Κουρουμπλής - φαρμακοβιομηχανία: Επί τάπητος η νέα πολιτική φαρμάκου

Ημερομηνία δημοσίευσης: 28 Μαΐου 2015
Απαντήσεις επί των προτάσεών του για τις αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική, περιμένει σήμερα ο υπουργός Υγείας Παν. Κουρουμπλής από τις ενώσεις της φαρμακευτικής βιομηχανίας, προκειμένου άμεσα να θεσμοθετηθούν οι αναμενόμενες αλλαγές.

Το ... μενού, περιλαμβάνει αλλαγές στην τιμολόγηση των φαρμάκων, κατάργηση του clawback και αντικατάστασή του από κλιμακωτό rebate βάσει του όγκου των πωλήσεων, ενίσχυση της κλινικής έρευνας, σειρά αναπτυξιακών μέτρων και αλλαγές στη φορολόγηση, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους, ρυθμίσεις για τους ανασφάλιστους και μέριμνα για τα ακριβά φάρμακα.

Οι προτάσεις λίγο- πολύ είναι γνωστές και από τις δύο πλευρές της φαρμακοβιομηχανίας (ελληνικές και ξένες), με αποτέλεσμα να αναμένονται τώρα εναγωνίως τα μέτρα που θα ρυθμίζουν την κατανάλωση φαρμάκων, ώστε να μην "ξεφεύγουν τα νούμερα"...

Προς νέο πρόεδρο για το ΙΦΕΤ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 27 Μαΐου 2015
Νέα διοίκηση στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) μελετά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, και όλα δείχνουν για νέο πρόεδρο τον κ. Δημήτρη Πανταζή, φαρμακοποιό.

Ο κ. Πανταζής έχει καλή γνώση της αγοράς φαρμάκου, καθώς έχει εργαστεί για χρόνια σε φαρμακευτικές επιχειρήσεις όπως η Wyeth, η Menarini κλπ, και όπως όλα δείχνουν θα τοποθετηθεί στη συγκεκριμένη θέση με γνώμονα την ενίσχυση των κλινικών μελετών στη χώρα, αλλά και την αντιμετώπιση των εκτεταμένων ελλείψεων που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια σε αρκετά φάρμακα στην ελληνική αγορά.

Ήσυχος: Αγροτικό και στρατιωτική θητεία από τους γιατρούς

Ημερομηνία δημοσίευσης: 26 Μαΐου 2015
Οι γιατροί θα μπορούν να κάνουν το αγροτικό τους κατά την άσκηση της θητείας τους, δήλωσε από την Λάρισα, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος.

Καλή η εξαγγελία, αλλά καλύτερο είναι να υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο με το αγροτικό των γιατρών, το οποίο – κάθε κυβέρνηση – επιχειρεί να αλλάξει...

Συνταγογράφηση για ... αμαζόνες!

Ημερομηνία δημοσίευσης: 26 Μαΐου 2015
Ιδιαίτερα προβληματική αποδεικνύεται μετά την πρόσφατη ενεργοποίησή της από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση η απόφαση για τα πλαφόν στις εξετάσεις...

Για παράδειγμα, ένα απλό τεστ παπ, θεωρείται δύο εξετάσεις, για τις οποίες ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει μόνο τη μία (δηλαδή τη μισή), αφού η άλλη δεν επιτρέπεται να συνταγογραφηθεί.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις μαστογραφίες.

Επιτρέπεται η συνταγογράφηση μαστογραφίας στον ένα μαστό, και όχι και στους δύο. Γιατί αν συνταγογραφηθεί και στους δύο, θα πρέπει να γίνει σε δημόσιο νοσοκομείο ή θα αποζημιωθεί η ...μισή!

Και από όσο γνωρίζω, οι αμαζόνες δεν ζουν πια...

Διαφάνεια στο φάρμακο επιζητούν οι φαρμακαποθήκες

Ημερομηνία δημοσίευσης: 25 Μαΐου 2015
Συγκέντρωση στον κλάδο των φαρμακαποθηκών, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, με το κλείσιμο αρκετών ιδιωτικών μονάδων, τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και τα μέτρα περικοπών του φαρμακεμπορικού κέρδους.

Σύμφωνα με στοιχεία του συλλόγου των φαρμακαποθηκών, οι τρεις μεγαλύτερες φαρμακαποθήκες διακινούν το 18% των φαρμάκων, οι πέντε μεγαλύτερες το 27% και οι δέκα μεγαλύτερες, το 45% των φαρμάκων που διακινεί το ιδιωτικό - μη συνεταιριστικό - τμήμα του χονδρεμπορίου.

Ο δε μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης φαίνεται να φτάνει από το 2009 - 2014 το 11,5%.

Και εκτός από τις κινήσεις εκσυγχρονισμού που προτείνονται για την εξυγίανση του κλάδου, οι ενδιαφερόμενοι ζητούν από την Πολιτεία να θεσπίσει κανόνες διαφάνειας στην αγορά φαρμάκου και να μεριμνήσει ώστε οι κανόνες αυτοί να τηρούνται από όλους τους συμμετέχοντες...

Τεχνολογία υγείας με κινδύνους ασφαλείας των ασθενών

Ημερομηνία δημοσίευσης: 22 Μαΐου 2015
Τέσσερις κινδύνους από την τεχνολογία υγείας που σχετίζονται με την ασφάλεια των ασθενών, παρατηρεί το Ερευνητικό Ινστιτούτο Επείγουσας Φροντίδας των ΗΠΑ στον φετινό του κατάλογο των 10 προτεραιοτήτων ασφάλειας των ασθενών.

Ο πρώτος, αφορά τους κινδύνους από ανεπαρκείς πολιτικές και πρακτικές για τη διαμόρφωση των κριτηρίων συναγερμού για τον ασθενή, ο δεύτερος τα ελλιπή δεδομένα στα συστήματα πληροφορικής για την υγεία, ο τρίτος τα "μπερδέματα" στις ενδοφλέβιες γραμμές χορήγησης φαρμάκων και διαλυμάτων με λάθος αποτελέσματα στη χορήγηση της απαιτούμενης θεραπείας και ο τέταρτος στην ανεπαρκή επεξεργασία ενδοσκοπίων και χειρουργικών εργαλείων για χρήση σε επόμενους ασθενείς.

Εκτός των παραπάνω, η λίστα περιλαμβάνει για πρώτη φορά φέτος, την αποτυχία ανεξάρτητων επανελέγχων, προβλήματα στη μεταφορά ασθενών, καθώς και λάθη στη δοσολογία των φαρμάκων, κατά την προσαρμογή των μετρικών συστημάτων από λίβρες σε κιλά και το αντίστροφο.

Στη φετινή λίστα παραμένουν επίσης τα προβλήματα της τελευταίας διετίας, με τη διαχείριση της βίας των ασθενών, το συντονισμό περιστατικών που σχετίζονται με προβλήματα φαρμακευτικών αγωγών και περιστατικά με προβλήματα από τη χρήση οπιοειδών.

Νέος πρόεδρος στο Ινστιτούτο εκπαίδευσης φαρμακοποιών

Ημερομηνία δημοσίευσης: 21 Μαΐου 2015
Νέος πρόεδρος στο Ινστιτούτο Δια βίου εκπαίδευσης και επαγγελματικής ανάπτυξης φαρμακοποιών (ΙΔΕΕΑΦ) ανέλαβε πρόσφατα ο νέος γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Γιάννης Μακρυγιάννης.

Το νέο δ.σ. δεν έχει οριστικοποιήσει ακόμη τη σύνθεσή του, καθώς αναμένεται και νέα αναμόρφωση στο καταστατικό του Ινστιτούτου, με στόχο την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του.

Η δια βίου επιμόρφωση, φαίνεται πως αποκτά μεγαλύτερο νόημα τον τελευταίο καιρό, μετά τις αλλαγές που έχει δεχθεί ο κλάδος...

Επιχειρήσεις ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στον Πρέσβη των ΗΠΑ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 20 Μαΐου 2015
Συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, κ. David D. Pearce, έχουν σήμερα πέντε διευθύνοντες σύμβουλοι πολυεθνικών εταιριών ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο περιθώριο του αντίστοιχου διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην Αθήνα.

Αν και η συνάντηση είναι περισσότερο εθιμοτυπικού χαρακτήρα, και οι δύο πλευρές θα εστιαστούν στην αλληλοενημέρωση για τον τομέα των ιατροτεχνολογικών.

Πάντως, από ότι εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, η ενημέρωση θα σχετίζεται με τις νεότερες εξελίξεις στο νομικό πλαίσιο που διέπει τον κλάδο περισσότερο, παρά με το ενδεχόμενο επενδύσεων στη χώρα μας ή τη διεκδίκηση των οφειλών των νοσοκομείων, όπως εξάλλου έχει γίνει παλαιότερα...
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη