυθρού Σταυρού και ΤΕΙ;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 23 Οκτωβρίου 2014
Μια διάταξη ... νοσηλευτικού τύπου, «περιφέρεται» τον τελευταίο καιρό μεταξύ υπουργείου Υγείας και υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αναζητώντας νομοσχέδιο να ενταχθεί και να ψηφιστεί.

Ο λόγος για τη σχολή νοσηλευτών του Ερυθρού Σταυρού, που παρέμεινε να λειτουργεί μόνη της, εκτός του δημοσίου συστήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η διάταξη αυτή, βρέθηκε αρχικά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (που δίνει τις άδειες ασκήσεως επαγγέλματος) αντέδρασε. Έτσι, η διάταξη μετατράπηκε σε τροπολογία και τώρα συζητείται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με στόχο να ψηφιστεί, στη λογική ότι δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η λογική της ΕΝΕ, είναι ότι δεν επιτρέπεται τριτοβάθμια εκπαίδευση να παρέχεται από άλλο φορέα πλην του κράτους, βάσει του Συντάγματος, οπότε οι απόφοιτοι αυτοί δεν μπορούν νόμιμα να αδειοδοτηθούν. Επιπλέον, δεν έχουν φοιτήσει στη σχολή κατόπιν εξετάσεων όπως οι υπόλοιποι φοιτητές.

Η δική μας απορία είναι η εξής: εκτός από τις επιβαρύνσεις του κρατικού προϋπολογισμού, όλα τα άλλα τα έχουμε λύσει;

Επικουρικό προσωπικό; Πληρώνεστε από την περιφέρεια!

Ημερομηνία δημοσίευσης: 23 Οκτωβρίου 2014
Μονιμοποιούνται οι γιατροί με συμβάσεις αορίστου χρόνου, με την αυτόματη μετατροπή της θέσης τους σε θέση γιατρού ΕΣΥ, ενώ παρατείνεται η θητεία των επικουρικών φαρμακοποιών των νοσοκομείων, μέχρι το τέλος του έτους και μέχρι να καλυφθεί η ανάγκη από νέους επικουρικούς φαρμακοποιούς.

Αυτό προβλέπει τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που συζητείται στη Βουλή.

Αντίστοιχα και στο επικουρικό προσωπικό των φορέων υγείας, δίνεται παράταση για ένα εξάμηνο και μέχρι να καλυφθεί η ανάγκη από νέο επικουρικό προσωπικό.

Και αν το νοσοκομείο ή το κέντρο υγείας δεν έχει να τους πληρώσει;

Μα τότε, ο λογαριασμός στέλνεται στην Περιφέρεια...

Διπλοτσεκαρίσματα τιμών φαρμάκων από ΕΟΦ και φορείς...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 22 Οκτωβρίου 2014
Στην «κόψη του ξυραφιού» κινήθηκαν οι τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, για να καταλήξουν τελικά σε απόφαση χθες το απόγευμα.

Το ... μενού, στο συγκεκριμένο «σετ» συνεδριάσεων, είχε συνεχείς εναλλαγές προσώπων στην εκπροσώπηση των φορέων, αφού οι εμπλεκόμενοι δεν μπορούσαν με τίποτα να αποφασίσουν.

Καθώς όμως η ασυμφωνία συνδυάζεται και με έλλειψη εμπιστοσύνης, το χθεσινό πόνημα, βρίσκει το δρόμο του προς τον ΕΟΦ, για να επιβεβαιωθεί ότι αυτή τη φορά λάθη δεν υπάρχουν...

Και οι «κακές γλώσσες» θέλουν πριν την υπογραφή της απόφασης για έκδοση του δελτίου τιμών, να υπάρχει δυνατότητα επανελέγχου από όποιο μέλος της επιτροπής θέλει να επιβεβαιώσει ότι δεν γίνονται αδικίες...

Μετά την κίτρινη, τώρα και η λευκή κάρτα...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 21 Οκτωβρίου 2014
Η πρώτη φορά που ακούσαμε για κακής ποιότητας υλικά, αφορούσε τα ... «κουβανέζικα» αναλώσιμα, δηλαδή αυτά που «έβγαιναν από τον κουβά» και όχι από την Κούβα.

Τώρα όμως, το πρόβλημα επεκτείνεται στο σύνολο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, που λόγω ... παγκοσμιοποίησης και ηλεκτρονικού εμπορίου, μπαίνουν στην αλυσίδα διανομής και πλαστά προϊόντα...

Το αποτέλεσμα επισημάνθηκε από τις ευρωπαϊκές αρχές, οι οποίες βρήκαν οδοντιατρικά σφραγίσματα που σπάνε, ακτινολογικά μηχανήματα που εκλύουν ακτινοβολία πολύ μεγαλύτερη των αποδεκτών επιπέδων και τροχούς που είχαν περάσει όχι δεύτερο και τρίτο «χέρι», αλλά 384!

Οι δηλώσεις για τον εντοπισμό τέτοιων υλικών γίνονται στον ΕΟΦ, κάνοντας χρήση της λευκής κάρτας, όπως αντίστοιχα για τα φάρμακα γίνεται χρήση της κίτρινης κάρτας.

Πρέπει να ομολογήσουμε όμως, ότι η διαδικασία δεν βρίσκει και πολλούς υποστηρικτές στη χώρα μας...
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη