Προμήθειες υλικών με το νέο ΕΣΠΑ;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 12 Μαΐου 2014
Με τις ... συμβάσεις «στα χέρια» φαίνεται πως έχουν μείνει αρκετές εταιρίες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, που είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ που τελείωνε το 2013.

Οι εντάξεις στο προηγούμενο ΕΣΠΑ ξεπερνούν το 150% των διαθεσίμων και οι πιστοποιημένες δαπάνες το 67%.

Οι καθυστερήσεις για την κατάρτιση των συμβάσεων που είχαν εγκριθεί ώστε να γίνουν τελικά οι προμήθειες των νοσοκομείων ξεπέρασαν τις προθεσμίες...

Και τώρα, η τάση «στέλνει» τις συμβάσεις αυτές, στο νέο ΕΣΠΑ που αναμένεται.

Μόνο που οι τροποποιήσεις που θα ενταχθούν τελικά, αφορούν πράξεις που δεν αυξάνουν τον προϋπολογισμό.
Τώρα ποιες πράξεις θα μπουν και ποιες όχι, μένει να φανεί στο τέλος του μηνός.

Ε, από κει και πέρα, θα καταλάβουμε πόσα νοσοκομεία θα έχουν υλικά να εξυπηρετούν τους ασθενείς...

Αυξάνει τα εμφράγματα η λιτότητα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 9 Μαΐου 2014
Η ανεργία έχει συνδεθεί με αυξημένη νοσηρότητα. Πολλές μελέτες το έχουν αποδείξει.

Τελευταία μελέτη του Πανεπιστημίου Λάρισσας, που δημοσιεύθηκε στο Lancet, χρησιμοποίησε τα στοιχεία από την απόλυση απασχολουμένων στην ΕΑΣ απο το 1992-1993 και διαπίστωσε πώς αυξάνεται και η θνησιμότητα από την ανεργία. Η έρευνα έδειξε πως αυξήθηκαν τα εμφράγματα, σε αντίθεση με τα εγκεφαλικά και τους καρκίνους, που ήταν λίγο πτωτικά.

Οι ειδικοί θεωρούν τώρα τα αποτελέσματα αυτά, ενδεικτικά της μελλοντικής θνησιμότητας, εξαιτίας των δημοσιονομικών περικοπών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Και δηλώνουν ότι περιμένουν να καταμετρήσουν το πώς θα εξελιχθεί η υγεία του πληθυσμού, τα χρόνια της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας...

Επιστροφή στο ''δείκτη φόβου'' του 2008...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 8 Μαΐου 2014
Στο κλίμα αισιοδοξίας των ημερών και στο όραμα της επερχόμενης ανάπτυξης, απαντά το ΚΕΠΠΕ, με έναν δείκτη που ανέπτυξε ειδικά για την ελληνική οικονομία, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ο δείκτης KEPE GRIV, προβλέπει τη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Αντανακλά την αβεβαιότητα ή εμπιστοσύνη που δείχνουν οι εγχώριοι και ξένοι επενδυτές στην ελληνική οικονομία.

Ένα βαρόμετρο δηλαδή του συναισθήµατος των επενδυτών, “ένα µέτρο φόβου τους”, αλλά και μια ερµηνεία της αγελαίας συµπεριφοράς.

Ο δείκτης αυτός παρουσιάστηκε χθες από τον πρόεδρο του ΚΕΠΠΕ καθ. Ν. Φίλιππα κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.

Σύμφωνα με τον δείκτη αυτό, σήμερα, η εμπιστοσύνη των επενδυτών βρίσκεται στο 28,36%, αντί του ποσοστού εμπιστοσύνης που είχαν φέρει τα μνημόνια και οι εκλογές του 2012, ανεβοκατεβάζοντας το δείκτη μεταξύ 60-85% και όταν ο ιστορικός μέσος όρος κυμαίνεται γύρω στο 34,51%...

Για αυτό, πρότεινε επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας για εξαγωγές και έρευνα...

Το Σουδάν ζητάει ελληνικά φάρμακα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 7 Μαΐου 2014
Σουδανός εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης, ήρθε στη χώρα μας αποφασισμένος να στηρίξει το σύστημα υγείας της χώρας του, με τα δικά μας φάρμακα.

Το «άνοιγμα» στην κοντινή αυτή τρίτη χώρα, έγινε από τη φαρμακευτική εταιρία Demo, η οποία από χρόνια προμηθεύει με φάρμακά της το Σουδάν, στο πλαίσιο της εξαγωγικής της πολιτικής.

Η νέα συμφωνία που έχει ήδη κλείσει, αφορά διευρυμένη γκάμα των προϊόντων της Demo, όμως η συγκεκριμένη χώρα έχει μεγαλύτερες ανάγκες.

Το θέμα τώρα είναι αν θα διερευνηθεί η δυνατότητα κάλυψης της ανάγκης αυτής, από περισσότερες ελληνικές φαρμακευτικές...

Ξεκαθάρισαν οι αρμοδιότητες στον ΕΟΦ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 6 Μαΐου 2014
Εκδόθηκε τελικά –με αρκετούς μήνες καθυστέρησης- η απόφαση για τον επιμερισμό των αρμοδιοτήτων των αντιπροέδρων του ΕΟΦ.

Αν και μέσες-άκρες η αγορά γνώριζε εκ των προτέρων την κατανομή των αρμοδιοτήτων, έλειπε το τυπικό στοιχείο, δηλαδή η έκδοση της απόφασης, για την εξυπηρέτηση των διοικητικών διαδικασιών.

Η Α΄αντιπρόεδρος κ. Κατερίνα Φαμέλη κρατά τις διευθύνσεις φαρμακευτικών μελετών και έρευνας, ελέγχου παραγωγής και κυκλοφορίας προϊόντων, αξιολόγησης προϊόντων, διοικητικών υπηρεσιών ελέγχου προϊόντων και δημοσίων σχέσεων.

Ο Β΄ αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Καραφύλλης κρατά τις διευθύνσεις Διοικητικού, Οικονομικού, Οργάνωσης και Πληροφορικής και Εργαστηρίων.

Και καθώς ο κ. Καραφύλλης, χημικός μηχανικός με διδακτορικό στις ηλεκτρονικές προμήθειες των νοσοκομείων και την αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας, έχει μια αυξημένη τεχνογνωσία, μήπως να περιμένουμε διαχωρισμό των φαρμάκων από τα ιατροτεχνολογικά;

Διάλογος στο Lancet για την κρίση στην Ελλάδα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 5 Μαΐου 2014
«Διάλογο» μέσω του Lancet, κάνουν οι οικονομολόγοι της υγείας της χώρας μας, με αφορμή την οικονομική κρίση στην υγεία.

Ο καθηγητής Οικονομικής και Χρηματοδοτικής Διαχείρισης Υπηρεσιών Υγείας κ.Δημήτρης Νιάκας με τους συνεργάτες του, σε δημοσίευσή τους στο Lancet, αμφισβητούν τη δυνατότητα ανάκαμψης του συστήματος υγείας της χώρας μας, μόνο με την υλοποίηση δύο παραμέτρων, στις οποίες εστιάζει προηγούμενη μελέτη για την «τραγωδία» του συστήματος υγείας της χώρας.

Η πρώτη παράμετρος είναι το voucher υγείας, από το οποίο «κόβονται» εξ αρχής οι ανασφάλιστοι, λόγω εξαιρετικά αυστηρών προϋποθέσεων.

Η δεύτερη, αφορά τη «συνταγή» των υγειονομικών μεταρρυθμίσεων μέσω προτάσεων τεχνοκρατών του ΠΟΥ, βάσει της οποίας η Κυβέρνηση αγνόησε τις προτάσεις των επαγγελματιών υγείας και του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να τεθούν σε διαθεσιμότητα 5.000 γιατροί και 3.000 ακόμη επαγγελματίες υγείας...

Καταλήγοντας το νέο άρθρο στο Lancet, σημειώνει: «Αρνούμαστε να πιστέψουμε ότι οι ειδικοί του ΠΟΥ υποστηρίζουν την ιδιωτικοποίηση του ελληνικού συστήματος υγείας. Ελπίζουμε ότι θα εξετάσουν τις προτάσεις επαγγελματιών υγείας και ακαδημαϊκών, για πολιτικές ισότητας και αποτελεσματικότητας, που θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη του συστήματος υγείας στην Ελλάδα».

Αναμονή έως το τέλος Ιουνίου για τους παρόχους υγείας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 2 Μαΐου 2014
Μια ακόμη παράταση φέρνουν οι αναμενόμενες εκλογές.

Πρόκειται για τις συμβάσεις των παρόχων υπηρεσιών υγείας –πλην γιατρών - προς τον ΕΟΠΥΥ.

Ενώ οι συμβάσεις έληγαν στο τέλος Απριλίου, το Δ.Σ. του Οργανισμού αποφάσισε την παράταση των συμβάσεων -ως έχουν- για το τέλος Ιουνίου.

Πάντως, με τόσες ληξιπρόθεσμες οφειλές από πλευράς Ταμείων και νοσοκομείων, σε συνδυασμό με τη δικαστική απόφαση για κάλυψη των ανασφάλιστων ελευθέρων επαγγελματιών από τον ΟΑΕΕ, οι κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα, δεν μπορούν παρά να διατηρούν την ψυχραιμία τους και να τηρούν στάση αναμονής...

Προεκλογική μετάθεση των αξιολογήσεων στα νοσοκομεία

Ημερομηνία δημοσίευσης: 30 Απριλίου 2014
Δεν έγιναν τελικά οι εκθέσεις αξιολόγησης των νοσηλευτών που υπηρετούν στα δημόσια νοσοκομεία και για τα οποία η προθεσμία έληγε στις 28 Απριλίου.

Όχι γιατί το σχέδιο εγκαταλείφθηκε, αλλά γιατί δόθηκε παράταση για την αξιολόγηση, σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα.

Χωρίς λοιπόν να αίρονται τα ποσοστά που έχουν προαποφασιστεί για τη βαθμολόγηση των υπαλλήλων, (ότι δηλαδή μόνο το 25% αυτών μπορεί να θεωρείται άριστο στη δουλειά του), μετατίθεται η προθεσμία κατάρτισης των εκθέσεων.

Έτσι, ο επιμερισμός των ποσοστών θα πρέπει να είναι έτοιμος έως τις 19 Μαϊου, όμως οι εκθέσεις αξιολόγησης θα πρέπει να ετοιμαστούν έως τις 18 Ιουλίου.

Ημερομηνία πολύ μετά τις εκλογές που έρχονται...

Όχι. Δεν είναι η ιδέα μας, ότι η απόφαση ήταν προεκλογική.

Το γράφει και η σχετική εγκύκλιος μετάθεσης των ημερομηνιών. «Λαμβάνοντας υπόψιν ... την επικείμενη διενέργεια των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, καθώς και των ευρωεκλογών...».
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη