IMS Health: Το Top 10 του 2014 στην Ελλάδα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 5 Μαΐου 2015
Novartis, Pfizer και Sanofi, είναι οι πρώτες τρεις φαρμακευτικές εταιρίες από πλευράς πωλήσεων στη χώρα μας για το 2014 είτε πρόκειται για την εμπορική, είτε για την παραγωγική δραστηριότητά τους, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας μελετών IMS Health.

Στο Top 10 όμως, βάσει εμπορικής δραστηριότητας, ακολουθούν κατά σειρά πωλήσεων η AstraZeneka, η GSK Pharma, η Elpen, η MSD, η Vianex, η Pharmaserve Lilly και η Boehringer Ingelheim.

Από πλευράς παραγωγών (κάτοχοι σημάτων) όμως, η κατάταξη τροποποιείται. Υπό αυτή τη σκοπιά, την 4η θέση καταλαμβάνει η MSD, και ακολουθούν η AstraZeneka, η GSK Pharma, η Boehringer Ingelheim, η Pharmaserve Lilly, η Elpen και η Menarini.

Συζητήσεις ''αναβάθμισης'' στο Ερρίκος Ντυνάν

Ημερομηνία δημοσίευσης: 4 Μαΐου 2015
Μπορεί από την τριμερή συνάντηση που είχαν με το υπουργείο Εργασίας, εργαζόμενοι και διοίκηση του Ερρίκος Ντυνάν να μην μπόρεσαν να «ξεπεράσουν» το καθεστώς που δημιουργήθηκε μετά τον πλειστηριασμό, όμως τουλάχιστον διασφάλισαν ότι σε περίπτωση απόλυσης θα πάρουν αποζημιώσεις ανάλογες του συνολικού χρόνου προϋπηρεσίας τους στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Και καθώς η διοίκηση αποφάσισε να προχωρήσει σε ανάπτυξη του νοσοκομείου, από την ερχόμενη εβδομάδα, εργαζόμενοι και διοίκηση θα ξεκινήσουν συζητήσεις για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, μέσα από τη συζήτηση ενός νέου business plan.

Και όπως επισημαίνουν οι «κακές γλώσσες», καιρός ήταν να συζητηθεί η αναβάθμιση του νοσοκομείου, γιατί σήμερα, με πληρότητα της τάξης του 30%, το νοσοκομείο δεν «βγαίνει»...

Από την Boehringer Ingelheim στην Takeda

Ημερομηνία δημοσίευσης: 30 Απριλίου 2015
Τη θέση του Μultichannel Μarketing Manager στην Takeda MCO Balkan, ανέλαβε ο κ. Αντώνης Θεοδωρίδης.

H Ιαπωνική φαρμακευτική Takeda, διατηρεί στη χώρα μας την έδρα της θυγατρικής της για τα Βαλκάνια, καλύπτοντας έτσι την Ελλάδα, τη Σερβία, τη Βοσνία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Ο κ. Θεοδωρίδης, ανέλαβε πρόσφατα στην Takeda, ύστερα από 14 και πλέον χρόνια στην ελληνική θυγατρική της Boehringer Ingelheim, ως digital communications manager.

Του ευχόμαστε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα!

Μια σακαράκα με παραπληρωμές η υγεία...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 29 Απριλίου 2015
«Μια σακαράκα 30 ετών που τρέχει με 150 χλμ σε χωματόδρομο, με πολλές λακούβες.

Αυτό ζούμε και θα το ζούμε για μια μεταβατική περίοδο».

Με τα λόγια αυτά, ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος, κατέληξε στα συμπεράσματα του συνεδρίου για τη «Διαμόρφωση του μέλλοντος της υγείας στην Ελλάδα», τονίζοντας πως υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει και πως οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι ουσιαστικές.

Ο καθηγητής έκανε λόγο για χρήση όλων των εργαλείων ελέγχου, ανάλογα όμως με τις ανάγκες περίθαλψης.

Για να καταλήξει, πως είναι ευθύνη του κράτους η μέριμνα των καταναλωτών υγείας, γιατί είναι εγκληματικό τα τελευταία 30 χρόνια να κυριαρχούν οι παραπληρωμές.

Φαρμακευτικές: Χρέη πάνω από 1 δισ. - πρόταση συμψηφισμού

Ημερομηνία δημοσίευσης: 28 Απριλίου 2015
Πάνω από 1 δισ. ευρώ έχουν φτάσει πια τα χρέη νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ προς τις φαρμακευτικές βιομηχανίες, ενώ και με τη «βοήθεια» της κρίσης, οι προμηθεύτριες εταιρίες του εξωτερικού, προκειμένου να προμηθεύσουν τις εδώ επιχειρήσεις ζητούν πια προπληρωμές σε μετρητά.

Το αποτέλεσμα φαίνεται να είναι τόσο ασφυκτικό, που και οι τέσσερις φορείς που εκπροσωπούν τη φαρμακοβιομηχανία στη χώρα μας, προχώρησαν σε από κοινού επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Παν. Κουρουμπλή.

Αφού λοιπόν εξηγούν ότι ο ΕΟΠΥΥ χρωστά 625 εκ. ευρώ και τα νοσοκομεία 311 εκ. ευρώ, τονίζουν ότι βρίσκονται ένα χρόνο πίσω στην εκτέλεση πληρωμών για το 2014.

Και με το δεδομένο αυτό, ζητούν κατ΄ αρχήν τον συμψηφισμό των χρεών του ΕΟΠΥΥ με τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο, ενώ αν δεν υπάρξει καμία πληρωμή εντός Απριλίου, προβλέπουν προβλήματα πρόσβασης των ασθενών σε φάρμακα, που θα φέρουν με τη σειρά τους προβλήματα στη Δημόσια Υγεία...

''Πράσινο φως'' σε εμπορικές ονομασίες γενοσήμων

Ημερομηνία δημοσίευσης: 27 Απριλίου 2015
Εμπορικές ονομασίες φαρμάκων μπορούν από σήμερα να γράφουν οι γιατροί, όταν πρόκειται για συνταγογράφηση γενοσήμων, χωρίς να προσμετράται στο 15% της αξίας της συνταγογράφησης που έχει περιθώριο ο γιατρός να συνταγογραφήσει.

Και πάλι όμως, η απόφαση αυτή δεν είναι δεσμευτική για το ποιο φάρμακο θα πάρει τελικά ο ασθενής, λόγω της διαθεσιμότητας στο φαρμακείο ή λόγω της επιλογής του ασθενή.

Η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση ενημέρωσε σήμερα το απόγευμα τους φαρμακοποιούς.

Και τώρα, όλοι ψάχνουν να βρουν πώς θα εφαρμοστεί, μαζί με τα φθηνότερα γενόσημα και τις διαθέσιμες ποσότητες από τα όμοια φάρμακα, ώστε να προβλέψουν τις αλλαγές μεριδίων στην αγορά...

Το ΕΚΑΣ, η χρήση του και τα γενόσημα...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 24 Απριλίου 2015
«Φωτιές» έχει ανάψει στους φαρμακοποιούς μια συζήτηση για την περίπτωση επιλογής πρωτοτύπου φαρμάκου εκτός πατέντας από συνταξιούχο ασθενή που δικαιούται ΕΚΑΣ.

Στην περίπτωση που ασθενής ζητήσει φάρμακο, κάνοντας χρήση του γεγονότος ότι είναι δικαιούχος επιδόματος ΕΚΑΣ, τότε η συμμετοχή του στο φάρμακο μειώνεται στο 10%. Έτσι, ο ασθενής πληρώνει τη συμμετοχή που του αναλογεί και φεύγει.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ο ασθενής πάρει ένα φάρμακο που ναι μεν έχει λήξει η πατέντα του, πλην όμως είναι το πρωτότυπο της κατηγορίας του;

Εδώ βρίσκεται το σημείο... τριβής...

Μια μερίδα φαρμακοποιών θεωρεί ότι πρέπει τότε η συμμετοχή να ανεβαίνει στο 25% (με τη λογική ότι προφανώς ο συνταξιούχος έχει αρκετά έσοδα για να παίρνει γενόσημο).

Και μια άλλη μερίδα φαρμακοποιών διαφωνεί, θέτοντας θέματα ποιότητας...

Και η τρίτη μερίδα, βλέπει θέματα ψυχολογίας, αισθητικής και αξιοπρέπειας, όταν μπαίνουν περιορισμοί επειδή κάποιος είναι πιο φτωχός...

Το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι παίρνουν φάρμακα με πίστωση στην όποια συμμετοχή τους, περιμένοντας την επόμενη σύνταξη το ξεχνάμε...

Ποια είναι τελικά τα διαθέσιμα στα νοσοκομεία;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 23 Απριλίου 2015
Καλή αριθμητική πρέπει να ξέρει κανείς, για να καταλήξει στο ποσό που τελικά θα μεταφερθεί στην Τράπεζα Ελλάδος από τον τομέα υγείας της γενικής κυβέρνησης.

Παράγοντες των νοσοκομείων, εκτιμούν ότι θα πάνε περί τα 500 εκ. ευρώ που αναλύονται σε 250-300 εκ. από νοσοκομεία, 15-20 εκ. από τις ΥΠΕ και τα υπόλοιπα από τους λοιπούς φορείς.

Οι λογαριασμοί όμως στο υπουργείο Υγείας, δείχνουν άλλα...

Τα νοσοκομεία είχαν στο τέλος του 2014, περίπου 200 εκ. ευρώ και οφειλές 900 εκ. ευρώ.

Ιανουάριο και Φεβρουάριο, έκαναν αγορές 90 και 125 εκ. ευρώ, αντίστοιχα.

Αφού όμως είχαν διαθέσιμα, η επιχορήγησή τους, περιορίστηκε στα 43 εκ. ευρώ.

Στο μεταξύ όμως, οι διοικητές προχωρούσαν τις ενταλματοποιήσεις των οφειλών τους και τις έστελναν στον Πάρεδρο για υπογραφή.

Έτσι, με την παράταση νομιμοποίησης των εξωσυμβατικών προμηθειών που αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα από τη Βουλή, τα εντάλματα θα υπογραφούν και θα πληρωθούν εντός του 15θημέρου που προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Και το ερώτημα που μπαίνει, είναι το εξής: Πού θα βρουν χρήματα τα νοσοκομεία να μεταβιβάσουν τότε τα νοσοκομεία;
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη