ΠΟΥ: Νέες θεραπείες μόνο μετά από σαφές οικονομικό όφελος;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 16 Απριλίου 2015
«Καμπανάκι» χτυπά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για το κόστος των νέων φαρμάκων που τίθενται σε κυκλοφορία, θέτοντας θέμα πρόσθετων προδιαγραφών, πέραν αυτών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για την έγκρισή τους.

Σε πρόσφατη έκθεση, κάνει λόγο για προαπαιτούμενα που σχετίζονται με την αποζημίωση των νέων φαρμάκων από τα ασφαλιστικά συστήματα, με την αξιολόγηση της τεχνολογίας που φέρνουν.

Με λίγα λόγια, ζητά σαφή βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και απτά αποτελέσματα για τους φροντιστές ανθρώπων με χρόνιες παθήσεις, μακρόχρονα κλινικά δεδομένα για την πορεία της νόσου, εκθέσεις κόστους – αποτελεσματικότητας που να δικαιολογούν το παραπάνω κόστος, μαζί με τις επιπτώσεις στα συστήματα υγείας αν δεν χορηγηθούν οι συγκεκριμένες αγωγές και εστίαση στις υπο-ομάδες ασθενών που βοηθούνται περισσότερο...

Πρόληψη τροπικών ασθενειών με νέα επιτροπή στο υπουργείο Υγείας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 15 Απριλίου 2015
Νέα επιτροπή για την πρόληψη και αντιμετώπιση τροπικών νοσημάτων στη χώρα μας, συγκροτήθηκε στο υπουργείο Υγείας, με πρόεδρο την Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας κ. Αθηνά Κύρλεση.

Στην επιτροπή μετέχουν επίσης ο ομ. Καθ. Παρασιτολογίας και Τροπικών Νόσων της ΕΣΔΥ Ν. Βακάλης, ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, η υπεύθυνη του Συντονιστικού Κέντρου Αιμοεπαγρύπνησης κ. Κωνσταντίνα Πολίτη, η επιστημονική συνεργάτης της ΕΣΔΥ κ. Ευ. Βασσάλου, η υπεύθυνη επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Θεανώ Γεωργακοπούλου, καθώς και άλλα επτά στελέχη από τα υπουργεία Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών και το ΕΚΕΠΥ.

Με το φόβο των κρουσμάτων ιού του Δυτικού Νείλου και ελονοσίας των προηγουμένων ετών, από ότι φαίνεται η κινητοποίηση του υπουργείου για πρόληψη, αυτή τη φορά ξεκινά εγκαίρως...

Ο χρόνος, το πιο καθοριστικό στοιχείο σχέσης γιατρού - ασθενή

Ημερομηνία δημοσίευσης: 14 Απριλίου 2015
Μόλις το 13% του χρόνου επίσκεψης στο γιατρό αφιερώνεται στην κλινική εξέταση, ενώ το υπόλοιπο απορροφάται από γραφειοκρατική δουλειά.

Μήπως δε λέμε κάτι καινούριο;

Η διαπίστωση προέρχεται από μελέτη της εταιρίας Nuance σε 3.000 ασθενείς και αφορά τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία και τη Γερμανία.
Για το λόγο αυτό, το 68% των ασθενών στην κυριολεξία «κρέμεται» από τα χείλη του γιατρού του, δηλώνοντας πως «κάθε δευτερόλεπτο μετράει».

Και με το δεδομένο αυτό, η σχέση γιατρού – ασθενούς κλυδωνίζεται όταν ο γιατρός δεν είναι άμεσα διαθέσιμος, εξαιτίας μιας πιθανώς μεγάλης λίστας αναμονής...

Όσο για το κριτήριο επιλογής του γιατρού, ανάλογα με τη χώρα, σημασία φαίνεται να έχει η σύσταση από φίλους ή μέλη της οικογένειας, σε ποσοστό που κυμαίνεται από 24-68%.

Και ποιο είναι το καθοριστικότερο στοιχείο κατά την επίσκεψη; Ο χρόνος για συζήτηση ή η συζήτηση για συγκεκριμένες συστάσεις απαντά το 73,3% και το 66% των ασθενών, αντίστοιχα.

Τροπολογία για τις πληρωμές των εξωσυμβατικών

Ημερομηνία δημοσίευσης: 9 Απριλίου 2015
Προσπάθειες για τη δυνατότητα των νοσοκομείων να εκταμιεύσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα, ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν τους προμηθευτές τους, καταβάλλει το υπουργείο Υγείας.

Στο περιθώριο της συνάντησης με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου συζήτησε το ενδεχόμενο να περιληφθεί στο νομοσχέδιο περί των προσλήψεων και μια τροπολογία που θα «λύσει τα χέρια» του υπουργείου Υγείας, ώστε να μην ενταθεί το πρόβλημα ελλείψεων υλικών στα νοσοκομεία.

Η τροπολογία αυτή, θα παρατείνει τη νομιμοποίηση των εξωσυμβατικών προμηθειών μέχρι το χρόνο ψήφισης του νομοσχεδίου περί προσλήψεων, καθώς η σχετική προθεσμία έληξε στις 19 Σεπτεμβρίου 2014.

Πλεονασματικά νοσοκομεία, αν ο ΕΟΠΥΥ πληρώσει...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 8 Απριλίου 2015
Στο 1,079 δις. φτάνουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου οι οφειλές των νοσοκομείων για κάθε είδους προμήθεια υλικών και υπηρεσιών στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και κάθε είδους outsourcing όπως καθαριότητα, catering ή φύλαξη.

Από το σύνολο των οφειλομένων μέχρι σήμερα, τα 721 εκ. ευρώ είναι ληξιπρόθεσμα (οφειλή άνω των 3 μηνών), ενώ τα 358 εκ. αφορούν προϊόντα και υπηρεσίες που παρασχέθηκαν το τελευταίο τρίμηνο.

Ταυτόχρονα όμως, υπάρχουν και 255 εκ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα στα νοσοκομεία, ενώ άλλα 900 εκ. προβλέπεται να καλυφθούν από την κρατική χρηματοδότηση.

Και καθώς το όριο αγορών των νοσοκομείων για φέτος είναι 1,388 δις. το υπουργείο «βλέπει» και πλεόνασμα 220 εκ. ευρώ, αφού για το 2015 η κρατική χρηματοδότηση θα φτάσει τα 818 εκ. ευρώ, ενώ άλλα 790 εκ. ευρώ θα πρέπει να καταβάλει ο ΕΟΠΥΥ, δηλαδή συνολικά 1,608 δις. ευρώ.

Τώρα βέβαια, το «παιχνίδι» έχει δύο ακόμη παραμέτρους: τον χρόνο (οφειλές περσινές και φετεινές) και τον ΕΟΠΥΥ, που πέρυσι έπρεπε να πληρώσει 100 εκ. και τελικά πλήρωσε μόνο τα μισά...

Περικοπές ορθοπεδικών υλικών στο 40% την τριετία;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 7 Απριλίου 2015
Δυσκολία στις πληρωμές των προμηθευτών τους αρχίζουν να παρατηρούν τα νοσοκομεία, καθώς τα ταμειακά τους διαθέσιμα τελειώνουν.

Η αγορά έχει στερέψει και όπως εκτιμούν οι προμηθευτές, τώρα πια θα αρχίσουν να φαίνονται ουσιαστικές ελλείψεις υλικών και προϊόντων, αφού οι οφειλές πλησιάζουν τους 13 μήνες.

Μόνο τα ορθοπεδικά υλικά που εισάγονται, έχουν μειωθεί την τελευταία τριετία στο 40% της αξίας τους προ κρίσης, καθώς οι προμηθεύτριες εταιρίες του εξωτερικού ζητούν προπληρωμή τοις μετρητοίς των παραγγελιών, προκειμένου να υλοποιήσουν την αποστολή στη χώρα μας.

Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει, είναι πόσοι ασθενείς καταφέρνουν τελικά να εξυπηρετηθούν, τη στιγμή που η ζήτηση υπηρεσιών υγείας από τα νοσοκομεία έχει αυξηθεί σημαντικά (πάνω από 20%) τα χρόνια της κρίσης.

Πάντως τα ίδια χρόνια, η ... μειωμένη κινητικότητα του πληθυσμού –λόγω βενζίνης- έχει μειώσει δραστικά και τα τροχαία ατυχήματα...

Αλεξανδρούπολη: Νέος εξοπλισμός 2,15 εκατομμυρίων ευρώ μέσω ΕΣΠΑ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 6 Απριλίου 2015
Ανανεωμένος και υπερσύγχρονος είναι πλέον ο εξοπλισμός αξίας 2,15 εκ. ευρώ που προμηθεύτηκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, μέσω ΕΣΠΑ.

Περιλαμβάνει αξονικό τομογράφο 128 τομών, μαγνητικό τομογράφο 1,5 Tesla, ψηφιακή γ-κάμερα δύο κεφαλών και έγχρωμο υπερηχοτομογράφο πολλαπλών κεφαλών.

Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Δημ. Λαζόπουλο, συνεχίζεται η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ με την υπογραφή σύμβασης για προμήθεια Αγγειογράφου- Υβριδικού Χειρουργείου, προϋπολογισμού 1,23 εκ. ευρώ και εξοπλισμού της ΜΕΘ, προϋπολογισμού 650.000 ευρώ, ενώ μελετάται και η αξιοποίηση πόρων από το νέο ΕΣΠΑ.

Όσο για τα εγκαίνια του νέου εξοπλισμού, αναμένονται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, πιθανότατα στο τέλος του μηνός.

''Καραούλι'' για τις κλοπές στα φαρμακεία...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 3 Απριλίου 2015
Περίπου 40 κλοπές έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο δίμηνο σε φαρμακεία στην Αττική, ενώ το ... «σπορ» έχει ξεκινήσει από πέρυσι.

Οι ληστές εκτός από τις εισπράξεις, παίρνουν και φάρμακα, και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, ξεκινώντας έτσι μια «παράλληλη» αγορά...

Ένας - ένας οι φαρμακοποιοί που υφίστανται την κλοπή, στρέφονται στο Σύλλογό τους και ζητούν ενημέρωση, συμβουλές, αλλά και την κινητοποίηση του ΦΣΑ προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο ΦΣΑ ενημέρωσε ήδη το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το ...φαινόμενο, ενώ παράλληλα συνιστά στα μέλη του να τοποθετήσουν ρολά ασφαλείας και να ασφαλίσουν τα φαρμακεία τους.

Όμως με το διευρυμένο ωράριο, εμείς βλέπουμε τους φαρμακοποιούς να στήνουν καραούλι...
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη