Ακέφαλο και το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 18 Ιουλίου 2014
Μια απίστευτη κόντρα εξελίσσεται τον τελευταίο μήνα στο υπουργείο Υγείας. Πρωταγωνιστές ο μέχρι πρότινος Γενικός Επιθεωρητής Μιχάλης Σαμπατακάκης, ο υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης και ο μέχρι πρότινος διευθντής Φαρμάκων Σταύρος Ευαγγελάτος.

Ο υπουργός τοποθέτησε με απόφασή του επικεφαλής του ΣΕΥΥΠ τον κ. Ευαγγελάτο, όμως ο κ. Σαμπατακάκης είχε εκλεγεί από υπηρεσιακό συμβούλιο.

Έτσι, όπως ψιθυρίζουν οι «κακές γλώσσες», ο κ. Σαμπατακάκης έκανε ασφαλιστικά μέτρα και τα κέρδισε, και ακολούθησαν έξι αιτήσεις ανάκλησης, που απορρίφθηκαν με το αιτιολογικό της εκλογής του πρώτου, έναντι της τοποθέτησης του δεύτερου.
Προχθές μάλιστα, εκδόθηκε και απόφαση του ΣτΕ, που απορρίπτει την απόφαση του υπουργού.

Το θέμα είναι ότι στο μεσοδιάστημα, μέχρι να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα, οποιαδήποτε πράξη εκδίδεται από το ΣΕΥΥΠ μπορεί να προσβληθεί ως άκυρη...

Στους ασθενείς η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17 Ιουλίου 2014
Από την αρχή του χρόνου, η φαρμακευτική δαπάνη έχει ξεφύγει σημαντικά.

Από τον «κινούμενο» στόχο για φαρμακευτική δαπάνη της τάξης του 1,914 δις. ευρώ ή του 1,944 δις. ευρώ, με ανασφάλιστους ή μη, οι υπολογισμοί κάνουν λόγο για υπέρβαση που κι αυτή κυμαίνεται από 120-170 εκ. ευρώ. Και ακόμη έχουμε αρκετούς μήνες μέχρι να κλείσει η χρονιά...

Έτσι, με δυο κινήσεις ... ματ, η Κυβέρνηση αποφάσισε να ρίξει στους ασθενείς την υπέρβαση που έχει προκύψει μέχρι τώρα.
Καθώς λοιπόν το ποσό της υπέρβασης με τις οικονομικότερες προβλέψεις θα φτάσει τελικά τα 200 εκ. ευρώ στο τέλος του έτους, τέθηκε σε εφαρμογή η απόφαση των 50 ευρώ.

Καθώς η συμμετοχή είχε φθάσει το 30%, οι πληρωμές των ασθενών έφταναν τα 600 εκ. ευρώ περίπου. Με μια «ανεβασμένη» συμμετοχή κατά 5 μονάδες, ορίστε τα πρώτα 100 εκ. ευρώ.

Κι αν συνεχίζουν οι ασθενείς να επιλέγουν πρωτότυπο φάρμακο, θα υπογράφουν για να το παίρνουν. Οπότε η ευθύνη της υπέρβασης, δική τους, μαζί και το κόστος της ευθύνης αυτής.

Εμείς βέβαια έχουμε μείνει με την απορία: αφού δυναμική τιμολόγηση δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη, δεν έχουν όλα τα όμοια γενόσημα την ίδια τιμή μεταξύ τους;

Τιμολόγηση φαρμάκων με ισοτιμίες δύο μηνών

Ημερομηνία δημοσίευσης: 16 Ιουλίου 2014
Μια ασάφεια διέπει τη νέα αγορανομική διάταξη για την τιμολόγηση φαρμάκων του υπουργού Υγείας Μ. Βορίδη.
Η διάταξη προβλέπει ότι ο ΕΟΦ, την ημέρα έναρξης της διαδικασίας για έκδοση νέου δελτίου τιμών μπορεί να εξαιρέσει προσωρινά από τις χώρες αναφοράς, περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχουν ειδικές συστάσεις. Η απόφαση του Οργανισμού πρέπει να είναι αιτιολογημένη.

Το θέμα είναι ποιά θα είναι αυτή η μέρα. Η ημέρα της συνεδρίασης της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων ή η ημέρα συλλογής στοιχείων από τον ΕΟΦ;

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόβλεψη της νομοθεσίας, που ορίζει την έναρξη δυο μήνες πριν την προβλεπόμενη έκδοση του δελτίου τιμών, οπότε υποχρεούνται οι εταιρίες να δώσουν φύλλα έρευνας.
Το θέμα είναι πόσο συχνά τηρείται αυτή η ημερομηνία;

Έριδες στο υπουργείο Υγείας για τα κουνούπια!

Ημερομηνία δημοσίευσης: 15 Ιουλίου 2014
Καθώς οι αρμοδιότητες στο υπουργείο Υγείας δεν έχουν μοιραστεί ακόμη, τα ...κουνούπια και η επίπτωσή τους στη δημόσια υγεία, αποτέλεσαν χθες αιτία να εκδοθούν δυο ξεχωριστές ανακοινώσεις. Η μία από την υφυπουργό Κ. Παπακώστα και η άλλη από τον αναπληρωτή υπουργό Λ. Γρηγοράκο, με ... διαφορετική οπτική για το ίδιο θέμα.

Στην ουσία όμως, η συνάντηση είχε ένα κεντρικό ζήτημα, το οποίο δεν ανακοινώθηκε: Τη σύναψη σύμβασης μεταξύ ΚΕΕΛΠΝΟ και Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, για τον έλεγχο των κουνουπιών στην υγεία τους!

Η σύμβαση που περιλαμβάνει κοινοτική χρηματοδότηση, στόχο έχει τη διερεύνηση των κουνουπιών που πετούν πάνω από τη χώρα μας, ώστε να διαπιστωθεί αν πάσχουν από ελονοσία ή από ιό Δυτικού Νείλου κλπ.

Παζλ η επιλογή ασφάλισης των γιατρών

Ημερομηνία δημοσίευσης: 14 Ιουλίου 2014
Οι γιατροί του π. ΙΚΑ υπάγονται πλέον στο ΠΕΔΥ.

Και με την αλλαγή αυτή, έρχεται και η αλλαγή του ασφαλιστικού τους.
Ως τις 25 Ιουλίου, οι γιατροί πρέπει να μετρήσουν τα χρόνια της ασφάλισής τους από την εποχή που βρίσκονται στο ΙΚΑ, να μετρήσουν τα χρόνια που υπολείπονται για τη συνταξιοδότησή τους από το Δημόσιο, να υπολογίσουν τις εισφορές και να καταλήξουν.

Το θέμα είναι ότι το ενδεχόμενο αλλαγής ασφαλιστικού φορέα, συνεπάγεται χρήση του καθεστώτος της διαδοχικής ασφάλισης, γεγονός που θα τους μειώσει το ποσό της σύνταξης, ενδεχομένως με αντιστάθμισμα μια μικρότερη ηλικία συνταξιοδότησης.
Μόνο που η τελευταία, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και με το όριο ηλικίας των 65 ετών στο ΤΣΑΥ, το φορέα στον οποίο ασφαλίζονται λόγω ιδιότητας (άρα και σφραγίδας) και όχι λόγω απασχόλησης...
Πάζλ για δυνατούς λύτες...

Νέο μέλος στην Επιτροπή λίστας ακριβών φαρμάκων

Ημερομηνία δημοσίευσης: 11 Ιουλίου 2014
Νέο τακτικό μέλος στην ειδική επιτροπή κατάρτισης της λίστας των φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις τοποθετήθηκε από τον ΕΟΦ η φαρμακοποιός κ. Ελευθερία Νικολαϊδη, προϊσταμένη του τμήματος Τιμολόγησης Φαρμάκων του Οργανισμού.

H κ. Νικολαϊδη, αντικαθιστά στην επιτροπή την κ. ’ννα Κατσιφή, η οποία έχει αναλάβει από τον Μάρτιο διευθύντρια Πληροφόρησης και Δημοσίων Σχέσεων από διευθύντρια Διοικητικών Υπηρεσιών Ελέγχου Προϊόντων.

Ενεργοποιείται το πλαφόν της συμμετοχής στα 50 ευρώ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 10 Ιουλίου 2014
Με δύο μήνες καθυστέρηση, ενεργοποιείται τελικά το πλαφόν συμμετοχής των ασφαλισμένων μέχρι 50 ευρώ για κάθε φάρμακο.
Οι πολλαπλές αποφάσεις για τον τρόπο συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακά τους, οι αυξομοιώσεις στις ασφαλιστικές τιμές, οι τεράστιες θεραπευτικές κατηγορίες βάσει των οποίων δημιουργούνται οι ασφαλιστικές τιμές έχουν οδηγήσει σε ένα αλαλούμ, που έχει αυξήσει τη συμμετοχή των ασθενών σχεδόν στο 30% (ανεπίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για 28%), αυξάνοντας την ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη.

Τώρα βέβαια, η ΕΛΣΤΑΤ, αναγνωρίζει πως ο δείκτης τιμών «Υγεία» αυξήθηκε κατά 2,1% από τον Ιούνιο πέρυσι μέχρι φέτος, λόγω αυτής της αύξησης της συ΅΅ετοχής στα φάρμακα, την οποία μετρά στο 21,6%. Μέρος της αύξησης σημειώνει πως αντισταθμίζεται από τη ΅είωση των τι΅ών στις ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες.

Παρόλα αυτά, οι αυξημένες συμμετοχές παραμένουν και οι ασθενείς δεν φαίνεται να χαίρονται με το αποτέλεσμα...

Ένα μήνα μετά οι τιμές αναφοράς για τα φάρμακα...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 9 Ιουλίου 2014
Μόλις χθες κατάφερε τελικά η ΗΔΙΚΑ να στείλει τις νέες τιμές αναφοράς για το δελτίο τιμών φαρμάκων που δημοσιεύθηκε στις αρχές Ιουνίου.

Οι νέες αυτές τιμές αναφοράς ισχύουν από σήμερα στα φαρμακεία.

Στο συγκεκριμένο δελτίο, δεν περιλαμβάνονται οι αλλαγές που έχουν στο μεταξύ θεσμοθετηθεί για την τιμολόγηση των φαρμάκων, αφού οι αλλαγές αυτές αφορούν το δελτίο τιμών της γενικής ανακοστολόγησης, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως τις 27 Ιουλίου, που θα δοθεί για διαβούλευση στις φαρμακευτικές, με στόχο να δημοσιοποιηθεί την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.

Οι ... θερινές διαβουλεύσεις, θα ισχύσουν τελικά από την 1η Σεπτεμβρίου, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, μόνο που τελικά συμπαρασύρουν και ένα ενδιάμεσο δελτίο τιμώνπου αναμενόταν να κυκλοφορήσει, με τα νέα προϊόντα...
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη