Χωρίς εκτελεστικό διευθυντή ο Ευρωπαϊκός ΕΟΦ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 2 Δεκεμβρίου 2014
Σε αναζήτηση εκτελεστικού διευθυντή βρίσκεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), μετά την αναγκαστική αποχώρηση του Guido Rasi τον περασμένο μήνα, εξαιτίας απόφασης του Δικαστηρίου Δημόσιας Διοίκησης της Ε.Ε.

Είχε προηγηθεί έφεση για τη διαδικασία επιλογής και διορισμού του εκτελεστικού διευθυντή από το 2011, από τον Εμίλ Χρίστοφ, π. στέλεχος του Βουλγαρικού Οργανισμού Φαρμάκων.

Το ΔΣ του ΕΜΑ σε έκτακτη συνάντηση στη Ρώμη επιβεβαίωσε ότι μέχρι να οριστικοποιηθεί το νέο πρόσωπο, αναλαμβάνει ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής Andreas Pott.

Rebate φαρμακευτικών – ασθενών 50%- 50%: «άρξασθε»!

Ημερομηνία δημοσίευσης: 1 Δεκεμβρίου 2014
«Τρικυμία» επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στις φαρμακευτικές, καθώς επιστολές με τη «λυπητερή» του rebate, έχουν σταλεί από τον ΕΟΠΥΥ, και μάλιστα ζητείται η καταβολή των ποσών σήμερα...

Πώς υπολογίστηκαν τα ποσά αυτά για την κάθε εταιρία, ποια από τα 7 είδη rebate περιλαμβάνουν και πόσο είναι το κάθε ένα, δεν αναγράφεται στις σχετικές επιστολές, και κανείς μέχρι ώρας δεν έχει καταφέρει να βρει την απάντηση.

Πάντως, από αδρούς υπολογισμούς, το rebate 3ου τριμήνου (ως το τέλος Σεπτεμβρίου δηλαδή), εκτιμάται ότι κυμαίνεται γύρω από το 15% του τζίρου των επιχειρήσεων...

Στις τρέχουσες επιστροφές, περιλαμβάνεται και ένα 15θήμερο από το 50- 50% συμμετοχής των φαρμακευτικών στη δαπάνη των μοναδικών φαρμάκων για τα οποία μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, οι ασθενείς πλήρωναν τα ποσά της διαφοράς, μόνοι τους. Συνολικά ως το τέλος της χρονιάς το ποσό αυτό θα φτάνει τα 15 εκ. ευρώ περίπου.

Όμως παρότι υπάρχουν ήδη κατατεθειμένες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τους εκπροσώπους του κλάδου και τις εταιρίες ξεχωριστά, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να καταβάλλουν τα ποσά μέχρι να υπάρξει η σχετική απόφαση.

Όσο για το υπουργείο, μπορεί να αναγνωρίζεται η επιβάρυνση προς τις επιχειρήσεις, όμως ξεκαθαρίζεται ότι η όποια ρύθμιση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, οπότε καλά θα κάνουν οι εταιρίες να πληρώσουν...

Πιέσεις στα γενόσημα από την Τρόικα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 28 Νοεμβρίου 2014
Επανέρχονται οι συζητήσεις για αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων, μετά το αλλαλούμ που έχει προκύψει από τις οριζόντιες μειώσεις, τα λάθη που έχουν γίνει και τις διαφωνίες με τις χώρες που χρησιμοποιούνται στο Παρατηρητήριο Τιμών, και τους υπολογισμούς για την εξαγωγή των τιμών εάν τα στοιχεία δεν είναι ανακοινώσιμα.

Η πρόταση του υπουργείου κάνει λόγο για κοστολόγηση πρωτοτύπων με ή χωρίς προστασία πατέντας με το μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης. Στην αρχική πρόταση προέβλεπε ότι τα γενόσημα, θα ακολουθήσουν με μείωση τιμής στο 80% της τιμής του πρωτοτύπου τους.

Δόθηκε η πρόταση στην τρόικα και αυτή αντέδρασε, ζητώντας να τηρηθεί το ποσοστό 65% της τιμής του πρωτοτύπου, που προβλέπεται σήμερα...

Και εδώ αρχίζουν οι αντιδράσεις των ελληνικών φαρμακευτικών...

Να δούμε πού θα καταλήξει η διαπραγμάτευση, αφού η τελική ρύθμιση αναμένεται να συμπεριληφθεί σε απόφαση για την επικείμενη γενική ανακοστολόγηση. Μόνο που η τελευταία, παραπέμπεται τώρα για Φεβρουάριο, αντί του Ιανουαρίου που προβλεπόταν αρχικά...

Στο δρόμο για τη θετική λίστα τα καινούρια φάρμακα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 27 Νοεμβρίου 2014
Μόνο οι διορθωμένες τιμές θα ισχύσουν στην αγορά φαρμάκων έως τις 15 Δεκεμβρίου, τελικά, αφού τα άλλα δύο δελτία που αναρτήθηκαν χθες πρέπει τελικά να συζητηθούν από την Επιτροπή Θετικής Λίστας που θα ξεχωρίσει ποια εντάσσονται στη Θετική Λίστα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, ποια στη Λίστα του ν. 3816/10 και ποια στην αρνητική λίστα που δεν αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.

Αυτά που εξ΄ αρχής χαρακτηρίζονται ΜΗΣΥΦΑ, μπορούν να κυκλοφορήσουν και αύριο.

Για τις άλλες τρεις κατηγορίες όμως, πρέπει να ακολουθήσει η ΗΔΙΚΑ με τον υπολογισμό των τιμών αποζημίωσης, και στη συνέχεια να μπορέσουν να διεκδικήσουν μερίδιο αγοράς.

Και καθώς οι καθυστερήσεις στην κυκλοφορία των φαρμάκων αυτών παρατείνονται, οι «ψίθυροι» στην αγορά λένε: «Με δεδομένη τη νομοθεσία για έγκριση τιμών στα γενόσημα εντός 30 ημερών και στα πρωτότυπα εντός 60, βρισκόμαστε ήδη, δυο δελτία πίσω, χρονικά...».

Απρόβλεπτες δαπάνες από δικαστικές αποφάσεις για νοσοκομεία

Ημερομηνία δημοσίευσης: 26 Νοεμβρίου 2014
Ένα έξτρα κονδύλι καλούνται τώρα να καλύψουν τα νοσοκομεία, εφόσον έχουν δεχθεί αγωγές από τις προμηθεύτριες εταιρίες για τη ρύθμιση των λογαριασμών τους.

Οι δικαστικές αποφάσεις χρονολογούνται ακόμη και από το 2002, παρότι κάποιες από αυτές βρίσκονται να έχουν τελεσιδικήσει εντός του 2014.

Για την ώρα, ο υπουργός Υγείας χρειάστηκε να εκδώσει ειδική απόφαση με την οποία προβλέπει την εκταμίευση περίπου 611.000 ευρώ, για υποθέσεις οκτώ νοσοκομείων (Αγ. Δημήτριος και Ειδικό Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, Μυτιλήνης, Χίου, Κορίνθου, Χαλκίδας – Κ.Υ. Κύμης και Μεσσηνίας – Κ.Υ. Αγ. Νικολάου).

Κανείς όμως δεν είναι σε θέση να προβλέψει το ακριβές ποσό για τις υποθέσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα...

Ανατροπή ή ''αποστασία'' στον ΙΣΠ;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 25 Νοεμβρίου 2014
Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά.

Παρότι η μέχρι πρότινος πρόεδρος του Συλλόγου κ. Β. Ανεμοδουρά ήρθε 1η στην προτίμηση των συναδέλφων της με 440 ψήφους, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, αναδείχθηκε από τις ενδοπαραταξιακές διεργασίες, ο κ. Νικ. Πλατανησιώτης, επικεφαλής της δεύτερης παράταξης.

Οι «κακές γλώσσες» κάνουν λόγο για «αποστασία» των Μ. Μπουκουβάλα και Ι. Καψοκόλη οι οποίοι ανάλαβαν τις θέσεις αντιπροέδρου και γενικού γραμματέα, αντίστοιχα, για τη διαμόρφωση του συγκεκριμένου προεδρείου.

Αιτία της ερμηνείας αυτής είναι ότι από την ολοκλήρωση των αρχαιρεσιών μέχρι τη συγκρότηση σε σώμα, γίνονταν συζητήσεις για τη δημιουργία διαπαραταξιακού συμβουλίου, καθώς καμία παράταξη δεν απέσπασε την απόλυτη πλειοψηφία…

Ακύρωση συνταγών: Όταν ο χρόνος δεν φτάνει...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 24 Νοεμβρίου 2014
Μια ολόκληρη ημέρα δίνει τελικά στους φαρμακοποιούς η ΗΔΙΚΑ για την ακύρωση συνταγών που εκτελέστηκαν.

Η 24ωρη δυνατότητα ακύρωσης συνταγών, δόθηκε την περασμένη Παρασκευή στους φαρμακοποιούς, διορθώνοντας προηγούμενη αντιμετώπιση του προβλήματος από τα τέλη Σεπτεμβρίου, όπου η δυνατότητα περιοριζόταν σε ένα 10λεπτο μόλις...

Εντάξει, με τη δυνατότητα ακύρωσης για ένα δεκάλεπτο, δόθηκε ένα περιθώριο στο ανθρώπινο λάθος, όμως με την επέκταση στο 24ωρο, προβλήματα σε κουπόνια και συνταγές, οι «κακές γλώσσες» λένε ότι δεν φτάνει...

IMS: Ανάπτυξη 30% στη φαρμακευτική αγορά διεθνώς

Ημερομηνία δημοσίευσης: 21 Νοεμβρίου 2014
Στο 1,3 τρισ. δολάρια αναμένεται να φτάσει η φαρμακευτική δαπάνη διεθώς ως το 2018, αυξημένη κατά 30% σε σχέση με τα επίπεδα του 2013, εμφανίζοντας ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξης του 4-7%, έναντι 5,2% την περασμένη πενταετία.

Οι ρυθμοί αυτοί, σύμφωνα με νέα μελέτη της εταιρίας μελετών IMS Health για την παγκόσμια αγορά, αποδίδονται στα νέα εξειδικευμένα φάρμακα που θα κυκλοφορήσουν, μειώνοντας τις απώλειες από τις λήξεις πατεντών.

Ως το τέλος της χρονιάς, η διεθνής αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης εκτιμάται στα 70 δισ. δοάρια., έναντι 40 δισ. δολαρίων το 2013.

Καίριο ρόλο στην αύξηση της επόμενης πενταετίας αναμένεται να παίξουν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και 21 χώρες από τις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες θα συμβάλλουν στο 50% της ανάπτυξης ως το 2018.

Στην Ευρώπη, αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης 4% εξαιτίας των μέτρων λιτότητας.

Την ανάπτυξη θα μετριάσουν τα rebate και οι διαπραγματεύσεις με τα συστήματα υγείας, με αποτέλεσμα όλοι οι περιορισμοί να απορροφουν το 25% της συνολικής ανάπτυξης της επόμενης πενταετίας.

Πρωταγωνιστές της ανάπτυξης θα είναι τα ογκολογικά φάρμακα, ανοσοκατασταλτικά, αντι-ιικά, τα φάρμακα των αυτοάνοσων νοσημάτων και νοσημάτων του αναπνευστικού, τα οποία θα δώσουν το 40% της ανάπτυξης.
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη