Μπέρδεμα με τις βελόνες

Ημερομηνία δημοσίευσης: 21 Ιανουαρίου 2019
Άλλαξε το πρόγραμμα, αλλά ακόμη οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν. Και γιατί πράγμα μιλάω; για τις βελόνες που θέλουν οι διαβητικοί. Μέχρι πρότινος το σύστημα αποδεχόταν την αγωγή του ενός μήνα (δηλαδή 60 βελόνες) αλλά στην αγορά οι συσκευασίες είναι με 100 βελόνες. Εξαιτίας αυτού είχε προκληθεί μία απίστευτη κατάσταση, με τους παρόχους να γκρινιάζουν και τους διαβητικούς να μην μπορούν να ακολουθήσουν την αγωγή τους.

Σημερινές πληροφορίες λένε ότι το σύστημα άλλαξε και ο γιατρός μπορεί να γράψει πεντάμηνη συνταγή με 300 βελόνες. Η αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ είναι 9,18 ευρώ οι 100 βελόνες....

Περνούν μόνο τα άυλα κουπόνια στο σύστημα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 18 Ιανουαρίου 2019
O κακός χαμός με τα άυλα κουπόνια στο αναλώσιμο υγειονομικό υλικό. Κάτι ακουγόταν ότι θα δοθεί παράταση, καθώς στην αγορά υπάρχουν ακόμη πολλά συμβατικά κουπόνια, αλλά τελικά δεν... Από 1/1/2019 περνούν μόνο τα άυλα κουπόνια στο σύστημα. Το θέμα είναι ότι μάλλον οι εταιρείες δεν έχουν εφοδιάσει πλήρως τις φαρμακαποθήκες και έτσι ο κάθε φαρμακοποιός επικοινωνεί πια με τις εταιρείες, και τους ζητά απευθείας άυλα κουπόνια για τα παλιά που έχει στο φαρμακείο του!

Δεν πήραν παράταση για τα άυλα κουπόνια...τουλάχιστον πήραν παράταση για τις υποβολές Δεκεμβρίου (eΔΑΠΥ και αποστολή φυσικού αρχείου) έως και την 31/1/2019.

Έρχονται και άλλες μηνύσεις...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17 Ιανουαρίου 2019
Κάτι μου λέει ότι ανεβάζουν στροφές και άλλοι φαρμακευτικοί σύλλογοι ανά την Ελλάδα, να μηνύσουν και άλλες φαρμακοβιομηχανίες, που τα σκευάσματά τους λείπουν από την αγορά επί μακρόν... σε σημείο ακόμη κάποιοι να νομίζουν ότι τα έχουν αποσύρει.

Το θέμα είναι ότι ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου που έκανε την πρώτη μήνυση κατά εταιρείας αναλαμβάνει όπως φαίνεται -με λίγη καθυστέρηση να τα λέμε και αυτά- πρόεδρος στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

Αλήθεια, οι ιδιωτικές φαρμακαποθήκες τι ετοιμάζουν επί του θέματος.

Ξεκίνησαν οι μηνύσεις

Ημερομηνία δημοσίευσης: 16 Ιανουαρίου 2019
Ξεκίνησαν οι μηνύσεις κατά των φαρμακοβιομηχανιών από φαρμακευτικούς Συλλόγους εξαιτίας των ελλείψεων που υπάρχουν στην αγορά, οι οποίες εκτός από πολλές είναι και μεγάλης διάρκειας, φθάνοντας έως και χρόνο. Το ερώτημα είναι, οι φαρμακοβιομηχανίες θα απαντήσουν μόνο με ανακοινώσεις του τύπου ‘’εφοδιάζουμε κανονικά την αγορά με ακριβείς ποσότητες’’ τις οποίες και δημοσιεύουν ή θα επεκταθούν και σε άλλα... στο ποιοι δηλαδή κάνουν εξαγωγές δίνοντας ονόματα;

Λέω εγώ τώρα, μπας και ανάψουν τα αίματα.

Χρήμα για τους φυσικοθεραπευτές

Ημερομηνία δημοσίευσης: 15 Ιανουαρίου 2019
Zεστό χρήμα έρχεται για τους φυσικοθεραπευτές. Μετά από επικοινωνία του ΠΣΦ με τη Διεύθυνση Οικονομικών του ΕΟΠΥΥ, όσον αφορά με τη μη καταβολή του μηνός Σεπτεμβρίου 2018 σε ορισμένους συναδέλφους,ήδη έχουν εκδοθεί τα εντάλματα και θα κατατεθούν άμεσα.

Επίσης, ο έλεγχος των ψηφιοποιημένων αρχείων των υποβολών του μηνός Οκτωβρίου είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να προχωρήσει σε οριστικοποίηση.

Επιπλέον, από 1/1/2019, ο απαιτούμενος έλεγχος δαπανών δημοσίων οργανισμών, ΝΠΔΔ κλπ από Επίτροπο Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχει καταργηθεί και πλέον δεν απαιτείται υπογραφή από τον Επίτροπο προκειμένου να καταβληθούν.

Ποιο μοντέλο ασφάλειας του ασθενή έχουμε στην Ελλάδα;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 14 Ιανουαρίου 2019
Οι ασθενείς μπορούν να οδηγήσουν την ατζέντα των απαιτούμενων αλλαγών - περισσότερο από τους επαγγελματίες υγείας. Αυτό ήταν το συμπέρασμα του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε το 2018 στην Σαουδική Αραβία, με την φιλοξενία του British Medical Journal. Μια συνάντηση εμπειρογνωμόνων από 5 χώρες (Ολλανδία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία), με θέμα τις προσπάθειες που επιβάλλονται να γίνονται για την παροχή ασφαλέστερης φροντίδας.

Αν και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης διαφέρουν από χώρα σε χώρα, η βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών συχνά αντιμετωπίζει παρόμοια εμπόδια και μπορούμε να μάθουμε από το τι έχει δουλέψει και τι όχι στο θέμα αυτό.

Στις 13-14 Απριλίου (πέρυσι) υπογράφηκε στο Τόκιο, η δήλωση παροχής ασφαλέστερης φροντίδας (Tokyo Declaration on Patient Safety) βασισμένη στην αρχή του ΠΟΥ ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να "δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στο πρόβλημα της ασφάλειας των ασθενών και στην καθιέρωση και ενίσχυση των συστημάτων που βασίζονται στην επιστήμη για τη βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών και της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης".

Καθιερώθηκε η 17 Σεπτεμβρίου κάθε έτους να είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Ασφάλειας του Ασθενή.

Στην Σουηδία εφαρμόζεται το μοντέλο Esther, ένα φανταστικό πρόσωπο για έναν ηλικιωμένο ασθενή με σύνθετες ανάγκες για τις οποίες εμπλέκονται πολλοί πάροχοι.

Ωραία όλα αυτά... αλλά εμείς εδώ, πιο μοντέλο εφαρμόζουμε για τον ασθενή;

Έκρυθμη κατάσταση

Ημερομηνία δημοσίευσης: 11 Ιανουαρίου 2019
Έκρυθμη, λέει, είναι η κατάσταση μεταξύ πολυεθνικής και διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Αξιολόγησης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΗΤΑ), καθώς ακούγεται ότι η τελευταία απέρριψε ένα φάκελο που είχε καταθέσει η πρώτη για ένα νέο εμβόλιο...
Θα μάθουμε πού θα πάει και ποια πολυεθνική είναι -αν και κάτι ακούγεται ότι εδρεύει στην Ευρώπη- και τι εμβόλιο αφορά... Αυτά.

Η ώρα του ασθενούς

Ημερομηνία δημοσίευσης: 10 Ιανουαρίου 2019
Μεγάλη η δυσαρέσκεια από τους Συλλόγους ασθενών για το Υπουργείο Υγείας, καθώς θεωρούν ότι δεν έχουν την απαιτούμενη εκπροσώπηση στους φορείς που εποπτεύει. Κάτι που δεν νιώθουν να συμβαίνει με τα υπόλοιπα υπουργεία. Στο πλαίσιο αυτό, μάθαμε ότι Σύλλογοι έχουν ζητήσει άμεσα συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου, ιδίως μετά την πρόσφατη τοποθέτηση ατόμου ως εκπροσώπου ασθενών-που έχει προκαλέσει αντίστοιχες αντιρρήσεις- σε μία από τις βασικότερες Επιτροπές που εποπτεύει και ασχολείται με το φάρμακο....

Πάντως στο εξωτερικό, σε κράτη όπως η Αγγλία ή η Σουηδία οι ανάγκες του ασθενή είναι σε πρώτη προτεραιότητα.

Εδώ μιλάμε μόνιμα και συνεχώς για τα δικαιώματα των εργαζομένων στα νοσοκομεία, την οικονομική κατάσταση των νοσοκομείων, τις προμήθειες, τα χρέη, τις άδειες, την πτώχευση, την τρόικα, και άλλα πολλά. Ποτέ δεν αναφερόμαστε στον ασθενή. Γιατί δεν μπορεί να διεκδικήσει.
Γιατί είναι εξαρτώμενος.

Μήπως έφθασε ο καιρός να ασχοληθούμε (αποκλειστικά) με τον ασθενή.
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη