Ο ΕΟΠΥΥ, ο προϋπολογισμός και ο Στουρνάρας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 24 Οκτωβρίου 2013
‘Μυστήριο’ καλύπτει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το 2014.

Την ώρα της κατάρτισής του οι λογαριασμοί δίνουν και παίρνουν, όμως όπως συνήθως, ‘δεν γνωρίζει η δεξιά, τι ποιεί η αριστερά’...

Και παρότι περιφερειακά τίθενται γενικές προδιαγραφές όπως φαρμακευτική δαπάνη μέχρι 2 δις. ευρώ, μείωση της χρηματοδότησης των ταμείων κατά 2,1 δις. ευρώ από το υπουργείο Εργασίας, το τελικό ποσό που θα δοθεί στον Οργανισμό για περίθαλψη, δεν φαίνεται να έχει γίνει ακόμη γνωστό.

Η ... άγνοια, επιβεβαιώνεται και από παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι επιδιώκουν να μάθουν ποιο θα είναι το ποσό που θα δοθεί για την ιδιωτική περίθαλψη, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια.

Μάλιστα σε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, εκπρόσωποι της αγοράς ζήτησαν να μάθουν ποια θα είναι η ...μείωση του προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά, για να ξέρουν πώς θα ‘κινηθούν’ οι επιχειρήσεις τους.

Όμως απάντηση δεν πήραν...

Αντίθετα, ο υπουργός τους παρέπεμψε στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα...

Για ειδικότητα ‘σφάζονται’ νοσηλεύτριες!

Ημερομηνία δημοσίευσης: 23 Οκτωβρίου 2013
‘Μαλλί μ ε μαλλί’ κοντεύουν ‘να πιαστούν’ νοσηλευτές, συνδικαλιστές και διοικητές στη συμπρωτεύουσα, και η αιτία είναι μια απόφαση για ειδικότητα νοσηλευτών στην 4η υγειονομική περιφέρεια. Η αναταραχή μάλιστα είναι τόσο μεγάλη που ‘χτύπησε την πόρτα’ του υπουργείου Υγείας και του γραφείου του Πρωθυπουργού.

Δεν είναι μόνο η αλλαγή σειράς (κατάταξης) μεταξύ των νοσηλευτριών που ενδιαφέρονταν για την συμμετοχή στην ειδικότητα, αλλά κυρίως ο διάλογος εκπροσώπου της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος με τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ κ. Θρασύβουλου Βεντούρη, επειδή η προαναφερόμενη σειρά, δεν τηρήθηκε...

Καθώς λοιπόν ανακοινώθηκαν τα ονόματα και προκρίθηκαν τελικά μόνο οι δύο πρώτες νοσηλεύτριες, συμπεριλήφθηκε και μια τρίτη νοσηλεύτρια, με χαμηλότερη σειρά κατάταξης και μάλιστα από νοσοκομείο που δεν περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης. Μια άλλη νοσηλεύτρια (τέταρτη) επίσης με χαμηλότερη σειρά κατάταξης, έκανε καταγγελία για την τήρηση της σειράς... Και μετά την καταγγελία, βρέθηκε να επιλέγεται και αυτή, παρότι στην ένσταση δεν περιελάμβανε αίτημα να επιλεγεί η ίδια. Κατηγορήθηκε μάλιστα, ότι χρησιμοποίησε και ‘μέσον’!

Για να ξεκαθαριστεί το θέμα, ο γενικός γραμματέας της ΕΝΕ, επικοινώνησε με τον κ. Βεντούρη, οποίος δήλωσε πως η ΕΝΕ ήταν το ‘μέσον’ και προχώρησε και σε ύβρεις...

Και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης, προχώρησε σε έγγραφη καταγγελία προς το υπουργείο και το γραφείο Πρωθυπουργού, δηλώνοντας πως είναι διατεθειμένος να φτάσει και στα δικαστήρια για τις ύβρεις...

Αναπόφευκτες αυξήσεις 15% στις κλινικές

Ημερομηνία δημοσίευσης: 22 Οκτωβρίου 2013
Σε αύξηση των τιμολογίων τους προχώρησαν από την περασμένη εβδομάδα οι ιδιωτικές κλινικές.

Το ποσοστό της αύξησης φτάνει το 15%, για τη διαφορά θέσης, καθώς οι ασθενείς που καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, νοσηλεύονται με το κρατικό τιμολόγιο σε τετράκλινο δωμάτιο, όπως προβλέπεται από τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως η απόφαση αυτή ήταν αναπόφευκτη, αφού καμία κλινική με όλες τις επιβαρύνσεις που τους επιβάλλονται, δεν είναι δυνατόν να παραμείνει ‘ζωντανή’...

Το θέμα βέβαια, είναι ότι την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά η επίσχεση υπηρεσιών υγείας από τις κλινικές – λόγω καθυστερήσεων στις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ- με αποτέλεσμα ασθενείς και επιχειρήσεις να βρίσκονται σε συμπληγάδες...

Σε δίκη παραπέμπεται ο υγειονομικός συντάκτης Βασίλης Βενιζέλος

Ημερομηνία δημοσίευσης: 22 Οκτωβρίου 2013
Δεν υπήρξε καμία υποχώρηση από την πλευρά του κ. Μάριου Σαλμά, στην αντιπαράθεσή του με τον υγειονομικό συντάκτη Βασίλη Βενιζέλο.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας επέμεινε στη σχετική διαδικασία και η μήνυσή του κατά του κ. Βενιζέλου παραπέμπεται στο ακροατήριο.

Η δίκη θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου, με τον κ. Σαλμά να τον κατηγορεί για συκοφαντική δυσφήμιση, με ενδεχόμενο δόλο.

Η υπόθεση, για την οποία καταγγέλλει τον δημοσιογράφο, είναι ένα δημοσίευμα σχετικό με επεισόδιο που είχε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός το 2009 με τον Παναγιώτη Σκανδαλάκη, παρουσία του τότε υπουργού Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου.

'Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης', σύμφωνα με λόγο του Ελβετού φιλέλληνα Ιάκωβου Μάγιερ.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, φαίνεται ότι ισχύει το αντίθετο...

Πιέζει ο χρόνος για τις εξοφλήσεις των νοσοκομείων

Ημερομηνία δημοσίευσης: 21 Οκτωβρίου 2013
Κίνδυνο ομαλής λειτουργίας των νοσοκομείων διαβλέπουν οι φαρμακευτικές, λόγω της καθυστέρησης πληρωμής τους από αυτά.

Μάλιστα ο κίνδυνος αυτός, σε συνδυασμό με το πρόβλημα βιωσιμότητας των φαρμακευτικών, επισημαίνεται σε σχετική επιστολή του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ) προς τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών, διαπιστώνουν πως αφού προβλέπεται ο συμψηφισμός του clawback με τα εκκρεμή χρέη, αφού νομιμοποιήθηκαν οι δαπάνες των νοσοκομείων για την προμήθεια φαρμάκων και αφού αποφασίστηκε η επιχορήγηση 127 εκ. ευρώ προς τα νοσοκομεία, δεν υπάρχει λόγος καθυστέρησης στην αποπληρωμή...

Όσο για τα χρέη της περασμένης χρονιάς, επισημαίνεται στην επιστολή, ότι πρέπει να επισπευσθεί η εκκαθάρισή τους και να βρεθούν και τα χρήματα, καθώς δεν υπάρχει περιθώριο χρόνου, αφού το ελεγκτικό συνέδριο θα ελέγχει παραστατικά μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου...

Πολλαπλή χρήση αναλωσίμων φέρνει η κρίση...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 18 Οκτωβρίου 2013
Ήταν στις αρχές της οικονομικής κρίσης, που μια μελέτη στις ΗΠΑ έθετε θέμα επαναχρησιμοποίησης βηματοδοτών από νεκρούς, σε ασθενείς που χρειάζονται βηματοδότη, αντιμετωπίζουν όμως σημαντική οικονομική στενότητα προκειμένου να καλύψουν το κόστος της απαιτούμενης συσκευής.

Η μελέτη είχε συζητηθεί, είχαν εκφραστεί σημαντικές αντιρρήσεις για την ασφάλεια των ασθενών αυτών σε σχέση με την δυνατότητα αποστείρωσης των μηχανημάτων, με αποτέλεσμα το θέμα να εγκαταλειφθεί.

Καθώς όμως η οικονομική κρίση επεκτείνεται αντί να διαφαίνεται κάποια λύση, η νέα τάση τώρα, θέτει θέμα επαναχρησιμοποίησης ιατροτεχνολογικών υλικών μιας χρήσης για δυο και τρεις φορές...

Το θέμα αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της EUCOMED Andrea Zanella, προειδοποιώντας πως η ... ιδέα έχει κάνει την εμφάνισή της και στην Ευρώπη και μάλιστα αφορά προϊόντα που θεωρούνται αναλώσιμα...

Τώρα βέβαια, δεν παρέλειψε να αναφέρει πως κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει για την ασφάλεια από τη χρήση μικροχειρουργικών εργαλείων μιας χρήσης, αυξάνοντας δραστικά τους κινδύνους επιμολύνσεων και προκαλώντας ζητήματα δημόσιας υγείας...

Γεωργιάδης: Όλα πάνε ρολόι με την κινητικότητα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17 Οκτωβρίου 2013
Κανένα πρόβλημα δεν φαίνεται να έχει υπάρξει με τη λειτουργία των μεγάλων νοσοκομείων της Αττικής, εξαιτίας της κινητικότητας.

Στο συμπέρασμα αυτό οδηγείται η πολιτική ηγεσία, μελετώντας τα στοιχεία κίνησης πέντε μεγάλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Αττικής.

Τα στοιχεία θα παρουσιαστούν το πρωί της Παρασκευής από τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, προς επίρρωσιν των εκτιμήσεων που είχαν γίνει πριν την κατάργηση τμημάτων και την αλλαγή χρήσης νοσοκομείων.

Δεν ξέρουμε, βέβαια, εάν έχουν την ίδια άποψη και οι ασθενείς...

Ανασυγκροτείται η επιτροπή ελέγχου του αντικαρκινικού εράνου

Ημερομηνία δημοσίευσης: 16 Οκτωβρίου 2013
Σε ορισμό νέας επιτροπής ελέγχου του εράνου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, προχώρησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Πελοπίδας Καλλίρης.

Έπειτα από την παραίτηση μελών της, η νέα σύνθεση έχει ως εξής:

Μαρία Μιχάκου, προϊσταμένη του τμήματος Συλλογικών Οργάνων, του υπουργείου Υγείας (πρόεδρος).

Καλλιόπη Φράγκου, προϊσταμένη του Β ́ τμήματος Νομικών Προσώπων, του υπουργείου.

Ευγενία Γιαννιουδάκη, υπάλληλος τμήματος Συλλογικών Οργάνων του υπουργείου.

Έργο της είναι ο έλεγχος των δικαιολογητικών του Πανελλήνιου Εράνου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας που διενεργήθηκε το 2012.
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη