Στην ουρά για την ανακοστολόγηση του Ιουνίου

Ημερομηνία δημοσίευσης: 26 Μαΐου 2014
Τη γενική ανακοστολόγηση των φαρμάκων «έβαλε μπροστά» ο ΕΟΦ, καλώντας επί ένα διήμερο τις φαρμακευτικές να εκφράσουν τις θέσεις τους για κάθε ένα προϊόν τους.

Τα στελέχη των φαρμακευτικών παρουσίασαν την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή τα στοιχεία των τιμών των προϊόντων, αναλυτικά, και εξέφρασαν και τις ενστάσεις τους για τα λάθη που έχουν παρατηρηθεί από καιρό, πλην όμως παραμένουν αδιόρθωτα.

Βασικό θέμα είναι η «δεξαμενή» τιμών που χρησιμοποιείται για την εξαγωγή των μέσων όρων των τιμών, αφού κάθε φορά οι ευρωπαϊκές χώρες της τιμολόγησης, αλλάζουν!

Εκείνο που μέχρι στιγμής έχει αποφασίσει το υπουργείο Υγείας, είναι ότι τελικά, δεν θα συμπεριλάβει την Τσεχία με το υποτιμημένο νόμισμά της, όπως έχει ζητήσει η ίδια η χώρα.

Από κει και πέρα, όλα τα θέματα παραμένουν ανοικτά, τουλάχιστον μέχρι τις 12 Ιουνίου, ημερομηνία που έχει δώσει ο ΕΟΦ για την υποβολή των προτάσεων των φαρμακευτικών και ηλεκτρονικά...

To ''Υγεία'' διαχειριστής του ''Ερ. Ντυνάν''

Ημερομηνία δημοσίευσης: 23 Μαΐου 2014
Έκλεισε τελικά το deal μεταξύ Κοινωφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν και «Υγεία», με την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ερρίκος Ντυνάν, προχθές το απόγευμα.

Οι φήμες θέλουν το «Υγεία» να αναλαμβάνει τη διαχείριση του «Ερρίκος Ντυνάν» για 18 μήνες, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την εξυγίανση και πώληση του νοσοκομείου του Κοινωφελούς Ιδρύματος.

Τα στοιχεία της συμφωνίας των δύο πλευρών, αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Αλλαγές στη λίστα ακριβών φαρμάκων μειώνουν τη νοσοκομειακή δαπάνη

Ημερομηνία δημοσίευσης: 22 Μαΐου 2014
Ενάμιση μήνα μετά την έκδοση της προηγούμενης απόφασης για τα ακριβά φάρμακα, το ... μενού του υπουργείου Υγείας, είχε μια ακόμη αλλαγή στην εν λόγω λίστα του ν.3816.

Μπορεί τα φάρμακα να παραμένουν ίδια, όμως ένα από αυτά, άλλαξε θέση.

Από αυστηρά νοσοκομειακό φάρμακο, με τη χθεσινή αλλαγή της λίστας, «μετακόμισε» στην κατηγορία των φαρμάκων που χορηγούνται όχι μόνο από τα νοσοκομειακά φαρμακεία, αλλά και από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Πρόκειται για την ινφλιξιμάμπη, φάρμακο κατά των ρευματικών παθήσεων, που όπως «ψιθυρίζεται» από την αγορά, κάνει τζίρο περί τα 10 εκ. ευρώ.

Τι κερδίζουν οι ασθενείς; Ενδεχομένως περισσότερα σημεία διάθεσης του φαρμάκου για διευκόλυνση της θεραπείας τους.
Τι κερδίζει το υπουργείο; Μείωση της νοσοκομειακής δαπάνης και αύξηση του clawback…

Δώρο - άδωρο το πλαφόν στη συμμετοχή των φαρμάκων

Ημερομηνία δημοσίευσης: 21 Μαΐου 2014
Η ραγδαία αύξηση της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα, είναι γνωστή από καιρό και είχε επισημανθεί με σχόλιο στο Iatronet, με τίτλο "αυξημένες συμμετοχές ασθενών χωρίς διαφάνεια".

Μόνο που τώρα τελευταία, επισημαίνεται και από τους φορείς, βλέποντας τους ασθενείς να βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία να υποστηρίξουν τη θέση τους.

Καθώς όμως το πρόβλημα γίνεται ολοένα και πιο πιεστικό, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, αποφάσισε να κάνει κάτι γι΄ αυτό.

Και υπέγραψε απόφαση με την οποία μπαίνει πλαφόν 50 ευρώ στη συμμετοχή κάθε ασθενή για κάθε φάρμακο που αγοράζει.

Η απόφαση αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Το ποσόν που ο ασθενής καλύπτει πέραν της θεσμοθετημένης συμμετοχής δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος των 50 ευρώ ανά μοναδιαίο σκεύασμα".

Δηλαδή, τι; Τώρα μπορούν οι ασθενείς να ...κοιμούνται ήσυχοι;

Ανέκαθεν στην Ελλάδα, οι απ΄ ευθείας πληρωμές ήταν εξαιρετικά υψηλές, κυρίως επειδή οι ιδιωτικές ασφάλειες κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Όμως μήπως να θυμίσουμε ότι η ιδιωτική ασφάλιση δεν καλύπτει φαρμακευτική περίθαλψη, πλην απειροελάχιστων εξαιρέσεων;

Μείον 6 ιατρεία ΠΕΔΥ στη Θεσσαλονίκη

Ημερομηνία δημοσίευσης: 20 Μαΐου 2014
Κλείνουν 6 ιατρεία του ΠΕΔΥ, που λειτουργούσαν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Στη σχετική απόφαση του ΔΥΠεάρχη Μακεδονίας Θράκης κ. Θρ. Βεντούρη, προβλέπεται ότι το προσωπικό τους θα στελεχώσει την κεντρική μονάδα Υγείας της συμπρωτεύουσας, στην οποία θα μεταφερθεί και όλο το υλικό των μονάδων που κλείνουν.
Με την απόφαση για κλείσιμο των έξι αυτών ιατρείων, αναμένεται μια εξοικονόμηση από τα ενοίκια που πληρώνονται μέχρι σήμερα για τα τέσσερα από αυτά τα ιατρεία.

Όμως, καθώς μέσα σε αυτά υπάρχει και ένας σταθμός προστασίας Μάνας και Παιδιού, να δούμε τώρα που θα πάει η προληπτική ιατρική του συγκεκριμένου σταθμού...

Η ελπίδα τώρα στρέφεται σε μικρότερες ουρές από την κεντρική μονάδα υγείας, που θα «γεμίσει» προσωπικό...

Λίστα φαρμάκων: Τουλάχιστον 300 θεραπείες παραμένουν ''εκτός''...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 19 Μαΐου 2014
Ολοένα δυσκολότερη γίνεται η πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακά τους, παρατηρούν οι φαρμακευτικές εταιρίες.

Από τη μια, η συμμετοχή τους για την αγορά των φαρμάκων της θεραπείας τους έχει αυξηθεί εξαιρετικά. Από την άλλη όμως, φάρμακα που κυκλοφορούν, δεν έχουν περιληφθεί ακόμη στη λίστα φαρμάκων που εγκρίνει ο ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα πρακτικά η αγορά τους να είναι αδύνατη, αφού θα πρέπει να επιφορτιστούν οι ίδιοι οι ασθενείς ολόκληρη τη δαπάνη για αυτά.

Αυτή η δεύτερη κατηγορία φαρμάκων, αφορά τα 300 νέα φάρμακα που πήραν τιμή από τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά και τα φάρμακα των οποίων οι ενστάσεις έγιναν δεκτές από τη δευτεροβάθμια επιτροπή του ΕΟΦ, πλην όμως δεν έχει ακόμη γίνει διόρθωση στις τιμές αναφοράς τους.

Το αποτέλεσμα λοιπόν, είναι είτε οι γιατροί να μην τα γράφουν, είτε στην περίπτωση που τα έγραψαν, οι ασθενείς να πρέπει να τα πληρώσουν μόνοι τους.

Έτσι, οι φαρμακευτικές βλέπουν την αδυναμία των ασθενών να ακολουθήσουν τη θεραπεία τους, και επισημαίνουν τα προβλήματα δημόσιας υγείας που δημιουργούνται, εντείνοντας ακόμη περισσότερο τα προβλήματα περίθαλψης που ήδη υπάρχουν...

Δυσπιστία στο ΕΣΥ για εξωνοσοκομειακή περίθαλψη;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 16 Μαΐου 2014
Δυσπιστία αντιμετωπίζουν πλέον οι γιατροί των κέντρων υγείας στη διαχείριση ασθενειών των πολιτών της περιοχής τους, ύστερα από τις ελλείψεις που παρατηρούνται πλέον στο ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια.

Η προτίμηση των ασθενών στρέφεται στους ιδιώτες γιατρούς της περιοχής τους, με αποτέλεσμα οι γιατροί να βρίσκονται στη θέση να συνταγογραφούν μόνο, και μάλιστα σε ρυθμούς απίστευτους.

Οι «ψίθυροι» θέλουν γιατρό σε κέντρο υγείας της κεντρικής Ελλάδας να συνταγογραφεί σε 50 βιβλιάρια εντός 5ώρου, και μάλιστα χωρίς ο ασθενής να είναι παρών...

Αντιπαρερχόμαστε το γεγονός ότι για κάθε νέα συνταγή χρειάζεται επανέλεγχος του ασθενή για την πορεία της υγείας του, όπως επίσης και ότι οι περισσότεροι γιατροί είναι με κάποιον τρόπο συνδεδεμένοι με τον ΕΟΠΥΥ, οπότε συνταγογραφούν απ΄ ευθείας αν δεν έχει συμπληρωθεί το πλαφόν των ασθενών.

Η απορία είναι η εξής: μετά την απομάκρυνση των βιβλιαρίων των ασφαλισμένων από τα φαρμακεία, τώρα μεταφέρονται στα κέντρα υγείας;

Φαρμακευτικά καλλυντικά: μέσω φαρμακείων ή καταστημάτων;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 15 Μαΐου 2014
Οι περισσότερες φαρμακευτικές που διατηρούν καταναλωτικά προϊοντα, δεν ρισκάρουν την επαγγελματική σχέση που έχει δημιουργηθεί στην πορεία των χρόνων με τους φαρμακοποιούς ως κανάλι διανομής των προϊόντων τους.

Για αυτό εξάλλου, από τα τέλη του 2013, όταν ξεκινούσε το θέμα των μη συνταγογραφουμένων φαρμάκων, η πλειοψηφία των εταιριών, έσπευδαν να δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν την «πεπατημένη» και δεν θα στραφούν στα σούπερ – μάρκετ.

Ορισμένες πάλι, έτριβαν τα χέρια τους, «βλέποντας» διεύρυνση των δυνατοτήτων διανομής τους.

Τις τελευταίες ημέρες, ένα φαρμακευτικό καλλυντικό που διατίθεται και μέσω αλυσίδας καταστημάτων καλλυντικών, ήταν η αιτία επανεκκίνησης των διενέξεων...

Η διαφήμιση του προϊόντος, εκτιμήθηκε ότι θίγει τους φαρμακοποιούς. Ένα εξώδικο όμως – από πλευράς φαρμακοποιών – φαίνεται πως ήταν αρκετό. Η εταιρία έσπευσε να δηλώσει πως θα τροποποιήσει τη διαφήμιση, ζητώντας ταυτόχρονα συγγνώμη, από τους επί χρόνια συνεργάτες της.

Τώρα οι φαρμακοποιοί βρίσκονται εν αναμονή της νέας διαφήμισης...
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη