Γενόσημα πάσει θυσία

Ημερομηνία δημοσίευσης: 26 Σεπτεμβρίου 2013
Πολύ βάρος φαίνεται να δίνει ο υπουργός Υγείας στα γενόσημα φάρμακα, που βάσει της συμφωνίας του με την τρόικα, πρέπει ως το τέλος του έτους να φτάσουν το 60% της κατανάλωσης, από πλευράς ποσότητας.

Η ελπίδα είναι ότι θα εξοικονομηθούν πόροι, για να κλείσουν ‘τρύπες’ στο σύστημα υγείας που αυτή την ώρα δεν μπορούν να καλυφθούν.

Σαφή στοιχεία από τις εξοικονομήσεις που θα προκύψουν, δεν υπάρχουν ακόμη, αφού αναμένονται ανακοστολογήσεις, αλλά και αλλαγές στις συνταγογραφικές συνήθειες των γιατρών.

Σήμερα υπολογίζεται ότι τα γενόσημα έχουν φθάσει το 20% σε τεμάχια, έναντι πρωτοτύπων χωρίς πατέντα περίπου στο 45%.
Όμως καθώς η ελπίδα από το όφελος της παραπάνω διαφοράς είναι μεγάλη, οι φήμες θέλουν να σχεδιάζεται και καμπάνια ενημέρωσης από το υπουργείο,μέσω ΕΣΠΑ, για την ανάγκη – και ασφάλεια – χρήσης των γενοσήμων...

Ενισχυμένη η επιτροπή καινοτόμων φαρμάκων

Ημερομηνία δημοσίευσης: 25 Σεπτεμβρίου 2013
Ενισχυμένη είναι πλέον - με νεώτερη απόφαση του υπουργείου Υγείας- η επιτροπή που έχει συγκροτηθεί υπό τη γενική γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Χριστίνα Παπανικολάου για να αξιολογήσει τα φάρμακα που θεωρούνται καινοτόμα.

Τα φάρμακα αυτά, θα μπορούν να ενταχθούν στη λίστα των φαρμάκων που θα αποζημιώνουν ο ΕΟΠΥΥ και τα λοιπά ταμεία περίθαλψης.

Η επιτροπή αποκτά πλέον 11 μέλη – από 7 που είχαν οριστεί τον Ιούνιο που πέρασε.

Τα νέα μέλη, είναι γιατροί καθοριστικών ειδικοτήτων, και συγκεκριμένα οι κ.κ. Αντ. Βασιλογιαννακόπουλος, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, Αθ. Κρανίδης, Συντονιστής Καρδιολογικού στο Γ.Ν. Νίκαιας, Νικ. Ξηρός, Διευθυντής Ογκολογικής – Αιματολογικής Κλινικής στο ‘Αττικόν’, Ι. Κοσκινάς, Καθηγητής Παθολογίας – Ηπατολογίας στο ‘Ιπποκράτειο’, Βασιλική Μπάμπαλη γιατρός Δημόσιας Υγείας στο ‘Μεταξά’ και Αθ. Πρεκατές, Διευθυντής ΜΕΘ στο ‘Τζάνειο’.

Σύγκριση κόστους δημόσιου – ιδιωτικού τομέα στον ΕΟΠΥΥ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 24 Σεπτεμβρίου 2013
Μελέτη για την επιβίωση του ΕΟΠΥΥ και τη διατήρηση της λειτουργίας των εργαστηρίων του, έχουν καταρτίσει οι εργαζόμενοι του Οργανισμού, ενόψει αλλαγών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος στη μονάδα της Πάτρας, υπολόγισαν το κόστος ενός εξαμήνου για εξετάσεις των ασφαλισμένων στη μονάδα αυτή, έναντι του κόστους σε κατά τόπους μονάδες του ιδιωτικού τομέα.

Διαπιστώθηκε ότι οι εξετάσεις σε ιδιωτικά εργαστήρια θα κόστιζαν στον Οργανισμό 1,19 εκ. ευρώ, έναντι 390.000 ευρώ στα εργαστήρια του Οργανισμού, συνυπολογίζοντας τη μισθοδοσία και το λειτουργικό κόστος των εργαστηρίων σε ιδιόκτητο κτίριο. Αφαιρώντας μισθοδοσία και λειτουργικά κόστη, το κόστος έπεφτε στα 232.000 ευρώ.

Βέβαια, οι παράμετροι σύγκρισης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και πρόσθετων επιβαρύνσεων στον τελευταίο (για πιστοποιήσεις, υποδομές κλπ), επαναφέρουν τα ζητήματα κοινών προδιαγραφών, αλλά και συμπληρωματικότητας του ενός τομέα προς τον άλλον.

Και μένει να φανεί πώς θα καταλήξει αυτή η σχέση συμπληρωματικότητας, με τις αλλαγές που επιχειρούνται στις δημόσιες δομές...

Καταγγελίες ... στήθους στον ΕΟΠΥΥ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 23 Σεπτεμβρίου 2013
Μεταξύ τους άρχισαν να τα βάζουν οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ, ενόψει κινητικότητας, η οποία φυσικά προϋποθέτει τη διαθεσιμότητα...

Σε μία περίπτωση μάλιστα, ο ανώνυμος καταγγέλλων προς το υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης κάνει λόγο για τα ... κάλη βοηθού παρασκευάστριας που χάνει τα κλειδιά μικροβιολογικού μηχανήματος...

Η καταγγελία διαβιβάστηκε στον ΕΟΠΥΥ, ακολούθησε έλεγχος και τα κλειδιά διαπιστώθηκε πως δεν είχαν χαθεί ποτέ.

Το ζήτημα έληξε, όμως αυτό που έμεινε, ήταν η προτροπή του καταγγέλλοντος, να κλείσει το συγκεκριμένο υποκατάστημα...

Αλλαγές και στην επιτροπή τιμών φαρμάκων

Ημερομηνία δημοσίευσης: 20 Σεπτεμβρίου 2013
Νέος πρόεδρος στην επιτροπή τιμών φαρμάκων -στη θέση του καθηγητή Δημοσθένη Μπούρου- ανέλαβε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Γ. Πετρίκος, με αναπληρωτή του, τον φαρμακοποιό Χαρ. Καραθάνο.

Οι αλλαγές όμως στη σύνθεση της νέας επιτροπής τιμών, περιλαμβάνουν επίσης τον φαρμακοποιό κ. Αντώνη Αυγερινό (π. Διοικητή του νοσοκομείου ΓΝΑ ‘Γ. Γεννηματάς΄ και π. Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών), αλλά και τον νέο προϊστάμενο της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Σταύρο Ευαγγελάτο.

Τα νέα πρόσωπα σε αυτή την επιτροπή, αλλά και στην άλλη, αυτή της λίστας συνταγογραφουμένων φαρμάκων, αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν τις αλλαγές που αναμένονται στη φαρμακευτική πολιτική.

Ομολογουμένως, δύσκολος ο στόχος τους...

Το 60% αδυνατεί να πληρώσει την περίθαλψη

Ημερομηνία δημοσίευσης: 19 Σεπτεμβρίου 2013
Το 60% του πληθυσμού αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, και ο λόγος είναι η συμμετοχή την οποία καλείται να καλύψει.

Η υγειονομική κρίση, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να επεκταθεί σε όλο το φάσμα της υγείας, γι΄ αυτό χρειαζόμαστε γιατρό και φάρμακο για τον κάθε πολίτη.

Τάδε έφη Γιάννης Κυριόπουλος, καθηγητής οικονομικών της υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της πρώτης μέρας του συνεδρίου Healthworld.

Και ο καθηγητής παρατήρησε καταλήγοντας: Ας μιλήσουμε για αξίες ανθρώπινες και πολιτισμικές, πράγμα που λείπει τα τελευταία χρόνια από τις συζητήσεις μεταξύ των εταίρων...

Επανήλθε η εξέταση του καρκίνου του μαστού

Ημερομηνία δημοσίευσης: 18 Σεπτεμβρίου 2013
Τέσσερις μήνες χρειάστηκε για τη διόρθωση ενός λάθους, που εκτός από χρήματα στον ΕΟΠΥΥ, κοστίζει και σε επιβάρυνση των ασθενών αλλά και των οικογενειών τους.

Οι γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού μπορούν και πάλι, μέσω του ταμείου τους, να κάνουν το τεστ που καθορίζει αν χρειάζεται να κάνουν χημειοθεραπεία ή όχι, με συμμετοχή τους σε ποσοστό 20%.

Η συγκεκριμένη εξέταση επειδή είναι ακριβή, περικόπηκε μέσα στις απανωτές περικοπές του ΕΟΠΥΥ, χωρίς να έχει υπολογιστεί, ότι εξοικονομεί στο σύστημα υγείας περίπου 5 εκ. ευρώ, από άχρηστες χημειοθεραπείες.

Βέβαια, μπροστά στο φόβο της προκλητής ζήτησης υπηρεσιών υγείας, δεν καλύπτεται η εξέταση σε γυναίκες άνω των 65 ή αν ο καρκίνος δεν είναι επιθετικός, παρότι οι προϋποθέσεις αυτές δεν προβλέπονται πουθενά στις διεθνείς οδηγίες για τη διαχείριση της ασθένειας...

Πώς ‘κουρεύονται’ οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17 Σεπτεμβρίου 2013
Τον τρόπο του ‘κουρέματος’ των οφειλών στις ιδιωτικές κλινικές, ανακάλυψε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Το Δ.Σ. του Οργανισμού, αποφάσισε να καταργήσει ‘παραπανίσιες’ δαπάνες, που προβλέπονται με προσαύξηση 20% στα υπάρχοντα κλειστά νοσήλια, και αφορούν λαπαροσκοπικές και ορθοπεδικές επεμβάσεις.

Η προσαύξηση αυτή, είχε δοθεί για να καλύπτονται τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις επεμβάσεις αυτές, όμως όπως φαίνεται, ήταν ... ‘πλεονασμός’, οπότε περικόπηκαν.

Βέβαια, η σχετική απόφαση δεν ορίζει από πότε ισχύει η περικοπή αυτή, οπότε και θα έχει αυτή την ...εξοικονόμηση ο ΕΟΠΥΥ, ούτε φυσικά και ποιος θα την επωμιστεί: οι κλινικές ή οι ασθενείς;
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη