Ε.Ε.: Στόχος η μείωση τιμών και στα ιατροτεχνολογικά

Ημερομηνία δημοσίευσης: 19 Ιουνίου 2014
Για το Λουξεμβούργο αναχώρησε ο υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης, ώστε να μετάσχει στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Υγείας.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, θα συζητηθούν και οι νέοι κανονισμοί για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, καθώς οι πιέσεις στα συστήματα υγείας ολόκληρης της Ευρώπης, οδηγούν σε μέτρα ελέγχου των τιμών και σε αυτά.

Ένα από τα θέματα για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων είναι η διαμόρφωση των τιμών τους, αλλά και η δημοσιοποίηση των τιμών αυτών στα κράτη – μέλη, όπως επίσης και η δυνατότητα διενέργειας διεθνών διαγωνισμών για την πίεση των τιμών προς τα κάτω.

Η χώρα μας από καιρό έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα, πόσο μάλλον αυτή τη φορά που έχει και την προεδρία της Ε.Ε.

Ελλείψεις στα νοσοκομεία οδηγούν στον ιδιωτικό τομέα υγείας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 18 Ιουνίου 2014
Δραματικές καταστάσεις βιώνουν στα δημόσια νοσοκομεία ασθενείς με προβλήματα όρασης που οφείλονται στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Πριν χρόνια, μια μικρή βιοτεχνολογική εταιρία, ανακάλυψε δύο μόρια, που και τα δύο περιόριζαν τη ροή του αίματος στα αγγεία. Πούλησε λοιπόν τα μόρια αυτά στις δύο ελβετικές φαρμακευτικές. Το ένα, έχει εγκριθεί για την οφθαλμολογική πάθηση, το άλλο για περιστατικά καρκίνου.

Και τα δύο φάρμακα, είναι μόνο νοσοκομειακά.

Το οφθαλμολογικό όμως, παραμένει ακριβό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει στα νοσοκομεία.

Παρατύπως, έχει χρησιμοποιηθεί το άλλο φάρμακο, αν και τα αποτελέσματά του δεν είναι πάντα τα αναμενόμενα. Μάλιστα για αυτό, γιατροί αντιμετωπίζουν και κατηγορίες ασθενών ότι έχασαν την όρασή τους σε δίκες που δεν έχουν τελεσιδικήσει ακόμη...
Και οι ασθενείς, για να βρουν τη λύση στο θέμα τους, δεν μπορούν παρά να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα, καταβάλλοντας συμμετοχή που μόνο ευκαταφρόνητη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί...

Σε αναζήτηση φαρμακοποιού για τη διεύθυνση στο υπουργείο

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17 Ιουνίου 2014
Κενό στη διεύθυνση Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας, δημιουργεί η μετακίνηση του μέχρι σήμερα διευθυντή Σταύρου Ευαγγελάτου, στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας.

Και για να καλυφθεί το κενό, έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις και η αναζήτηση προσώπου.

Μόνο που στο υπουργείο, ο μόνος φαρμακοποιός που υπάρχει, είναι ο π. διευθυντής Νίκος Καραπάνος, ο οποίος πρόσφατα μετακινήθηκε στην εποπτεία των Υγειονομικών Περιφερειών.

Η αναζήτηση, έχει στραφεί πάντως και προς τον ΕΟΦ, όπου εάν υπάρχει ανάγκη, αρκεί μια υπουργική απόφαση για τη μεταφορά προσωπικού από τον Οργανισμό στο κεντρικό υπουργείο.

Το θέμα βέβαια, όπως τονίζουν παράγοντες και του υπουργείου, αλλά και του ΕΟΦ, είναι πόσο ακόμη μπορεί να αποψιλωθεί από το προσωπικό ο Οργανισμός...

Από την άλλη βέβαια, παράγοντες της αγοράς, δεν αποκλείουν και μετακίνηση διοικητή νοσοκομείου – φαρμακοποιό, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη διεύθυνση «ηλεκτρισμένη»...

Απ΄ ευθείας στον ΕΟΠΥΥ η Τρόικα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 16 Ιουνίου 2014
Η έλλειψη στοιχείων από το ελληνικό δημόσιο είναι γνωστή, αφού δεν εφαρμόζεται μηχανοργάνωση σε όλους τους φορείς.

Η τρόικα έχει ζητήσει ενημέρωση για τους ελέγχους των τιμολογίων των παρόχων υπηρεσιών υγείας στον ΕΟΠΥΥ, αφού οι έλεγχοι κανονικά θα έπρεπε να τελειώνουν περί τα τέλη Ιουνίου. Όμως οι έλεγχοι ξεκίνησαν στις αρχές Μαϊου, με αποτέλεσμα ακόμη, να μην υπάρχουν στοιχεία.

Και ο ΕΟΠΥΥ βρήκε τη λύση! Ζήτησε βεβαιώσεις από τις ελεγκτικές εταιρίες, ότι οι έλεγχοι ξεκίνησαν νωρίτερα!
Μόνο που καθώς στα συμβόλαια με τους παρόχους, οι ελεγκτικές δεσμεύονται από χρονοδιαγράμματα, τέτοιες βεβαιώσεις δεν ήταν δυνατόν να δοθούν.

Έτσι, το πρόβλημα της έλλειψης στοιχείων, άρχισε να γίνεται πιο πιεστικό.
Όσα οικονομικά στοιχεία έδινε ο ΕΟΠΥΥ στους τροϊκανούς δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.
Και τι αποφασίστηκε τελικά;

Ό,τι στοιχεία χρειάζονται τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, για να κάνουν τους σωστούς υπολογισμούς από τα μέτρα που εφαρμόζονται στον Οργανισμό, θα τα παίρνουν οι ίδιοι με επισκέψεις τους στον ΕΟΠΥΥ...

O ΦΠΑ αλλάζει το clawback!

Ημερομηνία δημοσίευσης: 13 Ιουνίου 2014
Οι καταλογισμοί του clawback σε κάθε μια επιχείρηση υγείας έγιναν στο τέλος Μαΐου.

Ο ΕΟΠΥΥ έκανε τους υπολογισμούς του και έστειλε τα ποσά.
Μόνο που τελικά, στο σύνολο, η επαλήθευση δεν έβγαινε.

Το θέμα συζητήθηκε στις υπηρεσίες ΕΟΠΥΥ και υπουργείου και τελικά διαπιστώθηκε η διαφορά.
Είχε γίνει λάθος υπολογισμός στο ΦΠΑ!

Το γεγονός παραδέχθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημ. Κοντός και η διαδικασία έκδοσης των καταλογισμών ξεκινά ξανά!
Μόνο που και πάλι, το ποσό δεν θα είναι οριστικό.

Αιτία είναι οι έλεγχοι που εκκρεμούν...

Χωρίς ποσοστά κέρδους φαρμακοποιών, τιμές δεν ''βγαίνουν''

Ημερομηνία δημοσίευσης: 12 Ιουνίου 2014
Εμπλοκές φέρνει στον ΕΟΦ η τελευταία αγορανομική του Άδωνι Γεωργιάδη.

Καθώς δεν περιγράφεται καθόλου το ποσοστό κέρδους χονδρεμπόρων και φαρμακοποιών, ο Οργανισμός δεν μπορεί να προχωρήσει στη γενική ανακοστολόγηση που αναμένεται.

Και ενώ οι εταιρίες όφειλαν να έχουν παραδώσει τις τιμές τους στον Οργανισμό μέχρι σήμερα (μέσω φύλλων έρευνας), η ημερομηνία πήρε παράταση μιας εβδομάδας, μέχρι τις 20 Ιουνίου.

Ε, μέχρι να δοθούν καινούριοι κωδικοί, μέχρι να κατατεθούν τα φύλλα έρευνας, μέχρι να επαληθευτούν οι τιμές, όλο και κάποιο ποσοστό κέρδους θα έχει προσδιορισθεί για να προχωρήσει η τιμολόγηση...

Από ότι φαίνεται αυτή θα είναι η πρώτη «καυτή πατάτα» του νέου υπουργού, Μάκη Βορίδη.
Κατευθείαν «στα βαθειά»...

Επιστροφή στη φεουδαρχία του 1800!

Ημερομηνία δημοσίευσης: 11 Ιουνίου 2014
Ένα δίπολο δημιουργείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, από πλευράς εισοδημάτων, με μια συγκέντρωση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού στις χαμηλότερες εισοδηματικά τάξεις.

Τη διαπίστωση αυτή κάνει μελέτη του καθηγητή Οικονομικών της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιάννη Υφαντόπουλου και των συνεργατών του, σύμφωνα με την οποία η συγκέντρωση προς τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, γίνεται μάλιστα και με ταχύτητα!

Το αποτέλεσμα είναι η ραγδαία μείωση της μεσαίας τάξης, σε βαθμό να προσεγγίζουμε τις κοινωνίες του 1800, ή αλλιώς επιστροφή στη φεουδαρχία...

Απαρχαιωμένες θεραπείες ή...συμμετοχές 90%!

Ημερομηνία δημοσίευσης: 10 Ιουνίου 2014
Ούτε τώρα, μετά τα δύο δελτία τιμών που εκδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα, λύνονται τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τη θετική λίστα συνταγογραφουμένων φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ.

Τα προβλήματα με τις τιμές αναφοράς παραμένουν και η λύση που δόθηκε, φαίνεται τελικά πως αφορά μόλις 42 σκευάσματα.

Στο μεταξύ όμως, με τις τεράστιες θεραπευτικές κατηγορίες (clusters) που έχουν δημιουργηθεί και στις οποίες περιλαμβάνονται από τα παλαιότερα έως τα τελευταίας τεχνολογίας φάρμακα για μία πάθηση, οι ασθενείς θα συνεχίζουν να καλύπτουν σχεδόν εξ΄ ολοκλήρου το κόστος της θεραπείας τους, ανάλογα με το φάρμακο που χρειάζονται.

Και καλά να τίθεται ζήτημα επιλογής πρωτοτύπου ή γενοσήμου. Τι γίνεται όταν πρόκειται για την ανταπόκριση του ασθενή στη θεραπεία;
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη