Με ισοτιμίες Μαΐου η τιμολόγηση φαρμάκων

Ημερομηνία δημοσίευσης: 25 Απριλίου 2014
Ένα νέο δελτίο τιμών για να καταρτισθεί, χρειάζεται προετοιμασία.

Για αυτό λοιπόν, ο ΕΟΦ, ξεκίνησε τις συσκέψεις, ώστε να ξεκαθαριστεί το επόμενο δελτίο τιμών, τι θα περιλαμβάνει από νέα προϊόντα, τι διορθώσεις κλπ.

Και καθώς τα δύο αυτά θέματα δεν είναι σαφή ακόμη, τουλάχιστον συμφωνήθηκε τι τιμές θα υπολογιστούν, και με ποιες ισοτιμίες, για τα προϊόντα που κυκλοφορούν εκτός Ευρωζώνης.

Λοιπόν, αποφασίσθηκε ότι οι ισοτιμίες που θα χρησιμοποιηθούν, είναι αυτές της 2ας Μαϊου 2014.

Έλα όμως που η Τσεχία, είναι μια από τις βασικές χώρες που λαμβάνονται υπόψιν, τόσο σε ότι αφορά τα γενόσημα, όσο και γενικότερα στις τιμές της (είναι από τις χαμηλότερες της Ευρώπης).

Η Τσεχία τον περασμένο Νοέμβριο, υπέστη μια σημαντική υποτίμηση του νομίσματός της με αποτέλεσμα να εκδώσει ανακοίνωση, λέγοντας πως δεν θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η νέα ισοτιμία της στον υπολογισμό τιμών για τα φάρμακα.

Όπως αντίστοιχα είχαμε κάνει κι εμείς που είχαμε εκδόσει σχετική ανακοίνωση, με τις επίπεδες μειώσεις τιμών, για να μην δημιουργηθούν ελλείψεις διεθνώς, αφού και η χώρα μας είναι χώρα αναφοράς για κάποιες άλλες χώρες, ακόμη και εκτός Ευρώπης.

Μόνο που όπως ψιθυρίζουν οι «κακές γλώσσες», συζητήθηκε το θέμα στον ΕΟΦ, αποφασίσθηκε να χρησιμοποιηθούν οι ισοτιμίες της επόμενης Παρασκευής και αποφασίσθηκε επίσης η σχετική τσεχική ανακοίνωση, να αγνοηθεί πανηγυρικά...

Αναβάθμιση στην Amgen

Ημερομηνία δημοσίευσης: 24 Απριλίου 2014
Σε διευθύντρια του Business Unit της, αναβαθμίστηκε τελευταία η κ. Άρτεμις Αθανασίου, η οποία από πέρυσι τον Ιανουάριο είχε «μετακομίσει» στην Amgen, ως senior manager του Business Unit γενικής ιατρικής της εταιρίας.

Με την αναβάθμιση από senior manager σε διευθύντρια, η κα Αθανασίου, ανέλαβε εκτός από τη χώρα μας, και την Κύπρο.

Νοσοκομεία: Oι ανασφάλιστοι πληρώνουν μέσω ... εφορίας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 23 Απριλίου 2014
Πληθαίνουν σιγά –σιγά τα κρούσματα χρέωσης ανασφαλίστων από τα δημόσια νοσοκομεία.

Πρόσφατα, άνεργος 25χρονος αιμορροφιλικός εισήχθη στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην προμήθεια των φαρμάκων με τα οποία γίνεται πρόληψη των αιμορραγικών επεισοδίων. Ο ασθενής νοσηλεύτηκε μεν, από την εφορία όμως, του ήρθε ο λογαριασμός. Ήταν 8.000 ευρώ.

Και παρότι υπάρχει κονδύλι στα νοσοκομεία για τέτοιες περιπτώσεις, δεν χρησιμοποιήθηκε εξ΄ αρχής. Χρειάστηκε η παρέμβαση των γιατρών, του Συλλόγου των ασθενών, για να ευαισθητοποιηθεί ο διοικητής του νοσοκομείου και να διευθετηθεί το θέμα.

Αντίστοιχα όμως, λίγο πριν το Πάσχα, το νοσοκομείο του Ρίο ζήτησε 845 ευρώ για τριήμερη νοσηλεία βρέφους τριών ημερών, που είχε ανεβάσει πυρετό, από τους άνεργους, άρα και ανασφάλιστους γονείς του. Το θέμα λύθηκε από τις ...συντάξεις των παπούδων...

Αξιολόγηση νοσηλευτών με ποσοστά...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 22 Απριλίου 2014
Έξι μέρες έμειναν μέχρι την αξιολόγηση των υπαλλήλων από τους γενικούς διευθυντές τους, για την εφαρμογή του ν.4250/14 για την αξιολόγηση στο δημόσιο.

Μέσα σε αυτό, περιλαμβάνονται και οι νοσηλευτές...

Οι οδηγίες από τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ορίζουν πως μόνο το 25% των υπαλλήλων σε μία υπηρεσία θα μπορεί να έχει βαθμό 9 - 10, το 60% θα έχει βαθμό 7-8, και το υπόλοιπο 15% θα βαθμολογηθεί με 1-6.

Η αξιολόγηση έρχεται τη στιγμή που έχουμε 3,3 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι περίπου τριπλάσιος, δηλαδή 8,8 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους.

Η απορία που προκύπτει είναι η εξής: πώς μπορεί κάποιος να αξιολογήσει έναν νοσηλευτή, που έχει 40-50 ασθενείς στη βάρδια του, όταν διεθνείς μελέτες μιλούν για αύξηση της θνησιμότητας όταν οι θέσεις νοσηλευτών είναι κενές;

Ιατροτεχνολογικά: στη χειρότερη θέση από τους κλάδους υγείας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17 Απριλίου 2014
Στη χειρότερη θέση του τομέα υγείας φαίνεται πως βρίσκεται ο κλάδος των ιατροτεχνολογικών προϊοντων, όπως διαπιστώνεται από πρόσφατη έρευνα της Icap.

Παρότι εμφανίζει το μεγαλύτερο περιθώριο μικτού κέρδους, της τάξης του 43,7% κατά μέσο όρο, έναντι 33,4% των φαρμακευτικών και 20,5% του κλάδου των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, εμφανίζει ταυτόχρονα, τη χειρότερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων (-71,25%), όντας εκτεθειμένος σε δανεισμό (12 φορές πάνω από τα ίδια κεφάλαιά του).

Καθώς λοιπόν η εγχώρια παραγωγή είναι εξαιρετικά περιορισμένη και ο μεγαλύτερος όγκος των υλικών αυτών αφορά εισαγόμενα προϊόντα και μάλιστα από ελληνικές αντιπροσωπείες, δεν είναι να απορεί κανείς γιατί με τέτοιους περιορισμένους προϋπολογισμούς στα νοσοκομεία, οι γιατροί δεν μπορούν να βρουν τα υλικά που χρειάζονται οι ασθενείς τους...

Μητρώα ασθενών: Επιπτώσεις από την καθυστέρησή τους

Ημερομηνία δημοσίευσης: 16 Απριλίου 2014
Ο δρόμος για την καταγραφή των ασθενών με σοβαρές παθήσεις φαίνεται να «ανοίγει», μετά και την αναμόρφωση της λίστας φαρμάκων του ν.3816 που δημοσιεύτηκε τις τελευταίες ημέρες.

Ήδη έχει αποφασιστεί η δημιουργία μητρώων ασθενών που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, χρόνια μυελογενή λευχαιμία και ηπατίτιδες, σε μια συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με το Πανεπιστήμιο.

Μόνο που τα τρία συγκεκριμένα μητρώα, δεν είναι και τα πολυπληθέστερα. Μπορεί η κατάρτισή τους να φέρει τεχνογνωσία ώστε να καταρτιστούν και τα υπόλοιπα που χρειάζονται, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι ορατό, τουλάχιστον άμεσα.

Και με δεδομένους τους οικονομικούς περιορισμούς στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, οι προσπάθειες μετάθεσης του κόστους των συγκεκριμένων φαρμάκων από τα νοσοκομειακά φαρμακεία προς τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, θα συνεχίζεται, όπως θα συνεχίζεται και η ταλαιπωρία αυτών των ασθενών.

Εμείς θα υπενθυμίσουμε εδώ, τη σχετική απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη, ότι είναι στην αρμοδιότητα των διοικητών των νοσοκομείων, η παροχή φαρμάκων σε χρονίους πάσχοντες σοβαρών παθήσεων της περιοχής τους, έστω κι αν τα μητρώα δεν έχουν ακόμη καταρτισθεί...

Αντιβίωση + ιώσεις; Σημειώσατε: λάθος

Ημερομηνία δημοσίευσης: 15 Απριλίου 2014
Ειδική έρευνα έκανε το Ευρωβαρόμετρο, για τη σωστή χρήση των αντιβιοτικών και μόνο το 40% των Ευρωπαίων γνωρίζει ότι τα αντιβιοτικά δεν σκοτώνουν τους ιούς, αλλά μόνο τα μικρόβια.

Την πρωτιά στις σωστές απαντήσεις, πήραν οι Σουηδοί, με ποσοστό 74% και αμέσως μετά ήταν οι Γάλλοι με 59%.

Πρώτοι στις λάθος απαντήσεις ήταν οι Ρουμάνοι που μόνο το 15% ήξερε, ενώ το 70% πιστεύει πως η αντιβίωση σκοτώνει τους ιούς. Αντίστοιχη είναι και η δική μας πρωτιά, αφού επίσης το 70% των Ελλήνων πιστεύει λανθασμένα πως η αντιβίωση σκοτώνει τους ιούς, ενώ μόνο το 25% των Ελλήνων γνωρίζει τη σωστή απάντηση.

Και καθώς δεν έχουν γίνει συστηματικές καμπάνιες ενημέρωσης, πώς να γνωρίζει ο γενικός πληθυσμός;

Ιδίως μάλιστα τη στιγμή που στην πλειοψηφία των ασθενών, μετά από μια σοβαρή γρίπη χορηγούνται αντιβιοτικά, όχι για τον ιό, αλλά για τη λοίμωξη που προκλήθηκε στη συνέχεια...

Αντιρετροϊκά φάρμακα, πλέον με ονοματεπώνυμο

Ημερομηνία δημοσίευσης: 14 Απριλίου 2014
Χωρίς εκπλήξεις δημοσιεύθηκε τελικά η νέα λίστα φαρμάκων του ν.3816/2010, με τα φάρμακα σοβαρών παθήσεων.

Βέβαια, ορισμένα φάρμακα μετακινήθηκαν στην κατηγορία διάθεσης μόνο από τα νοσοκομεία, λόγω της σοβαρότητας της ασθένειας, αν και οι άλλες δύο κατηγορίες διάθεσης, μέσω φαρμακείων ΕΟΠΥΥ ή μέσω ιδιωτικών φαρμακείων, επίσης παραμένουν.

Η νέα λίστα συμπεριέλαβε αυτή τη φορά τα φάρμακα που πήραν τιμή και κυκλοφορούν από τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς επίσης και τα φάρμακα κατά του AIDS για να επωφελείται το δημόσιο με την έκπτωση 6,5% επί της νοσοκομειακής τιμής τους.

Τα αντιρετροϊκά φάρμακα μπορεί να ήταν ακριβά, πάντα, όμως όπως εξηγούν οι «ψίθυροι», δεν περιλαμβάνονταν παλαιότερα στη λίστα αυτή, για να διατηρείται η ανωνυμία των πασχόντων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αίρεται το ιατρικό απόρρητο.

Μόνο που από τώρα και στο εξής, η παροχή των φαρμάκων, θα γίνεται με ονοματεπώνυμο...
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη