'Ερχονται νέοι διαγωνισμοί για στεντ και μπαλονάκια

Ημερομηνία δημοσίευσης: 31 Ιουλίου 2014
Κεντρικές προμήθειες για στεντ και μπαλονάκια ετοιμάζεται να κάνει η ΕΠΥ.

Εξ΄ ου και η συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής που θα αξιολογήσει τις προσφορές.

Στη νέα επιτροπή προεδρεύει ο Συντονιστής της καρδιολογικής του ''Γ. Γεννηματάς'' Βλάσης Πυργάκης, ενώ τακτικά μέλη της ορίστηκαν ο καθ. Καρδιολογίας του Δημοκριτείου Στ. Κωνσταντινίδης, ο Διευθυντής καρδιολογικής του Τζαννείου Στ. Φούσσας και ο καρδιολόγος του ''Αττικόν'' Αίαντας Αντωνιάδης, με γραμματέα τη γραμματέα του Δ.Σ. του ''Γεννηματάς'' κα Αθηνά Μερκούρη.

Ο διαγωνισμός θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου και ο προϋπολογισμός για 2 χρόνια είναι περίπου 20 εκ. ευρώ κατ΄ έτος.

Και δεύτερη αλλαγή στην Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων

Ημερομηνία δημοσίευσης: 30 Ιουλίου 2014
Με νέα σύνθεση θα συνεδριάσει αύριο η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων.

Μετά την τοποθέτηση της προέδρου των νοσοκομειακών φαρμακοποιών κ.Δέσποινας Μακριδάκη, ήρθε και η αλλαγή του αναπληρωτή της.

Στο εξής δεν θα είναι ο κ. Αθ. Βλαχοπιώτης, ο οποίος παραιτήθηκε, αλλά ο ειδικός συνεργάτης του υπουργού, κ. Γιάννης Ψυχογιός, με απόφαση του γενικού γραμματέα Υγείας κ. Πελοπίδα Καλλίρη.

Όχι άλλους ηθμούς στους ασθενείς συνιστά το ΣτΕ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 29 Ιουλίου 2014
Μεταξύ «σφύρας και άκμωνος» βρίσκεται ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, μετά την απόφαση του ΣτΕ να δικαιώσει τους γιατρούς και να εκδώσει προσωρινή διαταγή άρσης της απόφασης για το πλαφόν στη συνταγογράφηση.

Τα ασφαλιστικά μέτρα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου θα εκδικαστούν κατά πάσα πιθανότητα τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο (δεν έχει οριστεί ακόμη δικάσιμος), όμως στο μεταξύ η φαρμακευτική δαπάνη θα βαίνει αυξανόμενη, με τα «φίλτρα» που έχουν μέχρι σήμερα τοποθετηθεί, όπως οι πληρωμές από τους ασθενείς της διαφοράς από το γενόσημο ως την ασφαλιστική τιμή.
Όμως ενώ ο υπουργός περίμενε να δει το σκεπτικό της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου για να αποφασίσει τι άλλο μέτρο του δίνεται περιθώριο να εφαρμόσει, το ΣτΕ δεν τον βοηθά αρκετά.

Ο ΠΙΣ είχε ζητήσει την άρση του μέτρου για προστασία της δημόσιας υγείας.

Το ΣτΕ, το πήγε ένα βήμα παραπάνω – προφανώς αποτιμώντας τα προβλήματα που καθημερινά διαπιστώνονται στο σύστημα υγείας – και στο σκεπτικό αναφέρει ότι ζητά την άρση της απόφασης «για αποτροπή πιθανής βλάβης της υγείας του πληθυσμού».

Που σημαίνει, ότι το σύστημα δεν αντέχει άλλους ηθμούς (φίλτρα)...

Μετά τη Χίο, ''μύριοι έπονται''...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 28 Ιουλίου 2014
Μετά τη Χίο, ενώσεις γιατρών και εργαστηρίων σε άλλους 9 νομούς της χώρας, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να αρχίσουν να ζητούν από τους ασθενείς να κάνουν τις εξετάσεις τους σε αυτά, να τις πληρώνουν και να παίρνουν αποδείξεις για να πάρουν τα οφειλόμενα οι ίδιοι από τον ΕΟΠΥΥ.

Το θέμα το σκέφτονται οι γιατροί στη Λάρισα, στην Αχαϊα, στην Ξάνθη, στη Λακωνία, στον Βόλο και στην Κρήτη, κάνοντας μια απλή μαθηματική πράξη: ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ έχει θέσει πλαφόν τόσο, εμείς έχουμε ήδη εξυπηρετήσει τόσους ασθενείς με κόστος τόσο, άρα δεν μένει υπόλοιπο...

Και στη λογική αυτή, ετοιμάζονται να προχωρήσουν εκτός οργανισμού, το υπόλοιπο της χρονιάς, αφού είναι στο «κόκκινο» οι οφειλές τους και ακόμη περιμένουν να πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ...

Όσο για τη διακοπή των συμβάσεων που αποφάσισε το υπουργείο Υγείας στη Χίο, οι «κακές γλώσσες» μιλούν για «πολύ κακό για το τίποτα»...

Νέος γενικός διευθυντής στον ΣΦΕΕ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 25 Ιουλίου 2014
Νέος γενικός διευθυντής στο Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) αναλαμβάνει ο κ. Μιχάλης Χειμώνας, μέχρι σήμερα Γενικός Διευθυντής στον ΟΠΑΠ Κύπρου.

Ο κ. Χειμώνας έχει διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος στη NUMIL ΕΛΛΑΣ ΑΕ – Nutricia/Milupa, Γενικός Διευθυντής στη WALT DISNEY COMPANY GREECE, Διευθυντής Μάρκετινγκ στην PEPSICO INTERNATIONAL και στην COLGATE PALMOLIVE S.A. ως Group Product Manager.

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στην Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) από το Πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης στο Μερυλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών και πτυχίου στο Μάρκετινγκ (ΒS) από το πανεπιστήμιο του Μερυλαντ στο College Park των ΗΠΑ.

Υπέρβαση φαρμάκων 170 εκ. – αυξάνεται η νοσηρότητα;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 24 Ιουλίου 2014
Τελικά αυτή η φαρμακευτική δαπάνη είναι σαν τη λερναία ύδρα. Ένα κόβεις, δυο φυτρώνουν...

Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτονται στο υπουργείο Υγείας, αφού οι τελευταίες καταμετρήσεις τους ανεβάζουν την υπέρβαση του πρώτου εξαμήνου όχι στα 100, ούτε στα 120, αλλά στα 170 εκ. ευρώ!

Και φοβούνται πως όλα τα συνδυαστικά μέτρα για τον περιορισμό της, δεν θα φτάσουν και πάλι θα έχουμε αποκλίσεις από τους στόχους.

Το θέμα όμως είναι ,ότι τελικά, αυτό που αυξάνεται είναι η κατανάλωση φαρμάκων, ενδεχομένως από αύξηση της νοσηρότητας.
Το ενδεχόμενο αυτό διαφαίνεται, και μάλιστα μπορεί να αιτιολογηθεί από την παρατεταμένη ύφεση, όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες. Πολίτες με οικονομικά προβλήματα παθαίνουν κατάθλιψη και γίνονται ευάλωττοι σε ασθένειες. Ασθενείς με οικονομικά προβλήματα μεταθέτουν τις θεραπείες τους ή χρονίως πάσχοντες σταματούν τη θεραπεία, επιδεινώνοντας την κατάστασή τους.
Μόνο που για να είμαστε σίγουροι, και να επιβεβαιωθεί το ... ενδεχόμενο, χρειάζονται μελέτες που παίρνουν χρόνια...

Αλλαγή προσώπων στην Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων

Ημερομηνία δημοσίευσης: 23 Ιουλίου 2014
Νέο τακτικό μέλος της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων ορίστηκε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) κ. Δέσποινα Μακριδάκη, στη θέση του τ. Διευθυντή φαρμάκων του υπουργείου Υγείας κ. Στ. Ευαγγελάτου.

Η αλλαγή συνοδεύτηκε και από αλλαγή των αναπληρωτών τους, ενώ γραμματέας της επιτροπής αναλαμβάνει η κ. Παναγιώτα Φωστίνη, υπάλληλος του υπουργείου, με αντικαταστάτριά της, την κ. Βαρ. Μάγκου, επίσης υπάλληλο του υπουργείου που υπηρετεί στο γραφείο Υπουργού.

Προφίλ υπερβάσεων από το πλαφόν συνταγογράφησης

Ημερομηνία δημοσίευσης: 22 Ιουλίου 2014
Δυο ιδιαίτερα περιστατικά έφθασαν στον ΕΟΠΥΥ για γιατρούς νοσοκομειακούς, διαφορετικών ειδικοτήτων, επειδή η συνταγογράφησή τους ήταν ιδιαίτερα ακριβή.

Ενώ ο μέση αποδεκτή συνταγογράφηση παθολόγου είναι 21 ευρώ το μήνα και το μέσο κόστος ασθενή περίπου 254 ευρώ, η συνταγογράφηση του συγκεκριμένου γιατρού ήταν 2.845 ευρώ το μήνα και το κόστος περίθαλψης του ασθενή τα 8.378 ευρώ.
Η δεύτερη περίπτωση, αφορούσε αιματολόγο. Εδώ, η μέση συνταγογράφηση εκτιμάται στα 385 ευρώ και η περίθαλψη του ασθενή στα 2.835 ευρώ. Η μέση συνταγή του συγκεκριμένου αιματολόγου ήταν 1.820 ευρώ και το μέσο κόστος περίθαλψης των ασθενών του έφθανε τα 6.122 ευρώ.

Η ... διερεύνηση του θέματος τι έδειξε; Ότι ο πρώτος, παθολόγος, υπηρετούσε σε μονάδα AIDS, άρα δεν κάλυπτε τρέχοντα περιστατικά και ο δεύτερος, ο αιματολόγος, σε μονάδα τελικού σταδίου ασθενών με σοβαρές αιματολογικές παθήσεις...
Μπορεί να μην έγινε τίποτα τελικά με τους δύο γιατρούς καθότι το θέμα διερευνήθηκε.
Όμως τι γίνεται στην περίπτωση της αμυντικής ιατρικής;
Ή αλλιώς «κάλλιο να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα»;
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη