Προεκλογική μετάθεση των αξιολογήσεων στα νοσοκομεία

Ημερομηνία δημοσίευσης: 30 Απριλίου 2014
Δεν έγιναν τελικά οι εκθέσεις αξιολόγησης των νοσηλευτών που υπηρετούν στα δημόσια νοσοκομεία και για τα οποία η προθεσμία έληγε στις 28 Απριλίου.

Όχι γιατί το σχέδιο εγκαταλείφθηκε, αλλά γιατί δόθηκε παράταση για την αξιολόγηση, σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα.

Χωρίς λοιπόν να αίρονται τα ποσοστά που έχουν προαποφασιστεί για τη βαθμολόγηση των υπαλλήλων, (ότι δηλαδή μόνο το 25% αυτών μπορεί να θεωρείται άριστο στη δουλειά του), μετατίθεται η προθεσμία κατάρτισης των εκθέσεων.

Έτσι, ο επιμερισμός των ποσοστών θα πρέπει να είναι έτοιμος έως τις 19 Μαϊου, όμως οι εκθέσεις αξιολόγησης θα πρέπει να ετοιμαστούν έως τις 18 Ιουλίου.

Ημερομηνία πολύ μετά τις εκλογές που έρχονται...

Όχι. Δεν είναι η ιδέα μας, ότι η απόφαση ήταν προεκλογική.

Το γράφει και η σχετική εγκύκλιος μετάθεσης των ημερομηνιών. «Λαμβάνοντας υπόψιν ... την επικείμενη διενέργεια των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, καθώς και των ευρωεκλογών...».

Προϋπολογισμοί έως τον Ιούνιο

Ημερομηνία δημοσίευσης: 29 Απριλίου 2014
Μαύρα βλέπουν τα πράγματα με τα οικονομικά των νοσοκομείων οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Βαρνάβας και Μηλιός.

Ο πρώτος, ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), εκτιμά ότι οι προϋπολογισμοί επαρκούν έως τον Ιούνιο.

“Μετά, έρχεται το χάος”, σχολίασε ο κ. Βαρνάβας έπειτα από την επίσκεψή του μαζί με τον κ. Μηλιό στα νοσοκομεία “Αγία Σοφία” και “Αττικόν”.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τόνισε, επίσης, ότι πολλοί ανασφάλιστοι έρχονται αντιμέτωποι με χρεώσεις που τους αποστέλλει το Δημόσιο Ταμείο, έπειτα από “δωρεάν” νοσηλεία τους σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Κάλεσε, δε, τον υπουργό Υγείας να σιωπήσει μέχρι την εκπνοή της θητείας του...

Μελέτη στρατηγικής ανάπτυξης στο φάρμακο

Ημερομηνία δημοσίευσης: 28 Απριλίου 2014
Μια μελέτη που υπολογίζει τη συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας στην ελληνική οικονομία, συνέταξε το ΙΟΒΕ. Η μελέτη αυτή αναλύει ξεχωριστά ως έναν πυλώνα τα ζητήματα παραγωγής και εξαγωγών του κλάδου και ως δεύτερο, το κομμάτι δραστηριοποίησης που αφορά την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία.

Και καθώς υπάρχουν πολλές μελέτες σχετικά με τη συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας στην ανάπτυξη της χώρας, αυτή τη φορά, η ειδοποιός διαφορά είναι αυτό που θα ακολουθήσει από τη συγκεκριμένη μελέτη.

Αυτό λοιπόν που καταρτίζεται τώρα, είναι μια αναπτυξιακή στρατηγική πρόταση, με τη συμβολή όλων των εμπλεκομένων εταίρων – φορέων του κλάδου.

Στόχος βέβαια είναι η ανακοίνωσή της να μην περιοριστεί στους φορείς του ... εσωτερικού, αλλά να επεκταθεί και στους ...αλλοδαπούς εταίρους, ήτοι task force, Ευρωπαϊκή Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (EFPIA) κλπ, για να επιτευχθεί τελικά ένας σχεδιασμός εθνικής στρατηγικής για καινοτομία, παραγωγή, εξαγωγές και ανάπτυξη της απασχόλησης και του ΑΕΠ.

Με ισοτιμίες Μαΐου η τιμολόγηση φαρμάκων

Ημερομηνία δημοσίευσης: 25 Απριλίου 2014
Ένα νέο δελτίο τιμών για να καταρτισθεί, χρειάζεται προετοιμασία.

Για αυτό λοιπόν, ο ΕΟΦ, ξεκίνησε τις συσκέψεις, ώστε να ξεκαθαριστεί το επόμενο δελτίο τιμών, τι θα περιλαμβάνει από νέα προϊόντα, τι διορθώσεις κλπ.

Και καθώς τα δύο αυτά θέματα δεν είναι σαφή ακόμη, τουλάχιστον συμφωνήθηκε τι τιμές θα υπολογιστούν, και με ποιες ισοτιμίες, για τα προϊόντα που κυκλοφορούν εκτός Ευρωζώνης.

Λοιπόν, αποφασίσθηκε ότι οι ισοτιμίες που θα χρησιμοποιηθούν, είναι αυτές της 2ας Μαϊου 2014.

Έλα όμως που η Τσεχία, είναι μια από τις βασικές χώρες που λαμβάνονται υπόψιν, τόσο σε ότι αφορά τα γενόσημα, όσο και γενικότερα στις τιμές της (είναι από τις χαμηλότερες της Ευρώπης).

Η Τσεχία τον περασμένο Νοέμβριο, υπέστη μια σημαντική υποτίμηση του νομίσματός της με αποτέλεσμα να εκδώσει ανακοίνωση, λέγοντας πως δεν θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η νέα ισοτιμία της στον υπολογισμό τιμών για τα φάρμακα.

Όπως αντίστοιχα είχαμε κάνει κι εμείς που είχαμε εκδόσει σχετική ανακοίνωση, με τις επίπεδες μειώσεις τιμών, για να μην δημιουργηθούν ελλείψεις διεθνώς, αφού και η χώρα μας είναι χώρα αναφοράς για κάποιες άλλες χώρες, ακόμη και εκτός Ευρώπης.

Μόνο που όπως ψιθυρίζουν οι «κακές γλώσσες», συζητήθηκε το θέμα στον ΕΟΦ, αποφασίσθηκε να χρησιμοποιηθούν οι ισοτιμίες της επόμενης Παρασκευής και αποφασίσθηκε επίσης η σχετική τσεχική ανακοίνωση, να αγνοηθεί πανηγυρικά...

Αναβάθμιση στην Amgen

Ημερομηνία δημοσίευσης: 24 Απριλίου 2014
Σε διευθύντρια του Business Unit της, αναβαθμίστηκε τελευταία η κ. Άρτεμις Αθανασίου, η οποία από πέρυσι τον Ιανουάριο είχε «μετακομίσει» στην Amgen, ως senior manager του Business Unit γενικής ιατρικής της εταιρίας.

Με την αναβάθμιση από senior manager σε διευθύντρια, η κα Αθανασίου, ανέλαβε εκτός από τη χώρα μας, και την Κύπρο.

Νοσοκομεία: Oι ανασφάλιστοι πληρώνουν μέσω ... εφορίας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 23 Απριλίου 2014
Πληθαίνουν σιγά –σιγά τα κρούσματα χρέωσης ανασφαλίστων από τα δημόσια νοσοκομεία.

Πρόσφατα, άνεργος 25χρονος αιμορροφιλικός εισήχθη στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην προμήθεια των φαρμάκων με τα οποία γίνεται πρόληψη των αιμορραγικών επεισοδίων. Ο ασθενής νοσηλεύτηκε μεν, από την εφορία όμως, του ήρθε ο λογαριασμός. Ήταν 8.000 ευρώ.

Και παρότι υπάρχει κονδύλι στα νοσοκομεία για τέτοιες περιπτώσεις, δεν χρησιμοποιήθηκε εξ΄ αρχής. Χρειάστηκε η παρέμβαση των γιατρών, του Συλλόγου των ασθενών, για να ευαισθητοποιηθεί ο διοικητής του νοσοκομείου και να διευθετηθεί το θέμα.

Αντίστοιχα όμως, λίγο πριν το Πάσχα, το νοσοκομείο του Ρίο ζήτησε 845 ευρώ για τριήμερη νοσηλεία βρέφους τριών ημερών, που είχε ανεβάσει πυρετό, από τους άνεργους, άρα και ανασφάλιστους γονείς του. Το θέμα λύθηκε από τις ...συντάξεις των παπούδων...

Αξιολόγηση νοσηλευτών με ποσοστά...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 22 Απριλίου 2014
Έξι μέρες έμειναν μέχρι την αξιολόγηση των υπαλλήλων από τους γενικούς διευθυντές τους, για την εφαρμογή του ν.4250/14 για την αξιολόγηση στο δημόσιο.

Μέσα σε αυτό, περιλαμβάνονται και οι νοσηλευτές...

Οι οδηγίες από τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ορίζουν πως μόνο το 25% των υπαλλήλων σε μία υπηρεσία θα μπορεί να έχει βαθμό 9 - 10, το 60% θα έχει βαθμό 7-8, και το υπόλοιπο 15% θα βαθμολογηθεί με 1-6.

Η αξιολόγηση έρχεται τη στιγμή που έχουμε 3,3 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι περίπου τριπλάσιος, δηλαδή 8,8 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους.

Η απορία που προκύπτει είναι η εξής: πώς μπορεί κάποιος να αξιολογήσει έναν νοσηλευτή, που έχει 40-50 ασθενείς στη βάρδια του, όταν διεθνείς μελέτες μιλούν για αύξηση της θνησιμότητας όταν οι θέσεις νοσηλευτών είναι κενές;

Ιατροτεχνολογικά: στη χειρότερη θέση από τους κλάδους υγείας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17 Απριλίου 2014
Στη χειρότερη θέση του τομέα υγείας φαίνεται πως βρίσκεται ο κλάδος των ιατροτεχνολογικών προϊοντων, όπως διαπιστώνεται από πρόσφατη έρευνα της Icap.

Παρότι εμφανίζει το μεγαλύτερο περιθώριο μικτού κέρδους, της τάξης του 43,7% κατά μέσο όρο, έναντι 33,4% των φαρμακευτικών και 20,5% του κλάδου των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, εμφανίζει ταυτόχρονα, τη χειρότερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων (-71,25%), όντας εκτεθειμένος σε δανεισμό (12 φορές πάνω από τα ίδια κεφάλαιά του).

Καθώς λοιπόν η εγχώρια παραγωγή είναι εξαιρετικά περιορισμένη και ο μεγαλύτερος όγκος των υλικών αυτών αφορά εισαγόμενα προϊόντα και μάλιστα από ελληνικές αντιπροσωπείες, δεν είναι να απορεί κανείς γιατί με τέτοιους περιορισμένους προϋπολογισμούς στα νοσοκομεία, οι γιατροί δεν μπορούν να βρουν τα υλικά που χρειάζονται οι ασθενείς τους...
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη