Απαρχαιωμένες θεραπείες ή...συμμετοχές 90%!

Ημερομηνία δημοσίευσης: 10 Ιουνίου 2014
Ούτε τώρα, μετά τα δύο δελτία τιμών που εκδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα, λύνονται τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τη θετική λίστα συνταγογραφουμένων φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ.

Τα προβλήματα με τις τιμές αναφοράς παραμένουν και η λύση που δόθηκε, φαίνεται τελικά πως αφορά μόλις 42 σκευάσματα.

Στο μεταξύ όμως, με τις τεράστιες θεραπευτικές κατηγορίες (clusters) που έχουν δημιουργηθεί και στις οποίες περιλαμβάνονται από τα παλαιότερα έως τα τελευταίας τεχνολογίας φάρμακα για μία πάθηση, οι ασθενείς θα συνεχίζουν να καλύπτουν σχεδόν εξ΄ ολοκλήρου το κόστος της θεραπείας τους, ανάλογα με το φάρμακο που χρειάζονται.

Και καλά να τίθεται ζήτημα επιλογής πρωτοτύπου ή γενοσήμου. Τι γίνεται όταν πρόκειται για την ανταπόκριση του ασθενή στη θεραπεία;

Νέο clawback φέρνει νέες ‘’τρικυμίες’’ στα φάρμακα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 6 Ιουνίου 2014
Αλλαγές στο clawback ετοιμάζονται στο υπουργείο Υγείας.

Μπορεί να έχουν προγραμματιστεί 110 εκ. για το πρώτο εξάμηνο και 50 εκ. ευρώ για το δεύτερο, όμως τώρα για τον καταλογισμό των ποσών ανά εταιρία, η σκέψη θέλει διαχωρισμό των φαρμάκων σε πρωτότυπα υπό προστασία πατέντας, πρωτότυπα χωρίς πατέντα και γενόσημα.

Ο διαχωρισμός αυτός, σε συνδυασμό με την κατανάλωση κατά το 2013, θα προσδιορίσει τα ποσά για κάθε εταιρία...
Μόνο που «κυκλοφόρησε» η σκέψη αυτή στις φαρμακευτικές, άρχισε η «τρικυμία»...

Και η απάντηση ήταν: Ας μπουν στη θέση τους οι τιμές ξεκινώντας από το μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης και ανεξάρτητα από τη λήξη της πατέντας...

Δύο πολυεθνικές εξετάζουν την παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 5 Ιουνίου 2014
Δύο αμερικανικές φαρμακευτικές, μελετούν και εκφράζουν την πρόθεσή τους για παραγωγή φαρμάκων στη χώρα μας.

Οι εταιρίες είναι γνωστές πολυεθνικές και καθώς η χώρα μας έχει εισάγει ένα τεράστιο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο την τελευταία τετραετία, φαντάζει ως ελκυστική αναδυόμενη οικονομία.

Η πρόθεση έχει εκφραστεί όχι μόνο στο υπουργείο Υγείας, αλλά και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

Εντούτοις, το βήμα δεν γίνεται...

Ο ένας λόγος είναι ότι δεν υπάρχει σταθερό επιχειρηματικό πλαίσιο, πράγμα το οποίο επιδιώκει ολόκληρη η φαρμακευτική αγορά.
Ο δεύτερο λόγος, είναι η μείωση της φορολογίας. Για αυτόν όμως, δεν υπάρχει σαφής πρόταση από την πλευρά των επενδυτών.

Στελέχωση αεροδρομίων με εθελοντές γιατρούς;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 4 Ιουνίου 2014
Το αεροδρόμιο στα Χανιά, απασχολεί περί τους 700 εργαζόμενους, ενώ κάθε χρόνο υποδέχεται ακόμη περισσότερους τουρίστες. Ήδη πέρυσι, οι επιβάτες ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια και φέτος περιμένουμε να φτάσουν τα 2,5 εκατομμύρια.

Και ενώ πρόκειται για την πιο κερδοφόρα επιχείρηση ολόκληρου του νομού, εντούτοις δεν υπάρχει γιατρός!

Το θέμα ζήτησε να λύσει φέτος ο αερολιμενάρχης ζητώντας βοήθεια από το υπουργείο.

Και καθώς βρήκε τις πόρτες κλειστές, στράφηκε στους τοπικούς φορείς, ξεκινώντας από τον Ιατρικό Σύλλογο της περιοχής.
Στη σχετική του επιστολή, σημειώνει: «σε πρόσφατη συνάντηση των αερολιμεναρχών όλων των αεροδρομίων με τη διοίκηση της ΥΠΑ, παρουσία του υπουργού Μεταφορών, ετέθη εκ μέρους μου το πρόβλημα μη στελέχωσης του ιατρείου του Αερολιμένα.
Λύση δεν δόθηκε και ο υπουργός με προέτρεψε να απευθυνθώ σε εθελοντές ή ανέργους γιατρούς»...

Νέες τιμές στα φάρμακα με ‘’πάτωμα’’ ή χωρίς;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 3 Ιουνίου 2014
Το... πάτωμα, δείχνει καθοριστικό ζήτημα στην αναμενόμενη μείωση των τιμών των φαρμάκων που στο πλαίσιο της γενικής ανακοστολόγησης του Ιουνίου, προγραμματίζεται να φτάσει το 5%, ώστε το υπουργείο Υγείας να εξοικονομήσει περίπου 40-50 εκ. ευρώ.

Το αιτούμενο, είναι να υπάρξει η προστασία τιμής στο μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης (ή αλλιώς πάτωμα), για να μην υπάρξουν και νέα προβλήματα ελλείψεων.

Όσο για τα γενόσημα, οι σκέψεις φέρνουν τα νέα γενόσημα (από το 2012 μέχρι σήμερα) στο μέσο όρο των τριών φθηνότερων της Ε.Ε. ή στο μισό της τιμής υπό προστασία και τα παλιά, σε μειώσεις 3,75% - 7,5% αν κοστίζουν λιγότερο ή περισσότερο από 12 ευρώ, αντίστοιχα.

Η διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει, φέρνει τις φαρμακευτικές να ζητούν να βρεθούν πρώτα οι τιμές του ... πατώματος και μετά να γίνουν οι μειώσεις. Διαφορετικά, αν δεν προλάβει ο ΕΟΦ, να γίνει η μείωση σε δύο δόσεις. Η μισή τώρα και η άλλη μισή το 2015.

Όμως η διαπραγμάτευση θα δείξει τελικά, καθώς οι νέες τιμές θα αποφασιστούν τώρα, και θα ισχύσουν από Σεπτέμβριο.

Τον ''οβολό'' σας για τους ανασφάλιστους...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 2 Ιουνίου 2014
Δύο εκατομμύρια είναι οι ανασφάλιστοι στη χώρα μας, και από αυτούς οι μισοί, είναι μεταξύ 20-40 ετών.

Για την περίθαλψη όλων, η Κυβέρνηση εκτιμά ότι με 200 εκ. ευρώ το χρόνο από το 2015, βγαίνει ο λογαριασμός.
Για το 2ο εξάμηνο του 2014, ζητά εκπτώσεις από τις φαρμακευτικές, της τάξης των 100 εκ. ευρώ, με στόχο να διανέμονται τα φάρμακα κανονικά από τα φαρμακεία, με διαχωρισμό από την ΗΔΙΚΑ των ασφαλισμένων από τους ανασφάλιστους και με ειδικές συνταγές από τους γιατρούς του δημοσίου τομέα.

Επειδή όμως το σύστημα κάλυψης είναι πολύ ασαφές, ετοιμάστηκε και τριμελής επιτροπή υπό τον υφυπουργό Α. Μπέζα, για να διαπιστωθεί πώς μπορεί η κάλυψη αυτή να ισχύσει.

Άσκηση επί χάρτου ή πραγματικότητα; Θα δείξει από τον υπολογισμό των πραγματικών αναγκών των ανασφαλίστων και τον «οβολό» που θα κληθούν να καταθέσουν οι κοινωνικοί εταίροι...

‘’Κρίση’’ στο ΕΣΥ από την κρίση των υγειονομικών

Ημερομηνία δημοσίευσης: 30 Μαΐου 2014
Συμπληγάδες στα νοσοκομεία φέρνει η αξιολόγηση στο δημόσιο, αφού οι νοσηλευτές δεν ξέρουν πια τι να κάνουν.
Βάσει νομοθεσίας, η βαθμολογία που δίνει ο αξιολογούμενος στα προσόντα του, δεν επηρεάζει τη βαθμολογία του αξιολογητή. Έτσι η ΑΔΕΔΥ ζητά να μην συμμετέχουν οι υπάλληλοι στην αξιολόγηση.

Όμως από την πλευρά τους οι υγειονομικοί συνειδητοποιούν πως η άρνηση αυτή, δημιουργεί πρόβλημα και προστριβές μέσα στα νοσοκομεία.

Το θέμα θα συζητήσει η ΠΑΣΥΝΟ – ΕΣΥ με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης την ερχόμενη εβδομάδα. Και μέχρι τότε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Άρης Δάγλας διερωτάται: «οι αρμοδιότητες των νοσηλευτών όπως περιγράφονται από το ισχύον προεδρικό διάταγμα, περιλαμβάνουν ενέσεις, χορήγηση φαρμάκων, πρώτες βοήθειες και διοικητική υποστήριξη. Σε αυτές τις αρμοδιότητες θα γίνει η κρίση; Την επόμενη μέρα, τα νοσοκομεία έκλεισαν»...

Μοίρασε λογαριασμούς clawback o ΕΟΠΥΥ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 29 Μαΐου 2014
Καταλογίστηκε σήμερα το clawback του 2013 και ο ... λογαριασμός κατέφτασε σε έναν- έναν πάροχο υγείας του ΕΟΠΥΥ.
Οι ιδιωτικές κλινικές είχαν υποβάλει τιμολόγια της τάξης 360 εκ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός όμως, είναι 225 εκ. ευρώ.

Συνολικά λοιπόν, οι κλινικές καλούνται να επιστρέψουν στο φορέα, περί τα 135 εκ. ευρώ.

Οι μικρές γενικές κλινικές από την πλευρά τους όμως, εκτιμούν ότι συνολικά το clawback για ολόκληρο τον κλάδο θα φθάσει τα 235 εκ. ευρώ, αφού οι συνολικές υποβολές τιμολογίων έφθασαν τα 465 εκ. ευρώ. Και είναι και οι νευροψυχιατρικές κλινικές που είχαν υποβάλει τιμολόγια 88 εκ. ευρώ, όταν ο ΕΟΠΠΥ είχε προϋπολογισμένη δαπάνη 45 εκ. ευρώ.

Τώρα βέβαια για το 2014, ο προϋπολογισμός παραμένει σε γενικές γραμμές στα ίδια επίπεδα, με 10 εκ. παραπάνω για τις κλινικές.

Χαρές που θα κάνουν οι ασθενείς με αυτή την αύξηση...
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη