Φτάνουν στον Οκτώβριο τα...απόνερα της ΕΣΑΝ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 19 Σεπτεμβρίου 2014
Συνεχίζονται και τον Οκτώβριο οι αντιδράσεις γιατρών και εργαζομένων για τη λειτουργία του Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ Α.Ε.).

Οι Ομοσπονδίες τους (ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ) αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την 1η Οκτωβρίου συλλαλητήρια σε όλους τους νομούς, πλην της Αττικής.

Στις 2 Οκτωβρίου, θα προκηρυχτεί απεργία σε όλο το χώρο της δημόσιας Υγείας, συλλαλητήριο στο υπουργείο Υγείας και πορεία στη Βουλή.

Ζητούν να καταργηθεί η ΕΣΑΝ, να αποκατασταθεί το ιατρικό μισθολόγιο και να γίνουν προσλήψεις στο ΕΣΥ.

Μέχρι στιγμής, έχουμε δει μόνο τις αντιδράσεις για την ΕΣΑΝ.

Περιμένουμε εναγωνίως να δούμε και τα οφέλη από τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας...

Σε ποια γλώσσα θα μιλήσουν Βορίδης – Κοντός;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 18 Σεπτεμβρίου 2014
Έχει ακουστεί ουκ ολίγες φορές και έχει γραφεί άλλες τόσες.

Ο υπουργός Υγείας δεν μιλιέται με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.

Το απόγευμα της Πέμπτης, ωστόσο, οι κ.κ. Βορίδης και Κοντός συναντώνται, προκειμένου να ενημερωθεί ο πρώτος για τα θέματα του Οργανισμού.

Δεν είναι και λίγοι οι κακεντρεχείς που αναρωτιούνται: “Μα, πώς θα επικοινωνήσουν, αφού δεν μιλιούνται”;

Σιγή...

Όταν τρώμε δεν μιλάμε...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17 Σεπτεμβρίου 2014
Χρειάζεται και μία στοιχειώδης λεπτότητα...

Αναφερόμαστε στα συγχαρητήρια που έδωσε στο ελληνικό υπουργείο Υγείας η διευθύντρια του περιφερειακού γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, η κ. Γιάκαμπ αναγνωρίζει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στην Υγεία, όπως αυτό εξελίσσεται μέχρι σήμερα.

Δεν αμφισβητούμε το δικαίωμά της να επιβραβεύει όποιον κρίνει πως κάνει καλά τη δουλειά του.

Μόνο που το ελληνικό υπουργείο Υγείας πληρώνει τον ΠΟΥ αδρά για τις υπηρεσίες που παρέχει στην ελληνική πλευρά στον σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων.

Και με αυτή την έννοια, είναι σαν να συγχαίρει ο Οργανισμός τον “εργοδότη του”, για τους πολύ καλούς “υπαλλήλους” που έχει και την πολύ καλή δουλειά που κάνουν.

Εάν δεν ισχύει αυτό (που το ευχόμαστε ολόψυχα), αναμένουμε την επόμενη δημόσια επίκριση της κ. Γιάκαμπ προς το ελληνικό υπουργείο Υγείας για παραβλέψεις, καθυστερήσεις ή λάθη...

Η οργή των Ελλήνων στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Ημερομηνία δημοσίευσης: 16 Σεπτεμβρίου 2014
Τους εκπροσώπους του Συμβουλίου της Ευρώπης ενημερώνει – με κάθε ευκαιρία – η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τα κοινωνικά ελλείμματα της χώρας.

Η ανεργία και η αδυναμία κάλυψης των κενών σε γιατρούς, δημιουργεί εμπόδια στην προσπάθεια να διατηρεί το σύστημα σε ένα ικανό επίπεδο, ανέφερε την Τρίτη αναπληρωτής υπουργός Υγείας στο μέλος της Επιτροπής Ισότητας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο κ. Γρηγοράκος ανέφερε στον κ. Nikolaj Villumsen ότι η κρίση έχει επηρεάσει όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας όχι μόνο κάθετα, αλλά και οριζόντια.

Έχει αντίκτυπο – είπε – στην ποιότητα ζωής, στην καθημερινότητα και στην ψυχολογία των πολιτών, οι οποίοι είναι θυμωμένοι και οργισμένοι.

Ο κ. Villumsen άκουσε με ενδιαφέρον, αλλά δεν άκουσε (όπως εμείς) τις λύσεις.

Αυτό προκαλεί μεγαλύτερο θυμό...

Νέος γενικός διευθυντής IMS ο κ. Ν. Κωστάρας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 15 Σεπτεμβρίου 2014
Καθήκοντα Γενικού Διευθυντή στο IMS Health, αναλαμβάνει από 1ης Οκτωβρίου ο κ. Νίκος Κωστάρας, στη θέση του απερχόμενου κ. Κωνσταντίνου Κοφινά.

Η προαγωγή του κ. Κωστάρα στη θέση του γενικού διευθυντή, από τη σημερινή θέση του Εμπορικού Διευθυντή του IMS, ήρθε μετά από πενταετή παραμονή του στην εταιρία.

Ο πρόεδρος Νότιας Ευρώπης και Μέσης Ανατολής του IMS κ. Gabriel Morelli, ευχήθηκε συγχαρητήρια στον κ. Κωστάρα, αλλά και καλή επιτυχία στον κ. Κοφινά, για τις νέες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει.

Φθηνότερα και από τα φθηνότερα ευρωπαϊκά, 277 φάρμακα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 12 Σεπτεμβρίου 2014
Τριψήφιος είναι τελικά ο αριθμός των φαρμάκων που έχουν πρόβλημα με την τιμή που τους έχει δοθεί για να κυκλοφορούν στη χώρα μας.

Η ... καταμέτρηση από τις φαρμακευτικές, έφτασε τελικά σε 277 φάρμακα που η τιμή τους είναι κάτω και από τη χαμηλότερη ευρωπαϊκή τιμή, όταν η νομοθεσία προβλέπει ως ελάχιστη το μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης.

Πώς προκύπτει αυτό το αποτέλεσμα; Μα γιατί σε κάποιες χώρες, οι τιμές δεν είναι δημοσιεύονται και το συμπέρασμα εξάγεται με υπολογισμούς επί της λιανικής τιμής που κυκλοφορεί στα φαρμακεία.

Και έτσι αρχίζει η συζήτηση για την ορθότητα των στοιχείων που χρησιμοποιεί ο ΕΟΦ για τους υπολογισμούς...

Και έτσι επίσης, ετοιμάζονται οι φαρμακευτικές να προσβάλλουν στο ΣτΕ το τελευταίο δελτίο τιμών φαρμάκων. Εκτός κι αν υπάρξουν τελικά οι αναμενόμενες διορθώσεις στη συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών την ερχόμενη εβδομάδα...

Ίδωμεν.

Από την IMS στη Γερμανική Merck

Ημερομηνία δημοσίευσης: 11 Σεπτεμβρίου 2014
Νέος διευθύνων σύμβουλος της Merck AG, αναλαμβάνει από τις αρχές Οκτωβρίου ο κ. Κ. Κοφινάς, μέχρι σήμερα διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ερευνών IMS Health.

O κ. Κοφινάς, τοποθετείται στη θέση αυτή, μετά τη μετακίνηση από 1ης Μαϊου 2014, του μέχρι πρότινος προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου κ. Γιάννη Βλόντζου στη θέση του επικεφαλής του Intercontinental Region της Merck, που περιλαμβάνει τη Ρωσία, την περιοχή του Καυκάσου, την Τουρκία, την Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Ποια λάθη θα διορθώσει η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 10 Σεπτεμβρίου 2014
Συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων. Η επιτροπή θα συζητήσει τις τιμές για 593 νέα γενόσημα και 67 νέα πρωτότυπα ιδιοσκευάσματα που έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ και περιμένουν τιμή, ώστε να κυκλοφορήσουν στην αγορά.

Η συνεδρίαση έχει οριστεί για την ερχόμενη Τετάρτη 17 του μηνός και εκτός από τα νέα φάρμακα, θα συζητηθούν και διορθώσεις από το προηγούμενο δελτίο τιμών.

Όμως η προσδοκία από πλευράς φαρμακευτικών, είναι να συμπεριληφθεί στη συζήτηση και η διόρθωση των λαθών που έχουν προκύψει από προηγούμενες ανακοστολογήσεις, ώστε να μην υπάρξουν αποσύρσεις σκευασμάτων, τα οποία τώρα χαρακτηρίζονται ζημιογόνα.

Στη συνεδρίαση αυτή, λοιπόν, θα φανεί κατά πόσο συμφωνούν ΕΟΦ και φαρμακευτικές στην επιλογή χωρών, για την εξαγωγή των μέσων όρων και την κοστολόγηση πρωτοτύπων και γενοσήμων…

Όσο για το ποιες τιμές θα διορθωθούν τελικά, μένει να φανεί…
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη